BikeGremlin pretraga...

Banca Intesa e-bankarstvo – moje iskustvo

Već sam pisao generalno o elektronskom bankarstvu u Srbiji. Ovo je moje iskustvo sa srpskom Banca Intesa (link ka njihovom zvaničnom sajtu). Korisnik sam njihovih usluga oko 5 godina.

Sadržaj:

 1. Uvod – Banca Intesa osnovni podaci
 2. Bezbednost
 3. Banca Intesa usluge elektronskog bankarstva
 4. Moje iskustvo kao klijenta Banca Intesa
  4.1. Kako sam došao do ove banke
  4.2. Banca Intesa – vaš novac je siguran sa nama… ako ga prihvatimo
  4.3. Banca Intesa – zaštita od ishitrenih kupovina
  4.4. Banca Intesa – zaštita od pražnjenja računa
  4.5. Unovčavanje stranih kompanijskih čekova
  4.6. Modernizovan sistem unovčavanja stranih čekova
  4.7. Zaključak i moje lično mišljenje
  4.8. Hotel California ažuriranje
  4.9. Šta može Amazon affiliate saradnik u Srbiji?
  4.10. Obnova kartice
  4.11. Ažurirani zaključak i lično mišljenje
  4.12. Idemo dalje… barem u izvesnoj meri


1. Uvod – Banca Intesa osnovni podaci

Napomena: podaci i iskustva koja iznosim u ovom članku su na osnovu mog znanja i iskustva. Shvatiti u smislu: “koliko ja znam”, ili “po mom iskustvu”. Ništa više, niti manje od toga.

Banca Intesa u Srbiji posluje oko deset godina. Po mnogo čemu se može reći da su pioniri, odnosno inovatori. Na primer:

 • Među prvima (ako ne i prvi) su uveli tikete kada se uđe u šalter salu, kako se ne bi moralo stajati u redu, već se samo uzme papirić sa rednim brojem i sačeka – u šalter sali, ili šetajući napolju i obavljajući nešto drugo.
 • Među svega nekoliko banaka su koje nude integraciju za elektronsku naplatu karticama za web sajtove.
 • Znam za samo još jednu banku koja unovčava inostrane kompanijske čekove (Uni Credit banka), ali pod puno nepovoljnijim uslovima.


2. Bezbednost

U vreme pisanja ovog članka, kao i velika većina ostalih srpskih banaka, ne omogućavaju 2FA zaštitu naloga za elektronsko bankarstvo.

Ipak, za razliku od većine banaka, dozvoljavaju korištenje šifri veće dužine, kao i upotrebu specijalnih karaktera u šiframa za logovanje na nalog za e-bankarstvo.

Promena korisničke lozinke (ili/i PIN-a za mobilnu aplikaciju) radi dobro i pouzdano.


3. Banca Intesa usluge elektronskog bankarstva

Korisnički interfejsi za mobilnu aplikaciju, kao i za on-line bankarstvo preko računara su dosta nepraktični, nepregledni, neintuitivni. Uz to, nemoguće je u mobilnoj aplikaciji prikazati “imena” računa, već se prkazuju samo brojevi – što je dosta nepraktično ako imate više različitih računa.

Dobra stvar je što se svaka uplata i isplata prikazuje gotovo trenutno na stanju, čim se ulogujete, a dobijate i SMS obaveštenja istog momenta.

Ne naplaćuju održavanje deviznog računa (ali ne dobija se ni kamata na sredstva koja nisu oročena, tako da je stopa inflacije cena koja se efektivno plaća). Dok održavanje dinarskog tekućeg računa košta ispod 3 evra mesečno.

Provizije za transakcije sa inostranstvom su među najmanjim, a dijapazon usluga koje nude je verovatno najveći u zemlji.

Možete u Srbiji podići gotovinu na bankomatu, s tim što valute koje nisu dinari, ili evri, prvo budu pretvorene u Evre (po nepovoljnom kursu), a onda, na bankomatu, dobijete dinare (opet po nepovoljnom kursu). Dok, ako želite podići dolare u poslovnici, pa da ih sami razmenite po povoljnijem kursu, često nemaju dolara, ili imaju najviše 100$. Pisao sam banci o ovom problemu, ima više od godinu dana – nije se puno promenilo.

