Start » Ocene » Ocene domen registrara » Porkbun domen registrar – ocena

Porkbun domen registrar - ocena

Porkbun domen registrar – ocena

U ovom članku podeliću svoje iskustvo sa Porkbun domen registrarom (affiliate link).

Sadržaj:

  1. Uvod – kako sam došao do Porkbun
  2. Registracija i obnova domena
  3. Porkbun tehnička podrška i korisnički interfejs
  4. Porkbun cene i poslovna politika
  5. Zaključak i moje lično mišljenje


1. Uvod – kako sam došao do Porkbun

Ubrzo nakon što sam sve domene prebacio sa ionos-a na Namecheap, cene produženja registracije počele su ići gore.

Moja ocena Namecheap domen registrara, i ionos (bivši 1and1) registrara.

Tako da sam tražio neku povoljniju alternativu. Na dosta foruma i drugih on-line mesta sam našao da ljudi hvale Porkbun i rešio sam im pružiti šansu. Za svoju kompaniju su izabrali pomalo “čudno” ime i domen: “porkbun.com”. Volim se šaliti kako Porkbun najbolja imena domena ostavlja za svoje klijente, sebi su uzeli najgore. 🙂


2. Registracija i obnova domena

Za registraciju, obnovu domena, kao i transfer domena sa drugog registrara, korisnički interfejs je dobar, jasan, i sve ide glatko. Cena obnove registracije je lepo i jasno navedena unapred.

Zbog problema sa srpskim bankama, volim mogućnost uplate sredstava provajderu unapred, pa da kasnije to trošim, sa “svog računa kod provajdera”. Ovako to izgleda kod Namecheap registrara domena:

Mogućnost uplate sredstava unapred na Namecheap nalog
Mogućnost uplate sredstava unapred na Namecheap nalog
Slika 1


Kod Porkbun ovo je moguće samo korištenjem kriptovalute, uz proviziju od 10% koju Porkbun tada uzima. Ni jedno ni drugo mi nije praktično. Svakako gledam platiti produženje registracije domena za više od godinu dana unapred. Tako da ovo nije velik problem – čak i sa srpskim bankama, pretpostavljam da je godinu dana ipak dovoljno da se reše problemi oko plaćanja.

Kako je u pasusu iznad implicirano, a nekima je verovatno važno: prihvataju i plaćanje bitcoinom.

WHOIS zaštita privatnosti se ne naplaćuje dodatno – cool!


3. Porkbun tehnička podrška i korisnički interfejs

Tehnička podrška je dobra – brzo odgovaraju i lepo objašnjavaju.

Korisnički interfejs je OK, mada je Namecheap tu bolji, uz bolju bazu znanja. Kao lični podsetnik: za dodavanje svojih nameservera, ovde se koristi opcija “Glue records“. Nakon poslednje izmene korisničkog interfejsa, opcija je na vidnijem mestu – ja sam morao pitati tehničku podršku za ovo, nisam se snašao ni u meniju, ni u bazi znanja.

Koliko sam video pri pravljenju ovog teksta, unapredili su bazu znanja – što je odlično (Porkbun baza znanja). Recimo: objašnjenje postavljanja custom nameservera (glue records).

Porkbun korisnički interfejs
Porkbun korisnički interfejs
Slika 2


Manja zamerka ide i na račun 2FA zaštite pri logovanju (šta je to 2FA – višefaktorska autentifikacija). Naime, nakon što unesete korisničko ime i lozinku, dobićete polje za unos 2FA šifre. Kada nju unesete uspešno – ulogovali ste se. Ovo je sve normalno i tako treba. Ipak, dobićete i mejl koji vas obaveštava o neuspešnom pokušaju logovanja, čak i ako ste sve uradili kako treba iz prve. Ovo je sitna zamerka, bez razloga za paničenje (osim ako dobijete takvo obaveštenje i kada se niste pokušali ulogovati).

Porkbun mejl upozorenja za 2FA login, čak i kada se pravilno ulogujete
Porkbun mejl upozorenja za 2FA login, čak i kada se pravilno ulogujete
Slika 3


Problem se rešava onemogućavanjem password menadžera, poput LastPass. Što je svakako dobra ideja za domen registrar.


4. Porkbun cene i poslovna politika

Glavni razlog zbog kojeg sam razmišljao o promeni Namecheap domen registrara su upravo bile visoke cene. Porkbun je među jeftinijim registrarima: bilo da registrujete novi domen, obnavljate postojeći, ili prenosite domen sa drugog registrara.

Sve cene, uključujući i cenu produženja registracije, su lepo i jasno navedene.

Porkbun cene registracije i obnove domena - jasno navedene
Porkbun cene registracije i obnove domena – jasno navedene
Slika 4


Moram navesti i primedbe koje sam čuo. Uglavnom se svode na politiku u slučaju prijave domena za zloupotrebu – tj. ako se neko žali kako na vašem domenu ima neprimerenog sadržaja. Navodno dosta lako i brzo blokiraju domene. Ja nisam imao ovakvih problema. Takođe, ako je verovati diskusiji na LowEndTalk forumu, u koju se bio uključio i predstavnik Porkbun-a, poslovna politika je “popravljena” – link o prijavi problema sa Porkbun.


5. Zaključak i moje lično mišljenje

Porkbun je domen registrar koji obećava. Za apsolutne početnike, zbog nešto boljeg korisničkog interfejsa, možda bih pre savetovao Namecheap (moj review). Iako Porkbun radi na unapređenju – kako interfejsa, tako i baze znanja.

Ukoliko Porkbun ostane ovako solidan i među povoljnijima sa cenama, vrlo verovatno ću većinu domena prebaciti kod njih. Već sam prebacio dosta njih.

Možete koristiti ovaj moj affiliate link za registrovanje domena preko Porkbun. Time ćete podržati rad ovog sajta, a bez da vas to išta dodatno košta.

Share...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.