BikeGremlin pretraga...

Zume (nekada znan kao Gnu Host) recenzija

U ovom članku opisaću svoje iskustvo sa Zume hostingom (nekada znan kao Gnu Host) web-hosting kompanijom. Testirao sam hosting svega nekih mesec dana, nakon čega sam (na insistiranje klijenta) prebacio i sajt klijenta – isto na nepunih mesec dana. Tako da je ovo više u smislu nekog prvog utiska, za objektivnu ocenu potrebno je barem nekoliko meseci korištenja. Ipak, informacije kojima raspolažem će biti podeljene ovde, kao lični podsetnik i u slučaju da pomognu još nekom. Sve pružene informacije su “najbolje što znam, koliko znam” – ništa više, ni manje od toga. Kompanija Gnu Host nije tražila, niti odobrila (niti sporila) objavljivanje ovog teksta.
Ažuriranje avgust 2021: Gnu Host je ostao na mom spisku pouzdanih provajdera, tako da sam im pružio još jednu šansu. Za sada je sve OK. 🙂

Status: pasivan
Koristio sam ovu uslugu od juna 2019. – do septembra 2019,
i od jula 2021. – do decembra 2021.
NAPOMENA:
Gnu Host je promenio ime u “Zume.” Promenjene su cene, i ko zna šta još (nadam se sve na bolje). Ova recenzija se više ne može smatrati aktuelnom i ažurnom.

Ažuriranje, maj 2022: trenutno ne hostujem ni jedan sajt kod Gnu Host-a. “Svežina” ove recenzije je decembar 2021. Ako se u međuvremenu nešto promenilo na gore, ili na bolje, ne mogu to znati.

Sadržaj:

 1. Gnu Host kompanija
 2. Kako sam došao do Gnu Host kompanije
 3. Migracija sajta na Gnu Host
 4. Raspoloživi resursi i lokacije servera
 5. Metrike – testovi
 6. Tehnička podrška
 7. Uptime
 8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)
 9. Lični utisak – subjektivno
 10. Cene
 11. IP blacklist statistika
 12. Problemi
 13. Zaključak


1. Gnu Host kompanija

Gnu Host je kompanija iz Mančestera (Engleska). Posluju od 2017. godine, registrovani u Engleskoj kao “Alpha Internet Limited”, vlasnik je Ross Gillies.

Koriste servere i bandwidth francuske kompanije OVH – kompanija za iznajmljivanje dedicated servera sa dobrom reputacijom.

Poslovna filozofija im se svodi na: “vrhunski kvalitet po razumnoj ceni”.


2. Kako sam došao do Gnu Host kompanije

Tražio sam “custom” reseller hosting – sa više raspoloživih resursa po nalogu nego što je uobičajeno, a nisam imao potrebe koje bi opravdale cenu zakupa VPS-a (sa svim potrebnim pratećim softverom i licencama).

Tako da sam se raspitao kod hosting provajdera čije usluge sam koristio u prošlosti, kao i kod nekih novih, ali niko nije bio voljan ponuditi “custom” plan. Nakon guglanja i raspitivanja, potražio sam pomoć (i eventualnu ponudu) na WebHostingTalk i LowEndTalk forumima. Na ovom drugom sam dobio nekoliko ponuda raznih hosting provajdera.

Jedna od ponuda došla je od (vlasnika) Gnu Host-a. Nikad pre nisam čuo za ovog hosting provajdera. Dosadašnje iskustvo govori da treba izbegavati kompanije koje nisu barem pet godina u poslu. Ipak, komunikacija je bila otvorena, direktna, bez marketinškog žargona (i caka) i bez pokušaja da se zvuči “previše stručno” (ako razumete šta hoću da kažem). Čovek je lepo rekao šta može da ponudi (resurse koje sam tražio) i po kojoj ceni. Pomislio sam: “OK, svako mora početi nekad i od nekud, ovo sve što sam video do sad ne zvuči loše, ne košta puno da probam”.