Plaćanje računa on-line je besplatno za prvih pet računa mesečno, posle čega se plaća provizija od oko 50 dinara po računu (proveriti tačne iznose, nisam ovo lično koristio).

Ažuriranje: ako uzmete nov telefon, nije moguće aktivirati aplikaciju bez odlaska u banku (osim za one koji imaju dinarski tekući račun u banci, što ne piše u uputstvu na sajtu).


4. Moje iskustvo kao klijenta Banca Intesa

4.1. Kako sam došao do ove banke

Kada sam pravio svoj sajt, trebao mi je način za plaćanje stvari on-line. Prijatelj mi je preporučio banku Intesa – objašnjavajući da ne naplaćuju održavanje deviznog računa za on-line plaćanja. Ovo je zvučalo dobro, pošto retko kad šta plaćam on-line, pa da ne plaćam za održavanje nečega što gotovo da i ne koristim.

Tako da sam otišao, potpisao puno papira (za razne provere protiv pranja novca i slično) i za manje od sata je bilo gotovo – mogao sam plaćati i primati novac iz inostranstva! 🙂


4.2. Banca Intesa – vaš novac je siguran sa nama… ako ga prihvatimo

Kada sam kupovao garažu, pre neke tri godine, želeo sam platiti preko banke – na račun, kako bi sve bilo sigurno i kako bi ostao trag. Tako da sam otišao sa prodavcem u banku Intesa, jer je tu imao račun. Dok sam brojao novac da platim, jedna novčanica od 500 evra je odbijena. Zašto? “Zato što je bila prljava”. Nikakvih oštećenja na novčanici, samo jedna bleda, svetlo-oker fleka, jedva vidljiva. Evo slike “problematične” novčanice, morao sam to fotografisati:

"Problematična", "prljava" novčanica
“Problematična”, “prljava” novčanica


Tako da sam se morao izvinuti, ostaviti prodavca da čeka, otrčati do druge banke, objasniti da mi je novčanica odbijena u prethodnoj banci (da provere da nije neki drugi problem u pitanju). Bili su zbunjeni, ali su prihvatili novčanicu i bili ljubazni zameniti je za “čistije”.

Vidite na slici kako su mi ruke prljave od popravljanja bicikala? 🙂 Ali mislim da je novac čist – mada procenite sami iz fotografije.

To je bio prvi problem koji sam imao sa bankom Intesa, ali mislio sam, dobro, ostale usluge rade dobro. A i nije mi se gnjavilo sa papirologijom zatvaranja, pa otvaranja računa u drugoj banci.


4.3. Banca Intesa – zaštita od ishitrenih kupovina

Retko kupujem preko Interneta, ali povremeno, kada nešto ne mogu naći u Srbiji, to radim. Jedna od veoma dobrih prodavnica za biciklističke delove, sa odličnom reputacijom i povoljnim cenama je nemačka bike-discount.de. Tako da sam jednom prilikom naručio delove iz te prodavnice, pomoću svoje Banca Intesa Visa kartice. Ipak, uplata je bila blokirana. Nakon nekoliko pokušaja, nazvao sam banku. Objasnili su da je Bike Discount na crnoj listi zbog prevara.

Na šta sam objasnio da je dosta prijatelja, a i ja lično, kupovalo tamo i da su dosta bezbedni, profesionalni, sa odličnom reputacijom. Odgovor je bio: “ne znamo ništa o tome, obeležena je kao prevara i blokiramo uplate”.

Ponudili su da odblokiraju uplate “na moje zahtev i rizik”, ali tako da moram zvati telefonom i tražiti svaki put kada želim kupovati sa Bike Discount – bez mogućnosti trajnog aktiviranja, čak ni na moj zahtev, za tog prodavca, za barem samo moju karticu.

