BikeGremlin pretraga...

Mediavine recenzija – monetizacija mog sajta

U ovom članku podeliću svoje iskustvo sa Mediavine (link ka zvaničnom sajtu), platformom za monetizaciju sajtova. Objasniću proces prijave, implementaciju, i koliko se dobro zarađuje u odnosu na Gugl AdSense. Tako da je ovo kombinacija tutorijala i recenzije. 🙂
U posebnom članku napisao sam Setupad recenziju (još jedna platforma za monetizaciju).

Napomena: moji prioriteti su očuvanje i deljenje znanja (i lakoća upotrebe sajta) – novac je samo nusproizvod toga. Inače možete podesiti Mediavine da donosi veću zaradu i prikazuje više reklama u odnosu na ono što sam ja podesio ovde.

Status: Aktivan
Od septembra 2022. – na dalje

Aktivno koristim ovu uslugu – mislim da nema iskrenije preporuke od toga – ali pročitajte sekcije 9 i 10 ovog članka.

Sadržaj:

 1. Šta je to Mediavine?
 2. Proces prijave
 3. Proces prijema
 4. Konfigurisanje platforme
  4.1. Isključivanje reklama na određenim stranama
  4.2. Konfigurisanje reklama u kontrolnoj tabli
  4.3. Pregled mog setapa reklama
  4.4. Završna podešavanja
  4.5. Mediavine Grow platforma
 5. Problemi i bagovi
  5.1. Bag u kontrolnoj tabli
  5.2. Greške u browser konzoli (manji problem?)
 6. Performanse – brzina, CLS i LCP
 7. Zarada – monetizacija
  7.1. Rokovi isplate
  7.2. Koliko se zaradi?
 8. Zaključak – moj utisak
 9. Ažuriranje s kraja 2023. – rangiranje na Guglu
 10. Mediavine – dobar, loš, pohlepan


1. Šta je to Mediavine?

Mediavine je kompanija koja se bavi monetizacijom sajtova, pomoću automatizovane platforme. Dakle, slično kao Gugl AdSense, Mediavine automatizuje sledeći proces:

 • Prikupljanje novca za oglašavanje od kompanija koje se žele reklamirati (uz izbor kvalitetnih ponuda).
 • Omogućavanje automatizovanog prikaza reklama na vašem sajtu (u saradnji i dogovoru sa vama, naravno).
 • Isplata dela zarade od reklama vama, kao vlasniku sajta preko kojeg se reklame plasiraju.

Koliko znam, kompanija postoji od 2006. godine, a Generalni direktor & koosnivač je Eric Hochberger (link ka Linkedin profilu mu 🙂 ).

Mediavine ima sjajnu reputaciju po pitanju visine zarade koju omogućava, a i po pitanju performansi sajtova. Drugim rečima – omogućavaju da zaradite puno novca, bez da vam se stranice sajta sporo učitavaju.

Po mom dosadašnjem iskustvu, svaki servis za automatizovano prikazivanje reklama usporava učitavanje stranica u izvesnoj meri. AdSense nije previše loš, dok je Setupad po mom iskustvu bio prilično trom. Znate koliko je frustrirajuće kad samo sedite i čekate da se stranica konačno učita? Zbog toga je važno da platforma za monetizaciju pruža dobre performanse.

Zato ću u ovoj recenziji meriti i uticaj na brzinu, pored iznosa zarade, i porediti ih sa alternativama koje sam do sada koristio. Ali prvo da prođemo kroz proces prijema:

– Sadržaj –


2. Proces prijave

Pre nego što se prijavite, proverite da li ispunjavate sledeće uslove:

 • 50.000 sesija u poslednjih 30 days (po Gugl Analitici).
 • Dobra reputacija kod Gugl AdSense.
 • Originalan sadržaj u bilo kojoj oblasti.
 • Obiman, kvalitetan sadržaj.

Ako to ispunjavate, na Mediavine sajtu kliknite na dugme “Apply” i ispunite tamo tražena polja (osnovne informacije, adresa sajta, i kontakt email). Tražiće i da priložite PDF eksport izveštaja o broju poseta u poslednjih 30 dana, iz Gugl Analitike. Dobićete detaljno uputstvo, a ova slika je samo kao “skraćeni vodič:”

Imajte na umu da je u trenutku kad ovo pišem, još uvek potrebno priložiti statistiku iz “stare” Gugl Analitike (tj. ne iz nove V4 Analitike).

