BikeGremlin pretraga...

DirectAdmin vs cPanel – moje iskustvo

U ovom članku navodim sve specifičnosti DirectAdmin kontrolnog panela sa kojima sam se susreo – poredeći ga sa cPanel-om. Prvenstveno radi ličnog podsetnika. Nakon poskupljenja cPanel-a, DirectAdmin je izbor većine hosting provajdera koji žele pružiti jeftiniji shared i reseller hosting, tako da mislim da je korisno “ući u štos” sa ovim alatom. U drugim člancima pisao sam o podešavanju reseller naloga u DirectAdmin-u, o migraciji sajta sa cPanel-a na DirectAdmin, i o podešavanju automatizovanih bekapa za DirectAdmin.

Ažuriranje septembra 2021: Dve godine nakon prve verzije ovog članka, moje iskustvo je da DirectAdmin sam po sebi nije toliko loš – najveći problem je što mnogi (većina) hosting provajderi još uvek nisu savladali baratanje ovim panelom. Prelaze na njega iz nužde, radi izbegavanja cPanel berbe ušiju (razumljivo) – a bez dovoljno znanja i iskustva. Sa različitim provajderima sretao sam se sa različitim vrstama “dečijih bolesti” i “sitnica” – ali opšti utisak je da se samo pitam šta će zezati, a ne da li će biti problema (sitnijih, ili većih).
Kao Ducatti V2 motocikli – solidne mašine, ali retko ko zna da ih vozi! 🙂

Sadržaj:

  1. DirectAdmin specifičnosti – razlike u odnosu na cPanel
    1.1. Lokacija logova grešaka
    1.2. Lokacija public_html direktorijuma
    1.3. Korištenje file manager-a
  2. Šta mi se dopada kod DirectAdmin-a
    2.1. DirectAdmin je ZAKON! Restauracija bekapa i migracije sajtova
  3. Zamerke – šta bi trebalo popraviti
    3.1. Krupnije zamerke
    3.2. Sitnije zamerke
  4. Zaključak i lično mišljenje autora
  5. Prešao sam na DirectAdmin! 🙂


1. DirectAdmin specifičnosti – razlike u odnosu na cPanel

1.1. Lokacija logova grešaka

Većina cPanel hosting naloga čuvaju error logove u direktorijumu skripte koja je izazvala grešku. DirectAdmin to sve čuva na jednom mestu, na putanji:

home/ime_korisnika/domains/ime_domena.com/logs/

Ovaj kod može se dodati u .htaccess kako bi error logovi bili u direktorijumu koji konfigurišete/želite:

#BEGIN GREMLIN EDIT
php_flag display_startup_errors on
php_flag display_errors on
php_flag html_errors on
php_flag log_errors on
php_value error_log  /home/ime_korisnika/domains/ime_domena.com/public_html/PHPERROR.log
#END GREMLIN EDIT

– Sadržaj –


1.2. Lokacija public_html direktorijuma

Jedna od stvari koje mi se ne dopadaju kod DirectAdmin-a je podrazumevana struktura direktorijuma. cPanel (koji koristi preko 70% hosting industrije) koristi:
home/korisnik/public_html
dok DirectAdmin koristi:
home/korisnik/domains/ime_domena.com/public_html

Putanja je, po meni nepotrebno, produžena. Paziti na ovo prilikom migracija sajtova.

– Sadržaj –


1.3. Korištenje file manager-a

Malo je manje intuitivno. Fajlovi se prvo selektuju, pa se izabere opcija “Clipboard”.

DirectAdmin file manager selekcija fajlova i smeštanje u "Clipboard"
DirectAdmin file manager selekcija fajlova i smeštanje u “Clipboard”
Slika 1


Zatim uđete u direktorijum u koji želite, kliknete na “Clipboard Actions” drop-down meni, pa birate opciju za move, copy, compress, ili nešto treće.

Biranje šta da se uradi sa fajlovima smeštenim u Clipboard
Biranje šta da se uradi sa fajlovima smeštenim u Clipboard
Slika 2

– Sadržaj –


2. Šta mi se dopada kod DirectAdmin-a

Traži manje serverskih resursa (prvenstveno kad su u pitanju RAM i CPU), u odnosu na cPanel.
Ažuriranje, oktobar 2021: sueći po CloudLinux izveštaju o korištenju resursa, za reseller hosting, DirectAdmin koristi 1 GB RAM memorije samo za panel (kad ništa drugo ne radim, samo gledam izveštaj zauzeća resursa). Na sličnom setapu, cPanel koristi 0,5 GB RAM-a.
“Jedno dobro merenje je bolje od hiljadu stručnih mišljenja.”

Ima dobru ugrađenu opciju za bekapovanje. Puno upotrebljivija od one u cPanel-u, pošto omogućava automatizaciju (kako kreirati automatizovane bekape u DirectAdmin-u). Mana je što podržava samo FTP(S)/SFTP konekciju na skladište, tako da se ne može koristiti jeftin Backblaze B2 skladište. To na stranu, bekap radi brzo i pouzdano.

