Start » Hosting » Tehnička podrška » Problemi sa hosting serverima i sajtovima

Problemi sa hosting serverom i sajtom

Problemi sa hosting serverima i sajtovima

Updated: 21/05/2020.

U ovom članku pisaću o problemima sa sajtovima i hosting serverima na koje sam nailazio tokom godina, kao i o (utvrđenim) uzricima tih problema i njihovim rešenjima. Zamišljen je u formi niza “problem – odgovor”, koji će se godinama dopunjavati, ažurirati. Da sve bude na jednom mestu, relativno lako pretraživo. Gde god to nije od ključnog značaja, neću navoditi konkretne sajtove, niti hosting provajdere, ili tipove servera – kako bi podaci bili što sažetiji i što lakši za pretragu.

Za pitanje-odgovor koristiću format “FAQ”, koji omogućava Yoast SEO plagin (batalio sam Yoast i prešao na The SEO Framework). Za razliku od samog WordPress-a, Yoast-ov FAQ pravi blokove u schema.org kompatibilnom formatu (opširnije o tome sam pisao u članku o WordPress 5 i Gutenberg editor). No, da pređemo na stvar.

Sadržaj:
Uvod – Zlatno pravilo

  1. “403 Forbidden” greška
  2. Problem sa dostavom mejlova, tipa a
  3. Connection refused PHP greška


1. Zlatno pravilo

Uvek, ali uvek proverite sve na svojoj strani, prvo.

  • Da li vaša Internet konekcija radi normalno za ostale sajtove?
  • Je li vam računar možda ima neki virus?
  • Jeste li platili sve račune?

Zatim proverite status servera/mreže hosting provajdera:

Provera statusa servera/mreže hosting provajdera. Objave uočenih problema obično budu tu prikazane.
Provera statusa servera/mreže hosting provajdera. Objave uočenih problema obično budu tu prikazane
Slika 1


Više detalja o ovome napisao sam u članku o teh. podršci.

Tek nakon toga, probajte instrukcije napisane ispod, u zavisnosti od problema sa kojim se suočavate:


Problem 1 – “403 Forbidden” greška

Kada pokušam otvoriti stranicu sajta, dobijam:
“403 Forbidden
Access to this resource on the server is denied!”

Prva stvar koju treba proveriti je blokirana IP adresa od strane WAF-a hosting provajdera (Web Access Firewall).
Ovo se može lako proveriti tako što se pokuša konekcija putem VPN-a, sa drugom IP adresom (može i TOR browser da se koristi u tu svrhu), ili korištenjem Internet mreže provajdera mobilne telefonije, sa pametnog telefona (ne preko kućnog/poslovnog Wi-Fi, pošto će tada verovatno biti ista IP adresa kao i na računaru).
Ako tada sve radi normalno, znači da treba deblokirati svoju IP adresu iz kontrol panela hosting provajdera. Kada se ulogujete na panel i izaberete meni kao na slici ispod, obično vaša IP adresa bude automatski detektovana. Ako to nije slučaj, koristite whatismyip.com.

Kako deblokirati svoju IP adresu iz korisničkog kontrol panela hosting provajdera.
Kako deblokirati svoju IP adresu iz korisničkog kontrol panela hosting provajdera
Slika P1-1


Šta ako konekcija preko druge IP adrese takođe ne radi? Naredna slika daje uputstvo za prvi korak:

Provera statusa servera/mreže hosting provajdera. Objave uočenih problema obično budu tu prikazane.
Provera statusa servera/mreže hosting provajdera. Objave uočenih problema obično budu tu prikazane
Slika P1-2


Ako vaš server/mreža nisu na spisku trenutno “problematičnih”, onda jedino ostaje da se obratite tehničkoj podršci provajdera, da utvrde u čemu je problem i reše ga. Kada pišete tiket, objasnite da ste proverili status servera/mreže i da ste pokušali konekciju sa (barem) dve različite IP adrese. Najverovatnije je problem do WAF (ModSecurity) pravila servera, ali moglo bi biti i nešto treće.


Problem 2 – Problem sa dostavom mejlova, tipa a

Imam više domena (sajtova) i mejlovi sa (barem) jednog od njih ne stižu na drugi (druge)

Kada se domen postavi na jednom hosting serveru, server će mejlove upućene tom domenu, a poslate sa domena hostovanih na istom serveru, pokušavati proslediti na isti server. Čak i ako se domen (sajt) migrira na drugi server (kod drugog hosting provajdera), svi mejlovi poslati sa istog (starog) servera, biće dostavljani lokalno.
Ako obrišete domen i inbox za dati mejl, može se desiti da mejlovi budu samo odbijeni (bounce nakon pokušaja dostave na isti server).

