Start » Sajtovi » Brzina i Optimizacija » Keširanje WordPress sajta

Keširanje WordPress sajta

Updated: 31/03/2020.

Već sam pisao o keširanju sajtova generalno. Zato sad neću (ponovo) objašnjavati šta je to, čemu služi, zbog čega je važno i slično. Samo ću ukratko napisati o keširanju WordPress sajtova. Koja rešenja postoje i za koje sam se ja odlučio i zašto.


1. Dinamički generisan sadržaj

Ove teme sam se dotakao u prethodnom članku o keširanju. Pošto čitate ovaj članak znači da sam seo, odvojio vreme, napisao ga, snimio i “objavio”. Ipak, članak ne postoji u svojoj gotovoj formi na serveru. Kada posetilac zatraži adresu članka, WordPress će učitati iz baze sve podatke (tekst, raspored, formatiranje, slike i sl.) i generisati stranicu onako kako je kreirana. Tako svaki put, za svakog posetioca. Sadržaj se dinamički kreira svaki put, ne postoji u statičnoj .html formi.

Pošto se članci na sajtu ne menjaju svaki dan, jasno je koliko ovo troši resursa. Korisna stvar dinamičkog sadržaja je laka izmena dizajna i ažuriranje sadržaja, ali mana je veće opterećenje servera. Ovde na scenu stupa i pomaže keširanje:

U suštini keširanje WordPress sajta se svodi na čuvanje jednom generisane strane i prikazivanje te, jednom generisane i snimljene verzije svim posetiocima – sve dok se stranica ne promeni, ili dok ne prođe neki unapred definisani rok (videti politiku keširanja za detalje). Keširanje se uglavnom izvodi pomoću plaginova za kešrianje.


2. Šta se sa Cloudflare?

Da, Cloudflare omogućava na određen način keširanje i kompresiju sadržaja. Ipak, nije zamena za dobro keširanje WordPress sajta. Da ne bude zabune: Cloudflare servis, pogotovo osnovnu, besplatnu verziju, svakako preporučujem za praktično svaki sajt. Za više detalja, videti članak: Cloudflare objašnjen.

Ovde ću još spomenuti da neki plaginovi za keširanje nude opciju za “integraciju sa Cloudflare servisom”. Barem moje iskustvo je takvo da je bolje ostaviti Cloudflare da radi svoj posao – bez da plagin za keširanje “zna” da Cloudflare postoji. Rezultati bez podešene integracije su uvek bili isti, ili malo bolji (brže učitavanje, uz bolje GTmetrix ocene) u odnosu na “integrisane” rezultate.


3. WordPress plaginovi za keširanje

Na wordpress.org postoji bezbroj najrazličitijih plaginova, najrazličitijeg kvaliteta – ovo važi i za keširanje. Takođe, “Gugl” je pun: “Najbolji plaginovi za keširanje WordPress-a”, “Top 5 plaginova za keširanje”, “Najbolji plaginovi za keširanje u 2019.” i slično. Proveo sam dosta vremena testirajući različita rešenja. Ovde ću opisati ukratko nekoliko plaginova za keširanje za koje sam zaključio da su vredni razmatranja, sa navođenjem prednosti i mana.

Napomena: za LiteSpeed web hosting servere, ubedljivo najbolji plagin je LiteSpeed Caching plagin je ubedljivo najbolji izbor – videti poglavlje 3.5.

3.1. Hyper Cache Extended

Hyper Cache Extended
Hyper Cache Extended

Hyper Cache Extended je radio odlično na mom, inače prilično sporom, hostingu – isto ili bolje od svih ostalih plaginova za keširanje. Kada sam prešao na Gutenberg (WordPress 5.0), pretraga u glavnom meniju je prestala raditi – ispostavilo se da je ovaj plagin krivac. Zbog toga sam ga prestao koristiti. Inače je veoma jednostavan za podešavanje i radi sasvim OK.