Kada to sve uradite, budite strpljivi i čekajte da prođe proces pregleda vaše prijave (i sajta). Ako sve prođe kako treba, iz Mediavine će vam se javiti da započnete proces prijema.

– Sadržaj –


3. Proces prijema

Dobićete sve instrukcije mejlom, lepo objašnjeno – i sve vreme biti u kontaktu sa živim ljudima iz kompanije, što je osveženje u odnosu na AdSense. Ukratko:

 • Na mejl adresu preko koje ste aplicirali dobićete link za reset i postavljanje nove lozinke svog naloga na Mediavine kontrolnoj tabli.
 • Zatim treba da u zaglavlje stranica svog sajta dodate svoju Mediavine skriptu.

Skripta se nalazi pod:
Settings -> Ad Setup -> Non-WordPress Ad Setup

Ako koristite WordPress, možete to izvesti i preko zvaničnog Mediavine WordPress plagina (link ka wp.org) – samo sledite jasne instrukcije koje ćete dobiti.

Ja sam se odlučio izbeći dodavanje plagina (što manje plagina, to bolje), i skriptu sam implementirao preko child teme:

// BEGIN Mediavine
function mediavine_autoads() { ?>
<script type="text/javascript" async="async" data-noptimize="1" data-cfasync="false" src="//scripts.mediavine.com/tags/vas-mediavine-id.js"></script>
<?php
}

add_action( 'wp_head', 'mediavine_autoads', 10 );
// END Mediavine

Obrišite keš sajta.

Nakon što se potvrdi da ste dobro dodali skriptu, dobićete mejl sa zahtevom da odobrite Mediavine-u da uređuje vaš Google Ad Manager (ili/i da ga kreira, ako ga nemate).

Sledeće na redu je bilo (lepo i detaljno) uputstvo za popunjavanje svih opcija u kontrolnoj tabli. Veliku većinu ovoga sam uradio odmah, pre nego što sam bio dobio mejl – toliko je intuitivan interfejs. 🙂

– Sadržaj –


4. Konfigurisanje platforme

Ako koristite Cloudflare, isključite Rocket Loader – inače sajt neće lepo raditi sa Mediavine reklamama.

Većina opcija u kontrolnoj tabli su intuitivne. Ovde ću se baviti samo onima za koje mislim da vredi pružiti dodatno objašnjenje (ovo svakako radim besplatno, prvenstveno kao lični podsetnik).

Mediavine po svemu sudeći posvećuje dosta pažnje kvalitetu korisničkog iskustva. To se vidi po strogom izboru sajtova sa kojima sarađuju, kao i po metodama za implementaciju. Različite vrste reklama i implementacija su lepo objašnjene na njihovom sajtu – evo par linkova koji su meni bili zanimljivi i korisni (sve je na engleskom, naravno):

Sve u svemu, Mediavine nudi lepa objašnjenja, čak i preporuke, ali krajnji izbor toga sa kakvim vrstama reklama ćete sve maltertirati posetioce je ipak na vama. Reklame su najčešće kompromis između savršenog korisničkog iskustva i maksimalne zarade.

– Sadržaj –


4.1. Isključivanje reklama na određenim stranama

“Ne želim da se reklame prikazuju na početnim (“home”) stranicama sajtova. Kako to da izvedem?”

U kontrolnoj tabli idite na
Settings -> Disable Ads

Tu možete čekirati opciju za isključivanje baš svih reklama (prva na spisku, “All Ads”), ili isključiti samo pojedine vrste reklama. Možete podesiti isključivanje da radi samo do željenog datuma.

Uglavnom, kada sve podesite, dobijate kod koji treba ubaciti na željenu stranicu (za WordPress to može ići bilo kao “Custom HTML” blok, ili pomoću child teme).

Primer koda koji blokira sve reklame na stranici:

<div id="mediavine-settings" data-blocklist-all="1" ></div>

Pomoću ovog alata, tehnički biste mogli urediti koje vrste reklama se prikazuju na svim stranicama sajta. Međutim, Mediavine preporučuje da se ovaj alat koristi samo za određene stranice. Za uređivanja reklama na nivou celog sajta, treba koristiti “Ad Settings” opcije, ili se obratiti podršci ako imate neke specifične zahteve.

– Sadržaj –


4.2. Konfigurisanje reklama u kontrolnoj tabli

Mediavine kontrolna tabla je lepo, logično složena. Omogućava da se iz nje lako podesi praktično sve vezano za prikaz reklama.

