BikeGremlin pretraga...

VeeroTech hosting recenzija – iskustvo

Ovde ću izneti svoje iskustvo sa VeeroTech hosting kompanijom (affiliate link). Trudiću se da navedem rezultate merenja performansi i budem što objektivniji. Poseban članak nudi objašnjenje svih metrika i kako porediti hosting ponude. Pošto trenutno koristim taj hosting, članak je zamišljen kao “radni” – dodavaću nova iskustva i metrike vremenom i ažurirati ga. Sve pružene informacije su “ono što ja znam, ili sam iskusio”. Ovaj pregled (ocena, “review”) ni na koji način nije odobren, ili podržan od strane VeeroTech kompanije.

Status: Aktivan
Od februara 2019. – do novembra 2019,
i od avgusta 2022. – na dalje

Hostujem sajtove ovde – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Ovaj članak je završen krajem 2019. godine, a ovde možete pročitati moju aktuelnu VeeroTech reseller hosting recenziju.

Sadržaj:

 1. O kompaniji VeeroTech
 2. Kako sam došao do VeeroTech-a?
 3. Migracija sajta na VeeroTech
 4. Raspoloživi resursi
  4.1. Lokacije servera
 5. Metrike – prvi rezultati testova
  5.1. Testiranje odvojenosti resursa reseller pod-naloga
  5.2. Praćenje opterećenja resursa
 6. Tehnička podrška
 7. Uptime i statistika brzine
  7.1. Uptime (vreme dostupnosti sajta)
  7.2. Prosečno vreme učitavanja stranica
 8. Lični (subjektivni) osećaj
 9. Problem sa mejlovima
  9.1. Kraj problema i zaključak u vezi s tim
 10. BackWPup plagin problem
 11. IP blacklist izveštaj / poređenje
 12. Cene
 13. “Štucanje” pri konekciji sa bazom
 14. Problem sa Cloudflare Railgun konekcijom
 15. Zaključak


1. O kompaniji VeeroTech

VeeroTech je (još uvek) privatna kompanija bez upliva drugih akcionara i kapitala (uticaja) drugih kompanija.

Osnovani su 2010. godine, a sedište je u gradu Rali (“Raleigh”), u severnoj Karolini (SAD).

Sami poseduju i održavaju svu opremu za hosting (tj. servere).

Vrste hostinga koje nude su: shared, reseller i (KVM – i managed i unmanaged) VPS.


2. Kako sam došao do VeeroTech-a?

Leta 2018. počeo sam imati problema sa BikeGremlin sajtom. Priznajem, najviše zbog loše optimizacije sajta. Uz optimizovanje, počeo sam se raspitivati o hosting provajderima. Zaključio sam da trenutni (Justhost hosting – iskustvo) nije baš najsjajniji.

Koga zanima, na osnovu tog istraživanja, ovde može pročitati moje preporuke za hosting.

VeeroTech je dobio dosta dobre preporuke i iskustva na WebHostingTalk forumu. Takođe, pošto sam zaključio da treba da tražim reseller hosting, vlasnik digitalFAQ sajta, koji ima puno više znanja i iskustva u ovom polju (ja sam “zelen” u ovom polju), je rekao da bi preporučio MDDhosting i VeeroTech za reseller hosting (mada je bio otvoren i iskren da napomene da njegove informacije i iskustva s njima nisu najsvežiji).

U to vreme, moj sajt je radio OK (mada nije baš “leteo”, uprkos svim urađenim optimizacijama), tako da nisam bio u žurbi da menjam hosting. Tada sam video da VeeroTech najjeftiniji reseller paket košta svega 12 $ i da će, po onome što nudi, biti sasvim dobar za moje potrebe. Povrh toga, nudili su 50% popusta za prvi mesec. Za celih 6 dolara mogao bih da probam kako izgleda “taj reseller”, podešavanje posebnih naloga, odvojenih cPanel-a – ovo je bilo previše dobro da bih odbio. 🙂


3. Migracija sajta na VeeroTech

Bio je 2. februar 2019. Danima pre toga ležao sam u krevetu sa temperaturom od preko 39 °C. Taman sam došao malo sebi i već sam osećao potrebu da uposlim mozak, a bez da bude dugotrajno i naporno. “OK, da isprobam malo ovaj reseller”, pomislih.

Tako sam, tog dana, “pazario” novi hosting i probao selidbu jednog test sajta. Vrlo strma kriva učenja – namučio sam se. Prva dva dana nije mi pošlo za rukom (po par sati dnevno, još sam bio slab).

Vremenom sam “ušao u štos” (i napisao sebi uputstvo za migraciju sajta, kako ne bih opet lupao glavu sledeći put). Prvo sam preselio jedan testni sajt, pa jedan tek napravljeni (bez poseta) i na kraju, 11. februara 2019, BikeGremlin je preseljen na VeeroTech hosting.

Ovde je puno pomoglo što koristim Cloudflare: nisam morao čekati pri testiranju da se izmena nameservera propagira preko svih DNS-ova, već sam jednostavno menjao IP adresu servera u Cloudflare DNS-u i izmena je momentalno propagirana.

Naravno, trebalo je još malo testiranja i podešavanja – na prvom mestu LiteSpeed keširanja. Problemi su bili vezani za funkciju pretrage sajta (lupa u gornjem desnom uglu) i sa AMP implementacijom. Oba problema su rešena finim podešavanjem LiteSpeed plagina za keširanje. Nisam ni primetio iz prve da ovo ne radi kako treba (napomena sebi: proveri AMP validaciju i funkciju pretrage pri migraciji sajta 🙂 ).

Počev od 15. februara 2019, može se reći da BikeGremlin radi kako treba na novom hostingu. Ura! 🙂


4. Raspoloživi resursi

Uzeo sam najjeftiniji reseller paket “SSD VR-10 Reseller“. Ispod je spisak resursa koji su se dobijali u vreme pisanja ovog članka. Napisao sam objašnjenje šta koji hosting resurs znači – uključujući i neograničeno (“unlimited“) i nemereno (“unmetered“).

