BikeGremlin pretraga...

Patreon iskustvo/recenzija – kao kreator

Za početak želim da se zahvalim dobrim ljudima koji podržavaju moj rad, na bilo koji način. 🙂
U ovom članku podeliću svoje iskustvo sa Patreon platformom (link ka zvaničnom sajtu). Ukratko ću objasniti šta je to, a onda podeliti svoje iskustvo kao Patreon kreatora. Ovo bi se moglo nazvati i recenzijom – a mislim da sekcija o platformama za monetizaciju najviše odgovara ovoj temi.

Status: Aktivan
Od januara 2019. – na dalje

Imam nalog od početka 2019, a aktivno koristim ovu uslugu (sa svim prednostima i manama) od početka 2022. Mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Sadržaj:

 1. Šta je to Patreon?
 2. Kako to radi?
 3. Cene (troškovi i provizije)
 4. Patreon (korisnička) podrška za kreatore
  4.1. Rešavanje problema sa Patreon isplatama na Payoneer
 5. Zaključak, preporuka
 6. Patreon alternative
 7. Dodatak: Patreon otpušta svoj “ceo petočlani bezbednosni tim”


1. Šta je to Patreon?

Prosto rečeno, to je platforma koja vam omogućava da sponzorišete (budete mecena) svoje omiljene kreatore sadržaja (juĆubere, blogere i slično). Relativno je dobro poznata, dosta bezbedna, i jednostavna za korištenje. Zato je mnogi više vole od (često skupih) direktnih uplata preko banke ili PayPal donacija.

Za kreatore je slična stvar. Postavljanje Visa/Mastercard procesora uplata je skupo. PayPal uzima užasno visoke provizije. Zato Patreon deluje kao dobra opcija.

Kao praktičan primer, evo BikeGremlin Patreon stranice za podršku. 🙂

– Sadržaj –


2. Kako to radi?

Kreiranje naloga je veoma prosto. Slično kreiranju Gmail naloga.

Za mecene (“sponzore”), dovoljno je kliknuti na “Join” dugme na stranici omiljenog kreatora, i proći jednostavnu prijavu (unošenje osnovnih kontakt podataka i podataka o platnoj kartici).

Za kreatore (kao BikeGremlin 🙂 ), potrebno je napraviti još par dodatnih koraka da se kreira stranica za posetioce sa “nivoima članarina,” “benefitima za članove,” “cenovnikom” itd.

Najgore što se može desiti u slučaju problema je da vam Patreon ne prihvati (tj. odbije) uplatu.

Sve u svemu, nakon što ste počeli podržavati kretora članarinom, iznos članarine vam se skida sa računa svakog meseca (dok ne otkažete članarinu). Otkazivanje je dosta lako i prosto (za razliku od PayPal članarina).

Postoji caka. Koliko znam, čak i ako platite članarinu za godinu dana unapred, onog momenta kada otkažete pretplatu, prekida se članstvo. Dakle, ne po isteku perioda pretplate, već odmah (ako su ovo u međuvremenu ispravili, javite mi, da ispravim ovaj pasus). Većina članarina se može plaćati na mesečnom nivou.

Kada postanete drug član, neki (većina? 🙂 ) kreatori će vam pružiti dodatni sadržaj, informacije, popuste i slično za uzvrat.
Ja neću. 🙂 Sav moj sadržaj je dostupan besplatno. Sponzorisanje služi samo ako želite podržati moj rad, bez ikakve direktne materijalne koristi za sponzore.

– Sadržaj –


3. Cene (troškovi i provizije)

Ove podatke Patreon krije k’o zmija noge – morao sam se pomučiti da ih pronađem (možda sam samo glup).
Za ljude koji sve shvataju bukvalno: da, pretragom u bazi znanja, može se doći do ovih podataka (što linkovi ispod i dokazuju), ali treba baš aktivno tražiti, da ne kažem guglati.

