BikeGremlin pretraga...

MDDHosting Elastic Reseller hosting recenzija

Ovo nije prava recenzija, već moja online beleška svih prednosti, mana i specifičnosti MDDHosting Elastic Reseller hosting ponude (affiliate link). Pišem je kao lični podsetnik, a ako pomogne još nekome – odlično! 🙂
Ažuriranje: Prešao sam na najbržu, Plaid, MDDHosting platformu, pa ovde možete pročitati moju MDDHosting Plaid Elastic Reseller hosting recenziju.

Status: Aktivan
Od maja 2019. – do jula 2019,
i od juna 2022.na dalje

Hostujem sajtove ovde (uključujući i baš ovaj sajt) – mislim da nema iskrenije preporuke od toga – s tim što sam prešao na skuplju MDDHosting Plaid platformu.

Sadržaj:

  1. Uvod
  2. MDDHosting kompanija
  3. MDDHosting Elastic Reseller hosting
  4. Migracija na MDDHosting i prvi utisak
  5. MDDHosting specifičnosti
    5.1. Podešavanje PHP memorije na preko 1 GB
    5.2. JetBackup na nivou celog reseller (WHM) naloga
  6. Bezbednost i stabilnost
  7. Tehnička podrška
    7.1. WordPress hosting podrška
  8. Performanse
    8.1. Bonus: MDDHosting Plaid shared hosting performanse
    8.2. WP Benchmark tool testovi
    8.3. Analitika performansi za prave posetioce
  9. Cene
  10. Problemi
  11. Zaključak recenzije – mišljenje i preporuka
  12. Dodatak – praćenje korištenja resursa
  13. Dodatak 2 – mejlovi


1. Uvod

Sled događaja i moj proces razmišljanja (preskočite ovo baljezganje odlaskom na 2. poglavlje):

Godinama sam koristio odlični HostMantis reseller hosting. Međutim, krajem juna 2022, dobio sam mejl od HostMantis-a u kojem pišu da “ulaze u partnerstvo sa” (čitaj “prodati su,” mada nije 100% jasno razjašnjeno) drugom kompanijom – počev od jula (dakle, manje od 10 dana).

Sad, nemam pojma hoće li nova kompanija biti bolja, ili lošija – ali nisam optimista, na osnovu godina iskustva kao klijent hosting provajdera).

U slučaju ovakvih situacija (ili gorih), testirao sam alternative, da imam uvek spremno i provereno rešenje za seljenje svojih sajtova. Provajderi čije usluge sam skoro testirao su bili:

  • Brixly nije bio loš, ali ne rade baš sjajno sa Cloudflare, a Clodflare je odlična stvar.
  • MyW hosting je OK (tu hostujem neke svoje sajtove), ali nema 24-časovnu podršku, pa nije idealan za sajtove klijenata.
    Više volim stabilan hosting od lošeg hostinga sa 24-časovnom podrškom, ali u slučaju bilo kakvih problema, želim da na pitanje “jesi li uzeo hosting sa 24-časovnom podrškom” odgovorim potvrdno.
  • Veerotech je bio veoma dobar, ali usluge nisam koristio godinama, pa ne znam da li se nešto promenilo.

Odlučio sam se prvo odmah prebaciti sve sajtove na MyW hosting. Selidba sajta sa DirectAdmin panela na drugi DirectAdmin panel je u dva klika – fenomenalno!

Problem je što nisam još našao neki DirectAdmin hosting sa 24-časovnom podrškom, sa kojim sam zadovoljan (Brixly je bio blizu). U nedostatku iskustva iz prve ruke, oslanjam se na preporuke stručnjaka kojima verujem (prema recenzijama sam veoma, veoma rezervisan, iz razloga koji prevazilaze obim ovog članka). Tako sam se i odlučio probati MDDHosting, iako ne nude DirectAdmin hosting, samo cPanel. U nadi da, iako su migracije manje praktične, uz pouzdan hosting možda neću morati često seliti sajtove, već se skoncentrisati na pisanje članaka!

U međuvremenu, ako MDDHosting ne počne nuditi DirectAdmin hosting, tražim i testiram druge DirectAdmin reseller hosting provajdere, dok ne nađem dobru, pouzdanu alternativu MDDHosting-u. Meni je od ključnog značaja imati spremne bekape i biti spreman lako i brzo preseliti sajtove u slučaju potrebe.