Ukupno za ceo hosting paket:

 • Prostor na disku: 15 GB
 • cPanela (ukupno reseller naloga): 10 (glavni +9)
 • Bandwidth: nemeren (“unmetered”) – 1 TB po cPanel-u

Svaki cPanel, tj. reseller (pod)nalog dobija na raspolaganje:

 • CPU: 1 jezgro (virtuelno, naravno)
 • RAM: 1 GB
 • I/O: 5 Mb/s
 • IOPS: 5.000
 • Entry Processes: 20
 • iNodes: 300.000
 • Bandwidth: 1 TB
 • SSL / TLS: da, preko Let’s Encrypt
 • SPAM zaštita: da, preko SpamExperts
 • FTP i E-mail nalozi: neograničeno (“unlimited”)
 • Domeni, poddomeni i parkirani domeni: neograničeno
 • Broj baza: neograničeno

Dodaci (“Additional Features”):

 • Bekapi: da, preko R1Soft-a, na dnevnom nivou, sa čuvanjem poslednjih 15. Mogu se downloadovati po želji. “Backup Wizzard” uključen u cPanelu. EDIT 2. 4. 2019: VeeroTech prelazi na JetBackup, prestajući sa pravljenjem novih bekapa preko R1Soft – tako da su bekapi od 2. aprila dostupni preko ovog alata (mnogi ga hvale kao bolji, sigurniji, srećom nisam imao “zadovoljstvo” da ovo isprobam). Bekapi se sa JetBackup downloaduju preko cPanel-a, korištenjem iste https konekcije, što mi deluje sigurnije od R1Soft-ovog rešenja koje je vodilo na posebnu adresu, bez https protokola. Tako da ovo deluje kao unapređenje. Konstruktivna diskusija na temu R1 vs JetBackup na WebHostingTalk forumu.
 • Cloudflare integracija preko cPanel-a, sa Railgun-om uključenim u osnovnu cenu (što je zgodno ako su posetioci na drugom kontinentu u odnosu na hosting server). Kupovina ove usluge direktno preko Cloudflare košta dosta (mislim da se dobija tek sa Biznis planom, od 200$ mesečno).
 • Softaculous.
 • SSD skladištenje podataka.
 • LiteSpeed server.
 • MariaDB server baze podataka.
 • CloudLinux je instaliran na servere i resursi po cPanel-u su ograničeni/garantovani pomoću njega.

Nije zgoreg upoznati se i sa VeeroTech-ovim TOS (gde je definisan i SLA), AUP i service support scope.

4.1. Lokacije servera

Ko god se nešto razume u hosting, tvrdi da je lokacija servera važna, pored svih brzih Internet veza, CDN-ova i ostalog. Pomenuo sam iznad da VeeroTech nudi integraciju sa Cloudflare i njihovim Railgun servisom za brže prenošenje podataka sa udaljenih servera. Ipak, mislim da je važno napisati i koje lokacije servera nude.

Ima provajdera koji nude izbor servera na više lokacija. Evropa, istočna obala SAD, zapadna obala i sl. VeeroTech ima servere jedino u Severnoj Karolini (istočna obala SAD). Ono što mi se sviđa je što im je tu i sedište i što su vlasnici svojih servera – ima kompanija koje “imaju” servere udaljene više stotina kilometara, tj. druga kompanija ima pristup server sali ako nešto mora da se radi na hardveru. Što nije problem samo po sebi, ako je “outsourcing” kompanija dobra, ali ja se osećam bolje (100% subjektivna ocena) kad imam posla sa “prvom rukom”.

Lokacija servera na istočnoj obali SAD je dobra ako se žele “pokriti” posetioci i iz SAD i iz Evrope. Za evropu “primarno”, bilo bi bolje da je server u Nemačkoj, Holandiji, ili “barem” Engleskoj, naravno.


5. Metrike – prvi rezultati testova

Opširnije o merenju performansi sajta pisao sam u članku: Merenje performansi.

Prvo što sam primetio, u alatu za proveru je li sajt on-line (HetrixTools – affiliate link), prosečno vreme učitavanja stranice, nakon prelaska sa Justhost na VeeroTech hosting:

Average page load time according to HetrixTools Picture 1
Prosečno vreme učitavanja stranice po alatu HetrixTools
Slika 1

Naravno, još je bilo rano za bilo kakve zaključke. Sačekao sam još koju nedelju za “preliminarne” statistike iz Google Analytics za posetioce sajta:

"Preliminary" Google Analytics average page load time stats Picture 2
“Preliminarna” statistika iz Google Analytics za prosečno vreme učitavanja stranice
Slika 2

Za početak sve deluje dosta bolje, ali pratim situaciju kako vreme protiče, pa ću za nekih mesec-dva imati potpuniju sliku za poređenje.

5.1. Testiranje odvojenosti resursa reseller pod-naloga

Kopkalo me je da li zaista dobijam navedene resurse (poglavlje 4) po svakom cPanel-u, ili će opterećenje jednog sajta dovesti do usporenja i ostalih. Zato sam napravio eksperiment. 🙂

Srpskohrvatska i engleska verzija sajta (bikegremlin.com i bike.bikegremlin.com) su izvedene pomoću dve zasebne WordPress instalacije. Praktično su kao dva odvojena sajta.

Na VeeroTech-u sam ih zato instalirao na dva zasebna cPanel-a. Sa trećim, “kontrolnim” testnim sajtom na trećem cPanel-u.

Onda sam kreirao test na Load Impact, da simulira 50 posetilaca na engleskom sajtu (bike.bikegremlin.com) u isto vreme, na nekih 5 minuta (besplatna verzija ne daje više). Obrisao sam keš iz Chrome browsera.

Nakon pokretanja Load Impact testa, počeo sam nasumično otvarati stranice na sva tri sajta (srpskohrvatskom, engleskom i kontrolnom) – naizmenično. Ideja je bila da vidim da li će bilo koji od sajtova početi da radi sporije nego obično.