Za mecene:

Ako uplaćujete u valuti koja se razlikuje od valute na stranici kreatora, Patreon vam uzima 2,5% na ime “troškova konverzije.” Spisak podržanih valuta (link ka Patreon sajtu).

Za kreatore sadržaja:

Ukratko, sa najjeftinijim Patreon nalogom (uzimaju vam svoje najniže provizije):

 1. Za uplate (donacije mecena) do $3 Patreon vam uzima $0,15 fiskno + 5% provizije
  Za uplate preko $3 uzeće vam $0,45 fiksno + 3,4% provizije
  Dakle, preko 10% za donacije manje od $7.
 2. Patreon vam može naplatiti i PDV. Naplata, kao i njen procenat, zavise od države iz koje ste (vidite linkove iznad za detalje – za Srbiju, za sada, ne skidaju).
 3. Sad dolazi na red vaš servis za plaćanje, sa svojim delom:
  Payoneer uzima fiksno $1 (plus 2% ako se vrši konverzija valuta).
  PayPal uzima 1% (plus 2,5% ako vrši konverziju valuta).
  Kreatorima iz SAD se naplaćuju nešto niže provizije.

Ukratko, da biste izbegli to da provizije banaka i Patreona pojedu prevelik deo uplata, treba da postavite cene “paketa” na $6 ili više. Za manje iznose, ima smisla samo $3 (ni manje ni više od toga). Cene “paketa” koji već imaju aktivne patrone je nemoguće menjati (dok god postoji i jedan aktivan patron).

Dakle, za isplate preko $100, više se isplati Payoneer (više se isplati i za naknadno raspolaganje tim novcem, ali o Payoneer-u treba da napišem poseban članak).

Pošteno je napomenuti da dosta ovih provizija ide na troškove kompanija koje se bave obradom uplata (Stripe i slični). Ni kreatori, ni mecene, ni Patreon tu nemaju puno kontrole (a ni izbora). Ovako izgleda obrad jedne Patreon donacije:

Pregled Patreon obrade uplata
Pregled Patreon obrade uplata
Izvor: patreon.com
Slika 1

– Sadržaj –


4. Patreon (korisnička) podrška za kreatore

2018. godine kreirao sam BikeGremlin Patreon stranicu. Ne sećam se više da li su evri bili stavljeni kao “podrazumevana” valuta, ili sam to lično postavio. Sve u svemu, to je valuta u koju Patreon konvertuje sve donacije mecena (hvala svim dobrim ljudima što pomažu 🙂 ).

Nešto kasnije, za isplate sa Patreona, povezao sam Payoneer nalog u USD. I tu počinje zabava! 🙂

Kada sam pokušao aktivirati isplatu – neće, greška.

Greška pri pokušaju isplate sredstava sa Patreon naloga
Greška pri pokušaju isplate sredstava sa Patreon naloga
Slika 2

Prva stvar koja mi je pala na pamet je da proverim kako sam povezao Payoneer. Međutim, to se ne može uraditi iz Patreonove konzole za kreatore. Pretraživao sam Patreon bazu znanja, bez uspeha.

OK, da probam izabrati PayPal za isplatu, pa posle toga izabrati Payoneer. Možda će mi onda ponuditi da ponovo unesem podatke Payoneer računa. Dobio sam samo upozorenje da će sve isplate biti blokirane narednih pet dana “radi sprečavanja zloupotreba.” Odlučio sam probati ipak.

I… ništa! Kada sam vratio na Payoneer, i dalje nisam dobio opciju da unesem/izmenim/proverim podatke svog Payoneer računa.

Onda sam se odlučio obratiti se tehničkoj podršci.

