BikeGremlin pretraga...
Start » Šta da kupim? » Servisi & Razno » Lifetime ponude vredne kupovine

Lifetime ponude vredne kupovine

U ovom članku ću objasniti šta su to “doživotne” (eng. “lifetime”) ponude, i opisati one koje lično koristim i mislim da vredi kupiti (mislim da nema iskrenije preporuke od lične kupovine i korištenja).


Sadržaj:

 1. Šta su to “doživotne” (“lifetime”) ponude?
  1.1. Kompanija može propasti (bankrotirati)
  1.2. Sitna slova i cake u ugovoru
  1.3. Prave se blesavi
  1.4. Zastarelost
 2. Realna očekivanja
 3. Lifetime ponude koje koristim i preporučujem
  3.1. MXroute mejl servis
  3.2. GeneratePress Premium WordPress tema
  3.3. Advanced Database Cleaner Pro WordPress plagin
  3.4. Divi WordPress tema i page builder
  3.5. All In One WP Migration Unlimited Extension WordPress plagin
 4. Zaključak


1. Šta su to “doživotne” (“lifetime”) ponude?

Platite jednom i koristite uslugu, ili proizvod (najčešće softverski) dok god kompanija koja to nudi postoji. Dakle, ne do kraja vašeg života, već dok je “prodavac” proizvoda/usluge “živ.”

Lifetime ponude obično koštaju dosta više od redovnih – tipa platite petostruki iznos godišnje pretplate, ili slično tome. Ali mogu se isplatiti na srednji i duži rok.

Međutim, ovakve ponude su najčešće dosta rizične. To je važno naglasiti i dobro objasniti, pa krenimo stoga sa rizicima vezanim za lifetime ponude:


1.1. Kompanija može propasti (bankrotirati)

Lifetime ponude su dobre za prikupljanje kapitala bez uzimanja skupih bankarskih kredita. Ali, nakon prodaje lifetime paketa, kompanija se obavezuje da pruža uslugu svakom lifetime klijentu dok god posluje. I lifetime klijenti verovatno neće prelaziti na godišnju, ili mesečnu pretplatu, kad su već kupili lifetime.

Zato, ako kompanija proda previše lifetime paketa usluga/proizvoda, imaće puno klijenata koje mora usluživati praktično besplatno dok god posluje – bilo aktivnim pružanjem usluge, bilo pružanjem tehničke podrške.

Još gore je ako kompanija bazira poslovanje i pokrivanje svojih tekućih troškova (plate, računi i sl.) od prodaje lifetime paketa. Pre ili kasnije neće biti više klijenata kojima treba ta usluga, a nisu je već kupili, tako da je bankrot neminovan.

Zato se treba čuvati kompanija koje nemaju nikakve druge zaista konkurentne usluge, osim lifetime ponuda.

– Sadržaj –


1.2. Sitna slova i cake u ugovoru

Neke kompanije hoće da uzmu pare na lifetime prodajama, a da se praktično ne obavežu na duži rok. Onda se “pokrivaju” sitnim slovima u ugovoru, poput:

 • Softver koji ste kupili možete koristiti doživotno, ali za svaki “apdejt,” makar bio i neophodan usled uočenih bezbednosnih propusta, morate doplatiti (ne pokriva ih lifetime kupovina).
 • Nemate pravo na korištenje tehničke podrške posle prvih godinu dana, bez obzira što formalno i tehnički i dalje imate pravo koristiti proizvod/uslugu. Za tehničku podršku morate platiti redovnu mesečnu/godišnju pretplatu.

Ima i puno domišljatijih caka od gore-navedenih. Čitajte ugovor veoma pažljivo.

– Sadržaj –


1.3. Prave se blesavi

Nemam lepši izraz za kompanije koje varaju kupce. Evo par “svetlih” primera:

 • Platite lifetime web hosting, a posle godinu dana vaš server radi kao da ide na ugalj (jer je preopterećen). Možete preći na novi, brži server, ali samo ako platite redovnu godišnju pretplatu, ili su čak dovoljno bezobrazni da vam ponude ponovo lifetime za novi, brži server.
 • Kompanija prestane ažurirati softver za koji ste kupili lifetime, a novu verziju praktično istog softvera izda pod malo izmenjenim imenom.

Postoji puno varijacija na temu, ali shvatate suštinu? Teško je pretpostaviti da li će kompanija ovo da uradi – ako ne poznajete lično vlasnika.

– Sadržaj –


1.4. Zastarelost

Proizvod/usluga mogu prestati biti konkurentni – može ih pregaziti superiorna ponuda konkurencije.

Može se desiti i da vama jednostavno prestane biti potrebna usluga za koju imate “lifetime.”

Tehnički, zabranjena je preprodaja lifetime proizvoda/usluga drugim licima. U praksi? Pa, barem kod nas će ljudi rado otkupiti dobar proizvod/uslugu koja se više ne prodaje u lifetime paketu, ili, ako se prodaje, rado će ponuditi da je otkupe za recimo pola cene. Ovo je siva zona i ako kompanija skonta šta ste uradili, može ukinuti uslugu/podršku.

