BikeGremlin pretraga...

Gostujući članci, linkovanje i reklamiranje

Ova stranica nudi objašnjenje za koje verujem da sam dužan: kako da uvrstite link ka svom sajtu na stranicu “Korisni linkovi” , odgovore na često postavljanja pitanja u vezi “gostujućih članaka”, kao i kako da Vaša reklama stoji u odeljku “I/O Gremlin partneri” – koji je u desnom delu svake stranice na sajtu.

Sadržaj:

 1. Uvod
 2. Stranica “Korisni linkovi”
  2.1. Kako da dodate svoj sajt na stranicu “Korisni linkovi”?
  2.2. Koji kriterijumi odlučuju da li će sajt biti dodat?
  2.3. Šta ako je ponuda za postavljanje linka odbijena?
 3. Reklamiranje – I/O Gremlin partneri
  3.1. Kako da Vaša reklama osvane na bikegremlin.com?
  3.2. Kriterijumi za prihvatanje reklama
 4. Gostujući članci
 5. Ocene i prezentacije proizvoda
 6. Sponzorisani članci i video snimci
  6.1. Naručivanje članaka ili videa po meri
 7. Kontakt forma


1. Uvod

I/O Gremlin sajt je nastao i vođen je čistim entuzijazmom. Ideja je da na Internetu, svima dostupno, na jednom mestu, postoji izvor za pouzdane i proverene informacije. Ovo važi za kompletan sadržaj sajta, pa tako i za spisak drugih sajtova na strani “Korisni linkovi” , kao i za reklame. Iuzeci su:

 • Google reklame, stavljene u desni ugao sajta, označene sa “Google reklama“. Na ovaj način Google reklame ne ometaju pregledanje sajta (ne ubacuju se u sred teksta članka, ili između linkova za navigaciju, između učitanih strana i sl.), a ipak omogućavaju plaćanje hostinga, domena i ostalih stvari, kako bi ovaj sajt ostao nezavistan, bezbedan i dostupan.
 • Google izbor sadržaja” u dnu svake strane, koji, pored reklama, nudi i stranice sa ovog sajta, odabrane na osnovu prethodnih pretraga i interesovanja svakog pojedinačnog posetioca. Mislim da ovo pomaže navigaciji sajta i pronalaženju željenog sadržaja.

– Sadržaj –


2. Stranica “Korisni linkovi”

Stranica “Korisni linkovi” sadrži spisak sajtova koje autor ovog sajta smatra veoma dobrim i korisnim.

2.1. Kako da dodate svoj sajt na stranicu “Korisni linkovi”?

Ako Vaš sajt pruža relevantne informacije na neku IT temu, ispunite kontakt formu na dnu ove stranice. Unesite i link ka svom sajtu u polju “Poruka”, kao i e-mail adresu administratora svog sajta. Sajt će biti pregledan i, ako svojim sadržajem zavređuje da bude dodat kao koristan izvor, biće izlistan na stranici “Korisni linkovi“.

2.2. Koji kriterijumi odlučuju da li će sajt biti dodat?

 • Sajt mora sadržati informacije, tj. biti vezan za IT teme.
 • Sadržaj mora biti kvalitetan i jedinstven – ima puno dobrih sajtova, ali izdvojeni su samo najbolji. Za ostalo je tu Google.com.
 • Sajt ne sme sadržati viruse.

Pregledaću sve predložene sajtove i, koliko god je moguće objektivno, proceniti da li zaslužuju mesto na stranici “Korisni linkovi” .

2.3. Šta ako je ponuda za postavljanje linka odbijena?

Pošto ovo nije pretraživač, većina sajtova neće biti dodati na spisak. Ideja linkova je da se u moru Internet informacija izdvoje najrelevantnije. To ne znači da Vaš sajt nije dobar, ili odličan, već samo znači da autor ovog sajta procenjuje da postoje bolji izvori materijala vezano za datu temu. Previše linkova na stranici bi je učinilo praktično neupotrebljivom i ubilo smisao njenog postojanja. Mnogi odlični sajtovi nisu svrstani – samo oni koje autor bikegremlin.com smatra najboljim, ili dovoljno jedinstvenim.

Pri odlučivanju se trudim biti što objektivniji, ali ne obavezujem se obrazlagati svoje odluke za sve predložene sajtove.

 • Možete i smete dodati link ka io.ikegremlin.com na svom sajtu. Ipak, to ne utiče na izbor da li će Vaš sajt biti dodat ovde – samo kvalitet i sadržaj Vašeg sajta su bitni.
 • Novac nemojte nuditi. Pošto spisak korisnih linkova nije plaćena reklama i stavljanje plaćenih oglasa bi ubilo svaki smisao, takve ponude moram, uz poštovanje prema Vašem vremenu i novcu, odbiti.
 • Ako promenite/unapredite svoj sajt, sačekajte 6 meseci pre ponovne prijave. Višestruke prijave u kraćem roku će automatski biti odbijene – za razliku od mene, moj računar je pametan.