Na primer, bikegremlin.com i io.bikegremlin.com su na serveru A.
Premestim bikegremlin.com na server B.
Šaljem mejl sa [email protected] na [email protected] i taj mejl ne stiže gde treba (biva dostavljen na server A, a ako obrišem bikegremlin.com sa servera A, stiže bounced izveštaj o grešci).

Rešenje: pre migracije podesiti mejlove da idu preko eksternog servisa. Ako se koristi eksterni mejl servis, ovo bi svakako trebalo podesiti, čak i ako se ne premešta sajt. Sledite uputstvo za podešavanje eksternog mejl servisa.


Problem 3 – Connection refused PHP greška

S vremena na vreme nije loše proveriti sadržaj direktorijuma u kojem se sajt nalazi na hostin serveru (lokacija sajta i error logova na cPanel i DirectAdmin kontrolnim panelima). Prilikom pregleda primetio sam da se fajl za greške PHP-a (error_log u cPanel-u) puni ovakvim linijama:

[19-May-2020 18:33:14 UTC] Connection refused
[19-May-2020 18:35:15 UTC] Connection refused
[19-May-2020 18:37:16 UTC] Connection refused
[19-May-2020 18:38:15 UTC] Connection refused

Nova linija se upisuje svakih minut, ili kraće. OK, nešto pokušava da se nakači negde i ne uspeva. 🙂 Ovako je išlo moje utvrđivanje uzroka problema:

U pitanju je bio WordPress sajt.

Imam identične kopije sajta – dve na istom i jednu na drugom hosting serveru (druga kopija na istom serveru služi za testiranje brzine i optimizacije sajta i plaginova – radi lakšeg poređenja). Ovakve identične kopije sajtova se zovu stejdžing (eng. “staging”) sajt. Korisne su za testiranje stvari pre stavljanja ih na pravi (“produkcioni”) sajt.

Zahvaljujući tome, mogao sam proveriti da li se problem javlja na drugom, istom takvom sajtu (ista WordPress tema, plaginovi i sadržaj) na istom serveru, kao i da li se javlja takođe i na drugom serveru. Utvrdio sam da se na drugom serveru ne javlja, pa sam zaključio da je problem najverovatnije sa hostingom, a ne sa sajtom/temom/plaginovima.

Tada sam se obratio tehničkoj podršci hosting provajdera i, kao što sam očekivao, rekli su da je problem najverovatnije do nekog WordPress plagina. Što me je podestilo na sličan scenario koji sam opisao u članku o tehničkoj podršci hosting provajdera – nazvao sam ga “Kvaka 22”. Uglavnom, tehnička podrška je predložila da isključim sve plagine, pa testiram jedan po jedan, da vidim kada će se greška pojaviti.

OK, shvatio sam da ću morati sam da “kopam” malo. I uradio sam to – jasno je da moram otkriti koji plagin pravi problem i dati tehničkoj podršci više informacija. Ovo ni na koji način nije kritika tehničke podrške (kako će se ispostaviti, više je “kritika” sistem administratora koji održava hosting server). Zaista je premalo informacija za rešavanje problema, dok tehnička podrška uglavnom ima desetine tiketa za podršku u svakom trenutku (videti tehnička podrška telefonom naspram tiketa).

Uključivanjem po jednog plagina dok su ostali deaktivirani, utvrdio sam da LiteSpeed cache plagin pravi probleme (zašto je LiteSpeed za mene najbolji opisao sam u članku o keširanju WordPress sajta). Kako bih bio siguran, aktivirao sam sve ostale plagine, osim LiteSpeed cache, da vidim je li se tada javlja problem – nije se javljao.

Javio sam to tehničkoj podršci, ali nije bilo dovoljno za rešavanje problema, tako da sam se udubio u podešavanja/opcije “problematičnog” plagina, tražeći šta ga navodi da stalno pokušava neuspešne konekcije. Ušao sam u meni za keširanje:

LiteSpeed Cache opcije za object cache
LiteSpeed Cache opcije za object cache
Slika P3-1


Ko god da je pravio plagin, uradio je odličan posao:

LiteSpeed Cache object cache podešavanja i izveštaj o statusu
LiteSpeed Cache object cache podešavanja i izveštaj o statusu
Slika P3-2


Jasno je napisano obaveštenje o uzroku problema. Memcached piše “Disabled” (1) pošto sam tu PHP ekstenziju isključio u PHP opcijama na serveru, jer je ne koristim. Ali test konekcije (2) pogazuje problem sa izabranim Redis-om. Klik na link pored tog izveštaja lepo sve objašnjava – “Learn More“.

Kada sam to preneo tehničkoj podršci, reinstalirali su Redis servis (za koji kažu da su tada utvrdili da posle apdejta nije radio kako treba) i sve je radilo kako treba. 🙂

Share...

1 misao o “Problemi sa hosting serverima i sajtovima”

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.