Uz to, živeći u Srbiji (gde svako pokušava svakog da zaj… prevesla) naučio sam da, čim osetim da je nešto sumnjivo, odmah bežim – pre nego što mogu reći tačno šta mi se ne dopada. Sa gosn. Rosom iz Gnu Host-a je sve od starta bilo sušta suprotnost toga – delovalo je kao 100% korektno i otvoreno. Bez nerealnih obećanja (od shared hosting okruženja), ali veoma profesionalno i klijentski orijentisano.


3. Migracija sajta na Gnu Host

Odlučio sam da premestim svoj sajt sa najviše poseta – biciklistički bikegremlin.com, kako bi test bio što realističniji i što “teži”. Takođe sam odlučio da za testiranje koristim resurse koji se dobijaju sa “standardnim” resursima koje Gnu Host daje za reseller (i shared) hosting pakete, konkretno njihovim “Seedling” paketom.

Migracija je prošla relativno glatko, uz par napomena:

Instalacija TLS/SSL sertifikata (preko Let’s Encrypt) se radi preko interfejsa cPanela, a ne preko Let’s Encrypt plagina, koji je nešto praktičniji (lakši, pogotovo za početnike).

cPanel alat za instalaciju SSL/TLS sertifikata, koji koristi Gnu Host
cPanel alat za instalaciju SSL/TLS sertifikata, koji koristi Gnu Host
Slika 1
Let's Encrypt plagin za instalaciju SSL/TLS sertifikata
Let’s Encrypt plagin za instalaciju SSL/TLS sertifikata
Picture 2

Ovo je sitnica, ali čisto napomena za moj lični podsetnik. Obe varijante rade sasvim OK.

Druga razlika je podešavanje PHP verzije. Gnu Host koristi cPanel-ov “MultiPHP Manager” za izbor PHP verzije i “MultiPHP INI Editor” za postavljanje vrednosti okruženja.

MultiPHP Manager opcije
MultiPHP Manager opcije
Slika 3
PHP Selector opcije
PHP Selector opcije
Slika 4

Neki (cPanel) hosting provajderi koriste alat sa slike 3 (Gnu Host je među njima), dok drugi koriste PHP Selector (slika 4). Oba alata imaju svoje prednosti i mane.

Prednost prvog (MultiPHP Manager) je što omogućava podešavanje PHP verzije za svaki dodatni domen i pod-domen u okviru jednog cPanel naloga – dok drugi (PHP Selector) omogućava samo jedno podešavanje za ceo cPanel nalog.

Druga razlika (ne uvek i prednost) je što PHP Selector omogućava izbor PHP ekstenzija koje želite instalirati u okviru izabrane PHP verzije. Ovo je korisno za iskusnije korisnike, ali nije praktično za početnike – po mom mišljenju.

Na molbu sam dobio mogućnost JetBackup integracije iz WHM panela, ali koliko shvatam ovo nije praksa (nazovite me paranoičnim kada su u pitanju bekapi). Nije da mi je trebala sa Gnu Host-om, nisam imao problema koji bi tražili restoraciju iz bekapa, ali mirnije spavam znajući da imam bekap na barem dva mesta.


4. Raspoloživi resursi i lokacije servera

Lokacije servera su isključivo u Engleskoj. Što je odličan izbor ako je ciljna grupa iz Evrope, a solidan izbor i za SAD. Ako ste developer iz Evrope, puno je praktičnije (i brže) kada je i server u Evropi.

Ovde ću navesti resurse za Seedling, kao neki solidan početni reseller hosting paket.

 • Prostor na disku: 30 GB NVMe skladištenje
 • Bandwidth: neograničen.
 • CPU: 100 % jednog jezgra (virtuelnog, naravno)
 • RAM: 1 GB
 • I/O: 10 Mb/s
 • IOPS: 1.024
 • Entry Processes: 30
 • iNodes: bez postavljenog ograničenja – ali budite razumni
 • SSL / TLS: da, preko Let’s Encrypt.
 • SPAM zaštita: da, korištenjem MailChannels.
 • FTP i E-mail nalozi: neograničeno (“unlimited”).
 • Domeni, poddomeni i parkirani domeni: neograničeno
 • Broj baza: neograničeno

Dodaci (“Additional Features”):

 • Bekapi: da, na dnevnom nivou pomoću JetBackup, uz bekap baze na svakih 6 sati! Čuvanje 7 dana.
 • Softaculous.
 • NVMe skladištenje podataka.
 • LiteSpeed server.
 • MariaDB server baze podataka.
 • CloudLinux je instaliran na servere i resursi po cPanel-u su ograničeni/garantovani pomoću njega.


