BikeGremlin pretraga...

Mejlovi (e-mail) – Pravljenje WordPress sajta [01]

Prijatelj me je zamolio da mu pomognem oko izrade novog sajta za posao. Pristao sam. Iskoristiću ovaj projekat za niz članaka koji objašnjavaju proces izrade novog WordPress sajta – od početka do kraja. Svaki detalj. Ovaj članak objašnjava prvi, najosnovniji korak – kreiranje pouzdanog mejl naloga. U posebnim člancima objasnio sam kako podesiti DNS za mejl, i kako podesiti pouzdano SMTP slanje mejlova za WordPress.


1. Značaj pouzdanog mejl naloga

Mejl se u navjećoj meri koristi za kreiranje naloga i za njihovu autentifikaciju. Bilo da se radi o nalogu kod hosting provajdera, DNS servisa, domen registrara itd.

Na primer: ako izgubite lozinku, ili je morate resetovati iz bilo kog razloga, kod/link za reset se obično šalju na mejl adresu sa kojom ste se registrovali. Zbog ovoga mejl nalog mora biti pouzdan i dobro zaštićen. To je glavni razlog zašto o nečem ovako “banalnom” pišem u nizu članaka o pravljenju sajta.

Lično koristim prilično pouzdan servis MXroute za hostovanje svog mejl naloga. U slučaju da hosting provajder na kojem je sajt propadne, mejl mi je i dalje potpuno funkcionalan. U slučaju problema sa DNS-om (pa da domenski mejlovi, između ostalog, ne mogu da rade), mogu promeniti DNS servis (trenutno koristim Cloudflare). Dok u slučaju problema sa MXroute, mogu promeniti provajdera mejl servisa (i prebaciti bekape).

Ipak, za početnike, preporučio bih Gmail kao odlično i bezbedno rešenje za mejl. Koristim ga od kada se pojavio (kad su se nalozi dobijali preko pozivnica) i nisam imao nikakvih problema sa skladištenjem i dostavom mejlova preko ovog servisa.


2. Kreiranje Gmail naloga

Idite na gmail.com i dobićete opciju za kreiranje naloga. Ako već imate nalog, preskočite na 3. poglavlje. Ako ne, možete kreirati novi Gmail nalog na sledeći način:

Biće vam potreban mobilni telefon (vaš, po mogućnosti registrovan na vaše ime, tako da u slučaju krađe možete ponovo uzeti karticu sa istim brojem).

Kreirajte novi Gmail nalog
Kreirajte novi Gmail nalog
Slika 1

Na narednom ekranu popunite potrebna polja. Ako unesete mejl adresu koja je već zauzeta, bićete obavešteni i moraćete smisliti novu, koja je slobodna. Provera se obavlja nakon klika na “Next”. Svakako unesite jaku lozinku koju ne koristitie na drugim sajtovima/nalozima.

Nakon što izaberete slobodnu mejl adresu, klik na "Next" vas vodi na naredni ekran
Nakon što izaberete slobodnu mejl adresu, klik na “Next” vas vodi na naredni ekran
Slika 2

Naredni ekrani traže unos i verifikaciju broja mobilnog telefona:

Izaberite svoju zemlju i unesite broj mobilnog (1), zatim kliknite na "Next" (2)
Izaberite svoju zemlju i unesite broj mobilnog (1), zatim kliknite na “Next” (2)
Slika 3

Sada upišite kod koji ste dobili porukom na dati broj mobilnog:

Unos verifikacionog koda
Unos verifikacionog koda
Slika 4

Važna stavka na narednom ekranu je rezervni mejl (“recovery”), za slučaj da se zaboravi lozinka, ili izgubi kontrola nad nalogom. Ovde sam izabrao svoj domenski nalog, mada se može izabrati i drugi Gmail nalog, samo se potrudite da i rezervni mejl nalog bude dobro obezbeđen:

Unošenje rezervnog mejla i ličnih podataka
Unošenje rezervnog mejla i ličnih podataka.
Google baš voli lične podatke.
Slika 5

Nakon ovoga će vas pitati da povežete telefon sa ostalim Google servisima i da prihvatite njihove uslove korištenja. Ovo drugo je obavezno ako želite koristiti Gmail nalog.


3. Zaštita mejl naloga

Nakon što ste kreirali (ili već imate od ranije) Gmail nalog, postarajte se da lozinka koju ste stavili na nalog bude jaka i da je ne koristite za još neki nalog.

Sledeće što treba uraditi je postavljanje višefaktorske autentifikacije (2FA):

Ulogujte se u svoj Gmail nalog, kliknite na ikonicu u gornjem-desnom uglu (1), pa zatim na "Manage your Google Account" (2)
Ulogujte se u svoj Gmail nalog, kliknite na ikonicu u gornjem-desnom uglu (1), pa zatim na “Manage your Google Account” (2)
Slika 6
Idite na Security (1), pa izaberite "2-Step Verification" (2)
Idite na Security (1), pa izaberite “2-Step Verification” (2)
Slika 7

Na sledećem ekranu kliknite na “Get started”. Tada će vas (ponovo) pitati za lozinku naloga.

Nakon toga će vas voditi kroz proces sličan onom za registraciju – slanjem SMS poruke sa kodom za verifikaciju na mobilni telefon.

Ovim je, uz jaku lozinku, vaš mejl nalog sasvim pristojno zaštićen. Možete ga koristiti za registraciju na druge servise i za mejl adresu WordPress administrativnog naloga.

Za sve naredne korake u kreiranju WordPress sajta, podrazumevaće se da koristimo pouzdan mejl nalog.

Ako se već upuštate u ovu priču, vredi baciti oko i na članak o tome koliko zaista košta jedan WordPress sajt?


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content