BikeGremlin pretraga...

Porkbun domen registrar – recenzija

U ovom članku podeliću svoje iskustvo sa Porkbun domen registrarom (affiliate link). U posebnom članku uradio sam recenziju Porkbun WordPress hostinga.

Ažuriranje, maj 2022: u ovom momentu većina domena mi je registrovana na Porkbun-u – mislim da nema iskrenije preporuke od ovoga. Svaki problem na koji naiđem dokumentujem u ovom članku, ali za sada sam veoma zadovoljan. 🙂

Status: Aktivan
Od septembra 2019. – na dalje

Aktivno koristim (i plaćam za) ovu uslugu – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Sadržaj:

  1. Uvod – kako sam došao do Porkbun
  2. Registracija i obnova domena
  3. Porkbun tehnička podrška i korisnički interfejs
  4. Porkbun cene i poslovna politika
  5. Zaključak i moje lično mišljenje


1. Uvod – kako sam došao do Porkbun

Ubrzo nakon što sam sve domene prebacio sa ionos-a na Namecheap, cene produženja registracije počele su ići gore.

Moja ocena Namecheap domen registrara, i ionos (bivši 1and1) registrara.

Tako da sam tražio neku povoljniju alternativu. Na dosta foruma i drugih on-line mesta sam našao da ljudi hvale Porkbun i rešio sam im pružiti šansu. Za svoju kompaniju su izabrali pomalo “čudno” ime i domen: “porkbun.com”. Volim se šaliti kako Porkbun najbolja imena domena ostavlja za svoje klijente, sebi su uzeli najgore.
…Da, ovo piše čovek koji je izabrao BikeGremlin.com! 🙂


2. Registracija i obnova domena

Za registraciju, obnovu domena, kao i transfer domena sa drugog registrara, korisnički interfejs je dobar, jasan, i sve ide glatko. Cena obnove registracije je lepo i jasno navedena unapred.

Zbog problema sa srpskim bankama, volim mogućnost uplate sredstava provajderu unapred, pa da kasnije to trošim, sa “svog računa kod provajdera”. Ovako to izgleda kod Namecheap registrara domena:

Mogućnost uplate sredstava unapred na Namecheap nalog
Mogućnost uplate sredstava unapred na Namecheap nalog
Slika 1


Kod Porkbun ovo je moguće samo korištenjem kriptovalute, uz proviziju od 10% koju Porkbun tada uzima. Ni jedno ni drugo mi nije praktično. Svakako gledam platiti produženje registracije domena za više od godinu dana unapred. Tako da ovo nije velik problem – čak i sa srpskim e-bankarstvom i bankama, pretpostavljam da je godinu dana ipak dovoljno da se reše problemi oko plaćanja. Svakako preporučujem da sve bitne domene registrujete na barem dve godine unapred – iz više razloga o kojima neću pisati u ovom članku.

Kako je u pasusu iznad implicirano, a nekima je verovatno važno: prihvataju i plaćanje bitcoinom.

WHOIS zaštita privatnosti se ne naplaćuje dodatno – cool!


3. Porkbun tehnička podrška i korisnički interfejs

Tehnička podrška je dobra – brzo odgovaraju i lepo objašnjavaju.

Korisnički interfejs je OK, mada je Namecheap tu bolji, uz bolju bazu znanja. Kao lični podsetnik: za dodavanje svojih nameservera, ovde se koristi opcija “Glue records“. Nakon poslednje izmene korisničkog interfejsa, opcija je na vidnijem mestu – ja sam morao pitati tehničku podršku za ovo, nisam se snašao ni u meniju, ni u bazi znanja.

Ažuriranje, Maj 2021:
Od momenta kada sam prvo objavio ovaj članak, Porkbun su vredno radili na peglanju korisničkog interfejsa i drastičnom unapređenju svoje baze znanja (Porkbun baza znanja). Na primer: objašnjenje postavljanja custom nameservera (glue records).

Na primer, koristio sam Porkbun bazu znanja za pomoć pri transferu .uk domena na Porkbun (transfer .uk domena je specifičan, ali linkovani članak sa baze znanja sve lepo objašnjava i prošlo je bez problema).

Porkbun korisnički interfejs
Porkbun korisnički interfejs
Slika 2


Manja zamerka ide i na račun 2FA zaštite pri logovanju (šta je to 2FA – višefaktorska autentifikacija). Naime, nakon što unesete korisničko ime i lozinku, dobićete polje za unos 2FA šifre. Kada nju unesete uspešno – ulogovali ste se. Ovo je sve normalno i tako treba. Ipak, dobićete i mejl koji vas obaveštava o neuspešnom pokušaju logovanja, čak i ako ste sve uradili kako treba iz prve. Ovo je sitna zamerka, bez razloga za paničenje (osim ako dobijete takvo obaveštenje i kada se niste pokušali ulogovati).