– Sadržaj –


2. MDDHosting kompanija

Stranica “o nama” MDDHostinga je prijatno iznenađenje. Jasno su napisani kratka istorija kompanije, ime vlasnika, kontakt podaci i podaci o mreži i serverima koje koriste. Ukratko, to je američka kompanija, sa decenijama iskustva i serverima u Denveru, Kolorado. Više detalja ima na njihovom sajtu, da se ne ponavljam.

Planovi MDDhosting-a za firewall zaštitu svog denver data-centra - za godinu 2107.
Planovi MDDHosting-a za firewall zaštitu svog denver data-centra – za godinu 2107. 🙂
(samo Wasteland 3 fanovi! 🙂 )
Slika 1

Vredi napomenuti da koriste StorPool distribuirano skladištenje podataka (dobri Bugari 🙂 ).

Ako guglate, skontaćete da je MDDHosting imao veliku havariju u 2018. godini. Moram reći da sam oduševljen kako su rešili taj problem sa masovnim padom svojih servera – koji se desio zbog njihovog propusta. Javno su priznali grešku i objasnili šta su uradili da spreče njeno ponavljanje. Ovo mi uliva još više poverenja u ovu kompaniju, a ne manje. Za više detalja videti: ozbiljan prekid MDDhosing servisa u 2018 godini na njihovom sajtu, i na WebHostingTalk forumu.

Izgleda mi kao da ovi ljudi preuzimaju odgovornost za svoje postupke i da znaju šta rade, za razliku od mnogih (većine?) drugih hosting provajdera.

Veliko prethodno iskustvo sa web-hosting uslugama...
Ovo nije obična recenzija…
Slika 2

Naravno, imaju i CloudLinux, LiteSpeed, JetBackup 5 i ostala zvona i praporce shared/reseller hostinga.

– Sadržaj –


3. MDDHosting Elastic Reseller hosting

U posebnom članku objasnio sam šta je to reseller hosting, ali šta je zaboga “elastično” u tom reseler hostingu?! 🙂

Princip sam objasnio u članku o HostMantis reseller hosting alokaciji resursa.

U odnosu na to, MDDHosting daje dosta više CPU i RAM resursa, a manje skladišnog prostora i bandwidth-a. Pošto je CPU obično usko grlo za WordPress sajtove, smatram ponudu MDDHostinga superiornom.

Za nešto više detalja:

Dodatna razlika MDDHosting ponude je što dodatno plaćate za prekoračenje skladišnog prostora, protoka, i dodatne naloge – preko broja datog u paketu ponude. Naplaćuje se na mesečnom nivou, ali iznos doplate, i količina resursa u paketu su sasvim razumni, ne očekujem tu nikakve probleme, dok su CPU i RAM resursi dati dosta velikodušno.

Zahvaljujući tome, ova ponuda je upotrebljiva i ako želite bukvano pre-prodavati hosting – za razliku od HostMantis reseller hostinga koji se, zbog premalo vCPU resursa isplati samo ako sami održavate sve sajtove koje hostujete.

Sviđa mi se ova sloboda raspodele resursa. Sajtovi su mi dobro optimizovani, ali po potrebi mogu dodeliti više resursa sajtovima koji to traže. Ovo je najbliže VPS-u, ali bez troškova oko licenci softvera i održavanja (VPS, ili Shared hosting?).

Inače, MDDHosting omogućava Cloudflare Railgun! Besplatno (tj. uračunato u cenu hostinga). Ovo je odličan alat za bržu dostavu sadržaja posetiocima koji su sa drugog kontinenta u odnosu na hosting server. Jedini drugi provajder kod kojeg mi je Railgun radio kako treba je VeeroTech. Već sam bio zaboravio koliko je Railgun dobra stvar. 🙂
Ažuriranje, oktobar 2023: Cloudflare Railgun ide u penziju, tako da ovaj deo više nije relevantan.

Da ne zaboravim važnu stvar – “overselling” je dozvoljen (šta su to “overselling” i “overloading”?).

