BikeGremlin pretraga...

Automatizacija bekapa DirectAdmin reseller hostinga

U ovom članku objasniću kako napraviti automatsko snimanje bekapa svakog DirectAdmin korisničkog naloga, pod jednim reseller hosting nalogom.
Poseban članak objašnjava automatizaciju bekapa cPanel reseller hosting naloga.

Sadržaj:

 1. Uvod
 2. Šta je potrebno
 3. Kreiranje direktorijuma na FTP skladištu
 4. Automatizovanje DirectAdmin bekapa
 5. Broj bekapa koje DirectAdmin čuva
 6. Zaključak


1. Uvod

Pisao sam već o tome koliko često treba praviti bekape (i kako ih je najbolje čuvati). Pošto reseller hosting služi za hostovanje većeg broja sajtova, rađenje bekapa ručno za svaki sajt je zamorno i traži dosta vremena – više volim da prepustim taj posao serveru.

JetBackup je napravio integraciju za DirectAdmin, ali su promenili način na koji snimaju fajlove, tako da njihove bekape ne mogu pročitati, izmeniti i sam iskoristiti za restauraciju naloga (bez pomoći hosting provajdera koji ima JetBackup na svom serveru).

Zbog toga sam tražio alternativno rešenje. Ovo koje sam našao traži skladište na koje se možete povezati preko FTP protokola (znam, pleonazam 🙂 ). Odlučio sam se za Hetzner Storage Box – razumne cene, brz i pouzdan.

– Sadržaj –


2. Šta je potrebno

Da biste ovo napravili, potreban vam je DirectAdmin reseller hosting nalog, naravno. Takođe, treba vam i adresa vašeg FTP skladišta, kao i njegovo korisničko ime i lozinka za pristup.

Za detalje oko FTP pristupa možete videti moj članak o Hetzner Storage Box-u. Pogotovo poglavlje 6, koje objašnjava kako se kreira korisnički pod-nalog, jer ne želimo dati hosting serveru pristup root direktoijumu na skladištu (dodatna mera zaštite u slučaju da neko hakuje hosting server).

– Sadržaj –


3. Kreiranje direktorijuma na FTP skladištu

Pomoću FTP klijenta kreiraćemo direktorijum “hosting-backups” na našem FTP skladištu (kako se konfiguriše FileZilla FTP klijent).

Zatim na skladištu kreiramo FTP korisnika koji ima pristup samo kreiranom “hosting-backups” direktorijumu (i svim njegovim pod-direktorijuma, naravno). Za detalje vidite kako se kreira pod-nalog na Hetzner Storage Box.

Zapišite korisničko ime, lozinku i adresu svog FTP skladišta, kao i ime direkotrijuma koji ste kreirali za bekape. U ovom primeru to je:

 • Adresa FTP skladišta: u273500.your-storagebox.de
 • Korisničko ime: u273500-sub1
 • Lozinka: bilo šta sem “admin123” 🙂

– Sadržaj –


4. Automatizovanje DirectAdmin bekapa

Sad kreće zabavan deo. Sa slikama ekrana. Woohoo! 🙂

Ulogujte se na svoj glavni DirectAdmin reseller hosting nalog i izaberite opciju “Manage User Backups” i kliknite na dugme “Schedule backup.”

Meni za zakazivanje automatizovanih bekapa korisničkih naloga iz DirectAdmin reseller naloga
Meni za zakazivanje automatizovanih bekapa korisničkih naloga iz DirectAdmin reseller naloga
Slika 1

Sad sve rešavamo u tri laka koraka. 🙂


Korak 1
Biranje koji sve nalozi će se bekapovati. Moguće je bekapovati sve naloge, izabrati da se bekapuju samo određeni, ili izabrati da se samo određeni ne bekapuju.

Bekapujte sve korisnike, ili izaberite koje naloge da uključite, ili isključite iz bekapa
Bekapujte sve korisnike, ili izaberite koje naloge da uključite, ili isključite iz bekapa
Slika 2


Korak 2
Zakazivanje vremena kada će se bekapi izvršavati.

