BikeGremlin pretraga...

Hostovan mejl servis – prednosti i mane

Velika većina shared i reseller hosting provajdera nudi “besplatno” (tj. uračunato u cenu hostinga) uslugu korištenja njihovog SMTP servera za slanje i prijem mejlova. U ovom članku razmatraću prednosti i mane korištenja hostovanog (i plaćenog) mejl servisa, u odnosu na provajderov “besplatni”.

Sadržaj:

  1. Mane korištenja hostovanog mejl servisa
  2. Prednosti korištenja hostovanog mejl servisa
    2.1. Lakši bekapi sajta i mejla
    2.2. Lakša migracija sajta
    2.3. Veća sigurnost
    2.4. Nema briga o crnim listama i reputaciji IP adresa
    2.5. Bolji kvalitet usluge mejla
  3. SMTP servis
  4. Moja preporuka


1. Mane korištenja hostovanog mejl servisa

Glavna i osnovna mana je: plaća se. Konkretne cene zavise od provajdera, paketa, broja naloga (što sve zavisi od cenovne politike provajdera), ali svakako je hostovani mejl servis dodatni trošak. Od 4$ mesečno, pa naviše, a nekad se mora platiti za godinu dana unapred – opet sve zavisi od cenovne politike izabranog hostovanog mejl servisa.

Još jedna stvar koju treba spomenuti je podešavanje. Kada se koristi SMTP server hosting provajdera, obično sva potrebna DNS polja budu definisana od strane hosting provajdera – mada, iz mog iskustva, najčešće ne kako treba! Zato nisam siguran koliko je ovo uopšte mana, pošto ćete kod velike većine hosting provajdera ipak morati sami ovo podesiti ako želite da bude sve kako treba, ali svakako je vredno spominjanja. U svakom slučaju, napisao sam detaljna, korak-po-korak uputstva za sledeće:


2. Prednosti korištenja hostovanog mejl servisa

Hostovani mejl servis se hostuje odvojeno od samog sajta. Iz ovoga proizilazi više prednosti, koje ću navesti.


2.1. Lakši bekapi sajta i mejla

Bekapovanje hosting servera sajta ne povlači sa sobom i pravljenje bekapa svih mejlova. Što te bekape čini bržim i manje veličine. Ako čuvate poslednjih 10 verzija bekapa, na primer, svaki dodatni GB se “nagomilava” – višestruko.

Isto tako – bekapi mejlova su jednostavniji i lakše se izvode.


2.2. Lakša migracija sajta

Puno je veća verovatnoća da ćete promeniti hosting server, ili/i provajdera, nego mejl provajdera. Ako koristite hosting server/provajdera i za mejlove, tada će svaka migracija sajta tražiti i migraciju svih mejlova.

Ovo dodatno usporava i komplikuje stvari. Na primer, neki hosting serveri čuvaju mejlove u maildir formatu, dok drugi koriste mdbox format. Naravno, postoje alati kojima se mejlovi mogu eksportovati iz jednog i importovati u drugi, ali meni to nije omiljeni način za provođenje slobodnog vremena.

Takođe, ako vam je važno da mejlovi budu primljeni i da se mogu slati i tokom migracije (a uz to i ako želite da downtime sajta prilikom migracije bude što bliže nuli), onda stvari postaju dodatno “zabavnije” prilikom migracije (osim ako mejlovi nisu odvojeni na hostovanom mejl servisu). Dok pričam o ovome, prvi mi padaju na pamet poslovni sajtovi, ili e-prodavnice i sl.

Ako koristite hostovan mejl servis i poseban DNS servis, onda je migracija sajta puno lakša, a nema potrebe za bilo kakvim podešavanjem mejla nakon, ili tokom migracije – sve će raditi bez “štucanja”. Drugim rečima, u tom slučaju mejlovi funkcionišu praktično nezavisno od sajta.