U isto vreme otvorio sam cPanel svakog od sajtova i pratio šta piše o zauzetosti CPU, RAM-a i ostalih resursa, da vidim hoće li zauzetost porasti za sve, ili samo za “opterećeni” sajt.

Pre, za vreme i posle testova koristio sam GTmetrix i Dotcom-Tools da proverim i uporedim rezultate.

Rezultati?

Nisam uspeo da izmerim nikakav pad performansi – bilo “opterećenog” sajta, bilo ostalih. Niti su alati za merenje pokazali neki pad performansi: bilo pre, za vreme, ili nakon testova. Nikakvo osetno / merljivo usporenje u brzini otvaranja novih stranica. Ni na jednom od sajtova.

Ponovio sam test nekoliko puta, na dva različita dana i svaki put su bili slični rezultati.

Na prethodnom hostingu, već pri 20 virtuelnih posetilaca Load Impac-ta, sajt je radio osetno usporeno, a već pri 30 je padao (“Error 500…”). Sa VeeroTech: 50 posetilaca u isto vreme i ni ne primećuje se. Svestan sam da to nisu neki enormni brojevi poseta, ali razlika u odnosu na prethodni hosting je očigledna.

Jedino što se moglo izmeriti je veće opterećenje procesora za vreme testa opterećenja – i to samo na opterećenom sajtu. Slika 3 prikazuje uporedo zauzeće resursa engleskog i srpskohrvatskog sajta u identično vreme:

Stats for CPU and RAM usage of (loaded) bike.bikegremlin.com (1) and bikegremlin.com (2) Picture 3
Statistika upotrebe CPU-a i RAM-a za bike.bikegremlin.com (1) i bikegremlin.com (2)
Slika 3

Treći, kontrolni sajt, isto nije pokazivao porast zauzeća resursa.

Zaključak:

VeeroTech je dobro implementirao razgraničenje korišćenja resursa (CloudLinux). Svaki cPanel dobija obećane resurse i cPaneli ne utiču jedni na druge (u nekom merljivom obimu).

5.2. Praćenje opterećenja resursa

Vremenom sam gledao statistike upotrebe resursa po danima. Uglavnom su na ispod 20 %. Pri tome je CPU najviše iskorišten (povremeno stigne i do preko 50%), zatim RAM (stiže do 40%), dok ostali resursi ne idu preko 20 % gotovo nikada.

Izuzetak su veće izmene u WordPress-u. Verovatno nije baš najoptimizovanija aplikacija. Slika 4 pokazuje kako raste opterećenje procesora i memorije kada se edituje jedan po jedan post, uz dodavanje nekih novih kategorija postova:

CPU and RAM load while WordPress posts are edited Picture 4
Opterećenje procesora i RAM-a dok se edituju postovi
Slika 4


6. Tehnička podrška

Važan aspekt – tehnička podrška hosting provajdera. VeeroTech koristi sistem tiketa. Koliko znam, ovakav sistem omogućava nisku cenu (koju svakako plaća korisnik), uz dobar kvalitet usluge. Po mom iskustvu, sa ovakvim sistemom, ako tehničar ne može da Vam da odgovor, ili reši problem, preformulišite pitanje tako da se može lako preneti trećem licu (kolegi) koje Vam možda može pomoći – niko ne zna sve. Da se vratim na temu: tehnička podrška VeeroTech-a:

Postoji “baza znanja” sa mnogo uputstava i odgovora na često postavljana pitanja. Tako da i bez obraćanja tehničkoj podršci, većinu “standardnih” problema možete sami rešiti.

Ako ipak otvorite tiket i zatražite podršku, vreme odgovora je obično ispod 8 minuta. Prvi odgovor (koji često i reši problem) se obično dobije za manje od 5 minuta. Bilo da su pitanja tehničke prirode, ili vezana za plaćanje, uslove i sl. Sistem vas e-mailom obaveštava čim stigne odgovor na tiket, mada uglavnom bude toliko brzo da ni ne morate ustajati od računara (ali nije kao čet, naravno).

Pored rešavanja problema, objasne i šta je bio uzrok, kao i šta su uradili da to isprave i spreče od ponavljanja (ako je problem do njih). Meni su ovakvi odgovori dragoceni, jer kroz njih i učim.

Dame i gospoda iz tehničke podrške su vrlo ljubazni, profesionalni i strpljivi. Ne mogu zamisliti šta više da očekujem – mislim da je ovo najbolje što se može raditi tehnička podrška. Vrhunski.


7. Uptime i statistika brzine

Za sada nije bilo padova, ali ažuriraću ovo kako vreme prolazi, dodajući i statistike o brzini učitavanja stranica.


7.1. Uptime (vreme dostupnosti sajta)

 • Februar 2019: 100%
 • Mart: 99.98% – jedan prekid od 10 minuta, noću, 19. marta.
 • April: 99,95 – dva prekida od po 10 minuta zbog problema opisanih u 14. poglavlju.
 • Maj: 100%


7.2. Prosečno vreme učitavanja stranica

Statistike su za stvarne posetioce, uzete iz Google Analytics. Statistike ću prikazivati i za srpskohrvatsku i za englesku verziju sajta. Obe verzije imaju praktično identičan sadržaj (osim jezika, naravno), iste plaginove, podešavanja, sve. Ipak, engleska verzija ima više posetilaca širom planete, sa najrazličitijim brzinama internet veza. Statistike za englesku verziju su uvek bile “lošije”, uz više nasumičnih variranja, dok je “srpskohrvatska statistika” uvek bila u korelaciji sa svim optimizacijama sajta, unapređenjima i unazađenjima servera i sl. Sad kada je to objašnjeno, mesečne statistike za obe verzije sajta:

MesecSrpskohrvatski sajt (EU posetioci)Engleski sajt (posetioci iz celog sveta)
Februar 20192,82 sekunde3,85
Mart3,625,16 ( 3,15* )
April3,312,49
MajPreseljen na HostMantis4,37


Detaljan pregled za Februar 2019.

