BikeGremlin pretraga...

DirectAdmin kontrolni panel – podešavanje za reseller hosting

U ovom članku objasniću kako podesiti DirectAdmin kontrolni panel za reseller i shared hosting naloge i kako podesiti automatske bekape svih kreiranih korisničkih naloga. Poseban članak bavi se migracijom sajta sa cPanel naloga na DirectAdmin.

Sadržaj:

  1. Uvod
  2. Kreiranje / izmena nameservera
  3. Kreiranje reseller hosting “paketa” u DirectAdmin-u
  4. Kreiranje korisničkog naloga
  5. Kreiranje automatizovanih bekapa
  6. Lični utisak


1. Uvod

Preći ću odmah na stvar. Ko nije u toku, može pogledati članak o drastičnom skoku cena cPanel-a, do sada ubedljivo najpopularnijeg kontrolnog panela u hosting industriji (preko 70% udela na tržištu). Ukratko: cPanel je podigao cene desetostruko, u proseku. DirectAdmin je jedna od alternativa, pristojne cene, koje su razmatrane u tom članku.

Ovih dana, mnogi hosting provajderi razmatraju alternative i DirectAdmin je među prvim pominjanim. Nada se polaže u njihovu “garanciju nivoa cena”, kao i to što još uvek prodaju “doživotne licence”. Lično sam pesimista: očekujem promenu politike u narednih godinu dana (voleo bih da grešim). Ali isto tako, brzo učim, spreman sam probati nove stvari i ovo deluje kao zaista najmanje loša alternativa za sada (polažem nade i u VestaCP, ali on još nije na nivou za “ozbiljnu upotrebu” u reseller hosting okruženju, koje najviše koristim).

Ljudi iz “taman kako treba iščašene” (“The end is nigh ® “) zajednice LowEndTalk foruma pokušavaju organizovati unapređenje DirectAdmin kontrolnog panela (i drugih rešenja), pa su bili dobri omogućiti mi testno okruženje za pisanje ovog članka / uputstva – i davanje povratnih informacija od strane “običnog reseller hosting korisnika”.

Ovo je “radna verzija članka” – očekujem izmene i u DirectAdmin kontrol panelu i u ovom članku.

Koristiću slike koje same po sebi prakitčno sve objašnjavaju, uz minimum teksta, ali ću stavljati brojeve pored većine opcija – za referencu u slučaju bilo kakvih pitanja i objašnjenja.


2. Kreiranje / izmena nameservera

NAPOMENA: pošto koristim Cloudflare, ovu opciju još uvek nisam testirao da li radi, probaću je u budućnosti. Svaka povratna informacija i potvrda su dobrodošli. Odgovarajuća DNS polja se moraju uneti u glavnom reseller nalogu da bi custom nameserveri radili – barem je tako u cPanel-u.

Slika 1 sve objašnjava:

Izmena nameservera
Izmena nameservera
Slika 1


3. Kreiranje reseller hosting “paketa” u DirectAdmin-u

Mislim da i za ovo slike objašnjavaju sve što je potrebno.

Biranje opcije za kreiranje "reseller hosting paketa" u DirectAdmin-u
Biranje opcije za kreiranje “reseller hosting paketa” u DirectAdmin-u
Slika 2


Nakon izbora opcije za kreiranje paketa, treba podesiti ograničenja po želji, što se vidi na slikama 2 i 3.

Podešavanje ograničenja paketa i davanje imena paketu ("Client_3" u ovom primeru)
Podešavanje ograničenja paketa i davanje imena paketu (“Client_3” u ovom primeru)
Slika 3


Nakon klika na “Save”, kreirani paket se vidi na spisku paketa:

Nakon što je paket kreiran, izmena opcija nije baš intuitivna za one navikle na WHM - treba kliknuti na ime paketa kako bi se dobio meni za izmenu (i pregled postojećih ograničenja)
Nakon što je paket kreiran, izmena opcija nije baš intuitivna za one navikle na WHM – treba kliknuti na ime paketa kako bi se dobio meni za izmenu (i pregled postojećih ograničenja)
Slika 4


4. Kreiranje korisničkog naloga

Nakon što je kreiran paket za korisnike, sada bi trebalo napraviti i korisničke naloge koji će koristiti kreirane pakete. Ponovo: mislim da su slike više nego dovoljne u ovom slučaju.