Porkbun mejl upozorenja za 2FA login, čak i kada se pravilno ulogujete
Porkbun mejl upozorenja za 2FA login, čak i kada se pravilno ulogujete
Slika 3


Problem se rešava onemogućavanjem password menadžera, poput LastPass. Što je svakako dobra ideja za domen registrar.
Ažuriranje 28. septembra 2020: Ovaj problem je rešen.

Ovde ću dodati link ka diskusiji na LowEndSpirit forumu o problemu sa DNS glue zapisima. Ovakva briga za partnere (klijente) me tera da imam još bolje mišljenje o domen registraru sa čudnim imenom. 🙂


4. Porkbun cene i poslovna politika

Lični podsetnik: ne prihvataju Payoneer Visa kartice. 🙁

Glavni razlog zbog kojeg sam razmišljao o promeni Namecheap domen registrara su upravo bile visoke cene. Porkbun je među najjeftinijim domen registrarima: bilo da registrujete novi domen, obnavljate postojeći, ili prenosite domen sa drugog registrara.

Sve cene, uključujući i cenu produženja registracije, su lepo i jasno navedene.

Porkbun cene registracije i obnove domena - jasno navedene
Porkbun cene registracije i obnove domena – jasno navedene
Slika 4


Moram navesti i primedbe koje sam čuo. Uglavnom se svode na politiku u slučaju prijave domena za zloupotrebu – tj. ako se neko žali kako na vašem domenu ima neprimerenog sadržaja. Navodno dosta lako i brzo blokiraju domene. Ja nisam imao ovakvih problema. Takođe, ako je verovati diskusiji na LowEndTalk forumu, u koju se bio uključio i predstavnik Porkbun-a, poslovna politika je “popravljena” – link o prijavi problema sa Porkbun.

Ažuriranje, novembar 2022:
Izgleda da postoji problem sa načinom na koji Porkbun rešava prijave zloupotrebe. Ovo je link ka diskusiji o Porkbun politici prijava zloupotreba na LowEndTalk forumu. Moraćete kreirati nalog na tom forumu da biste videli diskustiju (žalite se adminima foruma, ja nemam ništa s tim 🙂 ).
Ukratko: klijentu su hakovali sajt i koristili hak za phishing. Hak je pronađen i uklonjen za manje od sat vremena. Porkbun je, nakon što je hak već bio eliminisan, klijentu blokirao ceo domen na nekih pola dana.
Pošto se predstavnik Porkbun-a uključio u diskusiju i (nadam se) prosledio informacije, čekam da vidim hoće li Porkbun izmeniti svoju politiku rešavanja pritužbi, ili da tražim novi domen registrar.
Ažuriranje 2, novembar 2022: Porkbun je izmenio politiku na osnovu povratnih informacija zajednice i učinio je razumnijom. Povratna informacija Porkbun predstavnika (LET forum link – morate biti član da biste čitali).
Tako nešto sam i napisao u svom prvom komentaru u toj temi (na strani 7) – Porkbun ima sluha za klijente i nisam ni očekivao ništa manje od njih. Tako da mogu reći da je Porkban i dalje moj omiljeni domen registrar. 🙂


5. Zaključak i moje lično mišljenje

Porkbun je domen registrar koji obećava. Za apsolutne početnike, zbog nešto boljeg korisničkog interfejsa, možda bih pre savetovao Namecheap (moj review). Iako Porkbun radi na unapređenju – kako interfejsa, tako i baze znanja.

Ukoliko Porkbun ostane ovako solidan i među povoljnijima sa cenama, vrlo verovatno ću većinu domena prebaciti kod njih. Već sam prebacio dosta njih. Ažuriranje 9. septembra 2020: praktično svi moji domeni su sada kod Porkbun – i preporučio bih ih.

Ažuriranje, maj 2021:
Prošlo je već dve godine otkako sam prvi domen prebacio na Porkbun (2019. godine). Nisam imao nikakvih problema, sve je išlo glatko: obnovama registracija domena, transferima domena, tehničkom podrškom, a i ispeglali su korisnički interfejs i unapredili bazu znanja.

Trenutno, samo moji lokalni .rs (srpski) domeni su kod lokalnog (srpskog) domen registrara, svi ostali domeni su mi registrovani na Porkbun.

Ukratko: došao sam zbog niskih cena, da probam, a ostao zbog kvalitetne usluge (po još uvek povoljnim cenama).

Ažuriranje, maj 2022: u ovom momentu većina domena mi je registrovana na Porkbun-u – mislim da nema iskrenije preporuke od ovoga. Svaki problem na koji naiđem dokumentujem u ovom članku, ali za sada sam veoma zadovoljan. 🙂

Možete koristiti ovaj moj affiliate link za registrovanje domena preko Porkbun. Time ćete podržati rad ovog sajta, a bez da vas to išta dodatno košta.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content