BikeGremlin pretraga...

SEO websajta – kako ga NE treba raditi

U ovom članku objasniću primer loše prakse kada je SEO za websajt u pitanju. Uz napomenu da nisam SEO guru/nindža/ekspert i da sve navedene informacije treba shvatiti u smislu: “najbolje što ja znam, na osnovu dosadašnjeg znanja i iskustva”.


1. Uvod u SEO websajtova

U posebnim člancima već sam objasnio šta je to SEO websajta, kao i šta su to autoritet domena i backlinkovi. Pošto mnogi mistifikuju ove pojmove, predlažem da odvojite vreme i pročitate oba članka, kako biste bolje razumeli materiju i kako bi vam i ovaj članak bio korisniji.

Za one koji koriste WordPress, napravio sam poređenje popularnih SEO plaginova, prvenstveno Yoast naspram The SEO Framework, uz par komentara o ostalim.

Ako vas mrzi čitati puno teksta, ovde ću ukratko objasniti suštinu:

  • SEO znači obeležavanje sadržaja sajta tako da pretraživači Interneta (kao što je Google) mogu lako razumeti o čemu se na tom sajtu i njegovim pojedinačnim stranicama radi.
  • Gugl radi sve što je u njegovoj moći da korisnicima ponudi najbolji mogući odgovor na upit.
  • SEO nije neki čaroban alat koji će vaš sajt dovesti “na prvu stranu Gugla”, za to je u najvećoj meri zaslužan kvalitet sadržaja koji objavljujete. SEO samo pomaže Guglu da ne propusti dobar sadržaj. Ali ne može učiniti loš sadržaj dobrim i visoko rangiranim, pogotovo ne na duži rok.

Mnogi pojedinci i kompanije znaju kako pravilno markirati sadržaj i mogu vam dati puno dobrih saveta, verovatno još bolje nego što sam to ja uradio u gore linkovanim člancima. Mnogi to naplaćuju i žive od toga, što je sasvim OK.

Međutim, još veći broj njih daje nerealna obećanja (neki ovo nazivaju laganjem) i koriste razne mutne radnje kako bi, barem privremeno postigli dobre rezultate (sa upitnim uspehom, opet, pogotovo na duži rok). Što nas dovodi do teme ovog članka.


2. Nepristojna SEO ponuda

Danas sam dobio mejl od kompanije Matthew Woodward. Mejl je delovao kao spem. Pošto sam ovih dana pisao članak o zaštiti od mejl virusa i phishing mejlova, iskoristio sam priliku da istražim još malo – što me je inspirisalo na pisanje ovog članka. Uglavnom, koliko sam u stanju proveriti, mejl je zaista poslat sa tog domena, tj. od strane te kompanije. Bacio sam oko na sajt (direktno, bez kliktanja na linkove iz mejla).

Inteligentan spem i loši SEO saveti
Inteligentan spem i loši SEO saveti
Slika 1


Izgleda kao sasvim legitiman “SEO guru” sajt. Standardno: nude dosta sasvim razumnih saveta vezanih za SEO. A nude i svoje usluge (uz plaćanje), gde obećavaju bolje rangiranje, više prodaje i sl. Ovo je samo po sebi sasvim OK. Bacimo sad pogled na njihov promotivni spem mejl koji je završio u mom sandučetu.

Ne praktikujem javno objavljivanje sadržaja mejlova. Ovde ću napraviti izuzetak iz, po meni, opravdanih razloga: u pitanju je generički mejl (spem) i izuzeo sam ime i podatke autora.

Svoje komentare uneću kao boldovane između redova.

Ćao [uneti ime primaoca]… samo se šalim 🙂
– ovo je kao duhovito, ali pokušavaju sakriti da je spem i da zaista nisu napisali mejl samo meni, već slali na 1000 adresa.

Zdravo

Ja sam iz MatthewWoodward.co.uk i nedavno smo objavili ovu strategiju za pravljenje linkova -https://www.matthewwoodward.co.uk/seo/link-building/strategies/

Kao što pretpostavljaš, moliću za backlink u ovom mejlu 😀
– odmah prelazi na stvar

Šta želim od tebe?

Vidim da tvoj sajt ima odličnih članaka u istoj niši kao što je naša i verujem u saradnju. Kao što sam već rekla, tražim backlinkove za našu strategiju za pravljenje linkova u novom sadržaju.
– nije ni pogledan sajt, inače bi spomenuli barem na koje članke misle. U svakom slučaju moj sajt se u najmanjoj meri bavi SEO temom.