– Sadržaj –


4. Migracija na MDDHosting i prvi utisak

Ne znam za efikasan način da ručno, sam, preselim sajt sa DirectAdmin hostinga na cPanel, ne kada moj postojeći provajder (HostMantis u ovom slučaju) blokira Softaculous migraciju sajtova. Zato sam radio malo komplikovaniju proceduru, ali sa minimumom downtime-a, što kažu ameri (nisam hteo daviti tehničku podršku za ovo i hteo sam potvrditi da to mogu sam):

  • Kod “starog” provajdera:
    Eksport sajta pomoću AIO WP migration alata.
  • Na MDDHosting-u:
    – Kreiranje privremenog pod-domena i instaliranje WordPress-a na njemu preko Softaculous alata.
    – Na njemu sam importovao AIO WP eksport.
    – Klonirao sam sajt na željeni “pravi” domen pomoću Softaculous-a.

U posebnim člancima pisao sam detaljnije o:

Naravno, kao i mnogi drugi provajderi, MDDHosting može obaviti migraciju za vas, ovo je link ka članku u kojem objašnjavaju svoju politiku migracija reseller naloga.

Bez problema sam podesio svoje nedeljne automatizovane bekape na “oblak”, iako i sam provajder radi redovne bekape – uz sledeći raspored čuvanja bekapa:

  • Dnevni bekapi se čuvaju za poslednjih 7 dana
  • Nedeljni bekapi se čuvaju za poslednje 4 nedelje
  • Mesečni bekapi se čuvaju za poslednja 3 meseca

Po meni je ovo fenomenalna politika čuvanja bekapa (nisam još video da neko to nudi, ne tako dobro organizovano i sa 3 meseca u nazad), ali naravno da pravim i svoje bekape – to je uvek dobra ideja (koliko često treba praviti bekape?).

Koristim MXroute za mejlove, tako da nisam morao ništa raditi vezano za mejl prilikom selidbe sajta (prednosti korištenja hostovanog mejl servisa). Život je lep. 🙂

JetBackup restauracija naloga jednim klikom radi kao sat.

JetBackup restauracija naloga jednim klikom - ako nešto zabrljate :)
JetBackup restauracija naloga jednim klikom – ako nešto zabrljate 🙂
Slika 3

Prvi utisak je pozitivan – u suštini sve radi kako bi trebalo.

– Sadržaj –


5. MDDHosting specifičnosti

Ovde ću pisati o stvarima koje se “razlikuju od uobičajenih,” ne obavezno loše (ili dobre).


5.1. Podešavanje PHP memorije preko na 1 GB

Povećavanje PHP memorije preko 1 GB se ne radi iz kontrolnog panela, već pomoću izmena u .htaccess fajlu (što je lepo objašnjeno u MDDHosting bazi znanja), na primer:

php_flag display_errors off
php_flag log_errors on
php_value max_execution_time 3000
php_value memory_limit 2048M
php_value post_max_size 1024M
php_value upload_max_filesize 512M

Još nisam video WordPress sajt koji traži više od 1 GB PHP memorije, ali ako se desi da vam ipak zatreba, moguće je.

– Sadržaj –


5.2. JetBackup na nivou celog reseller (WHM) naloga

Kao srpski svemirski program – ne postoji. 🙂

Neki provajderi omogućavaju da se preko JetBackup-a konfigurišu automatizovani bekapi za sve korisničke naloge pod resellerom, mnogi ne. MDDHosting to ne omogućava, za sada.

Postoje dve alternative za koje znam, svaka sa svojim prednostima i manama:

  • Besplatna WHMBackupSolutions skripta (i kako se konfiguriše)
    Mane: više se ne održava. Pri prvoj većoj promeni (strukture fajlova) cPanel-a, visoka je verovatnoća da neće raditi.
  • Plaćena WHMEasyBackup skripta
    Mane: ovi carevi su mi prodali dve lifetime licence (doživotna podrška, apdejti itd.). Onda su odlučili napraviti verziju 7, i rekli da prodati lifetime važi samo za verziju 6. 🙂

Odlučio sam se za prvu opciju, a ako (kada) prestane raditi, videću može li se nešto dogovoriti sa MDDHostingom, ili ću opet seliti sajtove. 🙁

Naravno, vi možete izabrati WHMEasyBackup – moj lični izbor je da to ne radim. Ne zbog novca, već zbog loše tehničke podrške i nepoštovanja dogovora (“vo se drži za rogove, a čovek za reč” – srpska poslovica).