Izaberite "On Schedule" (1) i konfigurišite kada (2 i 3)
Izaberite “On Schedule” (1) i konfigurišite kada (2 i 3)
Slika 3


Korak 3
Konfigurisanje destinacije za bekape – kuda.

Konfigurišemo DirectAdmin da šalje bekape na naše Hetzner Storage Box FTP skladište
Konfigurišemo DirectAdmin da šalje bekape na naše Hetzner Storage Box FTP skladište
Slika 4

Tačku 5 na slici iznad objašnjavam u narednom poglavlju – važna je.

– Sadržaj –


5. Broj bekapa koje DirectAdmin čuva

Svaki put kad bekapuje nalog, direct admin pravi fajl u formatu: “ime-korisnika.tar.zst”.

U našem primeru, to bi moglo biti “bikegremlin.tar.zst.” Ako imam još naloga, oni bi bili isto imenovani po korisničkim imenima – “4sobe.tar.zst”, “elektrobicikli.tar.zst” i tako dalje.

Novi bekapi će prepisati stare, pošto se ime fajla ne menja, osim ako to podesimo. Kako to da uradimo?

U tački (5) na slici 4, podesio sam opciju “Append” da doda “Week of Month” na putanju. To znači da kada se bekap pokrene u prvoj nedelji septembra, on prepisuje sve bekape snimljene u prvoj nedelji avgusta (ili bilo kad ranije) – ali ne i bekape rađene u drugoj, ili trećoj nedelji bilo kog meseca.

Efektivno, napravio sam da se bekapi čuvaju za 5 nedelja (mesec dana) u nazad (i zakazao da se rade jednom nedeljno, ali to je manje bitno za ovu priču). Ovako to izgleda u našem primeru:

Automatizovanje dužine čuvanja DirectAdmin bekapa
Automatizovanje dužine čuvanja DirectAdmin bekapa
Slika 5

Šta ako želim da se bekapi čuvaju za godinu dana u nazad? Mogu izabrati da se umesto nedelje u mesecu, na putanju doda mesec u godini. Uz napomenu:

Sa ovakvom postavkom, čak i ako bekape radite svake nedelje, ili čak svakog dana, najnoviji će prepisati stare. Svaki mesec će sadržati samo po jednu verziju bekapa – poslednju urađenu tog meseca.

Stoga, ako želite da čuvate i nedeljne i mesečne bekape, možete kreirati dva bekap posla.

 • Jedan koji se pokreće recimo svakog utorka i dodaje “Week of Month” na putanju (kako smo uradili u ovom primeru).
 • I drugi koji se pokreće recimo svakog 5. u mesecu i dodaje “Month” na putanju.
 • Alternativa: umesto nedeljnih bekapa, možete konfigurisati dnevne bekape, koji dodaju “Day of Week” na putanju, pa ćete onda imati poslednjih 7 dnevnih bekapa, i poslednjih 12 mesečnih (ako konfigurišete mesečne bekape kako sam napisao pod tačkom iznad).
Dostupne opcije u DirectAdmin dodacima na putanju, koje se koriste za uređivanje dužine čuvanja bekapa
Dostupne opcije u DirectAdmin dodacima na putanju, koje se koriste za uređivanje dužine čuvanja bekapa
Slika 6

Ja volim kombinovati nedeljne i mesečne bekape, uz oslanjanje na pouzdanog hosting provajdera za dnevne bekape, osim ako su u pitanju sajtovi gde je svaki sat izgubljenog posla od kritičnog značaja.

– Sadržaj –


6. Zaključak

Čak i najboljim, najskupljim hosting provajderima se dešavalo (i dešavaće se) da im sistemi padnu (zbog čega će svaki sajt biti hakovan). Bekapi su jedan od načina da se smanji glavobolja kada (ne ako) se to dogodi.

Pri tome, automatizacija bekapa vam štedi vreme i maltretiranje.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content