Na osnovu AdSense iskustva, mislim da reklame između paragrafa teksta stranica drastično povećavaju zaradu. Za razliku od Gugla, Mediavine omogućava da podesite fiksno ograničenje maksimalnog broja takvih reklama po stranici, kao i relativnu učestalost prikaza takvih reklama.

Settings -> In-Content Ads

Podesio sam broj i učestalost prikaza reklama na najmanji mogući u meniju, a broj paragrafa teksta članka između dve susedne reklame sa postavio na 3 (najveći mogući broj dat u opcijama).

Videću kako ovo izgleda u praksi na sajtu (da li je pretrpano), kao i koliko zarade donosi, pre nego što se konačno odlučim da li da ipak batalim ovu vrstu reklama u potpunosti.

– Sadržaj –


4.3. Pregled mog setapa reklama

Pre nego što počnem sa metrikama zarade i performansi, evo kratkog pregleda mojih podešavanja. Dakle, prolazim redom opcije pod “Settings” menijem.

– Sadržaj –


4.3.1. Ad Settings

Feature Settings

 • Turn On New Features Automatically – Disable, ostaviću drugima beta-testiranje.

Optimize for Core Web Vitals

 • Optimize Ads for Mobile PageSpeed – Enable
 • Optimize Ads for Desktop PageSpeed – Enable
 • Optimize Ads for CLS – Enable; Trebalo bi da spreči CLS probleme i penale.
 • “Advertisement” Label – Enable; Hoću da reklame budu jasno označene kao reklame.
 • Color Mode – Dark; Kao moj humor. 🙂
 • Mobile Inview – Enable; Cool opcija koja čini da se reklame zadrže malo duže pri skrolovanju.
 • Desktop Inview – Enable
 • Optimize Sticky Sidebar CLS – Enable; Trebalo bi da spreči CLS penale za reklame koje stoje sa strane.

Google Analytics

Adhesion Units
Google ovo zove “Anchor” (“Sidro”) reklame – stoje zalepljene pri dnu ekrana. Po mom iskustvu sa drugim sličnim platformama, ovo su najbolje plaćene reklame.

 • Mobile – Enable
  Isključivanje ovih reklama vam smanjuje zaradu za oko 20%.
 • Tablet – Enable
 • Outstream Mobile Adhesion – Disable; Zalepljeni video na dnu ekrana? Ne, hvala.
 • Desktop – Enable
 • Adhesion Close Button – Enable; Da, cenim da posetiocima treba ostaviti mogućnost da sklone “lepljive” reklame.
 • Adhesion Wrapper Theme – Dark; Kao moja duša. 🙂

Skylight

PSA Options

Smanjite CLS i pomozite svojim izabranim humanitarnim organizacijama.

Optional Ad Units

 • Mobile Interstitial Ads – Disable; Reklame koje se pojave preko celog ekrana, kada posetilac prelazi na drugu stranicu sajta. Loša ideja na desktopu, prihvatljivo na mobilnom. Za moj sajt donose oko 2% ukupne zarade, tako da sam ih disejblovao.
 • Desktop Interstitial Ads – Disable
 • Leaderboard Ads – Disable; Veliki baneri u vrhu stranica. Neću da reklame budu prva stvar koju ljudi vide kad dođu na sajt.
 • Chicory – Disable; To je za sajtove sa receptima.
 • GumGum In-Image Ads – Disable; Reklame u dnu slika na sajtu. Pokrivaju donji deo slike.

– Sadržaj –


4.3.2. In-Content Ads

Reklame koje idu između paragrafa teksta, tj. unutar samih članaka na sajtu. Donose odličnu zaradu, ali mogu biti naporne, pogotovo ako ih ima previše.

Mobile

 • Mobile Ad Frequency – Very Low: 22% Ad Density; Koliko od ukupne dužine (tj. “visine”) članka će biti dato za reklame (kada se visina svih reklama na stranici sabere). 22% je najmanje podešavanje i mislim da je sve preko toga previše reklama.
 • Mobile Ad Minimum Spacing – 3 Paragraph; Koliko paragrafa teksta mora biti najmanje između dve reklame na stranici. 3 je najviše što se može izabrati u opcijama, a voleo bih da postoji opcija da se barem 5 paragrafa nađe između dve reklame.
 • Mobile Ad Limit – 8 (najmanji mogući broj, voleo bih da postoji opcija od 6, ili čak “samo” 4 reklame)

Desktop

 • Desktop Ad Frequency – Very Low: 10% Ad Density
 • Desktop Ad Minimum Spacing – 3 Paragraph (kao i za mobilni, voleo bih da mogu izabrati da bude barem 5 paragrafa članka između reklama).
 • Desktop Ad Limit – 4 (najmanji mogući broj, sasvim OK)

Recipe Ads

 • Enable Jump to Recipe Arrival Unit – Disable
 • Recipe Instruction Density – None
 • Default Recipe Ads – Low

Advanced In-Content Ads

 • In-Content Placement Rules – Run In-Content Ads Anywhere (Default)
 • Ads in HTML Lists – Disable; Ne želim reklame između lista (poput ove). Otežavaju praćenje sadržaja.