Uglavnom, otvorio sam tiket u nedelju – i dobio prvi odgovor u utorak. Prvi odgovor nije bio koristan, a narednih nekoliko odgovora usledili su u relativno kratkom roku od 10ak minuta. Suština je sledeća:

 • Ne mogu promeniti valutu isplate (i uplate) dok ne podignem sva postojeća sredstva.
  Isplata novca na Payoneer naravno ne radi.
 • Ne mogu promeniti isplatu na PayPal, dok ne “odspojim” povezani Payoneer nalog.
 • Ne mogu ni izmeniti podatke povezanog Payoneer računa dok postojeći ne “odspojim” (taj što sad ne radi za isplate).
 • Odspajanje Payoneer računa traži da se obratim Payoneer tehničkoj podršci (Patreon to ne može uraditi sam).
 • Patreon podrška nema mogućnost “ručno” skratiti period od pet dana blokiranih isplata (koja se aktivira nakon bilo kakve izmene vezano za plaćanja).

Istog utorka obratio sam se Payoneer podršci – i dobio odgovor u subotu ujutru (tehnički, to je još uvek bio petak u SAD). Prvi odgovor mi nije rešio problem, pa sam napisao odgovor sa još detaljnijim opisom problema (u suštini treba da “diskonektuju” Patreon sa Payoneer naloga). Čekam njihov odgovor – ponedeljak… ili duže, videćemo.

Koliko sam shvatio Patreon podršku, nakon što Payoneer uradi svoje, treba ponovo da se obratim Patreon podršci da oni tu još nešto urade i isproveravaju.

Još nisam 100% siguran da li ću moći povući sredstva na PayPal (barem), niti koliko je komplikovano posle ponovo prebaciti na Payoneer USD nalog. Nadam se da ću moći podići sredstva i promeniti podrazumevanu valutu.

Da li vam ovo zvuči komplikovano, zbunjujuće i frustrirajuće? Moje poslednje iskustvo sa tehničkom podrškom je bilo sa MDDHosting tehničkom podrškom. Ako ovo iskustvo uporedim sa MDDHostingom, izgleda kao da se neko u Patreonu (i Payoneer-u što se toga tiče) kvalitetno šegači sa mnom i umire od smeha. 🙂

Dobijanje pomoći od nekih tehničkih podrški...
Dobijanje pomoći od nekih tehničkih podrški…
Slika 3

Ažuriraću ovaj članak sa novim informacijama. Morao sam sesti i sve zapisati, toliko je… živopisno.

Ažuriranje, 13. septembar 2022:
Uprkos gore-navedenim informacijama koje sam dobio od Patreon tehničke podrške, ipak sam u Patreon konzoli izabrao PayPal kao “metod za isplatu.” Podrška mi je rekla da neću moći povući sredstva ni na PayPal dok Payoneer & Patreon ne diskonektuju svoju konekciju (ne znam kako drugačije to da kažem).

Međutim, kada je prošlo pet dana nakon izbora PayPal-a kao metoda za isplatu, probao sam kliknuti na dugme “Withdraw,” i u roku od par minuta novac je završio na mom PayPal računu.

Nakon toga, sa 0 sredstava na Patreon računu, mogao sam promeniti podrazumevanu valutu na USD.

Konačno, izabrao sam Payoneer (ponovo) kao metod za isplatu.

U međuvremenu, još čekam da čujem jesu li živi u Payoneer podršci i da odspoje vezu sa Patreonom. Zamolio sam Payoneer podršku da batale “odspajanje,” pošto sam uspeo promeniti valutu na USD. Vredi da pokušam ponovo da sledeće povlačenje sredstava uradim na Payoneer račun. Možda prođe, uprkos tome što kaže Patreon podrška (po gore-napisanom, očigledno da nisu baš sigurni kako im radi platforma).

– Sadržaj –


4.1. Rešavanje problema sa Patreon isplatama na Payoneer

Kao što sam očekivao (i suprotno od onoga što mi je Payoneer podrška rekla 🙂 ), rešenje za omogućavanje Patreon isplata na Payoneer je sledeće:

 • Staviti PayPal kao račun za isplatu.
 • Podići sva sredstva sa Patreona.
 • Promeniti valutu u onu koja je podrazumevana za vaš (prethodno) povezani Payoneer račun.
 • Postaviti Payoneer kao račun za isplatu.