Jeftiniji je, tj. cena se formira po serveru, ne po broju kreiranih naloga. Ovo ga čini i jednostavnijim za obračun troškova.

– Sadržaj –

2.1. DirectAdmin je ZAKON! Restauracija bekapa i migracije sajtova

Ažuriranje, jun 2022:

Kada je reč o ovome, DirectAdmin je zakon!

Kao korisnik mahom shared/reseller hostinga, bio sam dosta rezervisan po pitanju DirectAdmina. Sa dosta, nadam se konstruktivne, kritike nedostataka. Počeo sam se bio igrati s njim, čisto da uđem u štos za slučaj da preuzme tržište, ali imao je dosta nedostataka u odnosu na cPanel.

Sada, rekao bih da je sazreo. Ima već skoro godinu dana otkako sam u potpunosti prestao koristiti cPanel hosting.

Ovih dana, nakon saznanja da je mog trenutnog hosting provajdera (HostMantis) otkupila/spojila/šta-god druga kompanija, počeo sam migrirati sajtove kod proverenog “rezervnog” provajdera (MyW hosting), za svaki slučaj, dok ne vidim kako novi sistem radi nakon spajanja i promena servera i zaposlenih. Da bih zaključio:
Migracije sajtova sa jednog na drugi DirectAdmin hosting su milina!

Čak i kao običan shared/reseller hosting korisnik (tj. bez visokih korisničkih prava pristupa). Fenomenalno je. Bekap se eksportuje i importuj na novi nalog, praktično sa dva klika, i sve radi odmah: svaki fajl, baza, .htaccess podešavanje itd. Bez potrebe za davljenjem tehničke podrške hosting provajdera, čekanja i slično.

Sad sam skeptičan po pitanju korištenja cPanel hostinga u budućnosti, jer traži puno više vremena za “ručne” migracije, čak i kad se prebacuje sa jednog cPanel hostinga na drugi cPanel hosting. Mislim da je mogućnost lake i brze selidbe sajta u slučaju problema od izuzetnog značaja. Stoga, po mom mišljenju, ovo je ogroman plus za DirectAdmin.

Nadam se da će i cPanel uraditi nešto slično, ili da će neki od poznatih (i pouzdanih) hosting provajdera početi nuditi DirectAdmin reseller hosting, uz, ili umesto cPanel hostinga.

Da, shvatam da hosting provajder može uraditi slično sa cPanela iz WHM-a, ali to ne mogu sam uraditi kao korisnik. Puno je bolje kad to čovek može uraditi sam, kada je najzgodnije (za “žive” sajtove sa puno promena).

Da ne bude zablude, počeo sam koristiti usluge cPanel provajdera, usled reputacije tog provajdera i pouzdanosti, sa ciljem da se skoncentrišem na pravljenje sadržaja, umesto na migracije. Ali nije mi lako pala ta odluka, iz razloga objašnjenih iznad. To je problem sa DirectAdmin-om – pouzdani provajderi sa dobrom reputacijom, za koje znam, se drže cPanel-a.

– Sadržaj –


3. Zamerke – šta bi trebalo popraviti

3.1. Krupnije zamerke

SSL/TLS sertifikati od Let’s Encrypt traže po 30 minuta da se instaliraju. Tako da je praktično nemoguće uraditi migraciju sajta na server bez oko 30 minuta downtime-a.
Sa cPanel-om ovo mogu uraditi bez osetnog downtime (pogotovo ako koristim Cloudflare).

Ažuriranje, maj 2022:
Ovo je moguće ubrzati pomoću ručnog copy/paste sertifikata.

DirectAdmin "ručni" copy/paste TLS/SSL sertifikata
DirectAdmin “ručni” copy/paste TLS/SSL sertifikata
Slika 3

Ovo neće raditi ako klonirate sajt (menjate domen).

Nedostaju kvalitetni antivirus plagini – kako bi korisnik mogao sam skenirati iz hosting naloga. Sada rešeno – Imunify360, između ostalih, je došao u pomoć. 🙂

Modul za integraciju sa Cloudflare Railgun-om još uvek nije napravljen. Cloudflare se može podesiti “ručno”, to čak i više volim. Ipak, Railgun servis, koji mnoge sajtove čini dodatno bržim, košta oko 200$ mesečno kada se uzima “direktno” preko Cloudflare. Hosting provajderi shared/reseller hostinga koji koriste cPanel, ovu funkciju nude uračunatu u cenu hosting paketa (oni to plaćaju po serveru). Sa DirectAdmin-om ovo još uvek nije moguće.

Ne postoji ni modul za JetBackup integraciju. JetBackup je praktičan za pravljenje (i vraćanje) bekapa (više nije) na nivou jednog kontrolnog panela, bez pomoći tehničke podrške, uz mogućnost korištenja Amazon S3, Backblaze B2 i sličnih cloud storage servisa koji ne pružaju klasičan FTP pristup, ali su veoma jeftini (a pouzdani).