Da, mnogi hosting provajderi nude besplatne migracije sajta kada prelazite kod njih, ali ovde u praksi često bude dosta začkoljica, kao što su: besplatna migracija samo sa cPanel-a, ili/i DirectAdmin-a i sl, duži downtime, nego što je neophodno, zastoj u radu mejl servisa, još duži zastoj mejl servisa, ili nemogućnost (besplatne) migracije istog ako format za čuvanje mejlova na starom hostingu nije kompatibilan…

…Dok YouTube autoplay vodi u mračne vode Inderneta


2.3. Veća sigurnost

Ako koristite Cloudflare servis, čuvanje mejlova na hosting serveru otkriva IP adresu servera, pošto za mejl DNS zapise ne može koristiti Cloudflare firewall kao proxy.

U slučaju da ne koristite ovakvu vrstu zaštite, onda ovo nije nešto o čemu treba da razmišljate, ali za one koji je koriste, mislim da je bilo vredno napomenuti.


2.4. Nema briga o crnim listama i reputaciji IP adresa

Pogotovo na shared hosting okruženju, dešava se da neko od korisnika servera šalje spem – kada IP adresa servera dospeva na crnu listu. Što znači da će razni spem filteri blokirati sve mejlove sa te IP adrese (grubo i prosto rečeno). Sklanjanje IP adrese sa crne liste traži vreme i trud. Hosting provajderi ne mogu sa dovoljno pažnje pratiti ko šalje spem i brinuti o brzom uklanjanju IP adrese servera sa crnih lista, ako tamo dospe.

Druga stvar je nešto što se zove “reputacija IP adrese”. Ako uzmete dedicated IP adresu samo za sebe, takvu da nije ni na jednoj crnoj listi, potrebno je izvesno vreme i umerena količina poslatih mejlova sa adrese, pre nego što ona stekne dobru reputaciju. Ovo često traži i više meseci.

Sa hostovanim mejl servisom, sve ovo je briga provajdera usluge (vaše je samo da pazite da sami ne šaljete spem).


2.5. Bolji kvalitet usluge mejla

Hosting provajderi nude uslugu mejla “besplatno” (uključenu u usluge hostinga). Praktično je nemoguće da rade drugačije pošto “to svi nude besplatno”. U isto vreme, najčešće, njihova glavna briga i polje ekspertize je hosting, ne mejlovi. Linkovaću ispod svoja iskustva sa problemima vezanim za mejlove i hosting provajdere. Moram napomenuti da su to mahom provajderi sa dobrom reputacijom i kvalitetom usluge koji generalno dobro znaju šta rade i imaju vrhunsku tehničku podršku. U sva tri slučaja nije krivica do samog hosting provajdera, već splet (nesretnih) okolnosti, ali takvi problemi se obično izbegnu kada se koristi hostovani mejl servis.

Provajderi hostovanog mejl servisa nude upravo to – tako da možete očekivati više znanja, iskustva i brzine u rešavanju problema sa mejlovima.


3. SMTP servis

Postoje kompanije koje nude SMTP (eng. Simple Mail Transfer Protocol) servis. Ovo ne treba mešati sa hostovanim mejl servisom. SMTP servis ne nudi skladištenje mejlova, samo uslugu slanja mejlova.

Poznatiji servisi ovog tipa su SendGrid (objašnjen u detalje), MailGun, MailChimp, Amazon SES (eng. Simple Email Service) i drugi.

SMTP servisi su namenjeni masovnom slanju mejlova, kao što su newsletter-i (objašnjeni), obaveštenja klijentima i sl. Većina provajdera SMTP servisa nudi besplatne pakete za korisnike koji ne šalju više od određenog broja mejlova dnevno/mesečno. Problem sa besplatnim paketima je što koriste zajedničku (deljenu) IP adresu, koja je često na barem jednoj crnoj listi, pošto mnogi spameri (zlo)upotrebljavaju ove besplatne servise. Sa plaćenim paketima od određenog cenovnog nivoa dobija se i posebna IP adresa, ali tada je potrebno vreme da sami izgradite dobru reputaciju te adrese (objašnjeno u poglavlju 2.4.). Neki i posebno naplaćuju posebnu (dedicated) IP adresu, pa se ona može uzeti i sa nekim jeftinijim paketom.