Banka koja zaista pomaže štednju novca – nema ishitrenih kupovina! 🙂


4.4. Banca Intesa – zaštita od pražnjenja računa

Drugom prilikom, opet pri kupovini na Internetu, imao sam oko 100 evra na računu, i hteo sam naručiti delove po ceni od tek preko 90 evra (sa uračunatom poštarinom u tu cenu). Kada sam pokušao platiti, uplata nije prošla.

Sjajno! Još jedna prilika da provedem nešto kvalitetnog vremena sa operaterima korisničke podrške banke Intesa, koji su veoma ljubazni i profesionalni, moram reći – nisam sarkastičan, osoblje je zaist takvo.

Operater je strpljivo objasnio da, kada se kupuje, moram imati barem 15% više novca na računu, od cene koju želim platiti. Zašto? “Za pokrivanje neočekivanih troškova kursnih razlika”, a razgovor je onda nastavio ovako:

Ja: “Imam evre na računu i plaćam za robu u Evropi, koja se naplaćuje u evrima. Ima li tu neke konverzije valuta?”
Operater: “Ne”.
Ja: “Kakvi onda troškovi kursnih razlika tu postoje?”
Operater: “Nikakvi”.
Ja: “Zašto onda ne mogu platiti za tu robu, nego moram imati 15% više sredstava na računu?”
Operater:Kvaka 22“… ne, šalim se, odgovor je bio: “Politika kompanije”, ovo je samo moj prevod na prost ne-korporacijski jezik.

Tako da me banka štiti da ne dođem na nula sredstava na računu. 🙂


4.5. Unovčavanje stranih kompanijskih čekova

Moj biciklistički sajt koristi Amazon affiliate linkove za proizvode (za one koje zanima: zašto koristim Amazon affiliate linkove). Princip je jednostavan: postavim link ka proizvodu koji je dobar i koji preporučujem, ljudi ga kupe na Amazonu preko tog linka, a Amazon meni isplati određeni procenat. Svi sretni. Osim ako ste rođeni u pogrešnoj zemlji – Srbiji.

Digresija: Amazon dozvoljava direktan prenos novca na bankarski račun za sve zemlje u okruženju, samo ne za Srbiju. Ako ste iz Srbije, morate sačekati da se nakupi barem 100$ provizija, pa vam onda šalju ček.

Pitao sam mogu li otvoriti račun nekih 100 km severnije, u Mađarskoj, ali rekli su da račun mora biti u zemlji boravišta. “Politika kompanije”.

Sve u svemu, povremeno dobijem kompanijski ček od Amazona. Odnesem ga u banku Intesa. Onda, procedura je bila sledeća:

 • Odem u banku. Sačekam oko 20 do 60 minuta na red.
 • Kad stignem na red, dam ček službeniku. Oni urade neke provere dok čekam.
  Ovo traje oko sat vremena.
 • Nakon inicijalne provere, ostavljam ček u banci i čekam.
 • Posle “najviše 45 dana”, novac leže na moj račun i mogu njime raspolagati (uz ograničenja objašnjena u prethodnim poglavljima).

Prolem je u tome što tih 45 dana često traju 60, ili 90 dana. Ako se raspitujem i zovem korisnički servis banke, uglavnom moram potrošiti dosta vremena u komunikaciji sa bankom, dok ne dobijem svoj novac.

Ipak, ova procedura je modernizovana, o čemu pišem u narednom poglavlju.


4.6. Modernizovan sistem unovčavanja stranih čekova

Početkom februara 2020. godine, otišao sam unovčiti još jedan ček od Amazona. Očekivao sam “standardno” čekanje oko jednog sata u poslovnici. Ali, čovek na šalteru je rekao “promenili smo i modernizovali sistem, sada mi samo dajte ček da ga skeniran i idete, javićemo se telefonom za dan-dva najviše, čim se obave provere. Onda dolazite i dajete nam ček za unovčavanje”.