5. Metrike – testovi

Pošto je vreme za testiranje bilo ograničeno – usled “žurbe” klijenta, nisam se oslonio primarno na Google Analytics, jer je za uporedive podatke pomoću tog alata potrebno barem dva meseca. Poslužio sam se alatom OctoPerf. Simulira 50 istovremenih posetilaca i meri rezultate (brzina, broj grešaka i sl.). Prikazaću uporedo rezultate testova istog sajta, na tri različita hostinga (testiranje je rađeno iz Evrope – Stokholm, dok su HostMantis i Veerotech serveri bili u SAD, što dodaje nekih 200 ms latencije za vreme odziva):

VeerotechHost
Mantis
Gnu
Host
Hits count437234999058789
Errors count000
Avg. response time0,78 s0,470,191
Latency standard deviation1,039 s0,6820,177
Received bytes rate3,7 MB/s44,9
Apdex on response time
(više je bolje)
0,905 apdex0,9860,995
Grafik OctoPerf testa performansi za Gnu Host
Grafik OctoPerf testa performansi za Gnu Host
Slika 5


6. Tehnička podrška

Kada bih dobio dinar za svaki put kada čujem da je prednost manjih hosting provajdera to što više vode računa o svakom pojedinačnom korisniku, do sada bih imao već preko 9.000! 🙂

Bez šale, moje iskustvo sa tehničkom Gnu Host tehničkom podrškom je stvorilo novu sliku kako mogu zamisliti da izgleda vrhunska tehnička podrška.

Fenomenalna komunikacija, brz odziv (i vikendom) i rešavanje problema, uz objašnjavanje uzroka, dijagnostike – a bez odavanja informacija koje bi mi omogućile da zloupotrebim njihov sistem (ovo spominjem pošto je Gnu Host relativno nov hosting provajder, a na osnovu svog znanja i iskustva koje je relativno ograničeno).

Moj članak o tehničkoj podršci hosting provajdera generalno.


7. Uptime

Za nekih dva meseca testiranja bilo je ukupno dva prekida.

 • Prvi prekid je bio oko 10 minuta zbog problema sa serverom koji su tražili restartovanje istog.
 • Drugi je bio duži, oko 2 sata, zbog problema sa DNS-om, koji su, koliko sam shvatio, rešeni i ne bi trebalo da se ponavljaju.

Mimo ovoga, hosting je radio stabilno. Silom prilika nisam bio u prilici da duže testiram.


8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)

Uz ranije pomenute ograde po pitanju objektivnosti rezultata, evo Google Analytics podataka za klijentov sajt na MDDhosting-u, Gnu Host-u i SiteGround-u gde se sada nalazi (sajt je migriran tamo na klijentovo insistiranje).

MDDhosting statistika iz Google Analytics za oko mesec dana
MDDhosting statistika iz Google Analytics za oko mesec dana
Slika 6
Gnu Host - Google Analytics
Gnu Host – Google Analytics za mesec dana
Slika 7
SiteGround - Google Analytics za 3 nedelje
SiteGround – Google Analytics za 3 nedelje
Slika 8

Treba napomenuti da je testirani sajt veoma loše optimizovan, tako da nemojte uzeti gore date apsolutne vrednosti zdravo za gotovo, dobro optimizovani sajtovi se učitavaju za manje od 3 sekunde kod svih gore navedenih hosting provajdera. OctoPerf rezultati iz 5. poglavlja su realniji za poređenje, po mom mišljenju.


9. Lični utisak – subjektivno

Gnu Host je nov u poslu, sa željom da rastu i nude kvalitetnu uslugu. Dobro, to tvrde svi hosting provajderi ikada. Ali moj utisak je da su na pravom putu.