To je to.

Tehnička podrška Payoneer-a kao da nije razumela šta je problem i šta tražim, tako da sam ih zamolio da zaborave na tiket i ne rade ništa (ljubazno, bez sarkazma).

Podrška Patreona mi je dala savete koji su suprotni od onoga što zaista radi i rešava problem (kako možete videti u poglavlju 4 i u ovom poglavlju).

– Sadržaj –


5. Zaključak, preporuka

Patreon je dosta dugo na tržištu i mnogi ljudi ga koriste bez problema. Odlučio sam biti stpljiv, uporan i uraditi sve što je do mene da rešim ovaj problem. U nadi da će dalje biti po principu: “ništa ne diraj, radi.” 🙂

U Patreon bazi znanja nisam našao ništa vezano za problem koji imam. Što se tiče tehničke podrške, pročitajte 4. poglavlje pa prosudite sami da li je to vama dobro/loše/prosečno.

To je privatna kompanija. Slično Guglu, i Patreon zna izbaciti sa platforme kreatore sa čijim stavovima se ne slaže (moj članak na temu slobode govora i nauke). Nisu dužni ništa objašnjavati, ili se pravdati. U suštini nisu ništa bolji ni gori od većine drugih družtvenih mreža danas. Samo imajte to na umu ako se planirate oslanjati na Patreon donacije kao značajan izvor zarade.

– Sadržaj –


6. Patreon alternative

Ukratko:
Patreon trenutno nema kvalitetnu alternativu – ostali su još gori. 🙁

Opširnije:

PayPal (link ka BikeGremlin PayPal-me stranici) je dosta komplikovan za podešavanje pretplata, uzima visoke provizije, a što je najgore, komplikovano je za donore da otkažu pretplatu na lak i jednostavan način. Nije baš sjajno.

Buy Me a Coffee (link ka BikeGremlin stranici tamo) nalog sam tek napravio i ne znam kako (i da li) to radi u praksi. Deluje mi da je ova platforma usmerena ka jednokratnim uplatama (“kupi mi kafu pivo”), mada podržavaju i članarine (mesečne i godišnje donacije). Deluje OK, ali nisam još isprobao.

Za moju namenu (ne zaključavam sadržaj iza zida za plaćanje), Buy Me a Coffee deluje kao odlična alternativa. Videću kako će se pokazati u praksi.

Ažuriranje: probao sam Buy Me a Coffee. Za sad, kvalitet tehničke podrške deluje bliže Patreonovoj, nego MDDHostingovoj. 🙁 Poseta mojoj stranici (na njihovom domenu), ili/i korištenje njihovog custom koda ili WordPress plagina, izbacuje greške u konzoli browsera. Takođe, server im izgleda pada svako malo na po minut – uptime statistika je na:
status.bikegremlin.com stranici.

To baš ne obećava.

Uzgred, na osnovu recenzija, pregleda foruma za podršku i mog kratkog testiranja, i Patreon, i Buy Me a Coffee WordPress plaginovi nisu baš sjajni. “Ručno” to implementiram umesto korištenja plagina (sa svim prednostima i manama tog izbora).

Ko-Fi (link ka mojoj stranici za podršku na toj platformi).
Deluje vizualno simpatično i prijatno.
Tehnički, uplate prolaze bez problema, mada nude samo prebacivanje na moj PayPal, dok nemaju podršku za Payoneer (znači, više novca ode na procesor plaćanja).

Sve ove platforme (uključujući i Patreon) prvenstveno služe da namaknu novac njihovim vlasnicima. Međutim, bez njih je praktično nemoguće sponzorisati kreatore (i, kao kreator, dobijati novac od fanova). Suština je u zaštiti od zloupotreba koju ove platforme pružaju, i mogućnosti automatizacije redovnih mesečnih (ili godišnjih) naplata.