– Sadržaj –


3. Reklamiranje – I/O Gremlin partneri

I/O Gremlin sajt ima sledeća polja za reklame:

Raspored Google AdSense reklama na redizajniranom sajtu
Raspored Google AdSense reklama na redizajniranom sajtu

Sajt postoji u dve odvojene verzije:

Mesečne cene za reklame su sledeće:

 1. Top Banner – $1.200
 2. Square – $400
 3. Vertical – $500
 4. Google matched content (u dnu) – $400

Prihvatam uplate na tekući račun, bankarski wire-transfer, i Payoneer.

3.1. Kako da Vaša reklama osvane na bikegremlin.com?

Ako imate proizvod, ili kompaniju koji su u vezi sa IT temama, reklamiranje na bikegremlin.com možete ugovoriti popunjavanjem kontakt forme na dnu ove stranice.

 • U odgovarajućim poljima unesite ime i e-mail osobe sa kojom se može dogovarati oko reklamiranja.
 • U polju “Poruka” unesite naziv kompanije, kao i osnovne podatke o istoj, uz adresu web-sajta, ukoliko postoji.

3.2. Kriterijumi za prihvatanje reklama

Ovaj sajt podržava IT i bezbednost na Internetu, a ovo su uslovi da bi reklama Vaše kompanije, ili proizvoda bili postavljeni na sajt:

 • Proizvod/kompanija mora biti u vezi sa IT.
 • Mora pružati nešto što bih toplo preporučio drugima. Dakle proizvodi koje sam koristio i sa kojima sam zadovoljan, kao i kompanije sa kojima ostvarujem dobru saradnju, ili koje imaju dobru i proverenu reputaciju.

Zadržavam pravo odlučivanja kakav sadržaj i reklame će biti na sajtu. Ako ponudu za reklamu odbijem, to je zbog toga što smatram da proizvod/kompanija nisu relevantni za reklamiranje ovde. Ovo ne mora da znači da su proizvod, ili kompanija loši – samo da ovako specifičan sajt ne nudi stvari koje nisu vezane za temu kojom se bavi. Nuđenje više novca to neće promeniti.

U slučaju unapređenja/izmene kompanije/proizvoda, vredi pokušati ponovo, samo molim najlepše bez ponavljanja istih/sličnih ponuda svakog meseca.

– Sadržaj –


4. Gostujući članci

Evo odgovora na često postavljana pitanja u vezi gostujućih članaka:

 • Da li mogu poslati gostujući članak? Da.
 • Da li objavljujete gostujuće članke? Da, vrlo rado.
 • Koliko košta da se objavi članak na I/O Gremlin sajtu? Potpuno je besplatno.

Međutim, važno je napomenuti i sledeće:

Namena ovog sajta nije prodaja, promocija kompanija, niti “SEO“. Možete pročitati stranicu o BikeGremlin projektu, kako biste shvatili zbog čega sam napravio ovakav sajt.

Članak o, na primer: “10 najboljih hosting provajdera”, je lep “mamac za klikove” i dobar za promociju proizvoda, a ne traži previše vremena, ni stručnosti da se napiše. Takvih članaka je pun Internet.

Ako ste pročitali nekoliko članaka na ovom sajtu, onda verovatno možete videti da su dosta detaljni i sveobuhvatni. Stoga: ako ste ekspert u određenoj oblasti, ili imate zaista zanimljivu (IT povezanu) priču da ispričate, rado ću objaviti vaš članak.

Drugim rečima: objavljujem samo kvalitetne članke. Još prostije rečeno: ne objavljujem “link building” članke lošeg kvaliteta za novac. Ako angažujete “content writer-a” (osobu koja Gugla o temi na koju treba da piše “ekspertski članak”) – nemojte se mučiti.

Do sada sam na nekim člancima sarađivao sa ekspertima iz određenih oblasti, a neke članke sam dobijao i gotove napisane. Kako bi se napravio dobar članak, koristan početnicima, entuzijastima, ili/i ekspertima, spreman sam pomoći i sarađivati – bez da išta naplatim.

Kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi, imajte ovo na umu:

 • Konačna odluka da li će članak koji pošaljete biti objavljen, ili ne, je na meni.
 • Zadržavam pravo izmene članka – uz konsultaciju sa autorom, pa ako se autoru izmene ne dopadaju, neću objaviti članak (tj. ne objavljujem bez saglasnosti).
 • Kada se jednom dogovori i objavi članak, I/O Gremlin zadržava sva prava nad istim (ne želim brisati kvalitetne članke ako se neko predomisli za godinu – dve).
 • Autor se na članku može potpisati kako želi – bilo anonimno, ličnim imenom, ili/i imenom svoje kompanije.
 • Mogu ubaciti link ka (izabranom) sajtu autora – pod uslovom da je kvalitetan i nema virusa i sl. Za uređivanje linka vodim se Guglovim pravilima i preporukama – prosto rečeno:
  linkovi ka vašem sajtu će biti tagovani kao “sponsored,” ali će biti do-follow linkovi.
 • Neću dodavati nikakve affiliate linkove autora.
 • Planiram obraditi mnoge teme vezane za IT. Ukoliko vaš članak ne prihvatim za objavu, to ne znači da za mesec, ili godinu dana, neću objaviti svoj na istu/sličnu temu. Ne kopiram tuđe tekstove, čak ni strukturu članaka, ali ako se pojavi neka sličnost, ona je slučajna.
 • Ako odlučim da ne objavim članak, ne obavezujem se obrazlagati razloge. Iz dosadašnjeg iskustva, takve prepiske se svode na to da (besplatno) učim ljude o temi o kojoj su pisali, ili o načinu (dovoljno) dobrog pisanja, što me ne mrzi, u suštini, samo nemam vremena, zaista.

– Sadržaj –


5. Ocene i prezentacije proizvoda

Sa zadovoljstvom ću uraditi ocenu (review), ili prezentaciju proizvoda – alata, bicikla i slično. Na ovom sajtu vezanom za IT, to uključuje i testiranje web-hostinga i drugih proizvoda i usluga vezanih za IT. 🙂

Moji uslovi su sledeći:

 • Reći ću samo ono što zaista mislim (sve prednosti i mane), odnosno neću reći ono što ne mislim.
  Prosto rečeno: neću hvaliti ono što ne valja, niti kuditi ono što valja.
 • Obavezno ću spomenuti bitne nedostatke koje uočim.
  Ništa nije savršeno, i neću se praviti da jeste.

Ustupak koji sam spreman napraviti je da, ako procenim da će moja ocena biti dosta “negativna,” dozvolim naručiocu da odustane od objavljivanja, ako procene da moji zaključci nisu u njihovom interesu. I u tom slučaju ću naplatiti za svoje vreme i trud oko pregleda i testiranja proizvoda – samo neću objaviti članke, ili YouTube snimke o tome.

Prosto rečeno: konačna odluka o sadržaju članka, ili videa, je na meni, a vi možete izabrati da to ipak ne objavim, ako vam se ne dopada rezultat.

Mislim da je ovo fer. Zašto?

 • Moji članci i videi će na taj način i dalje biti izvor pouzdanih informacija za mene (kao podsetnik), i za sve koji ih čitaju/gledaju.
 • Vaš interes je zaštićen – pošto je vaša konačna odluka da li se ono što sam napravio objavljuje, ili ne.

Video objašnjenje suštine BikeGremlin sajta, YouTube kanala, i politike reklamiranja:

BikeGremlin RS 101

– Sadržaj –


6. Sponzorisani članci i video snimci

Ako želite, možete sponzorisati jedan, ili više postojećih, objavljenih članaka. To znači da logo vaše kompanije i odlazni sponzorisani link ka vašem sajtu stoje blizu početka, i na kraju sponzorisanog članka – uz navođenje da je članak sponzorisan od strane Vaše kompanije.

Linkovi ka vašem sajtu će biti tagovani kao “sponsored,” ali neće biti “no-follow” linkovi (“SEO ljudi” uvek pitaju za ove detalje).

Cena za sponzorisanje članka je $ 2.000 jednokratno, ili $ 100 mesečno – po članku.

Zadržavam pravo da ne prihvatim sponzorstvo (težim da kompanije i sajtovi ka kojima linkujem budu pristojnog kvaliteta).

Prihvatam uplate na tekući račun, bankarski wire-transfer, i Payoneer.


6.1. Naručivanje članaka ili videa po meri

Ako želite da napišem i objavim sponzorisani članak, ili snimim sponzorisani video na neku temu, cena je $1.500 jednokratno. Ukoliko želite i članak i video, cena je $ 2.500 jednokratno.
Plaćanje je $800 unapred, a ostatak po završetku članka, ili videa, a pre objavljivanja.

Za rokove kraće od 4 meseca, cena može biti uvećana i za do $ 1.000 – konkretan iznos zavisi od teme i od roka. Kvalitetan članak traži i do 80 radnih sati na istraživanju i pisanju i rok od jedne nedelje (na primer) može značiti da moram ostaviti sve kako bih radio na sadržaju za Vas.

Prihvatam uplate na tekući račun, bankarski wire-transfer, i Payoneer.

– Sadržaj –


7. Kontakt forma

Da biste stupili u kontakt, pišite na mejl:
Moje ime (relja@ ovaj domen (bikegremlin.com)
– adresa je data ovako “čudno”, kako bi se izbegao spam

– Sadržaj –

Skip to content