BikeGremlin pretraga...

VeeroTech reseller hosting recenzija

U ovom članku podeliću svoje iskustvo sa VeeroTech reseller hostingom (moj affiliate link). Drugim rečima: ovde beležim sve uočene prednosti i mane, kao lični podsetnik. Pošto mislim da ovo može koristiti i vama koji čitate, pošteno je ovo nazvati i recenzijom. 🙂

Status: Aktivan
Od februara 2019. – do novembra 2019,
i od avgusta 2022. – na dalje

Hostujem sajtove ovde – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Sadržaj:

  1. Uvod
  2. VeroTech reseller hosting hardverski resursi
  3. Migracija vašeg sajta na VeeroTech
  4. VeeroTech hosting specifičnosti
  5. Bezbednost i stabilnost
  6. Tehnička podrška
  7. Performanse (brzina)
  8. Cene
  9. Problemi
  10. Zaključak
  11. Karte na stolu
  12. Dodatak: mejlovi


1. Uvod

VeeroTech kompanija koja od 2010. godine, sa sedištem u gradu Rali (“Raleigh”), u severnoj Karolini (SAD). Koriste svoje servere, u svom data-centru (tj. ne iznajmljuju, niti rade “ko-lokaciju”). Proglasite me konzervativnim, ali mislim da je ovo velik plus (bolja kontrola nad infrastrukturom, ukratko rečeno).

Koristio sam njihove usluge 2019. godine i bio sam zadovoljan. Zašto sam otišao? Digresija, koga zanima:

HostMantis je ponudio 3 godine reseller hostinga za $20 (slovima: dvadeset dolara). Uzeo sam to kao jeftin nalog za testiranje i development, ali sam bio toliko zadovoljan uslugom da sam do 2020. godine preselio sve sajtove tamo. Na žalost, HostMantis je prodat 2022. Dobio sam obaveštenje mejlom manje od mesec dana pre nego što je promena servera i migracija naloga planirana. Nisam imao pojma kakav će biti kvalitet usluge nakon promene vlasništva (često se desi da opadne). Da ne bih rizikovao, počeo sam tražiti pouzdanog hosting provajdera.

Odlučio sam se bio za MDDHosting (moja MDDHosting recenzija) zbog elastične raspodele resursa (veoma je praktično i sviđa mi se). Prezadovoljan sam MDDHostingom, ali crv mi nije dao mira: morao sam testirati i VeeroTech, kako bih se uverio da su i dalje dobri, spram mojih potreba i kriterijuma, u slučaju da se nešto neočekivano dogodi sa MDDHostingom, a i da ne držim sva jaja u jednoj košari, što se kaže. Da ne bude zabune: I VeeroTech i MDDHosting smatram pouzdanim, stabilnim kompanijama koje neće biti prodate preko noći kao HostMantis. Ali ja sam osoba koja čuva tri odvojene kopije bekapa, i čak i rezervne ključeve od bicikla čuva u fizički udaljenom i odvojenom sefu. Znam, sigurno postoji dijagnoza za to… 🙂

Gde sam ono stao. Ah, da. Svoje prvo (i pozitivno) iskustvo sa ovom kompanijom sam opisao u članku: VeeroTech hosting recenzija – iskustvo. Ovaj članak je u suštini nova, aktuelna verzija. Testirao sam osnovni reseller paket – RS 0. Krenimo redom:

– Sadržaj –


2. VeroTech reseller hosting hardverski resursi

Ovo su resursi dostupni za svaki cPanel nalog kreiran pod vašim reseller nalogom:

  • CPU: 1 vCPU jezgro (šta je to vCPU?)
  • RAM: 2 GB
  • I/O: 8 Mb/s
  • IOPS: 7.500
  • Entry Processes: 20
  • iNodes: 450.000
  • Bandwidth: 1 TB
  • SSL / TLS: da, preko Let’s Encrypt
  • SPAM zaštita: da, preko SpamExperts
  • FTP i E-mail nalozi: neograničeno (“unlimited”)
  • Domeni, poddomeni i parkirani domeni: neograničeno
  • Broj baza: neograničeno

Cool je i što koriste Imunify360 za antivirus zaštitu. To je proveren softver sa kojim sam imao odlične rezultate pri “spašavanju” inficiranih/hakovanih WordPress sajtova (tuđih, i neću imenovati provajdere jer više volim pisati samo o dobrim).

– Sadržaj –


3. Migracija vašeg sajta na VeeroTech

Besplatno će migrirati vaše naloge, pogotovo ako imate cPanel pristup, ili barem cPanel bekape. Ja volim sam migrirati sajtove i to je prošlo sa lakoćom. Nemam šta dodati ovde. 🙂

– Sadržaj –


4. VeeroTech hosting specifičnosti

Ovo je klasičan, kvalitetan cPanel reseller hosting.
Kada kažem “klasičan,” ne mislim “uobičajen,” pošto je kvalitetan hosting puno manje uobičajena pojava nego što bih voleo.

Ono što mi se ne dopada je automatizovanje bekapa svih cPanel naloga pomoću skripte. Za sad ne postoji drugi način. Nije omogućen pristup JetBackup opcijama na nivou WHM-a, ili neki treći način. Da ne bude zabune – na nivou pojedinačnog naloga, to je moguće. I, naravno, provajder pravi bekape redovno. Ipak, mislim da je dobra ideja imati svoju kopiju bekapa svih kreiranih cPanel naloga, i to automatizovanu.

Postoje dve alternative bekap skripte za koje znam, svaka sa svojim prednostima i manama:

  • Besplatna WHMBackupSolutions skripta (i kako se konfiguriše)
    Mane: više se ne održava. Pri prvoj većoj promeni (strukture fajlova) cPanel-a, visoka je verovatnoća da neće raditi.
  • Plaćena WHMEasyBackup skripta
    Mane: ovi carevi su mi prodali dve lifetime licence (doživotna podrška, apdejti itd.). Onda su odlučili napraviti verziju 7, i rekli da prodati lifetime važi samo za verziju 6. 

Odlučio sam se za prvu opciju, a ako (kada) prestane raditi, nadam se da ću uspeti nešto dogovoriti sa VeeroTech-om.

Naravno, vi možete izabrati WHMEasyBackup – moj lični izbor je da to ne radim. Ne zbog novca, već zbog loše tehničke podrške i nepoštovanja dogovora (“vo se drži za rogove, a čovek za reč” – srpska poslovica).

Isti ovaj “problem” (za sada to radi sve super) postoji i sa MDDHostingom i mnogim drugim cPanel reseller hosting provajderima. DirectAdmin kontrolni panel nudi puno bolje rešene bekape. Na žalost, DirectAdmin ima svojih problema i začkoljica, tako da je još uvek inferioran u odnosu na cPanel – osim po pitanju bekapa (i cene – izađe dosta jeftinije).

Ako baš cepidlačim, voleo bih i da Cloudflare Railgun postoji kao opcija. To daje malo ubrzanje učitavanja stranica sajta za posetioce koji su daleko od hosting servera (tipa na drugom kontinentu). Mislim da ovo ne treba da brine “normalne” ljude, ali pošto ova “recenzija” služi prvenstveno kao moje lične beleške/podsetnik, dodajem i ovaj info. 🙂
Ažuriranje, oktobar 2023: Cloudflare Railgun servis ide u penziju, tako da ovaj pasus više nije relevantan.

– Sadržaj –


5. Bezbednost i stabilnost

Bezbednost je veoma važna. Većina ljudi to shvati tek nakon što im sajt bude hakovan ili zaražen virusom. Za sajt, hosting je kao temelj. Ako to ne valja, sajt nikad neće raditi kako treba. Naravno, čak i sa najboljim hostingom na svetu, važno je izbegavati loše (neproverene) WordPress plaginove i teme. Međutim, isto tako je važno i da sam server bude bezbedan i stabilan, kako problemi ne bi dolazili sa te strane.

VeeroTech je kompanija koja zna šta radi. Sajtovi koje tu hostujem su u dobrim rukama, bezbedni.

Stabilnost? Kada vi, ili bilo ko drugi poseti vaš sajt, lepo je da sajt bude dostupan, “online” što se kaže. 🙂 VeeroTech hosting je veoma stabilan. Možete videti “uptime” provajdera čije usluge koristim na BikeGremlin status stranici.

– Sadržaj –


6. Tehnička podrška

Baš ovih dana muku mučim sa Patreon i Payoneer tehničkom podrškom. Treba im oko dva radna dana da mi pošalju copy/paste pripremljen odgovor koji nema veze sa mojim problemom.

VeeroTech tehnička podrška je suprotnost tome. Komptentni, brzo odgovaraju i rešavaju probleme koje imate – ili vas barem upute na pravu adresu ukoliko problem ipak nije vezan za funksionisanje samog hostinga (pogledajte opseg tehničke podrške za više detalja na ovu temu).

Sve u svemu – odlična tehnička podrška.

– Sadržaj –


7. Performanse (brzina)

Ukratko: dobre performanse, ali ne najbrže koje sam video.

Orijentacije radi: koliko shvatam (na osnovu godina iskustva i provajdera koje sam probao), za ovakav kvalitet tehničke podrške, bezbednost i stabilnost, trebalo bi platiti oko 3 puta više da bi se dobile i za oko 20% bolje performanse povrh svega toga (tj. najnoviji hardver, sa relativno malo korisnika po serveru).

Server nije preopterećen (za detalje videti Overselling VS Overloading) i ima prostora za rast sajtova i povećanje opterećenja.

Sad, kako volim reći: “jedno dobro merenje je bolje od hiljadu stručnih mišljenja.” Evo metrika testova brzine i opterećenja:

VeeroTech reseller hosting rezultati WP Benchmark tool testova
VeeroTech reseller hosting rezultati WP Benchmark tool testova
Slika 1
VeeroTech reseller hosting rezultati Octoperf testa opterećenja
VeeroTech reseller hosting rezultati Octoperf testa opterećenja
Slika 2

Ako poredim sa MDDHostingom, WP Benchmark rezultati su nešto bolji, a Octoperf testovi opterećenja su nešto slabiji – ali i dalje bez grešaka i pucanja sajta, čak i pri visokom opterećenju (vidite moju recenziju MDDHostinga za detalje).
Ažuriranje: MDDHosting Plaid hosting platforma je nešto brža po svakom aspektu (i nešto skuplja).

Međutim, važno je napomenuti da VeeroTech omogućava ovakvo opterećenje na nekoliko sajtova mog reseller paketa istovremeno, dok kod MDDHostinga, zbog elastične raspodele resursa, ovo ne bih pokušavao na više od dva sajta istovremeno (barem ne sa njihovim osnovnim reseller paketom).

Ovo ne znači da je jedan bolji od drugog – samo su različiti. Za bukvalnu preprodaju hostinga, VeeroTech alokacija resursa je bolji izbor. Za hostovanje mojih sajtova (sajtova nad kojima imam punu kontrolu), više volim “elastičnost” MDDHosting raspodele resursa, sa svim svojim prednostima i manama.

Još prostije rečeno, za reseller hosting: VeeroTech je možda bolji izbor za “da se ne razmišlja puno,” dok MDDHosting daje više slobode, ali morate znati šta radite.

– Sadržaj –


8. Cene

Kada se kvalitet usluge uzme u obzir, rekao bih da su cene razumne, može se reći i povoljne. Da, postoje jeftiniji provajderi, ali ne sa tako dobrom stabilnošću, zaštitom, tehničkom podrškom i performansama.

Možete iskoristiti moj affiliate link ka VeeroTech sajtu da vidite aktuelne cene.

– Sadržaj –


9. Problemi

Razlika između dobrih i loših provajdera je u tome što su kod dobrih problemi redak izuzetak, i isti se ne ponavljaju.

Za sada nisam imao nikakvih problema, a ako ih bude, dokumentovaću ih u ovom poglavlju.

– Sadržaj –


10. Zaključak

Uvek sam skeptičan kada čitam recenzije (bilo na sajtovima, ili recenzije korisnika). Različiti ljudi imaju različite ukuse i prioritete. Najbolje je kada lično isprobam i vidim da li je provajder dobar izbor za mene.

Vreme provedeno na testiranje ovog provajdera (i zapisivanje toga u ovoj recenziji) je vreme dobro utrošeno. Potvrdio sam da je kvalitet usluge na nivou koji pamtim. Nisu se iskvarili u prethodne dve godine. 🙂

Planiram nastaviti koristiti i testirati uslugu – pošto se kvalitet usluge vremenom menja (kod dobrih provajdera, često na bolje). Kako sada stvari stoje, VeeroTech je hosting provajder na koji se mogu osloniti. Nije u mojoj top-deset listi hosting provajdera. Nalazi se u top-dva listi! 🙂

– Sadržaj –


11. Karte na stolu

Volim staviti sve karte na sto. Mudri ljudi kažu da to nije baš pametno – ni u poslu, ni u životu, ali ja se tako najbolje osećam.

U momentu kad ovo pišem, usredsređe sam a BikeGremli biciklistički sajt, i na BikeGremlin YouTube kanal. Hosting provajdera posmatram kao temelj za sajt, partnera u poslu na neki način.

Kako bih mirnije spavao, važno mi je imati spremnu alternativu, u slučaju da jedan hosting provajder dođe u probleme, iz bilo kojeg razloga (prirodna katastrofa, zlonamerni hakerski napad, promena vlasništva, ili nešto drugo neočekivano).

Testiranje kvaliteta hosting usluge, kako bih bio siguran da je sve onako kako mislim da valja, meni traži oko 40 radnih sati. Kada je provajder katastrofalan, to brzo skontam. Ali kada provajder samo nije dovoljno dobar po mojim kriterijumima, to nekad zaključim tek posle nekoliko nedelja, ili duže.

Zbog toga mi je jako “skupo” trošiti vreme na testiranje provajdera za koje ne mislim da je visoka verovatnoća da će odgovarati. I zbog toga sam mislio da vredi isprobati VeeroTech.

Međutim, trenutno već koristim MDDHosting i veoma sam zadovoljan uslugom. Pošto su mi sajtovi neprofitni, nisam mogao sebi opravdati plaćanje još jednog hosting paketa, samo da bih se uverio da su proverena, odlična alternativa.

Odlučio sam se lepo to sve objasniti ljudima iz VeeroTech kompanije. Napisao sam im tiket u smislu:

  • Bio sam veoma zadovoljan vašim uslugama, ali moje iskustvo je sada staro preko dve godine, a stvari se menjaju, ne uvek na bolje.
  • Voleo bih temeljno testirati vašu uslugu. Ako početni testovi prođu OK, voleo bih hostovati jedan od svojih produkcioih sajtova na vašem hostingu, pošto nema boljeg testa od korištenja produkcionog sajta (mada sam oprezan i ne stavljam svoje produkcione sajtove baš svugde).
  • Moji sajtovi su dobro optimizovani, tako da neću uzimati puno resursa, niti praviti velike troškove za vašu kompaniju (a ni koristiti puno vremena tehničke podrške pošto sam iskusan korisnik).
  • Mogu li, molim lepo, dobiti vaš osnovni reseller hosting paket na besplatno korištenje? 🙂
  • Za uzvrat, uz minimalne troškove po vas, mogu pružiti ažurnu recenziju kvaliteta hostinga, i konstruktivne kritike i povratne informacije za unapređenje kvaliteta usluge.
  • Ako moj trenutno “glavni” provajder doživi probleme, i preselim desetine sajtova na VeeroTech, hteo bih plaćati redovnu cenu za uslugu jer je tako jedino pošteno. Moj cilj je da testiram, ne da hostujem za džabe.

Računao sam da vredi pitati. A računam i da vredi ovo napomenuti. Nisam ni na koji način povezan sa VeeroTech kompanijom, niti plaćen za ovu recenziju. Samo sam korisnik. Ipak, u trenutku kad ovo pišem, ne dajem svoj novac za korištenje usluge – uložio sam samo puno vremena u testiranje i pisanje ove recenzije (prvenstveno kao ličnu belešku svih prednosti i mana).

Dok god je kvalitet usluge na ovom nivou, nastaviću hostovati svoj sajt kod VeeroTech-a i držati ovu recenziju ažurnom. Takođe, sada mirne duše mogu ponovo preporučivati VeeroTech hosting, pošto mi iskustvo sa tom kompanijom više nije preko dve godine “bajato.”

Ako se odlučite probati VeeroTech hosting zahvaljujući ovoj recenziji (ili uprkos njoj 🙂 ), možete koristiti moj VeeroTech affiliate link i na taj način podržati moj rad.

– Sadržaj –


12. Dodatak: mejlovi

Već sam pisao o prednostima i manama hostovanog mejl servisa. Lično preferiram, preporučujem & koristim MXroute mejl servis.

Međutim, dosta ljudi, bilo radi uštede, bilo radi jednostavnosti, koristi mejl uslugu hosting provajdera, pa zato dajem i ove informacije:

VeeroTech IP adrese servera su čiste, nisu na black listama (za proveru i nadzor koristim HetrixTools – affiliate link). Imaju pametan automatizovani sistem za nadzor i blokiranje odlaznih spem mejlova.

U praksi to znači da mejlovi korisnika ne završavaju u spam sandučetu, niti bivaju blokirani od strane spem filtera (samo pravilno konfigurišite svoja mejl DNS polja). Takođe, to znači da VeeroTech ne toleriše slanje spema sa svojih servera – što je dobro.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content