– Sadržaj –


2. Realna očekivanja

Iz razloga navedenih u 1. poglavlju, jasno vam je da “lifetime” nije uvek sigurno, dugovečno, a ni isplativo.

Po meni, ako platim lifetime po ceni od recimo 5 godišnjih pretplata, računam da mi se posle 6. godine isplatilo, ako je proizvod/usluga ostao solidan. Sve nakon toga je dobrodošao bonus.

Dodatna prednost lifetime ponuda je što nema mesečnih/godišnjih produženja pretplate, provera je li uplata prošla, razmišljanja o dodatnim mesečnim računima i slično. Lifetime ponude su kao veoma dobri popusti, koji traže da date relativno puno novca unapred da biste ih ostvarili. I da, kao što sam već objasnio, nose priličan rizik.

– Sadržaj –


3. Lifetime ponude koje koristim i preporučujem

Sada ću navesti ponude koje sam kupio i za koje očekujem da će se i vama isplatiti. Ne mogu ničime garantovati, ali po svemu što sam uspeo saznati o kompanijama koje ih nude, očekujem da neće propasti skoro, da će kvalitet usluge ostati dobar, i da neće biti nekih neočekivanih “caka.”


3.1. MXroute mejl servis

Pisao sam o prednostima (i manama) hostovanog mejl servisa. Za mene je to fenomenalan koncept i obožavam ga. Poseban članak posvetio sam baš MXroute mejl servisu (lična napomena – ažuriraj članak, prešli su na DirectAdmin interfejs).

Vlasnik kompanije, Jarland Donell (njegov GitHub), deluje kao normalan, pošten čovek. Koliko znam nemaju puno lifetime klijenata i kompanija ne zavisi od njih da bi ostala u profitabilna.

Relativno niske cene postižu strogom politikom protiv spamera (lete sa servera momentalno), dobrom automatizacijom i ne pružanjem tehničke podrške za osnovne stvari (ako ne znate podesiti svoj DNS za mejl, moraćete koristiti Gugl, ili moje uputstvo za podešavanje DNS-a 🙂 ).

Tako da MXroute nije idealan za svakoga, ali je ovakva politika fer, realna i održiva na duži rok.

Ne nude uvek lifetime ponude, ali trenutno postoji aktuelna lifetime promocija na MXroute sajtu. Dobićete neograničen broj mejlova, i domena, sa 10 GB skladišnog prostora (što nije problem ako mejlove svlačite na Thunderbird, ili na Gmail nalog).
Ako ponuda nije aktuelna u momentu kada ovo čitate, proverite s vremena na vreme na sajtu kompanije.

– Sadržaj –


3.2. GeneratePress Premium WordPress tema

U članku “Najbolja WordPress tema,” preporučio sam GeneratePress kao fenomenalnu temu, i kao svoju omiljenu.
Ova kompanija nudi affiliate linkove, tako da ću ih koristiti.

Osnivač kompanije, Tom Usborne, je odličan poznavalac WordPress-a, voljan da pomogne. Dobio sam tonu pomoći i saveta od njega još kao korisnik besplatne verzije GeneratePress teme.

GeneratePress tema je odlično napisana (i dobro optimizovana) i izuzetno dobro dokumentovana – tako da je bezbedna, brza, stabilna, a tehnička podrška im je nenadmašiva. Koristim je godinama i prezadovoljan sam.

Pored teme, nude i GenerateBlocks Pro, koji vam, u kombinaciji sa GeneratePress Premium, daje moć page builder-a, a bez da sajt radi sporo zbog loše optimizovanosti koda. GenerateBlocks Pro se ne nudi u lifetime verziji, što kompaniji garantuje dugoročan opstanak na tržištu.

Evo mog affiliate linka za GeneratePress Premium lifetime ponudu.
Licenca je limitirana na 500 sajtova. Mislim da je ovo najbliže neograničenom broju sajtova (trebaće mi godine da napravim i prodam toliko sajtova), a da ne radi cela Srbija/Indija sa jednom licencom. 🙂

– Sadržaj –


3.3. Advanced Database Cleaner Pro WordPress plagin

Još nisam stigao napisati poseban članak o ovom plaginu, ali ga sa zadovoljstvom koristim već duže vreme. Stabilan je, brz, ali šta radi?

Skenira bazu za otpatke starih instalacija plaginova i tema (koje se više ne koriste) i briše ih. Uz mogućnost optimizacije i popravke baze.

Posle više godina rada, u bazi bog sajta se nakupilo svakakvog đubreta. Iako dobro testiram teme i plaginove pre instaliranja na produkcioni sajt, ali tokom godina, prebacivao sam se na bolje opcije kada se pojave (na primer, prešao sam sa Yoast na The SEO Framework).

Teme i plaginovi retko kad počiste baš sve za sobom nakon deinstalacije, tako da baza bude puna đubreta koje usporava rad sajta i povećava veličinu baze. Od svih isprobanih rešenja, Advanced Database Cleaner Pro najbolje radi posao čišćenja i održavanja baze.