Kreiranje novog korisničkog naloga i paketa koji će mu biti dodeljen (7)
Kreiranje novog korisničkog naloga i paketa koji će mu biti dodeljen (7)
Slika 5


Nakon klika na “Submit” (10 na slici 5), dobija se sledeća poruka (ako je sve prošlo kako treba):

Za sada je sve u redu (čovek koji pada sa 10. sprata mogao bi reći isto dok je još u letu) - nalog je kreiran
Za sada je sve u redu (čovek koji pada sa 10. sprata mogao bi reći isto dok je još u letu) – nalog je kreiran
Slika 6


Za pregled i izmenu naloga, princip je isti kao i za izmenu paketa, klik na ime kreiranog naloga otvoriće opcije i omogućiti njihovu izmenu.

Kliknite na (korisničko)ime naloga da biste ga editovali
Kliknite na (korisničko)ime naloga da biste ga editovali
Slika 7


DirectAdmin dozvoljava izmenu korisničkog imena i lozinke za nalog. S tim što je, barem meni (Yandex browser), uspešno logovanje sa izmenjenim korisničkim imenom naloga, tražilo brisanje keša browsera, iz nekog razloga.


5. Kreiranje automatizovanih bekapa

Pored evenutalnih bekapa koje hosting provajder pravi, volim imati barem još jednu kopiju na svom “skladištu u oblaku“. Tako puno bolje spavam (poučna priča, na engleskom, o padu ozbiljnog cloud hosting provajdera na WebHostingTalk forumu).

Pošto DirectAdmin ne nudi opciju povezivanja sa Backblaze, koristiću Hetzner Box za ovaj primer.

Napisao sam ažurnije, lepše i detaljnije objašnjenje ove procedure u članku:
Automatizacija bekapa DirectAdmin reseller hostinga

Izbor opcije za kreiranje automatizovanih bekapa
Izbor opcije za kreiranje automatizovanih bekapa
Slika 8


Zatim tri laka koraka:

Ima 3 koraka. U prvom treba izabrati šta da se bekapuje. Ja sam izabrao sve korisnike ("All Users") za ovaj primer
Ima 3 koraka. U prvom treba izabrati šta da se bekapuje. Ja sam izabrao sve korisnike (“All Users”) za ovaj primer
Slika 9


Sledeći korak je izbor koliko često i u koje vreme da se rade bekapi:

Izabrao sam da bekapi budu zakazani (1) na nedeljnom nivou, nedeljom (2), pre prelaska na poslednji korak (3)
Izabrao sam da bekapi budu zakazani (1) na nedeljnom nivou, nedeljom (2), pre prelaska na poslednji korak (3)
Slika 10


Kako bi se bekapi snimali u “oblaku”, izabrao sam FTP opciju za destinaciju:

Podešavanje automatskih bekapa da se šalju preko FTP-a. "Modify" (9) je prikazan kao "Schedule" kada se bekap prvi put podešava
Podešavanje automatskih bekapa da se šalju preko FTP-a. “Modify” (9) je prikazan kao “Schedule” kada se bekap prvi put podešava
Slika 11


Radi odlično. Ono što mi se ne dopada je što nema opciju da se izabere koliko poslednjih bekapa da se čuva – kao što ima JetBackup. Takođe, kada se podesi bekap na FTP, u spisku kreiranih bekapa stoji lokalni direktorijum kao destinacija, ali tu se fajlovi čuvaju samo dok se FTP upload ne završi, nakon čega se po svemu sudeći automatski brišu.