Ništa od poziva. Nekih 15 dana kasnije, otišao sam do banke da vidim o čemu se radi. Čekao sam oko sat vremena na red. Radnik na šalteru je objasnio da su poslali ček na proveru, ali nisu dobili nikakav odgovor. Rekao je da će ga ponovo skenirati i poslati na proveru – pa mi javiti kad to bude gotovo, “za dan, ili dva”.

Na kraju drugog dana, šaljem mejl banci, objašnjavajući situaciju, hronološki navodeći šta se sve dešavalo. Nakon dve nedelje dobijam odgovor: “Utvrdili smo da se radi o kompanijskom čeku” (Zaista!? Zar to nije svima jasno od starta?). “Treba da odete do najbliže poslovnice, predate ček, a onda sačekate nekih 45 dana da se unovči”.

Strpljiv i naivan, uradio sam tačno kako su rekli. Otišao do najbliže poslovnice, sačekao standardnih sat vremena u redu, predao ček. Na šta dobijam odgovor: “sada ćemo skenirati ček i javiti vam telefonom za dan, ili dva, kada izvršimo provere”.

Digresija: jeste li gledali film Dan Mrmota? 🙂

Strpljivo objašnjavam celu situaciju. Dajem dami na šalteru da pročita mejl odgovor koji sam dobio od njihove banke (sa svog telefona). Bila je veoma saosećajna, ali je rekla da su joj ruke vezane “politikom kompanije” – dok ne dobije potvrdu čeka, ne može ga uzeti za unovčavanje. A nije bila dobila nikakvu potvrdu. Gledala je podatke na računaru, videla da je zahtev za proveru čeka slat već dva puta.

Oboje smo se počeli smejati. Rekao sam da ne mora sad raditi ništa, da ću probati u nekoj drugoj banci. I poslovati sa bankom Intesa samo ako nemam drugog izbora.


4.7. Zaključak i moje lično mišljenje

Radnici u većini poslovnica banke Intesa (barem u Novom Sadu) su veoma profesionalni, prijatni i ljubazni. Ali je politika kompanije takva da morate provoditi vreme s njima, hteli – ne hteli. Kada banka reši da vas ševi, ona to radi ljubazno i nežno. Sa dugom predigrom.

Možete otići u drugu banku, naravno. Na žalost, nema puno banaka u Srbiji koje unovčavaju čekove u američkim dolarima.

Sa vedrije strane, možete trenirati strpljenje. Ja sam svoje izgubio sa bankom Intesa, ali ne očekujem da je stanje puno bolje sa drugim srpskim bankama. Ipak, osećao bih se baš glupavo da barem ne pokušam, pošto je ovo ipak prešlo granicu prihvatljivog poslovnog odnosa za mene.

Ljubazno sam i strpljivo davao povratne informacije banci, o svim problemima tokom prethodnih 5 godina, na njihov mejl za povratne informacije i rad sa klijentima. Imali su dovoljno vremena da promene politiku, ali izgleda da su promene samo na gore, barem po mom iskustvu. Ako me neko pita vezano za ovu banku, mogu samo poslati link ka ovom članku, pa neka ljudi sami procene – možda će imati više sreće od mene.


4.8. Hotel California ažuriranje

Znate tu pesmu: “…you can check out any time you like, but you can never leave…”

Danas sam rešio pronaći drugu banku. Srećom, Novi Sad je dosta ravan i nije prevelik. Tako da sam biciklom napravio mali obilazak grada. I pitao u svim bankama na koje sam mogao naići, da li unovčavaju kompanijske dolarske čekove:

 • Komercijalna Banka – ne
 • AIK Banka – ne
 • Sberbank – ne
 • Raiffeisen Bank -ne
 • Vojvođanska Banka – ne
 • Direktna Banka (nisam ni znao da postoji ova banka) – ne
 • NLB – ne
  Ažuriranje (nikad ne odustaj!):
 • UniCredit Banka – 25 dolara je provizija ako ček prođe, a 45 ako ne prođe. Mora se otvoriti račun u banci. Klepanje po ušima, pogotovo u slučaju da ček ne prođe, iz bilo kog razloga.
 • OTP Banka – ne

Dakle: samo jedna banka ovo radi, sa veoma upitnom poslovnom politikom.