SMTP servisi ne menjaju mejl hosting, pošto za prijem i skladištenje mejlova i dalje mora postojati neki server. Spomenuo sam ih ovde pošto su povezani sa ovom temom i često se mešaju kada se priča o mejl hostingu i dostavi mejlova.


4. Moja preporuka

Koristim i preporučujem MXroute. Na osnovu mojih potreba i prioriteta, to je optimalan izbor.

Ako želite da vam tehnička podrška više pomaže i oko osnovnih stvari, onda ćete morati platiti dosta više za Gsuite, ili MS Exchange.

Za kraj, moram reći da ni mejl kod hosting provajdera nije neupotrebljiv. To može raditi sasvim prihvatljivo. Svako mora za sebe izvagati cenu hostovanog mejl servisa, sa prednostima koje donosi, pa odlučiti za sebe.

3 misli o “Hostovan mejl servis – prednosti i mane”

  1. Pozdrav Relja,

    Naletom na ovaj sajt kada sam tražio informacije za bike kad ono ima još dobrih stvari (WP, hosting, cloud…).

    Ali da ne hvalim previše, da li si probao android app za Mxroute?
    Vidim da postojim na Google play međutim vidim da nije mnogo puta skinut (bar sa Google play). Ako si probao reci mi iskustva (ne zameri na ti)?!
    Ja trenutno koristim GSuite ali znaš i sam njegova ograničenja, naravno ima i dobrih stvar. Pozdrav

    • Ćao Miroslave,

      Na žalost, ili na sreću, imam samo iPhone SE (iPhone za sirotinju 🙂 ) – koji uglavnom služi kao najjeftinija pristojna opcija za YouTube kameru, a manje kao pametni telefon (zato sam i uzeo taj model). 🙂

      Ovo je zvanična MXroute Android aplikacija. Nisam je probao – ne postoji verzija za IOS. 🙁

      Ono što sam probao je pravljenje webmail pristupa – to radi i sa desktopa i sa mobilnog. A ono što mi je najbolje u praksi, je povezivanje MXroute sa Gmail klijentom.

      Prednosti tog rešenja su:

      – Više skladišnog prostora, besplatno.

      – Lako pravljenje bekapa, a i Gmail mi nikad nije “pukao” do sada, a koristim ga od nastanka, mislim već skoro dve decenije (još otkad su bile potrebne pozivnice od postojećih članova da se kreira nalog).

      – Fenomenalna spam, phishing i virus zaštita (Gmail sam skenira i ni ne skida mejlove koji sadrže virus!).

      Mane:

      – Gmail klijent se ne može podesiti da proverava MXroute na svakih X minuta, već to radi “odokativno” spram količine mejlova koji redovno stižu (za naloge koji nemaju puno mejlova, bude i na po sat i duže). Može se ručno iz Gmail aplikacije zahtevati skidanje
      Settings -> See all settings -> Accounts and Import -> Check mail from other accounts -> pa klik na “Check mail now” za željeni nalog

      – Gugl čita sve mejlove, tako da i njihov AI, a i ljudi koji su zaduženi za provere, sigurno moraju tražiti redovnu psihološku pomoć nakon poseta mom inboxu. 🙂

      Sve u svemu, koliko god sumanuto zvučalo, koristim i preporučujem Gmail kao klijent. Računam da ko koristi (i nosi sa sobom) pametni telefon, pogotovo još ako plaća karticom, ne mora brinuti za svoju privatnost – već sve znaju što ih zanima, i danas je praktično nemoguće pobeći od toga, ako se ne ode na planinu, bez struje, i živi od zemlje i stada (što mi svake godine deluje sve primamljivije). 🙂

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content