BikeGremlin pretraga...

Hosting resursi potrebni za WordPress

Ako ste gledali različite hosting ponude, sigurno ste videli da se tu spominje neka RAM memorija, prostor na disku (eng. “storage”), CPU i slično. Koliko toga vam je potrebno za WordPress, spram veličine i vrste sajta (blog, prodavnica i slično)? Na to pitanje odgovaram u ovom članku.

Sadržaj:

  1. Uvod
  2. Preporučeni resursi za WordPress hosting
  3. Moje iskustvo


1. Uvod

Kad sam kretao sa WordPress-om, 2015. godine, nisam imao pojma koliko prostora na disku mi treba, koliko jak procesor, koliko RAM-a i slično. Skuplje i kvalitetnije hosting ponude su često imale dosta strogo postavljene granice za sve pomenute resurse – a nisam imao pojma koliko će mi biti dovoljno.

U narednih, sada već sedam godina, napravio sam i održavam više svojih sajtova, kao i sajtove za klijente. Neki od tih sajtova imaju hiljade posetilaca svakog dana, drugi svega stotinak.

Jasno je da sajtovi sa više posetilaca generalno traže više resursa. Isto tako, komplikovaniji sajtovi, kao što su web-prodavnice (gde se svaka kupovina mora zapisati u bazi kako bi se ažuriralo stanje zaliha) traže više resursa za isti broj poseta, u odnosu na blog sajt.

Ako želite znati i razumeti više, pre nego što vidite koliko resursa je potrebno spram veličine sajta, u posebnim člancima objasnio sam osnove:

Ako ne, skočite odmah na naredno poglavlje ispod. 🙂

– Sadržaj –


2. Preporučeni resursi za WordPress hosting

Radi lakšeg snalaženja, “pakete” preporučenih resursa sam imenovao inspirisan Gospodarom Prstenova (fanovi će razumeti, a verovatno imati i ispravki na date nazive 🙂 ).

PaketNamena
AinurSrednji/veći web-shop sa većim brojem poseta/prodaja
CelebrimborOgroman blog, srednji web-shop
MaiarVeći blog, manji web-shop
NoldorSrednji blog
SindarManji blog
Imena hosting “paketa”
Tabela 1


Vezano za dole-napisane resurse: u posebnom članku sam detaljnije objasnio šta je to vCPU.

Sledi spisak resursa, za navedene “pakete” odnosno vrste sajtova:

PaketvCPURAMI/OIOPSEPTPStorageInodeBandwidth
Ainur44
GB
48
MB/s
8.192408012.288
MB
800.000409.600
MB
Celebrimbor22
GB
24
MB/s
4.09630606.144
MB
400.000204.800
MB
Maiar11
GB
12
MB/s
2.04820403.072
MB
200.000102.400
MB
Noldor0,70,7
GB
6
MB/s
1.02410202.048
MB
60.00030.720
MB
Sindar0,50,5
GB
2
MB/s
5125101.024
MB
30.00015.360
MB
Preporučeni resursi za WordPress hosting
Tabela 2
  • Preporuka za RAM je data dosta velikodušno – pošto potreba za RAM memorijom može skočiti naglo, samo na kratko, a ako je nema dovoljno, sajt će u momentu pasti/prestati da radi.
  • Prostor na skladištu (storage) je, sa druge strane, dat prilično konzervativno. To je nešto što se postepeno popunjava, pa ćete na vreme videti ako ste popunili više od pola raspoloživog prostora i reagovati brisanjem nepotrebnih fajlova i boljom optimizacijom uzimanjem paketa sa više skladišnog prostora.
  • Sa izuzetkom bandwidth-a (koji se isto koristi postepeno, vremenom), nedostatak ostalih resursa neće dovesti do padanja sajta, već samo do usporenog rada (veoma grubo, uprošteno rečeno), pa ostaje vremena da se reaguje i naknadno.

Ovde date preporuke su okvirne. Najsigurnije je da na postojećem hostingu, ako već koristite neki, sami proverite koliko resursa vaš sajt trenutno koristi – kako proveriti koliko resursa sajt koristi?
Hvala johnk-u na ovoj korisnoj sugestiji (link ka LowEndSpirit forum diskusiji)

Kod WordPress sajtova koji su dobro optimizovani i sa dobro podešenim keširanjem, najveće opterećenje servera dešava se kada ažurirate sadržaj (izmene/dodavanje članaka, kategorija) – tada se vCPU najviše opterećuje.

Korištenje resursa BikeGremlin WordPress sajta kada se edituju/dodaju članci
Korištenje resursa BikeGremlin WordPress sajta kada se edituju/dodaju članci
Slika 1

Dodatna napomena:
Bekape sajta smeštajte na skladištu odvojenom od hosting servera, i optimizujte slike pre upload-a, kako bi sajt radio brže i zauzimao manje prostora na skladištu.

– Sadržaj –


3. Moje iskustvo

Najprostiji primer je bikegremlin.com domen – sajt sa najviše poseta radi bez problema na Celebrimbor paketu (ne koristeći ni pola dostupnih resursa), a ovo je gruba mesečna statistika poseta:

bikegremlin.com mesečna statistika poseta
bikegremlin.com mesečna statistika poseta po Cloudflare podacima
Slika 2

Moj ceo reseller hosting nalog, na kojem se nalazi oko 15 sajtova (bikegremlin.com i drugi, uglavnom manji) koristi otprilike ovoliko resursa mesečno:

Mesečno iskorišteni resursi mog celog reseller hosting naloga
Mesečno iskorišteni resursi mog celog reseller hosting naloga
Slika 3

Uz napomenu da koristim hostovani mejl servis, tako da mejlovi ne stoje na hosting serveru (život je tako lepši 🙂 ).

Takođe, gotovo svi sajtovi koriste Cloudflare, koji štedi oko polovinu bandwidth-a, tako da brojku za bandwidth možete slobodno poduplati da biste dobili realniju cifru.
Kako konfigurisati Cloudflare za WordPress

Većina sajtova tu je dosta dobro optimizovana i nema velikih web-prodavnica, ali isto tako nalozi koriste svega 1/5 dodeljenih resursa osim u izuzetno retkim situacijama kada skaču do pola (CPU prvenstveno, veoma retko i na veoma kratko).

Nadam se da vam ovaj članak daje barem grubu predstavu o tome koliko resursa će vam biti potrebno za sajt, da ne plaćate skuplje nego što morate za dobar web hosting.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content