3.2. W3 Total Cache

W3 Total Cache
W3 Total Cache

W3 Total Cache je moćan plagin za keširanje, ali ima izuzetno puno opcija za podešavanje. Ako znate čemu svaka od njih služi i kako je najbolje da ih podesite za svoj sajt (i hosting), onda Vam ovaj članak nije potreban i mogu Vas samo zamoliti da me uputite na izvore & literaturu. Ozbiljno.

Pronalaženje optimalnog podešavanja menjanjem svake opcije, pa testiranjem sajta, uzima previše vremena. Broj mogućih permutacija je ogroman. Kada se podesi kako treba, dobijaju se rezultati koji su među najboljima, ako ne i najbolji. Samo je pitanje koliko se vreme i trud oko podešavanja i testiranja isplate, pošto drugi plaginovi ovde opisani nisu drastično sporiji.

Ako imate dovoljno vremena, znanja i ne baš najsporiji server, W3 Total Cache bi mogao biti optimalan izbor.

3.3. WP Fastest Cache

WP Fastest Cache
WP Fastest Cache

WP Fastest Cache je po jednostavnosti podešavanja i odličnim performansama (i) na sporijem hostingu sličan prvom opisanom plaginu za keširanje. Po performansama je najbliže dobro podešenom W3 Total Cache. Nažalost i ovde se javio problem da pretraga na glavnom meniju sajta ne radi.

Ovaj plagin ima integraciju za Cloudflare koju je ipak bolje ne dirati – barem je tako najbolje radilo na mom sajtu.

3.4. WP Super Cache

WP Super Cache
WP Super Cache

WP Super Cache, plagin koji pravi Automattic, kompanija koja stoji i iza WordPress-a. Ovaj plagin nije brzinski šampion. Lakoća podešavanja je srednja – pokazaću moja podešavanja u ovom članku. Razlog iz kojeg sam se odlučio za ovaj plagin je što sa njim sve radi – 100% funkcionalnosti sajta je ostalo. A ipak nije baš duplo sporiji od ostalih.

Izmena od 14. februara 2019: zbog promene hosting servera, koristim LiteSpeed cache, videti poglavlje 3.5. za detalje.

Sad ću pružiti niz slika koje prikazuju podešavanja. Za sajtove gde se sadržaj često menja, mogu se izabrati upola kraća vremena osvežavanja keša.

First setup page – enabling caching
Podešavanje prve stranice “Easy”
Advanced setup options
Advanced opcije – prvi deo
“Cache Location” directory should be left as it is “by default”
Direktorijum “Cache Location” ostaviti kakav jeste “po defaultu”
Cache timeout setting
Podešavanje vremena trajanja keša
Enabling cache preload for all the pages
Uključivanje keširanja svih stranica

To je setup koji koristim. Sve ostale opcije su ostavljene na “fabričkim vrednostima”.

3.5. LiteSpeed Cache

LiteSpeed Cache
LiteSpeed Cache

Ako je server na kojem se sajt nalazi LiteSpeed, onda se ubedljivo najbolji rezultati dobijaju korištenjem plagina LiteSpeed Cache. Ovaj besplatni plagin rešava keširanje, minimizaciju koda, kao i optimizaciju baze (čime menja plagin WP Optimize na primer).

Po performansama, ni jedan drugi plagin za keširanje se ne može meriti sa ovim – naravno, ako i samo ako je server LiteSpeed. Tj. za servere koji nisu LiteSpeed, ovaj plagin nije najbolje rešenje.

Slike ispod pokazuju rezultate brzine učitavanja iste stranice, istog sajta, prvo sa WP Super Cache, a kasnije sa LiteSpeed Cache plaginom za keširanje:

Page load times using WP Super Cache plugin on a LiteSpeed hosting server
Vreme učitavanja stranice sa WP Super Cache plaginom na LiteSpeed hosting serveru
Page load times using LiteSpeed Cache plugin on a LiteSpeed hosting server
Vreme učitavanja stranice sa LiteSpeed Cache plaginom na LiteSpeed hosting serveru

Alati korišteni za merenje performansi.


U suštini je to – to. Sva pitanja i sugestije možete ostaviti u polju za komentare ispod.

Share...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.