Average page load time for Serbocroatian webstite. February 2019
Prosečno vreme učitavanja stranice za srpskohrvatski sajt.
Februar 2019.
Average page load time for English website. February 2019
Prosečno vreme učitavanja stranice engleskog sajta.
Februar 2019.

Ovo je više nego duplo brže, u odnosu na prethodni JustHost hosting.


Detaljan pregled za Mart 2019:

Prosečno vreme učitavanja stranice bikegremlin.com za mart 2019.
Prosečno vreme učitavanja stranice bikegremlin.com za mart 2019.
Prosečno vreme učitavanja stranice bike.bikegremlin.com za mart 2019.
Prosečno vreme učitavanja stranice bike.bikegremlin.com za mart 2019.
Vidi se “skok” 30. koji kvari statistiku (3 učitavanja stranice u trajanju od preko 100 sekundi, verovatno problem sa Internet vezom posetioca)

*Bez statistika za 30. na Engleskom sajtu je prosečno vreme učitavanja stranice oko 3,15 sekundi.


8. Lični (subjektivni) osećaj

Napomena: ako se rezultat merenja brzine razlikuje od subjektivnog osećaja pri poseti sajta, onda uvek proverim i svoje računare i metode i alate za merenje. Šta može zavarati?

 • Spor, loše podešen računar, ili/i spora Internet konekcija mogu dovesti do sporog učitavanja stranica sajta, iako metrika pokazuje da je sve dobro.
 • Brz računar, ili/i lociran blizu servera, ili/i keš web pregledača (browsera) pun keširanih stranica sajta, mogu stvoriti utisak (varljivo) velike brzine učitavanja, iako metrika pokazuje drugačije.
 • “Normalan računar”, sa ispražnjenim kešom pregledača, pokazuje brže, ili sporije učitavanje od metrike – proveriti podešavanje i alate za merenje, nešto verovatno nije kako treba.

Posle kraće digresije, prvi utisci: sve radi lepo i brzo. Puno brže nego pre “selidbe.

Meniji na sajtu provajdera i cPanel deluju profesionalno, lepo i pregledno – laki za navigaciju.

Za sada sam zadovoljan. 🙂


9. Problem sa mejlovima

25. februar 2019. Shvatio sam da e-mail-ovi koji se šalju posetiocima nakon registracije sajta (za potvrdu registracije i postavljanje korisničke lozinke) ne stižu do posetilaca. Nakon čitanja baze znanja i pokušavanja svega što znam, uspeo sam namestiti da sajt na engleskom proradi, a ovaj (srpskohrvatski) sajt nije hteo.

Nakon neka dva sata, obratio sam se tehničkoj podršci za pomoć. Objasnio da sajt na pod-domenu (bike.bikegremlin.com) radi, onaj na domenu (bikegremlin.com) ne, a da su isto (identično) podešeni. Rekao sam im da koristim Cloudflare (DNS). Rekao sam im šta sam menjao u Cloudflare DNS-u:

MX bikegremlin.com mail handled by mx.spamexperts.com – priority 10
MX bikegremlin.com mail handled by fallbackmx.spamexperts.eu – priority 20
MX bikegremlin.com mail handled by lastmx.spamexperts.net – priority 30

Ovo je pomoglo da proradi Engleski sajt.

Sugerisali su da proverim i SPF zapise u DNS-u. Pogledao sam, video sam da mi i domainkey zapis deluje sumnjivo. Objasnili su mi gde u cPanelu da pogledam koje vrednosti treba tu uneti. To sam uradio.

Problem je još uvek bio prisutan (samo sa ovim sajtom, ne sa engleskim!).

Tada su potvrdili da je problem što njihov SPAM filter (SpamExperts) zadržava (blokira) te mejlove. Pitao sam kako ne blokira mejlove sa engleskog sajta – potpuno je isti šablon, samo jezik se razlikuje. Odgovorili su da mogu videti sa SpamExperts, da zatraže njihovu pomoć, ali da je moguće da zbog drugačijeg jezika filter “konta” da je u pitanju spam, sugerišući da probam izmeniti sadržaj mejlova za potvrdu registracije, dodavanjem “odjavi se” linka i izmenom teksta.

Ovo mi nije imalo baš previše smisla, na osnovu onoga što znam i što mogu da promislim:

 • Ima hiljade WordPress sajtova koji šalju identične e-mailove, a nisam čuo da je masovna pojava izmena forme tih mejlova.
 • Radilo je sve lepo na prethodna dva hostinga.
 • Morao bih menjati functions.php (najverovatnije), ili instalirati još jedan plagin, samo za ovu funkciju. Deluje previše, preterano – po onome što sada znam ne bi trebalo da brinem o sadržaju standardnog mejla za potvrdu registracije.

Uglavnom, odblokirali su “ručno” blokirane mejlove i predložili da sačekam par sati i probam ponovo registraciju. Ako ne bude radilo, da im javim, pa će videti sa SpamExperts može li se to rešiti.

Nekih 5 sati je prošlo u dopisivanju i testiranju. Nakon prva dva sata sam im potvrdio da je sve namešteno kako treba u Cloudflare DNS-u, tako da je ostalo da oni srede svoj SPAM filter, koliko sam shvatio. Sve vreme su bili ljubazni, profesionalni, sve su mi objašnjavali i nisu odustajali od toga da mi pomognu. 🙂

26. februar 2019. Novi dan. Još uvek ne radi. Probao sam poslati i običan e-mail sa webmaila (oba sajta) na svoj gmail nalog, na čistom engleskom. Ovo nije radilo sa oba sajta, ne samo sa ovim! 🙂 Obavestio sam tehničku podršku o ovome i zamolio ih da vide sa SpamExperts može li to da se reši.

Nalog sam otvorio sa bikegremlin.com domenom, ali sam ubrzo potom, zbog jednostavnosti postavljanja (i budućeg eventualnog seljenja) sajtova zamolio da to promene u drugi, “radni” domen koji sam zakupio za tu namenu. To je sve bilo pre postavljanja (migracije) bilo kojeg sajta. Opet, moguće da je i ta promena uzrokovala da se SPAM filter “zabuni” (ako treba i tu nešto da se podešava). Podsetio sam tehničku podršku i na tu činjenicu, kao mogući uzrok problema.

Pokušaj pomoću trećeg sajta, ivetamakeup.com, da vidim je li problem postoji i tamo (poseban cPanel, “čista” instalacija WordPress-a). Isto – ne radi.

Pada mi na pamet da VeeroTech nudi Cloudflare Railgun integraciju. Setio sam se i da, od ta tri sajta, bike.bikegremlin.com (kojem radi slanje) nije mogao proći integraciju sa Railgun-om, pošto kroz cPanel (Railgun je aktivan za ceo bikegremlin.com domen, samo nema podešavanje iz cPanela za bike.bikegremlin.com) nisam mogao “objasniti” Cloudflare-u da je to pod-domen bikegremlin.com i da je sve lepo podešeno u DNS-u Cloudflare-a. Tj. bike.bikegremlin.com uopšte nije integrisan sa Cloudflare preko cPanela.

Tako da sam odlučio probati mali eksperiment: isključivši Railgun integraciju na ivetamakeup.com. Nije pomoglo. Suma sumarum: bike.bikegremlin.com je jedini čiji cPanel nije uopšte povezan sa Cloudflare i jedini koji radi.

Prenosim sve ove informacije tehničkoj podršci. Odgovaraju da su poslali upit podršci SpamExperts i da čekaju njihov odgovor. Da problemi ni na koji način nisu povezani i da zavise od domena do domena. Čekamo da čujemo šta će reći SpamExperts.

27. februar 2019. Webmail je proradio! 🙂 Ali samo ako se piše na engleskom. Mejlovi na srpskom bivaju blokirani. Potvrde za registracije još uvek ne rade 🙁

Testirao sam još malo sa ivetamakeup.com sajtom. Ni on još uvek ne radi. Odlučujem da otvorim tiket i za taj sajt (kako sam dobio instrukcije – tiket za svaki domen, posebno). Ponovo su iz teh. podrške sugerisali da bi mogao biti problem sa jezikom. Za ovaj sajt mi nije bio problem “prebaciti” ga na engleski za probu, pa sam to uradio. I proradilo je! Vratio na “srpski” – opet blokirano.

Sada čekamo odgovor SpamExperts-a da čujemo hoće li moći ovo rešiti. Radoznao sam da li je ovo neki “sistematski” problem sa SpamExperts vezan za sve mejlove na srpskohrvatskom (ili čak za sve jezike zemalja “trećeg sveta”), ili sam samo bio baksuz?

Isti dan posle podne: stiže mi obaveštenje o tome da je novi pretplatnik uspešno generisao svoju lozinku. Bukvalno par minuta kasnije me tehnička podrška moli da pokušam ponovo. Sve radi! 🙂 Nisu odustali od pokušaja da reše problem, uporno su se obraćali SpamExpers-ima i na kraju je sve proradilo. 🙂

Postaviću još jedan domen sa “srpskim” sajtom da vidim hoće li imati istih problema. Ovo je važna informacija za poslovne sajtove koji se oslanjaju na e-mail korespodenciju (e-prodavnice i slično).

EDIT: prerano sam se poradovao. Pre postavke novog test sajta, na starima se problem ponovo javlja. 🙁 Ne stižu konfirmacije. Ne stiže ni običan e-mail poslat sa webmail-a (bez ikakvih linkova, obična korespodencija). Ne vole filter srpski, pa to ti je! 🙂 Nazad za crtaću tablu…

Još uvek ne shvatam da li je ovo problem vezan samo za SpamExperts, pa da se treba očekivati ovo kod svakog hosta koji koristi njih, ili je vezano za kombinaciju hosting provajdera i SpamExperts. Nisam siguran kako sve to tačno radi.

Iz mog iskustva sa računarima, nedovoljno retko se dešava da nešto što “se podrazumeva” da radi, tj. za šta se ne očekuje da će praviti probleme, napravi dosta glavobolje. Ovo je tipičan primer.

28. februar 2019. Još uvek ne radi. Obratio sam se direktno SpamExperts-ima preko kontakt forme na njihovom sajtu. Ukratko objasnio šta me muči i ostavio link ka ovom članku (engleskoj verziji) za detalje o tome kako se sve dešava(lo). Nadam se da će uspeti pronaći rešenje.

Povezana tema na WebHostingTalk forumu, gde sam isto zatražio pomoć.

Popodne – primanje “običnih” mejlova je proradilo kako treba.

2. mart 2019. Isprobao sam nekoliko rešenja za “zaobilaženje” odlaznog SPAM filtera, tj. za slanje mejlova preko aplikacije i “spoljnog” servisa, sa njihovih IP adresa. Isprobana rešenja koja su lepo radila:

 • SendGrid – traži dodatno podešavanje u DNS-u (nudi i nekoliko drugih načina) kako bi mejlovi stizali bez problema. Nudi do 100 mejlova dnevno besplatno, a za veće količine se plaća, mada ne previše. Činjenica da se domen “verifikuje” preko DNS-a uliva više poverenja da će mejlovi stizati pouzdano i da neće završavati u SPAM sandučetu primaoca.
 • Sendinblue – jednostavnije podešavanje. Besplatno za do 300 mejlova dnevno, ali su za više mejlova cene duplo više nego kod SendGrid. Deluje kao bolje rešenje za više od 100, a manje od 300 mejlova dnevno, ko hoće da uštedi.

Problem kod ovih servisa je što se mora uzeti posebna IP adresa (košta od 25$ mesečno na više). U protivnom pošta biva blokirana spam filterom primaoca (pošto puno spamera koristi ove servise, pa su te IP adrese na “crnoj listi”).

U međuvremenu, izgleda da je sve proradilo kako treba. 🙂 Tj. radi i bez korištenja gore navedenih usluga. Pratiću situaciju narednih dana da potvrdim da je sve OK.

9.1. Kraj problema i zaključak u vezi s tim

Postoji puno spama i ljudi koji ga šalju. Šta tu može hosting provajder da učini:

 • Može postaviti svoje odlazne SPAM filtere da budu “”blagi”. Tada bi problemi kakav sam imao bili malo verovatni. Međutim: tada bi isto bilo moguće da jedan “loš” klijent pošalje puno SPAM poruka i da IP adresa provajdera završi na crnoj listi adresa sa kojih dolazi SPAM. Pošto i puno drugih klijenata koristi istu IP adresu (shared hosting), ovo bi dovelo do toga da ni njihovi e-mailovi ne stižu do odredišta pošto bi ih blokirao SPAM filter primaoca, jer dolaze sa “sumnjive” IP adrese.
 • Druga opcija je stroga politika kontrole odlaznih mejlova. To je ono što je mene zadesilo. Ipak, ovaj problem se da rešiti sa provajderom (i SpamExperts), dok skidanje IP adrese sa crne liste pravi puno više glavobolje i zavisi od trećih lica da li će je skinuti.

Ne postoji savršeno rešenje. Povrh svega ovoga, kod mejlova generalno pošiljalac nema dovoljno kontrole: kuda idu, kako se prenose, da li su i kada tačno stigli – takva je sama tehnologija (protokol).

Trudim se biti što objektivniji: VeeroTech-ova e-mail politika je opravdana. Možete izabrati provajdera koji je manje “strog”, sa svim posledicama koje to nosi (kako sam objasnio iznad). Birajte šta je za Vas manje zlo.

Razlog pisanja celog ovog review-a (biće još “updateovan”) je bilo čuvanje svih iskustava na jednom mestu za lični podsetnik i pomoć drugima. Isto tako 9. poglavlje nije napisano sa ciljem da se “pljuje” po provajderu – što je jasno ako se pročita objektivno i ako se čitalac nekad susreo sa (računarskim) problemom koji je “neuhvatljiv”. Tehnička podrška je uradila svoj posao i rešila problem, iako je to, očigledno, tražilo dosta vremena i (pretpostavljam) truda. Uveravali su me da im se ovakve stvari ne dešavaju redovno.

Sve u svemu, iznad sam postavio linkove i objašnjenje o alternativnim rešenjima ako se neko nađe u sličnom problemu. Takođe, uvek postoji opcija izbegavanja hostova koji koriste SpamExperts (opet, sa svim navedenim prednostima i manama takvog izbora).

Na temu mejla, napisao sam članak o prednostima i manama hostovanog mejl servisa.


10. BackWPup plagin problem

Utvrdio sam da BackWPup plagin za bekap ne može da radi – prijavljuje grešku da nema dovoljno memorije. Ovaj plagin opterećuje server dok pakuje i kopira fajlove, pa sam bio pomislio da je možda onemogućeno da radi namerno. Pitao sam tehničku podršku.

 • Prvo su predložili da povećam limite za raspoloživu memoriju u opcijama PHP-a. Nije pomoglo.
 • Onda su rekli da po njihovom testiranju, ovaj plagin ne radi sa PHP 7,2, a da radi sa verzijom 7,3, tako da sam prebacio na tu verziju i probao ponovo. Sada nije prijavljivao grešku, ali nije hteo da sačuva sve fajlove (tj. fali ceo wp-content direktorijum).
 • Uputili su me na korištenje bekap opcije iz cPanela. Isprobao sam, radi. Ipak, BackWPup je praktičan za pravljenje “inkrementalnih bekapa” – čuvanjem root direktorijuma, eksporta baze i fajlova iz samo tekuće godine. Tako se dobijaju puno manji fajlovi, što ubrzava njihovo skidanje i uploadovanje.
 • Pitao sam postoji li neki način da se omogući rad BackWPup plagina. Uputili su me na kreatora plagina, uz napomenu da nisu odgovorni za to da li plagin radi, pošto ga nisu oni ni napravili, ni ponudili.
 • Proizvođač plagina pretpostavlja da je ipak nešto do hosting servera – tema na support forumu.

Hosting radi stabilno i brzo. Pretpostavljam da je onemogućavanje ovakvih plaginova (koji opterećuju server) jedan od razloga. Ako planirate koristiti ovaj hosting, očekujte “stroga pravila” po pitanju toga šta možete raditi i koristiti. Kao i kod SpamExperts problema – ovo je mač sa dve oštrice, pa svako mora za sebe izabrati šta mu/joj je manje zlo: više slobode, ili bolje performanse (ili VPS da sami birate, ali po višoj ceni).

Ažuriranje 16. aprila 2019: OK, ja sam kriv što se ovoga nisam setio ranije. Problem je bio prostor na disku. Bio sam dodelio preko 1GB “viška” za sajt koji koristi manje od 300 MB. Ipak, BackWPup traži barem još jedan dodatni gigabajt kako bi kompresovanje moglo da se obavi. Kada sam dodelio još prostora, sve radi lepo.


11. IP blacklist izveštaj / poređenje

Kompanija je dosta usredsređena na bezbednost i anti-spam (sa svim ograničenjima koja to može izazvati). Hteo sam proveriti IP adresu njihovog servera na “crnom spisku” adresa spamera/virusa/phishing sajtova. Koristio sam HetrixTools (affiliate link) blacklist checker. Nisam siguran koliko je ovo važno (iskusniji i stručniji će znati proceniti), ali ovo su rezultati:

Veerotech reseller hosting server IP blacklist check
Provera IP adrese VeeroTech reseller hosting servera na spisku “problematičnih”

Poređenja radi, IP adresa shared hosting servera prethodnog hosta (JustHost) nije ni na jednoj crnoj listi.

Na ovu temu sam postavio pitanje na WebHostingTalk forumu. Ispada da za slanje mejlova nije dobro kada je IP adresa na crnoj listi.

Izmena 27. 3. 2019: broj blacklist rezultata je spao sa 5 na dva 2, na 99 ukupno testiranih crnih lista, jedan dan nakon što sam prvi put proverio. Moguće da je jedan “loš” klijent doveo do ovoga i da hosting provajder to sada rešava.