Uz to je veoma lak za upotrebu sa intuitivnim korisničkim interfejsom, pa ne morate biti baš ekspert da biste ga koristili.

Ovo je moj affiliate link za Advanced Database Cleaner Pro lifetime.

– Sadržaj –


3.4. Divi WordPress tema i page builder

Kompanija Elegant Themes stoji iza ovog proizvoda. U poslu su od oko 2010. godine.

Pošto su bili verovatno prvi page builder na tržištu neko vreme, bili su malo spavali na lovorikama pa ih je Elementor razvalio. Međutim, trgnuli su se i ozbiljno prilegli na posao.

Danas je Divi u potpunosti kompatibilan sa Gutenbergom, a kod koji pravi je bolje optimizovan od Elementorovog koda.

U paketu sa Divi temom, dobija se i odvojeni page builder. Ovo je cool ako želim napraviti sajt sa GeneratePress Premium temom, uz svega par “egzotičnije dizajniranih” stranica pomoću page builder-a (umesto kodiranja).

Dugo sam radio sa GeneratePress i Elementorom (affiliate link). Još ulazim u štos sa Divi-jem. Za sada mi se čini da kao dodatni page builder (uz GeneratePress), nudi nešto manje opcija u odnosu na Elementor, ali sa čistijim kodom.

Kada se koristi Divi tema, onda su na raspolaganju i sve Divi page builder opcije i tada se nosi rame uz rame sa Elementorom, uz i dalje bolji izlazni kod.

Sa lifetime licencom koja daje neograničen broj sajtova, i kompanijom koja je preko decenije u vrhu na tržištu, mislim da je korisno imati ovakav alat u arsenalu. U paketu dolaze i Bloom (alat za pravljenje lepih prijava na mejling liste), Monarch (plagin za pravljenje lepih share i follow ikonica za društvene mreže), i Extra (tema za novine i magazine).

Moram reći da u vreme pisanja ovog članka još uvek učim i testiram ovaj paket, za razliku od ostalih preporučenih u ovom članku koje sam koristio već na dosta projekata. Divi tehnička podrška je vrhunska i veoma brza – sve pohvale. Dobri su skoro kao GeneratePress podrška. 🙂

Upozorenje:
Divi još uvek radi sve preko short-kodova. Kada napravite stranicu u Elementoru, pa ga onda deinstalirate (iz bilo kog razloga), osnovni elementi stranice će i dalje ostati. Kada napravite stranicu u Diviju, pa ga deinstalirate, stranica će izgledati ovako: [divi-shortcode-xyz slfkjsdflskjldfskldfjdfs]. Mislim da je dobro biti svestan ovoga unapred, pogotovo ako se planira pravljenje velikog broja strana u Diviju.

Ovo je moj Divi affiliate link s kojim dobijate 20% popusta.

– Sadržaj –


3.5. All In One WP Migration Unlimited Extension WordPress plagin

Pisao sam o besplatnoj verziji All In One WP Migration plagina. Pro verzija omogućava da sa manje cimanja klonirate, i migrirate sajtove.

Mislim da se ovaj plagin ne isplati ako ne klonirate veći broj sajtova, dok je za migracije po meni potpuno besmislen ako znate to raditi. Ipak, za ljude sa manje tehničkog znanja koji žele samo kliknuti u plaginu pri migraciji, može pomoći i biti od koristi.

Nisam baš previše siguran u kvalitet proizvoda i stabilnost kompanije. Ali, za sada je OK. Uštedeo mi je nešto vremena i truda, a sve preko toga je čist bonus (zahvaljujući lifetime kupovini).

Sve u svemu, nisam baš uveren da je dobra kupovina, ali ako vam treba i želite – ovo je link za All In One WP Migration Unlimited Extension lifetime.

– Sadržaj –


4. Zaključak

Uz dovoljno opreza, istraživanja i malo sreće, lifetime promocije mogu biti dobra investicija.

Ovde navedene opcije su se meni dobro pokazale i isplatile, sa izuzetkom Divi koji je još u probnoj fazi. Ažuriraću ovaj članak tokom godina, kako se stvari menjaju.

Od promašaja, do sad sam se zeznuo jedino sa WHMEasyBackup (link ka njihovom sajtu) alatom za bekapovanje, gde sam praktično bacio dva puta po 15 dolara. Oni su odlučili napraviti novu verziju softvera (7.x) i ostaviti sve lifetime klijente na verziji 6.x jer “to su kupili i mogu koristiti koliko god žele.” Verzija 6.x po njima radi i obećavaju da će je ažurirati ako bude potrebe, ali iz mog iskustva to čudo ne radi i umesto njega koristim besplatni WHM Backup Solutions.

Logika mi je bila da su bekapi važni i da će plaćeni softver garantovati stabilnost i dobru podršku. Bio sam naivan što nisam verovao besplatnoj open-source alternativi.

– Sadržaj –

Komentiraj