– Sadržaj –


6. Bezbednost i stabilnost

Opiši dobar dan na poslu sistem administratora u jednoj reči.
“Dosadan.”
OK, opiši ga u jednoj rečenici.
“Dosadan, kao što i treba da bude.”

Kineska poslovica

Najviše volim kad na ovu temu nemam ništa da primetim (prigovorim). Za sada zaštita izgleda dobro.

Pošto hostujem par svojih sajtova na MDDHosting-u, možete videti aktuelni izveštaj o dostupnosti na mojoj statusnoj stranici:
status.bikegremlin.com

Za nekoliko meseci videću da li automatska obnova SSL/TLS sertifikata radi kako treba, pa ažurirati ovaj članak.

Ažuriranje, septembar 2022:
Prijateljev WordPress sajt je hakovan. Pored ručnog pregledanja i čišćenja svih fajlova (i preporuka vezanih za izbor plaginova i hosting provajdera), klonirao sam “ručno očišćeni” sajt na MDDHosting. Zašto? Zato što, za razliku od prijateljevog provajdera, MDDHosting nudi Imunify360. Pustio sam Imunify360 da skenira i uradi svoje. Očistio je viruse sa nekoliko mesta koja su meni bila promakla. Nakon toga, sajt radi bez problema već dosta više od mesec dana.

– Sadržaj –


7. Tehnička podrška

Organizovana je sistemom tiketa (zašto su tiketi bolji od telefonske podrške).

Live chat je dostupan od ponedeljka do petka u terminu od 8 do 12:30 po američkom ET (eng. Eastern Daylight Time), tj. od 14:00 do 18:30 po našem vremenu – kao i telefonska podrška za prodaju (na engleskom).

Za sada sve radi odlično, tako da nije bilo potrebe za intervencijom tehničke podrške radi rešavanja problema. Ipak, imao sam nekoliko pitanja i nejasnoća – i odgovore sam dobio brzo, jasno, lepo i strpljivo objašnjeno.

Ažuriranje, jul 2022:
Dok sam se informisao o detaljima cenovne i politike raspoloživih resursa, uzged sam pomenuo ovaj problem sa LiteSpeed Memcached keširanjem objekata (link ka LiteSpeed wp.org forumu za podršku). Ovo trenutno ne radi ni kod jednog reseller hosting provajdera čijem serveru imam pristup, nije do MDDHosting-a.

Da, LiteSpeed je i dalje najbolje rešenje za keširanje WordPress sajtova, ali znaju da otprilike jednom godišnje nešto zabrljaju prilikom apdejta i slično.

Za rešavanje problema napravio sam poseban testni cPanel pod-nalog, sa testnim sajtom koji koristi temu i plagine iste kao moj “pravi” sajt. Ljude iz MDDHostinga nije mrzelo da me zamole za cPanel i WordPress login podatke tog sajta, pa da onda oni komuniciraju sa LiteSpeed podrškom oko rešavanja problema.

Nisam nikad doživeo da se tehnička podrška hosting provajdera ovoliko iscima! Kada su u pitanju WordPress plaginovi, obično samo potvrde da servisi na njihovom serveru rade kako treba, a posle se sam snalazim – pisao sam o ovoj “Kvaka 22” petlji sa “softverom trećih strana.” MDDHosting je redak izuzetak – veoma ovo cenim.

Ažuriranje, avgust 2022:
Mogu slobodno reći da je ovo najbolja tehnička podrška koju sam video. Veerotceh i Gnu Host su veoma blizu, ali ako bih neko iskustvo stavio na prvo mesto, onda je to MDDHosting. Znam kako ovo sad zvuči – kao reklama. Dok ne probate lično, sigurno nećete ni verovati, kao što ni ja nisam.

– Sadržaj –


7.1. WordPress hosting podrška

Moram ovo da napišem:
Mnogi hosting provajderi reklamiraju i nude “WordPress hosting,” ili “Managed WordPress hosting.” MDDHosting se ne reklamira tako. Međutim, njihova platforma je veoma dobro optimizovana za WordPress (i WooCommerce) sajtove. Takođe, još važnije, tehnička podrška zna i želi da se udubi u probleme sa WordPress-om.