Ažuriranje, avgust 2021: Rešena je JetBackup integracija. Ali je JetBackup napravio izmene koje mi se ne dopadaju. Opet, DirectAdmin ima ugrađen u sebi dobar sistem za automatizovanje bekapa, i sada je, u tom smislu, bolji u odnosu na cPanel! 🙂

Fajl menadžer ne upozorava ako fajl koji se uploaduje već postoji, pa će biti prepisan.

– Sadržaj –


3.2. Sitnije zamerke

Pod-domeni se smeštaju u pod-direktorijume glavnih domena. Tako da svako ko kuca na primer example.com/poddomen može videti isti. Ovo nije uvek poželjno. Jedan od razloga za kreiranje pod-domena je da se stvari odvoje/podele. “Zakrpa” je dodavanje pod-domena kao domena (add-on domena). Što nije baš najintuitivnije, ali radi posao, što je važno. Tema vezana za ovo na DirectAdmin forumu.

Korisnički interfejs pomalo liči na “cPanel za siromašne”. Dosta je unapređen prethodnih meseci, ali i dalje nije sjajan. Ne mogu tačno reći šta mi se ne sviđa, ali cPanel deluje nekako čistije, lakše za navigaciju.

Vezano za prethodni pasus, ne postoji pregledan spisak kreiranih korisnika za baze. Mora se otvoriti pojedinačna baza da bi se videlo koji korisnici imaju prava nad njom.

Opet vezano za korisnički interfejs (što i jeste suština korištenja kontrolnog panela), pogledajte kakva je razlika između cPanel-a i DirectAdmina pri: podešavanju remote mail exchanger-a. Meni cPanel deluje puno jednostavnije i intuitivnije.

Podešavanja mejl naloga se ne mogu videti, osim neposredno nakon kreiranja mejla (SMTP, POP server, portovi i sl.). Ovo je puno bolje urađeno u cPanel-u i izgeda ovako:

Zapišite sve ove podatke, trebaće vam. Naravno, uvek se možete vratiti ovde, na isti način, da ih ponovo vidite
Kod DirectAdmin-a nema vraćanja na ovaj ekran kad god zatreba
Slika 4

Još jedna zamerka vezana za dizajn korisničkog interfejsa. Treba ljudima otežati, a ne olakšati da naprave grešku:

Previše slično za moj ukus
Previše slično za moj ukus
Slika 5

– Sadržaj –


4. Zaključak i lično mišljenje autora

Uprkos gore navedenim manama, DirectAdmin je kvalitetan proizvod – koristim ga. U zavisnosti od vaših prioriteta i potreba, može biti čak i bolji izbor od cPanel-a, ne samo zbog niže cene.

Voleo bih da se DirectAdmin unapredi i postane vrhunska zamena i konkurencija cPanel-u. Za sada je, za moje potrebe – jeftinija i nešto manje praktična alternativa, koja ipak radi posao, prilično pouzdano, ali nije mi prvi izbor osim ako je budžet baš “tanak”. Pri tome se sa DirectAdmin-om ne štedi samo na ceni licence, već i na manjim zahtevima serverskih resursa. Ovo je važna stvar za uzeti u obzir, bilo da ste hosting provajder, ili korisnik VPS-a.

– Sadržaj –


5. Prešao sam na DirectAdmin! 🙂

Posle par godina testiranja, veliku većinu svojih sajtova sam prebacio na DirectAdmin hosting. Zašto? Zbog jednog preduslova i jednog razloga:

Preduslov
DirectAdmin je dosta napredovao i ispeglao dosta dečijih bolesti, tako da mi ne stvara prečesto probleme. Sada mogu sve što treba da uradim sa tim panelom. cPanel je i dalje bolji i praktičniji za upotrebu (osim automatizacije bekapa), ali to nas dovodi do:

Razlog
cPanel poskupljenja i cenovna politika su po meni halavi. Uglavnom koristim reseller hosting, i ne želim da velik deo novca koji plaćam ide cPanel korporaciji, umesto onima koji su taj novac zaslužili – mojim hosting provajderima.

Sada mogu naći dobre i povoljne cPanel hosting ponude, i moja odluka nije radi lične uštede novca. Ne smeta mi ni korištenje cPanel hostinga, daleko od toga, ali kada biram, radije biram DirectAdmin, ako provajder kojeg izaberem ima to u ponudi (kvalitetni hosting provajderi).

Ažuriranje, Jul 2022:
Nakon što je moj više godina pouzdani hosting provajder promenio vlasnika, odlučio sam preseliti sajtove sa njega dok na vidim kakva je situacija. Pošto većina provajdera koje smatram kvalitetnim i pouzdanim nudi samo cPanel, vratio sam se korištenju cPanel-a.
To je ujedno i najveći problem DirectAdmin-a – nedostatak dobrih provajdera koji nude DirectAdmin hosting.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content