BikeGremlin pretraga...

Gikovski Vodič Kroz Galaksiju

Šta je ovo?

Ukratko: ovde sam zapisao sve što mi je bilo potrebno da napravim svoj biciklistički sajt, i održavam ga da radi brzo, i bezbedno. Kako napraviti (WordPress) sajt, naći dobar hosting, zaštita, bekapi, optimizacija (i famozni SEO), privatnost itd.
BikeGremlin autor/osnivač – Relja Novović (link ka “glavnom,” bikegremlin.com, sajtu)

Ne dajte da vas “spartanski” dizajn zavara – ovde ima na stotine korisnih članaka!


Odakle da krenem?

  • Ovde je kompletan sadržaj sajta – složen po temama.
    Dobro mesto za početak, da nađete šta vas zanima.
  • Postoji i polje za pretragu pri vrhu svake stranice – koje pokreće Gugl, tako da je pametno.
  • Takođe, meni na vrhu sadrži spisak svih obrađenih tema, složen po kategorijama.


Šta da očekujem?

Osnovna ideja je da se i najkomplikovanije stvari objasne tako da budu jasne čak i apsolutnim početnicima.

Mislim da je odlično kad možeš sam napraviti i održavati svoj sajt (i računar), uz minimalne troškove. Zašto?

  • Manje zavisiš od drugih (developera, hosting provajdera, tehničke podrške i sl.).
  • Smanjenjem troškova, manje zavisiš od sponzora – tj. lakše možeš ostati objektivan, nezavistan, iskren prema sebi i drugima (ako ti je to bitno, meni jeste). Bez presije da se rade plaćene ocene, sponzorisani članci (koji hvale čak i proizvode koji su objektivno loši) i sl.
  • Učenje novih stvari je zabavno. Barem meni – zaista uživam u provaljivanju novih fora i eksperimentisanju.

Ako imate nekih pitanja, možete ostaviti komentar u polju za komentare u dnu svakog članka, ili na stranici za Pitanja & Odgovore.

Većina članaka su pisani kao moj lični podsetnik (“kako se to-i-to radi”), ili kao odgovori na često postavljana pitanja (kako ne bih morao sto puta isto ponavljati 🙂 ). Neki članci su veoma dugački, ali većina ima sadržaj na samom početku, tako da lako možete skočiti na deo koji vas zanima.

Trudim se da sajt bude ažuran, objektivan i informativan. Ako naiđete na neku grešku, slobodno napomenite u polju za komentare. Na taj način pomažete da sajt bude bolji i korisniji svim posetiocima.

Kompanije koje pomažu rad ovog sajta navedene su pod “Partneri.” Moj glavni uslov kada dogovaram sponzorstvo je da ostanem nezavistan: da pišem samo ono što stvarno mislim (o bilo kom proizvodu), i da ne pišem ono što ne mislim. Kompanije navedene pod “Partneri” ovo razumeju i podržavaju.

Napomena: nisam, niti tvrdim da sam WordPress, ili hosting ekspert. Sve informacije ovde shvatite kao “koliko ja znam,” ili “šta je meni radilo posao do sada.” Ništa manje, ništa više. Sve dopune, a pogotovo ispravke, su više nego dobrodošle.


Često postavljana pitanja

Sajt je posvećen web-sajtovima i računarima generalno, ali možete pogledati i ovu stranicu ako vas zanima više o meni. Još neke stvari koje ljudi često pitaju:

Umalo da zaboravim: kada preporučujem neki proizvod, često koristim Amazon affiliate linkove, i “kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina.” Sad kad je zadovoljen ovaj “legalni deo,” možete videti: zašto BikeGremlin koristi Amazon affiliate linkove (link ka biciklističkom sajtu).


Moje IT “akreditive”

Od formalnog obrazovanja, imam diplomu na kojoj piše “Inženjer informacionih tehnologija,” i “Menadžer unutrašnje i spoljne trgovine.” Uvek sam voleo računare, a mislio sam i da je dobra ideja naučiti kako da vodim svoj posao. 🙂
Teorija vs Praksa

Imam i preko dve decenije radnog iskustva u IT struci, počev od tehničara računara, preko tehničke podrške, pa do vodećeg sistem specijaliste. Uz tonu napisanih uputstava, vodiča i sl.
Moj Linkedin profil

Može se reći da imam solidnu količinu iskustva i znanja o tome kako stvari vezane za računare rade, kako na hardverskom, tako i na logičkom (softverskom) nivou – signali, komunikacije, fajl sistemi itd.

Od 2015. godine koristim usluge brojnih shared i reseller hosting provajdera.

Iako nikad nisam radio za nekog hosting provajdera, mislim da se može reći da imam dosta iskustva sa obe strane “tezge” kada su u pitanju web hosting usluge.

A i ovo se može reći za mene: 🙂

Još sam glup :)
Marketing savet No1: Kraće je bolje!

To je to. Uživajte. 🙂

Relja

Ovo mi je najlepši profil… ignorišite onog planinara u pozadini!
Ovo mi je najlepši profil… ignorišite onog planinara u pozadini!
Skip to content