Zašto je ovaj vodič dobar?

Matthew pravi samo sadržaj proverenog kvaliteta, koji je napravljen da pomogne praktičnim primenjivim savetima. Ovaj vodič, iako nedavno objavljen, već je imao 4.418 poseta.

Ipak, pohlepni smo i hoćemo još!

Šta ti dobijaš?

Naravno, mora biti nešto i za tebe…

Možemo podeliti tvoj sadržaj sa svojom društvenom mrežom od 60.000+ pratilaca.
Možeš objaviti neki zanimljiv sadržaj na tvom sajtu.
Učinićeš mi uslugu, što je odličan način za započinjanje saradnje!
– o ovome ću pisati opširnije ispod, u nastavku članka

Šta misliš?

Šta mislim? Na prvom mestu, mislim da je to što šaljete spem grozna stvar. Ovakva zloupotreba mejl protokola dovodi do sve strožijih kriterijuma spem filtera, što u sve većoj meri otežava normalnu poslovnu korespodenciju mejlovima (pisao sam o tome kako podesiti mejl domena, kako bi se verovatnoća pouzdane dostave povećala u najvećoj mogućoj meri, ali zahvaljujući ovakvim pametnjakovićima, nikad nije zagarantovana).

Šta oni u stvari traže? Traže da stavim link ka njihovom sajtu na svoj sajt (što bi tehnički za njih bio backlink).

U čemu je ovde problem? Pa, moj sajt se ne bavi nešto preterano temom SEO. Njihov sajt se bavi tom temom. Tako da bi to bilo kao da linkujem na sajt neke cvećare, ničim izazvano. Gugl ovo prozire i ne daje neke bonuse za rangiranje kad su takve stvari u pitanju. Svakako, bolje je nego ništa, ali je vrlo blizu tome (OK, ako navedu 100,000 sajtova da linkuje ka njima nakon čitanja gore prikazanog mejla, možda bi i bilo neke koristi, barem kratkoročno).

Ovakve stvari samo otežavaju posao pretraživačima, zbunjuju ih, a Gugl je dovoljno “pametan” da takve stvari suzbija (zato bude kukanje mnogih SEO eksperata kad god Gugl ažurira svoj algoritam, kako je “nepravedan”). Ovo zagorčava život i sajtovima sa dobrim sadržajem, otežavajući im da se rangiraju spram svog kvaliteta. Generalno – ovakvi “lukavi” trikovi čine internet ružnijim mestom (moj članak na temu poskupljenja .com domena i pravca u kojem ide Internet).

U svakom slučaju: puno štete za sve, uz minimalnu i kratkoročnu korist za “pametnjakoviće” (do ažuriranja Guglovog algoritma).

Moram priznati: linkovanje ka nekom SEO sajtu sa ovog konkretnog članka ima više smisla, pošto se članak bavi tom temom. Pod uslovom da Gugl zaključi da je ovaj članak kvalitetan na temu – što je malo teže jer nije na sajtu koji se time primarno bavi, niti drugi SEO sajtovi linkuju ka njemu.

Šta oni nude? Ako pažljivo pročitate, videćete da nisu ništa obećali, samo su implicirali (“možemo”, “možeš”). Navodeći neke silne linkove na nekoj “socijalnoj mreži”, ko zna kakvoj, ko zna kakvih sajtova, sa kakvim temama (ako se linkovi i pojave).


3. Zaključak

Prijavio sam dobijeni mejl kao ono što jeste – spam.

Poštujem znanje, iskustvo i trud pomenute kompanije. Ali prezirem spem i “prljave trikove” koji se koriste za “da budeš prvi na Guglu”. Mislim da donose više štete, nego koristi na duži rok.

Pravite kvalitetan sadržaj i ljudi će linkovati ka njemu jer je dobar, vredan čitanja i deljenja. Naravno, tagujte ga pravilno, kako bi i Guglu bilo lakše da prepozna kvalitet. Ali nemojte padati na trikove da možete platiti i na volšeban način doći na “prvu stranicu”. I nemojte spamovati – štetno je i ružno. Puno je verovatnije da vam se takvi trikovi obiju o glavu.

Sad bih im mogao odgovoriti da sam linkovao ka njihovom sajtu – zaista jesam.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content