4.9. Šta može Amazon affiliate saradnik u Srbiji?

Kako vidite, praktično je nemoguće unovčiti čekove u dolarima. Amazon nudi uplatu kredita u njihovoj prodavnici. Ipak, zbog cena poštarina za Srbiju, kao i carina i poreza, ako se kupi nešto za 100$ sa Amazon.com, na kraju izađe još 100$ dodatno na ime poštarine i taksi. Tako da se ovime gubi smisao.

O ovome sam pisao i Amazonu.

Srpske banke: od naroda, za narod! ?


4.10. Obnova kartice

Dobio sam poziv iz banke, i rekli su “zbog bezbednosnih problema, kartica vam je deaktivirana, biće vam izdata nova o trošku banke, automatski”. Bez objašnjenja šta se desilo. Mogu samo pretpostaviti da su imali neki bezbednosni problem. Rekli su da će mi javiti telefonom u roku od 10 dana da dođem do poslovnice po novu karticu.

Oko mesec dana kasnije, ništa od poziva, pa sam nazvao korisnički servis. Nakon nekih 8 minuta čekanja da provere, dobio sam odgovor: “treba da odete do poslovnice i tražite tamo da vam se izda nova kartica”. Na moje pitanje zašto su mi pre toga telefonom rekli da će biti drugačija procedura (kako sam objasnio u prethodnom paragrafu), samo su odgovorili “žao mi je, ne znam ništa o tome”.

Tako da sam otišao do najbliže poslovnice, da lično tražim izdavanje nove kartice. Nakon oko sat vremena čekanja, potpisao sam papire. Trebalo je i da otvorim račun za britanske funte, za kompanijske čekove u toj valuti. To je tražilo dodatnih pola sata čekanja na “savetnika”. Čekao sam na red, ušao kod savetnika, potpisao papire.

Kada sam dobio kartonsku karticu, pitao sam da li je mogu plastificirati, da se ne cepa. Rekli su da im ne radi aparat za plastificiranje kartica. Tada sam spomenuo “da li radite dugo ovde, deluje mi da je dosta lošiji kvalitet usluge poslednjih go…” – ljubazno i smireno. Nisam stigao završiti, prekinut uzrujanim odgovorom: “Moram da branim banku, je l’ vi znate da ja imam pravo da vam zatvorim sve račune i odbijem vas kao nepoželjnog klijenta, zašto uopšte koristite ovu banku?! Zato što niko više ne unovčava strane čekove – treba da ste zahvalni, zašto niste prebacili platu u ovu banku?!” i tako dalje.

Sačekao sam da se završi “paljba”, a onda strpljivo i ljubazno objasnio zašto – da im je aplikacija za on-line plaćanje loša, da naplaćuju proviziju za svaki plaćeni račun i ako se radi on-line, dok je banka koju koristim za platu suprotnost toga. Da je drugačije, bilo bi mi lakše da sve bude u jednoj banci.

Proverio sam on-line iskustva sa Uni Credit bankom – prilično su loša (gora i od onih za banku Intesa) – a to je jedina druga banka koja unovčava strane čekove. Dok Amazon ne promeni politiku, ostajem zaglavljen sa bankom Intesa, sviđalo mi se to, ili ne. Osim ako zaposlena savetnica ne ispuni pretnju, u tom slučaju moraću ići u Uni Credit banku (i paziti šta pričam 🙂 ). Ili dati komisije sa Amazona u dobrotvorne svrhe – sve ozbiljnije razmišljam o toj opciji.

Za sada, pokušaću predati ček u funtama na uručenje narednog dana. Objasnili su da se to može uraditi samo pre podne. Zapamtio.

U međuvremenu sam pozvao kontakt broj UniCredit banke da vidim oko otvaranja računa tamo i detalja. Zovem u kasno popodne – niko se ne javlja. U toku prepodneva narednog dana – niko se ne javlja. Očekujem da im je kvalitet usluge sličan, ako ne i gori.