– Sadržaj –


7. Dodatak: Patreon otpušta svoj “ceo petočlani bezbednosni tim”

Moguće je da ste čuli da je u sepbembru 2022. Patreon otpustio svoj bezbednosni tim – od pet osoba.

Bilo je puno buke oko toga, dizanja obrva, razni bezbednosni eksperti izražavaju zabrinutost, kreatori i mecene demonstrativno napuštaju platformu i ostalih savremenih ludorija.

Ono što sam puno manje video je provera informacija i revizije bezbednosne politike (od strane nezavisne, treće strane).

Uglavnom, drvlja i kamenja je pun Net, to ćete lako naći, a ovde je informacija iz prve ruke od “vodećeg inženjera u Patreonu,” Utkarsha Srivastave (Patreon blog link):

There has been discussion over the last few days about security at Patreon. That discussion has included a lot of speculation and a number of inaccuracies that we wanted to clarify for our creators and patrons who trust us with their data.

1)
There has been no security breach or incident of any kind in recent months. This action was not the result of a breach or incident, external or internal.

2)
We have a wealth of security expertise across our engineering team, and have many individuals who continue to work on constantly ensuring that all our systems are secure. Any speculation to the contrary is simply false. We know creators rely on us to run their businesses, and we take security of the data that’s entrusted to us very seriously. As anyone working in security and engineering will attest to, to truly have security be a priority, it cannot be the sole responsibility of the “Security” team but security has to be deeply embedded in each team, in particular infrastructure and payments teams, and that is how we operate at Patreon.

3)
We aren’t scaling back investing in our security programs. On the contrary, we are planning on expanding our investment in security as we continue to grow. Based on an evaluation that we conducted over the last few months we determined that we needed to expand the skillset of the team which led to the decision to part ways with 5 teammates. Per best practices, we can’t detail every aspect of our security defenses here. But I can tell you: We use mature security products and payment processors with the highest level of security certification to protect financial data. We regularly perform penetration testing against our own infrastructure, and we work with third parties to certify that we meet or exceed the required security standards and industry best practices. You can rest assured that your data is secure with us and we apologize for the confusion and stress this has caused for our creators and patrons. Thank you for all that you do, including the great work that you all create. It inspires me and the team every day.

Utkarsh, Head of Engineering at Patreon
– Source: Patreon’s official Discord channel

Namerno ne prevodim sa engleskog jer je tema škakljiva, pa da ne bude kako je moj prevod dao malo (ali dovoljno) izmenjeno značenje.

Koliko se razumem u problematiku, nije nemoguće napraviti odličnu zaštitu koristeći 100% “autsorsing” (dobra bezbednosna politika i procedure svakako zahtevaju da se obuhvati cela organizacija i svi zaposleni). Slično tome, moguće je imati bezbednosne propuste i sa velikim bezbednosnim timom (loš kvalitet tima, ili proste ljudske greške). Na kraju krajeva, duh vremena je takav da se neozbiljnost i javašluk provlače i u velikim kompanijama – tako da ne isključujem ni tu mogućnost.

Uzevši sve to u obzir, pratim šta se dešava, ali ne mislim da još uvek ima razloga za paniku – to vreme je prošlo pre 10-ak godina, kad smo svi prešli na pametne telefone i društvene mreže u vlasništvu ogromnih korporacija, čak i uprkos svedočenju Edvarda Snoudena (Amazon affiliate link ka njegovoj knjizi – ironije radi 🙂 ).

U međuvremenu, i ko-osnivač Patreona, Jack Conte je pričao na temu otpuštanja (link ka Patreon blogu). Izgleda da otpuštaju skoro petinu radnika. Ovaj članak sam našao na Patreonovom zvaničnom Discord kanalu – nema ga na naslovnim stranicama njihovog bloga.

I dalje mislim da nema razloga za brigu (barem ništa više nego inače, sa bilo kojim servisom koji koristite danas 🙂 ) – to je samo stari dobri kapitalizam.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content