Iskusio sam to u situaciji kada problem očigledno nije imao veze sa hosting serverom. Za mene to puno znači. Nema Kvaka-22 vrzinog kola kada plaginovi, teme, Cloudflare, LiteSpeed i ostale stvari “trećih lica/kompanija” počnu praviti probleme. Nisu me ostavili da se sam snalazim. Ni jednom. Po cenu da zvučim melodramatično: stvarno sam imao osećaj da je MDDHosting-u stalo do toga da moji sajtovi rade kako treba (ne znam kako drugačije to da objasnim).

Suština je: MDDHosting bi opušteno mogao da reklamira svoj shared i reseller hosting kao “WordPress / WooCommerce hosting.” I ne bi ništa slagali.

– Sadržaj –


8. Performanse

Pre nego što krenem sa tabelama i statistikama, ukratko:

Tehnička podrška, zaštita i stabilnost su vrhunski, među najboljima, a performanse su OK. Odlične spram cene, ali rado bih platio tri puta višu cenu za performanse MDDHosting Plaid shared hostinga, kada bi MDDHosting ponudio slično u reseller varijanti (tj. spreman sam platiti puno i za vrhunske performanse, ali nije svako spreman, niti u mogućnosti za to). Ipak, ne planiram menjati ovaj hosting, upravo zbog vrhusnkog kvaliteta i podrške – ponavljam, brzina je ipak OK (samo nije super).

Ažuriranje – testirao sam MDDHosting Plaid reseller hosting platformu, koja je puno brža od ovde prikazane Turbo reseller hosting platforme.

Sad možete skočiti na poglavlje 9. 🙂

Ovde sam detaljno objasnio svoju metodologiju testiranja performansi hostinga (i sajtova), a evo rezultata (poredim sa HostMantis):

Osnovni testovi DB performansi - MDDhosting
Osnovni testovi DB performansi – MDDHosting
Slika 4
Osnovni testovi DB performansi - HostMantis
Osnovni testovi DB performansi – HostMantis
Slika 5


Pošteno je naglasiti:

  • HostMantis je među najbržim provajderima koje sam koristio (jedino je Brixly bio tek za nijansu brži, ali manje stabilan).
  • Ovo je još uvek sasvim pristojan rezultat, daleko od sporog.


A ovo su rezultati Octoperf testova opterećenja, uz sledeću napomenu:

  • MDDHosting server je u Denveru, SAD, a najbliži Octoperf testni server je u Virdžiniji SAD.
  • Hostmantisov server je u Londonu, baš gde se nalazi i Octoperf testni server.
MDDhosting vs HostMantis - rezultati Octoperf testa opterećenja
MDDHosting (Virdžinija – Denver) vs HostMantis (London – London) – rezultati Octoperf testa opterećenja
Slika 6

Kako bi testiranje bilo realnije i poštenije, ponovio sam testove HostMantis-a koristeći Octoperf servere u Frankfurtu i Virdžiniji.

Testirano iz Virdžinije SAD: MDDHosting vs HostMantis Octoperf testovi opterećenja
Testirano iz Virdžinije SAD (i Frankfurta): MDDHosting vs HostMantis Octoperf testovi opterećenja
Slika 7

Vidi se iz testova opterećenja da oba provajdera imaju odlične performanse, a da blizina testnog servera pravi razliku u brzini odziva i preko jedne desetinke (0,1 s).

Oba provajdera preživela su test 30 maničnih virtualnih posetilaca koji otvaraju stranice kao ludi, sa isključenim keširanjem browsera – bez da se preznoje. Grafik opterećenja resursa za vreme testa je praktično identičan i za MDDHosting i za HostMantis, a izgleda ovako:

Statistika korištenja resursa za vreme testa opterećenja
Statistika korištenja resursa za vreme testa opterećenja
Slika 8


Usudio sam se ponoviti test sa 40, pa sa 50 virtuelnih korisnika – nešto što većinu shared/reseller hosting naloga dovodi do pojave grešaka i “pucanja,” pa to ni ne pokušavam (obično prekinem test ako bude problema i sa 30 posetilaca). MDDHosting je prošao test i sa 50 korisnika bez ikakvih problema:

MDDhosting rezultati Octoperf stres-testa sa 50 virtuelnih posetilaca
Testirano iz Vidržinije SAD: MDDHosting rezultati Octoperf stres-testa sa 50 virtuelnih posetilaca
Slika 9


Naravno, dobro keširanje sajta puno pomaže kod ovakvih testova – ali opet, retko koji provajder izgura 50 “Octoperf posetilaca.”