Pratiću kako se dalje razvija situacija i nadzirati IP liste i za stari i za trenutni hosting. HetrixTools pruža ovu uslugu i za IP adrese, ne samo za domen.

Update 11. april 2019: IP adresa skinuta sa svih crnih lista.

Statistika black lista iz alata HetrixTools
Statistika black lista iz alata HetrixTools

Nije bilo vraćanja IP adrese na crnu listu od tada. U međuvremenu sam promenio server (2. maja) i ni adresa “novog” servera nije ni na jednoj crnoj listi. Svakako pratim situaciju, pa ću ažurirati ako bude promena.


12. Cene

Ovo sam stavio praktično na kraju, naknadno se setivši. Što verovatno više govori o meni, nego o VeeroTech-u. 🙂 Na prvom mestu su mi bitni pouzdanost i brzina, a tek kada je to “ispunjeno” gledam koja od takvih ponuda je povoljnija.

Većina hosting provajdera sa dobrom reputacijom i uslugom ima slične cene. Ovo važi i za VeeroTech. Iz mog iskustva, kod većine proizvoda (ne samo hostinga), može se dobiti samo ono što se plati, ili manje, nikako više! VeeroTech nudi sasvim dobru uslugu za dati novac, tako da bih rekao da su im cene konkurentne i povoljne – za kvalitet usluge koji nude, nisu među najjeftinijim.

Sviđa mi se i što su im paketi lepo podeljeni – može se uzeti taman onoliko resursa koliko je potrebno i za to platiti. Najbolji primer za to je upravo paket koji sam uzeo: “mali” reseller za 12$ mesečno.

Pregled cena VeeroTech-a na 3. jul 2019:

Izdvojio sam “bitne” pakete i dodao kratke komentare. Sve cene su za mesečno plaćanje – provajderi nude popuste ako se plati za godinu (ili više) unapred, ali to ne bih preporučio. Cene reseller paketa su postale dosta povoljnije, nego početkom godine, spram toga šta se za njih dobija.

Ažuriranje: 30. januar 2020: očigledno da ni VeeroTech nije imun na porast cena cPanel-a. Cene su otišle gore. Sudeći po ovom reddit komentaru, čak su i trajni popusti za stare klijente poništeni. Rekao bih da je ovo bilo neophodno zbog ogromnog skoka cena licenci za cPanel. I očekivanog skoka cena ostalog softvera neophodnog za pružanje kvalitetnog hostinga – kao što su LiteSpeed i CloudLinux (ovaj drugi je link ka WebHostingTalk forumu na tu temu).

Shared hosting paketi$ mesečno
ONE – dobar za manje/srednje sajtove7
STARTUP – 15 GB storage and more resources10
GROW – više entry procesa, RAM-a i veća I/O brzina14
EXCEL – ako mislite da Vam treba VPS, razmislite ponovo: puno resursa po ipak povoljnoj ceni za 0% brige o održavanju servera.20

Reseller hosting paketi
SSD VR-10 Reseller – opisan detaljno u poglavljima iznad – više se ne nudi kao takav11
RS1 – 40 GB prostora i 40 cPanel-a23
RS3 – 120 GB, 50 cPanel-a50

WordPress hosting paketi
Nisam siguran do koje mere VeeroTech pomaže u održavanju WordPress sajtova u ovim svojim pkaetima. Po cenama bih rekao da je u pitanju pretežno marketinška upotreba termina “WordPress hosting” (možda grešim, nisam probao).
WordPress Startup – 1 sajt, 15 GB prostora, 2 GB RAM – ostali resursi nisu definisani30
WordPress Pro – 5 sajtova, 35 GB prostora, 4 GB RAM50

VPS managed hosting paketi
Svi dolaze sa WHMCS licencom uračunatom u cenu
2G-SSD-VPS – 10 GB disk, 2 GB RAM, 1 vCPU, 1 TB bandwidth50
4G-SSD-VPS – 80 GB disk, 4 GB RAM, 2 vCPU, 2 TB bandwidth80
8G-SSD-VPS – 250 GB disk, 8 GB RAM, 4 vCPU, 4 TB bandwidth270

VPS sa root pristupom – nije managed i resursi se mogu konfigurisati po želji. Primeri:
30 GB disk, 1 GB RAM, 1 vCPU, 2 TB bandwidth5
50 GB disk, 4 GB RAM, 6vCPU, 4 TB bandwidth16


13. “Štucanje” pri konekciji sa bazom

7. aprila, pre podne, počelo mi se dešavati da prilikom ažuriranja sajta dobijem poruku: “Error establishing a database connection”. Dešavalo se na svim sajtovima koje sam hostovao na VeeroTech-u. Problem se nastavio u toku dana i popodneva, pa sam se obratio tehničkoj podršci.

Rekli su da znaju za postojanje problema – sa MySQL-om, do kojeg je došlo prilikom poslednjeg “apdejta” što bi rekli na srpskom. 🙂 Da ga rešavaju.

Povremeni problemi su se nastavili i narednog dana, dođu, pa nestanu, na po nekoliko minuta, uz nekih 10 minuta “pada” svih sajtova u jednom momentu.

Danas, 11. aprila, problemi se još uvek dešavaju – retko i na kratko, ali prisutni su. Kada se dogode, obuhvataju sve sajtove, ne samo one koji se ažuriraju. Sajtovi za to vreme rade za posetioce, ali ne dozvoljavaju logovanje administratora (javljaju grešku pri konekciji sa bazom).

Prognoza za rešavanje ovog problema nije utvrđena: “Aktivno radimo na ovome”.

Ovakve stvari se dešavaju. Sajtovi i dalje, za posetioce, uglavnom rade brzo i stabilno. VeeroTech je kompanija sa odličnom reputacijom, pogotovo kada je u pitanju reseller hosting – izgleda samo da sam došao u nezgodnom trenutku. 🙂 Pratiću dalje situaciju i beležiti statistiku brzine učitavanja stranica i “uptime”, pa ažurirati ovaj pregled.