Odlazim u banku Intesa da predam ček na unovčavanje. Nekih 40ak minuta čekam u redu ispred banke. Uzeli su ček da provere može li se unovčiti. Čekam u poslovnici još oko 40 minuta.

Iiiii – ODBIJEN! 🙂 Rečeno je da je prošlo previše vremena od izdavanja čeka i da se “obratim izdavaču čeka”.

Očigledno sam rođen i živim u pogrešnoj zemlji. 🙂


4.11. Ažurirani zaključak i lično mišljenje

Da postoji drugi, bolji izbor, iskoristio bih ga. Ovako kako stvari stoje, “zaglavljen” sam sa Intesom.

Koliko sam video u satima provedenim u banci tokom poslednjih meseci, po tome kako ljudi tamo pričaju međusobno i sa klijentima – izgleda da su preopterećeni poslom, frustrirani (pa zato i malo grublji). Ne bih voleo raditi tu (puno ljudi u redu, svi su nervozni…).

Da li bih preporučio ovu banku? Ne ako imate izbora – mada su sve srpske banke dosta slične (ako ne i gore). Pre bih preporučio promenu zemlje. 🙂


4.12. Idemo dalje… barem u izvesnoj meri

Iako nemam izbora za čekove, za ostale namene sam rešio promeniti banku.

U Raiffeisen banci imam štedni račun već oko 20 godina, kao i tekući devizni račun oko 10. Tako da sam otišao tamo otvoriti račun za plaćanja i uplate preko tih Internetova. Moje iskustvo sa Raiffeisen bankom.

6 misli o “Banca Intesa e-bankarstvo – moje iskustvo”

 1. Pozdrav.. Ja unovčavam inostrane kompanijske čekove godinama u jedinoj banci u kojoj je to moguće uraditi u Srbiji a to je banka Intesa. Imam otvoren devizni štedni racun za koji se ne plaća održavanje, a kamata na štednju prakticno pojede minimalnu proviziju koju banka uzima za obradu tog čeka… Tako da zaista i dobijem pun iznos novca sa čeka. (I ja sam proveravao ostale banke pre par godina u ne tako ravnom Beogradu, pešaka.. Tad je i raif radila uz nenormalnu visoku proviziju.. ) Ček u Intezi prvo ide na proveru, i nakon nekog vremena, najčešće u toku istog dana dobijem poziv da ponovo svratim do banke kada šalterska službenica sama popuni obrazac o preuzimanju čeka. Nakon 45 dana novac je uvek bio na računu. Radnica u ekspozituri u koju ja idem je veoma verzirana kad je ovaj bankarski posao u pitanju, pa to sve završim za 3 min. od odobrenja, a na odobrenje sam u proseku čekao sat vremena, tj. najčešće bih prošetao okolo gradom za to vreme dok čekam da završe proveru..

  Da li je bilo izmena u proceduri (ili te farbaju jer mnogima je taj posao muka jer nisu navikli, nije čest iako je lak, pa najrađe samo prime na proveru a onda po sistemu muko moja pređi na drugoga čekaju da dalja obrada padne na drugog službenika, iako treba upisati svega 5, 6 podataka o samom čeku i to je cela procedura.. Al ne znaju gde da gledaju, ko je izdavalac, koji je br čeka, zbune se) javiću za koji dan kad predam novi ček.

  • Posle više meseci iskustava kao što sam opisao (zaista je postalo neverovatno do granice komičnog), odustao sam od unovčavanja čekova. Tako da nemam iskustva nakon jeseni 2020. godine. Ako se nešto promenilo na bolje – verovatno se nikada neću uveriti.