Moj subjektivni osećaj je da sajtovi rade dosta lepo i brzo.

– Sadržaj –


8.1. Bonus: MDDHosting Plaid shared hosting performanse

Koliko znam, MDDHosting nudi još bolje performanse na svojim shared hosting paketima, ali meni je praktičnije koristiti reseller hosting zbog lakšeg administriranja i bekapovanja – a i reseller hosting izađe puno jeftinije po jednom sajtu. Ipak, nije me mrzelo da testiram i MDDHosting “Plaid” shared hosting paket:

MDDHosting "Plaid" shared hosting paket - test DB performansi
MDDHosting “Plaid” shared hosting paket – test DB performansi
Slika 10

Vidno brže i od HostMantis-a i od Brixly-ja! Rezultati Octoperf testa opterećenja su za nijansu bolji od Elastic Reseller-a. Mogu reći da je MDDHosting najbrži koji sam testirao.

Plaid je sada dostupan i u reseller hosting varijanti – moja recenzija MDDHosting Plaid reseller hosting paketa.

– Sadržaj –


8.2. WP Benchmark tool testovi

Rezultati testova urađenih pomoću WP Benchmark tool plagina (wp.org link):

MMDHosting Elastic Reseller WP Benchmark tool rezultati testova
MMDHosting Elastic Reseller WP Benchmark tool rezultati testova
Slika 11

Napomena:
Nula za “Object cache” je zbog trenutnog problema sa LiteSpeed (opisanog u 7. poglavlju) – situacija je ista kod svih provajdera čijim serverima trenutno imam pristup.

– Sadržaj –


8.3. Analitika performansi za prave posetioce

Kakve su performanse za stvarne posetioce? Ovo su podaci iz Cloudflare analitike za moj biciklistički sajt na engleskom:

Prosečno vreme učitavanja stranica po Cloudflare analitici
Prosečno vreme učitavanja stranica po Cloudflare analitici
Slika 12

Kao što se vidi, neznatna razlika, ali HostMantis jeste za nijansu brži. Početkom jula sam aktivirao Cloudflare Rocket Loader (u svom Cloudflare besplatnom paketu). Uz napomenu da je na HostMantis bilo aktivno LiteSpeed Redis keširanje objekata (Redis je manje bezbedno rešenje), dok bezbedno Memcached keširanje trenutno ne radi ni kod jednog provajdera jer LiteSpeed opet štuca. 🙂
Dalje planiram testirati Cloudflare WordPress APO i Cloudflare Pro plan.

Ažuriranje, decembar 2022:
MDDHosting je omogućio bezbedne, izolovane Redis (i Memcached) instance za svoje shared i reseller hosting korisnike. Sjajno. 🙂 Redis je dobra stvar za WordPress WooCommerce e-prodavnice (a ne previše bitan za “obične” WordPress sajtove, barem po mom mišljenju & iskustvu).

– Sadržaj –


9. Cene

Ako se porede sa kvalitetnim provajderima reseller hostinga, cene su povoljne.

Ako se porede sa reseller hosting provajderima koji nude fleksibilnu raspodelu resursa, cene najniže koje sam našao (sa izuzetkom provajdera kod kojih se ne bih usudio držati sajtove).

Po mojoj slobodnoj proceni, na osnovu pregleda i probanja ponuda drugih provajdera, ovakav hosting sa jačim i novijim hardverom (i recimo za 30% boljim performansama) bi koštao dva do tri puta više.

10 dolara mesečno za osnovni “Elastic 5” reseller hosting paket.