Treba napomenuti i da sam “došao” praktično u sred astronomskog skoka cena cPanel-a. Ovo je šok za sve, pogotovo manje hosting provajdere (još više za one veoma jeftine). Velika većina hosting provajdera ovih dana isprobava prelazak na DirectAdmin – što iziskuje puno vremena za učenje, testiranje i troškove novih servera, barem dok veći procenat klijenata ne pređe na DirectAdmin.

Zaključno sa momentom pisanja ovog članka, to nije uticalo na pad kvaliteta Gnu Host usluge, ili tehničke podrške, koliko sam mogao primetiti i izmeriti.

Tako da Gnu Host ostaje na mom spisku hosting provajdera na koje se može osloniti, što nije lako naći, u moru hohštaplera.


10. Cene

Aktuelne cene i ponuda se mogu videti na Gnu Host sajtu (affiliate link). Ovo je kratak pregled nekih ponuda:

Shared hosting paketi£ mesečno
Grazing Gnu: 1 CPU, 0.5 GB RAM, 2 GB prostora3
Lively Gnu: 1 CPU, 1 GB RAM, 10 GB prostora5
Hyperactive Gnu: 1 CPU, 2 GB RAM, 50 GB prostora10

Reseller hosting paketi

£ mesečno
Seedling: 30 GB skladište, 20 cPanel naloga10
Startup: 100 GB skladište, 75 cPanel naloga25

VPS hosting paketi

£ mesečno
VPS-02: 1 CPU, 4 GB RAM, 40 GB NVMe SSD32
VPS-04: 2 CPU, 8 GB RAM, 80 GB NVMe SSD52


11. IP blacklist statistika

Za sve vreme probnog perioda, IP adresa hosting servera nije bila ni na jednoj crnoj listi. Što je odlično.


12. Problemi

Imao sam samo jedan problem vredan pominjanja. Sa sajtom klijenta (na mojem je sve radilo kako treba). Mejlovi su prestali pristizati u inbox. Pre nego što smo uspeli utvrditi u čemu je problem, klijent je bio u panici, insistirajući na promeni hosting provajdera i uzimanju plaćenog mejl servisa (odlučio se za MXroute).

Problem je bio čudan – mejlovi nisu pristizali, a nije ih zaustavljao spem filter provajdera. Da bude komplikovanije, mejlovi poslati sa Gmail-a su stizali bez problema. Dok mejlovi poslati sa mog domena nisu, dok su stizali na sve ostale adrese.

Na žalost, pre nego što je moglo biti utvrđeno šta je uzrokovalo problem (promenom mejl servera mog domena, na primer, kako bi se to 100% isključilo kao potencijalan izvor problema), urađeno je više od jedne izmene (na insistiranje klijenta), što je nezgodno ako se želi utvrditi uzrok problema – čini dijagnostiku praktično nemogućom: promenjen je hosting provajder, mejl servis i sajt je “skinut” sa Cloudflare.

Pošto lično nisam iskusio slične probleme, ni sa Gnu Host, ni sa jednim drugim hosting provajderom, ikada, ovo ostaje u nivou zanimljive anegdote – ako mi se ikada ponovi, sa i jednim hostingom, potrudiću se da utvrdim kako i zašto se ovako nešto dešava. Tako da nije nešto što bih “zamerio” Gnu Host (i ovaj, kao i većina članaka na sajtu su za lični podsetnik).

Na temu mejla, napisao sam članak o prednostima i manama hostovanog mejl servisa.


13. Zaključak

Gnu Host je hosting provajder koji obećava. Preporučio bih ih, pogotovo onima koji traže dobar evropski shared i reseller hosting. Nisu jeftini, ali su dobri. Uz ponovljenu napomenu sa početka da nisam previše dugo testirao – ali “prvi” (dvomesečni) utisak je veoma pozitivan.

Ako želite probati ovaj hosting, a istovremeno i podržati ovaj sajt, možete koristiti moj affiliate link za Gnu Host hosting.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content