   Mislim da sam dosta strpljiv i uporan, ali ova banka je baš ispucala sve kredite kod mene – debelo… a i rekla je radnica da nisam dobar klijent (verujem da su od mene imali više cimanja, nego zarade, upravo iz razloga što ne naplaćuju održavanje računa). Saradnja nije dobra ako nije u korist obema stranama. 🙂

 2. To što ti je rekla, nije ni malo dobro. Mislim da bih se požalio zvanično mailom na tretman samoj banci a ako bih imao daljih problema onda i podršci korisnicima finansijskih usluga u okviru NBS… Nema razloga da te diskriminišu po bilo kom osnovu, ako rade taj bankarski posao rade sa svima jednako bez obzira na sve okolnosti, da li je iznos čeka mali ili šta god drugo da je podstaklo radnicu na suvišne komentare…

  Ja sam poslednji put išao u januaru 2021. da unovčim ček. Uvek idem u poslovnicu kod Palilulske pijace i tamo jedna crnokosa službenica radi rutinski ovaj posao i tada je procedura bila ista. Prošetao sam oko sat vremena od predaje čeka i onda se vratio da dovršimo proceduru… Do tada sam im odnosio WU čekove a sada je ček nekog drugog izdavaoca i baš me zanima hoće li proći, sigurno ću ga u toku marta odneti…

  Pregledao sam ti malo sajt, meni IT a i biciklizam/mehanika nisu oblasti od neposrednog interesovanja, mada volim da vozim bicikl… 🙂 Nego hteo sam da kažem, da sam iščitao ove “sporedne” delove sajta, zašto uglavnom bezopasni, zašto gremlini i moram reći da je zabavno i informativno, naučio sam nešto što nisam znao.. 😉

 3. Evo Relja, rekoh da ću javiti svoj utisak kad budem ponovo otišao do banke Intesa.. Juče sam bio da predam novi ček i mogu ti reći da je procedura ista. Kod predaje čeka popuniš “potvrdu o preuzimanju loro čeka”, ili ti popuni radnik/ca u banci ako je dovoljno ljubazna kao ova moja… Rekoh već da ona to verzirano i rutinski radi dok ostali uglavnom blenu u ček kao ovce i ne znaju šta dalje.. Posle toga skenira ček i pošalje mailom do službe koja to u toku dana potvrdi da je sve ok, a to je juče trajalo 5 min… Znači dobila je potvrdni mail za 5 min.

  Sem dugog reda koji sam čekao ispred banke zbog Covid mera, sve drugo je bila laganica…

  Sad čekam 45 dana da legne novac i nadam se da će sve biti ok, uvek je ranije bilo.. Nisu neke pare od ovih mojih čekova, al su najslađe ?

  Lep ti je sajt Relja, da ga dugo čuvaš i neguješ! Pozdrav!

 4. 45 dana? U Norveškoj banci su isplatili – tehnički odmah. Nije samo problem što to radite zbrda zdola, možda može, možda ne može, u Srbiji, nego što radite nešto što kao da je protiv pravila, pa vam banka čini uslugu. Tako se ponašaju. 45 dana u današnje vreme je neshvatljivo mnogo vremena. To je sigurno puka politika srpskih banaka (ili ti banke) koje novac koji stigne stave na sporedni kolosek 45 dana nakon čega vam stave na račun. U to budite sigurni. Prebacivanje novca sa računa na račun je maksimalno 7 dana, i drastično se ubrzalo tokom korone.
  Naravno, dodajte na to da skoro nijedna banka u Srbiji zapravo ne unovčava loro čekove.
  Tako da je to kockanje i meni se desilo da je kreditna kartica vratila tako pare pa sam bio u plusu što oni ne dozvoljavaju (iznos 29 dolara) pa i nije tako strašno. Apsolutno nikada ne bih prihvatio da na ovaj način ležu neke važnije pare. Ni sam ne znam koliko puta sam išao u banku.
  Ne treba da spominjem da je provizija prevelika i da proviziju odmah(!) skidaju a ček ako se unovči za 45 dana, dobro je.

  • Ćao Aleksandre,

   U Srbiji nema baš nekog izbora – bio sam obišao sve banke sa poslovnicama u Novom Sadu i jedino Intesa unovčava dolarske čekove – tako kako ih unovčava.

   Uglavnom, digao sam ruke od Intese na kraju skroz (zatvorio sve račune).

   Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content