Start » Šta da kupim? » Recenzije kontrol panela » Iskustvo sa DirectAdmin konrolnim panelom

Iskustvo sa DirectAdmin konrolnim panelom

U ovom članku navodim sve specifičnosti DirectAdmin kontrolnog panela sa kojima sam se susreo – poredeći ga sa cPanel-om. Prvenstveno radi ličnog podsetnika. Nakon poskupljenja cPanel-a, DirectAdmin je izbor većine hosting provajdera koji žele pružiti jeftiniji shared i reseller hosting, tako da mislim da je korisno “ući u štos” sa ovim alatom. U drugim člancima pisao sam o podešavanju reseller naloga u DirectAdmin-u i o migraciji sajta sa cPanel-a na DirectAdmin.


1. DirectAdmin specifičnosti – razlike u odnosu na cPanel

1.1. Lokacija logova grešaka

Većina cPanel hosting naloga čuvaju error logove u direktorijumu skripte koja je izazvala grešku. DirectAdmin to sve čuva na jednom mestu, na putanji:

home/ime_korisnika/domains/ime-domena/logs/

1.2. Lokacija public_html direktorijuma

Jedna od stvari koje mi se ne dopadaju kod DirectAdmin-a je podrazumevana struktura direktorijuma. cPanel (koji koristi preko 70% hosting industrije) koristi:
home/korisnik/public_html
dok DirectAdmin koristi:
home/korisnik/domains/ime_domena/public_html

Putanja je, po meni nepotrebno, produžena. Paziti na ovo prilikom migracija sajtova.

1.3. Korištenje file manager-a

Malo je manje intuitivno. Fajlovi se prvo selektuju, pa se izabere opcija “Clipboard”.

DirectAdmin file manager selekcija fajlova i smeštanje u "Clipboard"
DirectAdmin file manager selekcija fajlova i smeštanje u “Clipboard”
Slika 1


Zatim uđete u direktorijum u koji želite, kliknete na “Clipboard Actions” drop-down meni, pa birate opciju za move, copy, compress, ili nešto treće.

Biranje šta da se uradi sa fajlovima smeštenim u Clipboard
Biranje šta da se uradi sa fajlovima smeštenim u Clipboard
Slika 2


2. Šta mi se dopada kod DirectAdmin-a

Traži manje resursa (prvenstveno kad su u pitanju RAM i CPU), u odnosu na cPanel.

Ima dobru ugrađenu opciju za bekapovanje. Puno upotrebljivija od one u cPanel-u, pošto omogućava automatizaciju (kako kreirati automatizovane bekape u DirectAdmin-u). Mana je što podržava samo FTP(S)/SFTP konekciju na skladište, tako da se ne može koristiti jeftin Backblaze B2 skladište. To na stranu, bekap radi brzo i pouzdano.

Jeftiniji je, tj. cena se formira po serveru, ne po broju kreiranih naloga. Ovo ga čini i jednostavnijim za obračun troškova.


3. Zamerke – šta bi trebalo popraviti

3.1. Krupnije zamerke

Nedostaju kvalitetni antivirus plagini – kako bi korisnik mogao sam skenirati iz hosting naloga.

Modul za integraciju sa Cloudflare Railgun-om još uvek nije napravljen. Cloudflare se može podesiti “ručno”, to čak i više volim. Ipak, Railgun servis, koji mnoge sajtove čini dodatno bržim, košta oko 200$ mesečno kada se uzima “direktno” preko Cloudflare. Hosting provajderi shared/reseller hostinga koji koriste cPanel, ovu funkciju nude uračunatu u cenu hosting paketa (oni to plaćaju po serveru). Sa DirectAdmin-om ovo još uvek nije moguće.

Ne postoji ni modul za JetBackup integraciju. JetBackup je praktičan za pravljenje (i vraćanje) bekapa (više nije) na nivou jednog kontrolnog panela, bez pomoći tehničke podrške, uz mogućnost korištenja Amazon S3, Backblaze B2 i sličnih cloud storage servisa koji ne pružaju klasičan FTP pristup, ali su veoma jeftini (a pouzdani).

Ažuriranje, avgust 2021: Rešena je JetBackup integracija. Ali je JetBackup napravio izmene koje mi se ne dopadaju.

Fajl menadžer ne upozorava ako fajl koji se uploaduje već postoji, pa će biti prepisan.

3.2. Sitnije zamerke

Pod-domeni se smeštaju u pod-direktorijume glavnih domena. Tako da svako ko kuca na primer example.com/poddomen može videti isti. Ovo nije uvek poželjno. Jedan od razloga za kreiranje pod-domena je da se stvari odvoje/podele. “Zakrpa” je dodavanje pod-domena kao domena (add-on domena). Što nije baš najintuitivnije, ali radi posao, što je važno. Tema vezana za ovo na DirectAdmin forumu.

Korisnički interfejs pomalo liči na “cPanel za siromašne”. Dosta je unapređen prethodnih meseci, ali i dalje nije sjajan. Ne mogu tačno reći šta mi se ne sviđa, ali cPanel deluje nekako čistije, lakše za navigaciju.

Vezano za prethodni pasus, ne postoji pregledan spisak kreiranih korisnika za baze. Mora se otvoriti pojedinačna baza da bi se videlo koji korisnici imaju prava nad njom.

Opet vezano za korisnički interfejs (što i jeste suština korištenja kontrolnog panela), pogledajte kakva je razlika između cPanel-a i DirectAdmina pri: podešavanju remote mail exchanger-a. Meni cPanel deluje puno jednostavnije i intuitivnije.

Podešavanja mejl naloga se ne mogu videti, osim neposredno nakon kreiranja mejla (SMTP, POP server, portovi i sl.). Ovo je puno bolje urađeno u cPanel-u i izgeda ovako:

Zapišite sve ove podatke, trebaće vam. Naravno, uvek se možete vratiti ovde, na isti način, da ih ponovo vidite
Kod DirectAdmin-a nema vraćanja na ovaj ekran kad god zatreba
Slika 3


4. Zaključak i lično mišljenje autora

Uprkos gore navedenim manama, DirectAdmin je kvalitetan proizvod – koristim ga. U zavisnosti od vaših prioriteta i potreba, može biti čak i bolji izbor od cPanel-a, ne samo zbog niže cene.

Voleo bih da se DirectAdmin unapredi i postane vrhunska zamena i konkurencija cPanel-u. Za sada je, za moje potrebe – jeftinija i nešto manje praktična alternativa, koja ipak radi posao, prilično pouzdano, ali nije mi prvi izbor osim ako je budžet baš “tanak”. Pri tome se sa DirectAdmin-om ne štedi samo na ceni licence, već i na manjim zahtevima serverskih resursa. Ovo je važna stvar za uzeti u obzir, bilo da ste hosting provajder, ili korisnik VPS-a.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Google izbor sadržaja: