BikeGremlin pretraga...

Šta je to Reseller Hosting?

U ovom članku odgovoriću na sledeća pitanja:
Šta je to reseller hosting?
Po čemu se razlikuje od shared hostinga?
Za koju namenu je dobar i može li se pomoću njega i zaraditi?

Sadržaj:

  1. Šta je to shared hosting?
  2. Šta je to reseller hosting?
  3. Razlika između reseller, i shared hostinga
  4. Šta je to reseller hosting overselling?
  5. Šta je to “white label” reseller hosting?
  6. Može li se zaraditi od reseller hostinga?
  7. Master reseller hosting – pandorina kutija
  8. Zaključak – za šta je dobar reseller hosting?
  9. Preporuke reseller hosting provajdera


1. Šta je to shared hosting?

Kada razumete šta je shared hosting, mogu vam objasniti šta je reseller hosting u jednoj rečenici. 🙂

U posebnom članku lepo sam objasnio šta je to shared hosting. Preporučujem da ga pročitate, pa se vratite ovde.

Ako vas to mrzi, ukratko: hosting provajder je kompanija koja ima velik server, na koji smešta stotine korisničkih naloga. Kada zakupite shared hosting uslugu, dobijate jedan nalog sa određenim raspoloživim resursima (skladišni prostor, RAM, vCPU itd.).

Šta ako imate više sajtova? Kako biste izbegli da problemi sa jednim sajtom utiču na rad ostalih sajtova, preporučivo je smeštati po jedan sajt na jedan shared hosting nalog. Što nas dovodi do narednog poglavlja:

– Sadržaj –


2. Šta je to reseller hosting?

Zamislite da platite malo skuplje za jedan “super-nalog,” koji vam omogućava da pod njime napravite 10, ili 50 shared hosting naloga. To je reseller hosting.

Sa reseller nalogom obično zakupljujete određenu količinu skladišnog prostora (u GB) i ograničen (nekada i neograničen) broj korisničkih (dakle shared hosting) naloga koje možete kreirati.

Na slici 1 je primer jednog takvog naloga, na kojem se nalaze glavni reseller nalog i još tri kreirana korisnička, shared hosting naloga (dakle ukupno četiri):

Primer reseller hosting naloga
Primer reseller hosting naloga
Slika 1

Vidite kako korisnik “johnsmith” (“example.com” domen) ima dodeljenih 5000 MB skladišnog prostora (“Quota”), dok “someuser” (“somedomain.com”) ima svega 2048 MB?

Provajder brine o zaštiti i održavanju servera, a vi kreirate i brišete naloge po želji, i određujete limite:

Editovanje korisničkog paketa raspoloživih resursa
Editovanje korisničkog paketa raspoloživih resursa
Slika 2

Ono na šta obično nemate uticaja po korisničkom nalogu je raspoloživa količina RAM-a i vCPU jezgara. To provajder određuje za ceo paket, najčešće: 1 GB RAM-a i 1 vCPU po korisničkom nalogu.

Skuplji reseller paketi nekada daju više resursa po svakom kreiranom korisničkom (shared) nalogu, poput 3 GB RAM-a i 2 vCPU jezgra i sl, ali ovo nije baš uobičajeno (nažalost).

Ažuriranje: od decembra 2021, MDDhosting nudi dosta povoljno fleksibilan reseller hosting, koji omogućava da se po nalogu dodeli više, ili manje resursa, uključujući tu i RAM i vCPU, a ne samo skladišni prostor. Meni se ovo sviđa, a opširnije piše u mojoj recenziji MDDhosting Elastic Reseller hostinga.

– Sadržaj –


3. Razlika između reseller, i shared hostinga

Da bih ovo objasnio, uzeću kao primer Veerotech hosting ponudu. Porediću njihov STARTUP shared hosting sa RS0 reseller hostingom.

Oba paketa daju veoma slične resurse po korisničkom nalogu, čak je i dodeljeni prostor na disku sličan, oko 15 GB (RS0 trenutno daje 20 GB prostora da budem precizan).

Sajt koji sada čitate staje na oko 300 MB, dok moj puno veći biciklistički sajt zauzima celih 600 MB. 🙂 To znači da na 15 GB prostora može stati sigurno barem pet sajtova, komotno, čak i ako su veliki (samo da se neko ne manijači sa stavljanjem videa direktno na sajt, što nije pametno, ali je tema za poseban članak).

Međutim:

  • Ako stavim 5 sajtova na STARUP shared paket, oni će svi deliti po 1 vCPU i po 2 GB RAM memorije.
  • Ako 5 sajtova stavim na RS0 reseller paket, mogu svakom dodeliti poseban nalog, tako da će svaki sajt dobiti po 1 vCPU i po 2 GB RAM-a za sebe – praktično pet puta više resursa koji su važni.

CPU je obično usko grlo kod WordPress sajtova, tako da je ova razlika ogromna u praksi.

Dodatna prednost stavljanja svakog sajta na poseban nalog je veća bezbednost – u slučaju da jedan sajt bude hakovan, ostali su izolovani.

U ovom primeru, po pitanju performansi i zaštite, slično bih dobio sa kupovinom 5 STARTUP shared hosting naloga, kao što dobijam sa jednim RS0 reseller nalogom.

Po pitanju troškova, STARTUP košta 10 $ mesečno, a RS0 košta 15 $ mesečno. Šta me izađe jeftinije: 5 x 10, ili 1 x 15 dolara? 🙂 Iz ovog razloga se meni reseller hosting odlično pokazao za smeštanje svojih sajtova, nevezano za bilo kakvu pre-prodaju klijentima.

Prava pristupa:

Kao reseller imate nešto više ovlaštenja u odnosu na običnog shared hosting korisnika. Ni blizu kao server administrator (tako da ne možete ništa pokarabasiti 🙂 ), ali ako znate šta radite, dodatna prava omogućavaju da neke stvari uradite lakše (poput automatizovanih bekapa svih korisničkih naloga na udaljeno cloud skladište).

Tehnička podrška:

Kvalitetna tehnička podrška dosta košta. Kod reseller hostinga podrazumeva se da znate osnovne stvari (puno bolje od prosečnog korisnika) i da možete pružiti tehničku podršku svojim shared hosting korisnicima, ili samom/samoj sebi ako reseller koristite za svoje sajtove.

Tehnička podrška provajdera će rešavati sve probleme sa serverom i servisima, ali nemojte očekivati da vam pomažu oko podešavanja mejlova, verzije PHP-a i slično.

Ovo je u suštini cena koju plaćate za to dobijate puno resursa za malo novca po jednom shared nalogu.

– Sadržaj –


4. Šta je to reseller hosting overselling?

Mnogi provajderi navode da je dozvoljen overselling (eng. “overselling enabled / allowed”) za njihove reseller hosting pakete. Šta ovo znači?

Uzeću gore pomenuti RS0 reseller hosting paket kao primer:

  • Paket dolazi sa 20 GB skladišnog prostora.
  • Znam da prosečan sajt ne traži više od 2 GB prostora.
  • 20 GB je 10 puta 2 GB.

Overselling znači da sa ovim RS0 paketom mogu napraviti 10 korisničkih shared hosting paketa sa po 5 GB prostora. To je ukupno 50 GB (puno više od 20 GB sa kojima raspolažem). Ali evo u čemu je caka:

Ne očekujem da će svih 10 korisnika iskoristiti sav raspoloživi skladišni prostor (po 5 GB) za svoje sajtove. Kako bih bio sigurniji i stvorio veću sigurnosnu marginu, mogu se ograničiti na svega 7 shared hosting naloga, umesto 10.

Na to se svodi overselling. Uz jednu napomenu: za manje reseller naloge sa manje od 50 dozvoljenih korisničkih naloga (i manje od 100 GB prostora), rizično je oslanjati se na ovu statistiku i bolje je izbegavati overselling. Da ponovo uzmem RS0 kao primer: dovoljno je da svega 4 korisnika iskoriste skoro svih raspoloživih 5 GB i ja sam već u problemu. Ako imate 60 korisnika, ovakav scenario je manje verovatan. Zašto? Sa 60 korisnika na 100 GB prostora, čak i ako njih 10 iskoristi sav dodeljeni prostor, i dalje imate puno raspoloživog prostora.

Za više detalja o ovome, vidite moj članak Overselling vs Overloading.

Važna napomena: prostor na hosting serveru može se koristiti samo za fajlove koje koristi sajt. Nikako za bekape, skladištenje privatnih slika, filmova i sl. Ovo morate jasno napomenuti ako koristite reseller nalog za druge korisnike (kao klijente).

– Sadržaj –


5. Šta je to “white label” reseller hosting?

White lable reseller hosting znači da možete u gotovo potpunosti “sakriti” podatak od koje kompanije ste zakupili hosting. To jest možete izgledati skoro kao pravi hosting provajder. 🙂

Možete staviti svoj logo, svoje nameservere (tipa ns1.bikegremlin.com umesto ns1.veerotech.net) i slično. Evo primera kako to izgleda:

White label reseller hosting - sa implementiranim BikeGremlin brendom
White label reseller hosting – sa implementiranim BikeGremlin brendom
Slika 3

Da li je ovo pametno raditi? O tome ću pričati u nastavku članka.

– Sadržaj –


6. Može li se zaraditi od reseller hostinga?

Znate, od pre-prodaje, kako mu i samo ime kaže. 🙂

Napomena: ovo je moje lično mišljenje, na osnovu mog znanja i iskustva.

Vi niste hosting provajder. Niti barem server-administrator. Ulazak u ovaj posao je dosta rizičan, jer ima puno “pokretnih delova” – nešto što zovem “Kvaka 22 problem” (pročitatje taj članak pre nego što se odlučite za zaradu preko reseller hostinga).

Može se lako obiti o glavu. Ja generalno koristim reseller hosting za smeštanje sajtova koje održavam, ali trudim se biti otvoren sa klijentima, uz jasno navođenje kojeg provajdera koristim, koji server, šta mogu a šta ne mogu uraditi (šta je moja odgovornost i za šta uzimam novce).

Zapamtite: klijentima ste vi tehnička podrška. Vas će zvati ako nedeljom ujutru sajt ne radi, ili im “ne stiže važan e-mail.”

I da: koristite MXroute za mejlove, nemojte ih držati na hosting serveru. Zahvalićete mi za ovo kasnije. 🙂

– Sadržaj –


7. Master reseller hosting – pandorina kutija

U prethodnom poglavlju pokušao sam objasniti šta vas otprilike čeka ako se odlučite preprodavati hosting klijentima. Jasno vam je da takvu upotrebu reseller hostinga smatram relativno rizičnom (osim ako zaista dobro znate šta radite)?

Sada ću pričati o stvarima koje bi trebalo zakonom zabraniti:

  • Reseller hosting: Milan koji nije hosting provajder niti server-admin prodaje shared hosting za desetak klijenata.
  • Master reseller hosting: Slavica prodaje Milanu (i još desetorici) reseller hosting, preko kojeg on dalje prodaje shared hosting za desetak klijenata.
  • Alpha reseller hosting: Ranko prodaje master reseller hosting Slavici (i joše desetorici), koja onda prodaje reseller hosting Milanu (i još desetorici), da bi on prodao shared hosting za desetak klijenata.
  • Super alpha reseller hosting: Beba panda prodaje alpha reseller hosting Ranku (i još desetorici), koji prodaje master reseller hosting Slavici (i još desetorici), koja prodaje reseller hosting Milanu (i još desetorici) koji onda prodaje shared hosting za desetak klijenata.

Pitanje od milion dolara: šta se dešava u slučaju problema sa sajtom shared hosting klijenta? 🙂 Da li biste spavali mirno znajući da je vaš shared hosting nalog na kraju master reseller, ili super-duper alpha mega delta reseller hosting lanca?

Trči i ne okreći se, sine!
“Trči i ne okreći se, sine!”

– Sadržaj –


8. Zaključak – za šta je dobar reseller hosting?

Reseller hosting može biti odlično i povoljno rešenje ako imate više od jednog sajta. Odličan je i za developere, za smeštanje sajtova klijenata, pogotovo ako je posao developera da vodite računa o sajtovima (održavaju ih).

Klasična preprodaja, da glumite shared hosting provajdera? Možda, posle godina iskustva i dobrog promišljanja.

Ako vas zanima da vidite kako to izgleda pre kupovine, postoje demo verzije:

– Sadržaj –


9. Preporuke reseller hosting provajdera

Ažuriranje, jun 2022:

Pošto se kvalitet usluge provajdera vremenom menja (bilo na bolje, bilo na gore), ovde možete videti aktuelne informacije:

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content