Update 7. jul 2019: Broj bekapa koji se čuvaju je, po svemu sudeći, moguće ograničiti, samo ne eksplicitno kako to radi JetBackup, već biranjem ključa po kojem se pravi ime fajla / putanja. Opširnije: DirectAdmin uputstvo za putanje snimljenih bekapa.


6. Lični utisak

Jedna od stvari koje mi se ne dopadaju kod DirectAdmin-a je podrazumevana struktura direktorijuma. cPanel (koji koristi preko 70% hosting industrije) koristi:
home/korisnik/public_html
dok DirectAdmin koristi:
home/korisnik/domains/ime_domena.com/public_html

Ovo traži izmene putanja prilikom migracije sajtova sa cPanel-a na DirectAdmin (i nazad). Isto važi za bilo koji dodat domen, ili pod-domen: cPanel omogućava biranje putanje gde će se fajlovi smestiti, dok DirectAdmin to ne omogućava. Nisam jedini kojeg ovo muči, sudeći po DirectAdmin forumu.

Za sada, kao “napredan korisnik” (koliko čovek može biti objektivan o sebi), sa dosta iskustva u kreiranju, migraciji i bekapovanju sajtova, mučim se sa DirectAdmin-om. Promena strukture direktorijuma da se poklopi sa cPanel-ovom (istom kao na starom Unix System V) je jedna od stvari koje bi mi olakšale život i učinile da se osećam prijatnije u vezi migracija tamo-‘vamo – a to mi je veoma važno. Ovo, samo po sebi, je moj problem, ali ne znam kako se ostali snalaze i da li hosting provajderi koji su prešli na DirectAdmin imaju više tiketa za korisničku podršku, nego što ih je bilo sa cPanel-om.

Da budem pošten prema DirectAdmin-u, nakon iznenadnog skoka cena cPanel-a, sigurno su dobili neočekivano puno novih korisnika. Korisnika koji nisu ranije planirali koristiti DirectAdmin. Pretpostavljam da ovo stavlja veliko opterećenje na korisničku podršku i na developere (pošto svako od nas korisnika sigurno ima svojih zamisli šta i kako bi trebalo unaprediti).

Iz ličnog iskustva u IT-u, izmene često traže puno razmišljanja, planiranja i testiranja. Bolje je ne raditi ništa, nego raditi nešto naopako, tako da posle mora ponovo da se radi. Takođe, često je još teže kada već postoji gotov proizvod koji radi – pogotovo ako se mora voditi računa o tome da izmene ne poremete već postojeće sisteme nakon “upgrade-a”.

Lično ne očekujem da će se ova promena strukture direktorijuma ikada promeniti, nažalost. Bio bih prijatno iznenađen ako DirectAdmin uspe ovo izgurati. Druga stvar je da li su sa dobrim razlogom napravili putanju ovakvom kakva je – to je izvan nivoa mog znanja.

Najviše što možemo mi, kao korisnici uraditi, je da ponudimo povratne informacije (što objektivnije) i da budemo strpljivi. Još uvek se držim cPanel-a za sve “važne stvari”. Čekajući da hosting provajderi prvo nauče baratati sa DirectAdmin-om i učeći ga usput lično (uzeo sam drugi DirectAdmin reseller hosting, da vidim ima li puno razlike između setapa pojedinačnih hosting provajdera). Mislim da će to sve biti dobro (još jedna pristojna konkurencija cPanel-u, sa za sada razumnim cenama), ali će trebati puno strpljenja i truda korisnika, hosting provajdera i DirectAdmin tima. Još uvek bih radije uložio vreme i trud u (obećavajuće) open source rešenje, ali ne postoji ni jedno još. MyVestaCP obećava, ali je još uvek to projekat jednog čoveka, sa malo podrške zajednice i još uvek nedovoljno dobro za reseller hosting – uz sve dužno poštovanje za iskustvo, temeljnost, profesionalizam i trud gospodina Predraga Damjanovića.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content