Update: Problem je, kako deluje (a i po informaciji od tehničke podrške dobijenoj 11. aprila uveče) rešen još 7. aprila u toku dana, a simptomi koji su se posle toga javljali su uzrokovani problemom opisanim u narednom poglavlju.


14. Problem sa Cloudflare Railgun konekcijom

11. aprila 2019, u toku kasnog popodneva, svi sajtovi na nalogu su “pali” – kao da Cloudflare ne uspeva da ostvari konekciju sa serverom. Naslovna stranica se ponekad učita, ali ni jedan drugi link ne radi. Nakon jednog sata, obraćam se tehničkoj podršci.

Problemi sa konekcijom Cloudflare-a i hosting servera
Problemi sa konekcijom Cloudflare-a i hosting servera

Zanimljivost: ovo se dogodilo u sred pregovora sa potencijalnim klijentom oko migracije sajta na novi hosting. Baš kada sam objašnjavao kako se kvalitet hostinga može promeniti i da je suština imati kontrolu nad domenom (i name serverima), bekape i mogućnost migracije kada se pojave problemi koji su učestali. 🙂 Objasnio sam i da se problemi uvek dešavaju, samo kod dobrih hosting kompanija nisu učestali (redovni) i bivaju rešeni (u razumnom roku). “Evo, Vidite moj sajt sada, na primer…” 🙂 Posao je ugovoren, a izabrani hosting je MDDhosting – Cloud 1 paket, pošto po mojoj proceni najbolje zadovoljava klijentove dugoročne potrebe (po pitanju lokacije servera, raspoloživih resursa, cene i reputacije kompanije).

Kasnije u toku večeri, problem je rešen. Utvrđeno je da je ovo bio uzrok svih problema sa sajtom u perioud od 8 do 11 aprila. Uzrok (prevod odgovora tehničke podrške):

“Cloudflare RailGun je pravio probleme sa WAF pravilima koja filtriraju sumnjiv saobraćaj. Pošto CloudFlare prenosi puno različitih sajtova, od kojih su neki i “sumnjivi”. Filteri su podešeni kako se ovo ne bi ponovilo u budućnosti. Ovo je poznat problem sa funkcionisanjem Cloudflare-a i traži nešto dodatnog filtriranja na strani hosta”.

Ovo ima smisla – sve bezbednosne mere nose sa sobom izvesne komplikacije. Dok god se ovo ne ponavlja, pre bih birao strožiju sigurnosnu politiku, nego veći rizik od hakovanja. Naravno, na čitaocu ovog opisa je da proceni za sebe šta je veći prioritet i izabere.

Bilo bi i pošteno napomenuti: svi do sada prijavljeni problemi rešeni su istog dana kada su prijavljeni, osim problema sa mejlovima – koji su tražili saradnju sa “spoljnom firmom” SpamExperts.

Update 30. april 2019: Problemi sa bazom su se ponovo počeli dešavati. Još jedan prekid od 10 minuta. Javio sam se tehničkoj podršci, rekli su da znaju i da rade na tome. Server je restartovan brzo nakon toga i sve je proradilo normalno. Ipak, rekli su da nisu sigurni šta je pravilo probleme i da me mogu premestiti na drugi server – ako se slažem. Složio sam se – šta god treba da sve radi stabilno. 2. maja (nisam mogao ranije), selidba je urađena, bez sekunde zastoja u radu sajtova. Videću kako radi novi server.


15. Zaključak

Prvo bih napomenuo da je bezbednost servera na visokom nivou. Šta god da sam radio, a da je barem malo ličilo na pokušaj napada, rezultovalo je blokiranjem moje IP adrese (koja se može odblokirati iz korisničkog kontrolnog panela hosting provajdera, tako da nema potrebe za tehničkom podrškom).

Svi podaci i raspoloživi resursi, kao i pravila ponašanja, su jasno napisani (“transparentno”, kako se to moderno kaže).

Brzina i stabilnost su bili odlični kada sve radi. Mada je bilo “štucanja”, kako je opisano iznad. Većina stvari je rešena i nije se ponavljala, osim problema opisanih u 14. poglavlju. Izgleda da je promena servera od 2. maja ovo rešila.

U principu sam zadovoljan: prekidi su bili kratki i u proseku jednom mesečno, na 10ak minuta. Svakako ću sačekati još par meseci da vidim hoće li sve ostati da radi stabilno i kako treba, tj. da problemi ne postoje i na drugom serveru (serverima).

Za sada je VeeroTech hosting koji smatram stabilnim i pouzdanim, bez bojazni da na njega stavljam svoje i tuđe sajtove. Takođe, VeeroTech smatram “merom” naspram koje poredim kvalitet ostalih shared i reseller hostinga: da li su još bolji, ili lošiji od VeeroTech-a. Kako po pitanju raspoloživih resursa i brzine, tako i po pitanju bezbednosti, stabilnosti i kvaliteta tehničke podrške. Ako se nešto promeni, ažuriraću ovaj tekst, naravno.

Imam jednu zamerku: VeeroTech ne dozvoljava da se podese automatski bekapi pomoću JetBackup menija iz WHM-a (ažuriranje: ovo više nije relevantno, jer je JetBackup promenio svoj format pravljenja bekapa). Tako da se mora platiti WHMeasyBackup licenca i njihovo kompatibilni VPS za cloud skladište kako bi se be mogli automatski praviti bekapi svih cPanel-a tako da nisu povezani/zavisni od VeeroTech kompanije. To je dodatnih 16$ jednokratno za licencu, plus VPS storage – Hetzner storage box deluje kao dobra budžet opcija.

Vredi napomenuti da daju besplatnu WHMCS Starter licencu sa reseller hosting planom od 42$ i višim, tako da je i dalje to dosta povoljno za srednje i velike reseller naloge (većina provajdera to naplaćuje barem 10$ mesečno).


Ako Vam je ovaj članak (ili sajt uopšte) pomogao i želite uzeti VeeroTech hosting, to možete uraditi preko mog VeeroTech affiliate linka, čime ćete podržati ovaj sajt.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content