MDDHosting
mesečne
cene u $
Elastic
5
Elastic
10
Elastic
15
cPanel nalozi
(+ $0,2 za svaki dodatni)
102030
Skladišni prostor
(+ $0,15 za svaki dodatni GB)
10 GB20 GB30 GB
Protok (“bandwidth”)
(+ $0,1 za svaki dodatni GB)
1 TB2 TB3 TB
vCPU5
“jezgara”
10
“jezgara”
15
“jezgara”
RAM5 GB10 GB15 GB
Osnovna
mesečna cena
$10$20$30
MDDHosting Elastic Reseller cenovnik
Tabela 1

Prosta matematika kaže da je jeftinije doplatiti za dodatni prostor i cPanel naloge, nego uzimati skuplji paket – osim ako vam zafali vCPU resursa i RAM-a.

Radi orijentacije: na HostMantis-u sam bez problema hostovao preko 10 sajtova na svega 2,5 vCPU i 4 GB RAM-a, bez da sam stizao blizu granice. Svi ti sajtovi su stali na ispod 10 GB prostora i koristili manje od 100 GB bandwidth-a mesečno – opširnije u članku o resursima potrebnim za WordPress sajtove.

Bandwidth je druga priča. Tu se više isplati doplatiti za paket sa više protoka, nego plaćati dodatno po Gigabajtu, pošto 100 dodatnih GB protoka izađe kao doplata za jači paket sa 1.000 GB više protoka. Vodite računa o potrošnji protoka i ako hoćete da se zaštitite od neplaniranih dodatnih troškova, nemojte “oversellovati” bandwidth (50 GB mesečno je više nego dovoljno za većinu manjih i srednjih sajtova).

Možete iskoristiti TRYELASTIC kupon kod za 25% popusta u prva tri meseca (affiliate link).

– Sadržaj –


10. Problemi

Razlika između dobrih i loših provajdera nije u tome da li se javljaju problemi, već u tome kako se rešavaju, i da li su redak izuzetak, ili pravilo.

Za sada nisam imao nikakvih problema, ali ovde ću pisati o njima i njihovom rešavanju, ako se jave.

– Sadržaj –


11. Zaključak recenzije – mišljenje i preporuka

Po mom iskustvu, potrebno je do nedelju dana da se skonta da li je hosting provajder baš loš. A potrebno je preko 6 meseci da se proceni da li je zaista dobar.

Pre nekoliko godina imao sam kratko iskustvo sa MDDHosting-om. To je bilo sa problematičnim sajtom i nestrpljivim klijentom – te mislim da nije bilo pošteno. Preporuke eksperata i intuicija su mi govorili da im treba pružiti još jednu šansu, samo sam čekao da se sklope kockice – a prodaja mog “glavnog” provajdera je bila savršen trenutak, morao sam se brzo “seliti.”

Tako da sam preselio svoj biciklistički sajt na engleskom, za koji znam da je dobro optimizovan i stabilan. Pratiću metrike i za koji mesec znati pouzdanije koliko MDDHosting valja.

Za sad mi je jedina uslovno rečeno zamerka to što ne nude DirectAdmin kontrolni panel – već samo cPanel. DirectAdmin omogućava lakše seljenje sajtova, a ima i bolju cenovnu politiku (cPanel poskupljenja).

Sa druge strane, ako je provajder pouzdan i dobar, računam da neću seliti sajtove svaki čas i da ću se moći usredsrediti na pisanje članaka. 🙂 Takođe, nagledao sam se provajdera koji su prešli sa cPanel-a na DirectAdmin samo zbog niže cene, ali ne znaju još dobro podesiti i koristiti DirectAdmin, pa trpe korisnici.

MDDHosting bih opisao kao Mercedes hosting industrije. Nije najbrži, ali nije ni spor – a “udoban” je za korištenje i pouzdan.

Ako sve bude u redu, posle nekih 6 meseci, moći ću polako seliti sajtove klijenata na MDDHosting.
Nakon problema sa MyW hosting serverom u SAD, svi BikeGremlin sajtovi i sajtovi klijenata koje održavam su premešteni na MDDHosting.

Ažuriranje, avgust 2022:
Prezadovoljan sam ovim hostingom. Vrhunska usluga, tako da se osećam “kao kod kuće,” a ne kao “klijent broj 4938.” Rekao bih da je MDDHosting stabilan, pouzdan, i stručan provajder kojem se može verovati i sa kojim je lepo sarađivati. Neki ljudi se veoma trude i ponose time da budu vrhunski u svom poslu. MDDHosting ekipa spada u ovu kategoriju.

Ako se odlučite probati MDDHosting zahvaljujući ovom članku (ili uprkos njemu 🙂 ), možete iskoristiti moj MDDHosting affiliate link i tako podržati moj rad.
Možete iskoristiti TRYELASTIC kupon kod za 25% popusta u prva tri meseca.

– Sadržaj –


12. Dodatak – praćenje korištenja resursa

Volim reseller hosting sa limitima resursa na nivou celog naloga (princip sam objasnio u 3. poglavlju svoje recenzije HostMantis hostinga). Praćenjem statistika upotrebe resursa na nivou celog reseller naloga, mogu videti nagle skokove, pa dalje istraživati koji sajt pravi probleme i zašto traži više resursa.

Ovako se prati potrošnja protoka (bandwidth-a):

WHM statistika za iskorišteni bandwidth - za pola meseca
WHM statistika za iskorišteni bandwidth – za pola meseca
Slika 13

Kako sam objasnio u poglavlju o cenama, prekoračenje bandwidth-a je dosta skupo, tako da to ograničavam i ne overselluj-em.

Ukupnu potrošnju (opterećenje) CPU i RAM resursa, mogu videti na ovaj način:

WHM CloudLinux statistika korištenja resursa
WHM CloudLinux statistika korištenja resursa
Slika 14

Mogu konfigurisati ograničenja po svakom pod-nalogu, i dobiti obaveštenje mejlom kada se limiti dosegnu. 6. poglavlje moje HostMantis recenzije objašnjava kako se ova ograničenja podešavaju u WHM-u. A evo kako se konfigurišu obaveštenja (pošto ne prodajem hosting, namestio sam da “klijenti” ne dobijaju uzbune, već samo “reseller” tj. ja):

Konfigurisanje obaveštenja za CloudLinux LVE limite
Konfigurisanje obaveštenja za CloudLinux LVE limite
Slika 15

Na primer, dešavalo mi se da na testnom sajtu dođe do konflikta između WordPress plaginova, pa sajt počne tražiti ogromnu količinu CPU resursa. Volim kad mogu što ranije primetiti ovakve probleme.

Ukupno zauzeće (potrošnju) skladišnog prostora možete pratiti iz korisničkog kontrolnog panela:

Informacije o zauzeću skladišnog prostora
Informacije o zauzeću skladišnog prostora
Slika 16

MDDHosting Plaid reseller hosting platforma daje podatke i o alociranim (prodatim) resursima, uz podatke o zaista iskorištenim:

Plaid reseller hosting statistika upotrebe resurs - pokazuje i alocirane ("prodate"), pored zaista iskorištenih
Plaid reseller hosting statistika upotrebe resurs – pokazuje i alocirane (“prodate”), pored zaista iskorištenih
Slika 17

Ako se odlučite probati MDDHosting zahvaljujući ovom članku (ili uprkos njemu 🙂 ), možete iskoristiti moj MDDHosting affiliate link i tako podržati moj rad.
Možete iskoristiti TRYELASTIC kupon kod za 25% popusta u prva tri meseca.

– Sadržaj –


13. Dodatak 2 – mejlovi

Već sam pisao o prednostima i manama hostovanog mejl servisa. Lično preferiram, preporučujem & koristim MXroute mejl servis.

Međutim, dosta ljudi, bilo radi uštede, bilo radi jednostavnosti, koristi mejl uslugu hosting provajdera, pa zato dajem i ove informacije:

IP adrese MDDHosting servera su čiste, nisu na black listama (za proveru i nadzor koristim HetrixTools – affiliate link). Imaju pametan automatizovani sistem za nadzor i blokiranje odlaznih spem mejlova.

U praksi to znači da mejlovi korisnika ne završavaju u spam sandučetu, niti bivaju blokirani od strane spem filtera (samo pravilno konfigurišite svoja mejl DNS polja). Takođe, to znači da MDDHosting ne toleriše slanje spema sa svojih servera – što je dobro (MDDHosting email politika).

Limit za slanje odlaznih mejlova je 500 na sat – veoma velikodušno (uobičajeno je 300).

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content