– Sadržaj –


4.3.3. Video

Recommended Settings

 • Universal Player on Desktop – Enable; Mediavine overlay video plejer objašnjen (Mediavine link).
 • Universal Player on Mobile – Disable
  Zauzima puno prostora na već malom ekranu mobilnog telefona. Isključivanje ovih videa vam smanjuje zaradu za oko 20%.
 • Autoplay First Mobile Video – Disable; Ne želim da video sam “napadne” posetioce dok ne kliknu “plej.”
 • Autoplay First Desktop Video – Disable
 • Optimize Mobile Video Placement – Disable; Ako se omogući, Mediavine će sam presložiti videe koje ste ubacili na stranicu, tako da donose najveću zaradu uz maksimalnu brzinu učitavanja stranica. Kad ubacim video, on je ubačen tamo gde treba, s razlogom.
 • Optimize Desktop Video Placement – Disable
 • Enable Mid-Roll – Enable; Prikaz reklama u toku puštanja videa.
 • Featured – Možete izabrati video koji će biti ubačen na stranice na kojima niste ubacili ni jedan video. Ne, hvala.
 • Enable Default Captions – Disable; Mogućnost unosa titla na videe.

Advanced Settings

 • Featured Video Headline – Ne koristim featured video opciju
 • Default Embedded Video Headline – I ovo sam ostavio prazno
 • HTML Element to Wrap Auto-Inserted Headline – h2
 • Disable Autoplay for Users That Close Sticky Videos – Enable
 • Desktop Stick Player to Content Side – Disable; Ako se ovo omogući, onda se video reklame neće prikazivati u bočnom meniju na desktopu, već u sekciji gde je sadržaj.
 • Opcije vezane za dizajn – ostavio sam većinu kako su po “difoltu.”
 • YouTube Channel ID – kako videti ID svog YouTube kanala (Mediavine link)
 • Google Video Sitemap – Treba još da testiram i vidim kako ovo podesiti u praksi, mada ne znam koliko ima smisla za videe koji su već na YouTube davati Guglu site-mapu istih.

– Sadržaj –


4.3.4. Privacy ~ 4.3.10. Users

Neću ulaziti u detalje ovih podešavanja. Dosta su individualna i specifična. I dosta intuitivna i laka da se samostalno popune/podese.

Samo ću napomenuti da Mediavine omogućava rešavanje onog pop-upa za prihvatanje kolačia (GDPR, CCPA i društvo), uz postavljanje linka ka mojoj stranici o privatnosti direktno u kontrolnoj tabli. Jedna briga i glavobolja manje – odlično! 🙂

– Sadržaj –


4.4. Završna podešavanja

Custom CSS za izbegavanja lošeg prikaza (“isecanja”) reklama na manjim ekranima (dodati pomoću izmena “style.css” fajla WordPress child teme, ili WordPress Additional CSS opcije):

/* BEGIN Mediavine CSS Adjustment */
@media only screen and (max-width: 359px) {
  .site-content {
    padding-left: 10px !important;
    padding-right: 10px !important;
  }
}
/* END Mediavine CSS Adjustment */

Treba i blokirati sve reklame koje se slučajno posluže mimo HTTPS protokola. Ovo se može izvesti izmenom “functions.php” fajla child teme:

// BEGIN block insecure assets
function no_macho() { ?>
<meta http-equiv="Content-Security-Policy" content="block-all-mixed-content" />
<?php
}
add_action( 'wp_head', 'no_macho', 9 );
// END block insecure assets

Na kraju, ali ne i najmanje važno, dobio sam dodatak za “politiku privatnosti” sa podacima bitnim vezano za Mediavine reklame – dobro je što nisam to sam morao dorađivati. 🙂

– Sadržaj –


4.5. Mediavine Grow platforma

Kada počnete sarađivati sa Mediavine, dobićete mogućnost integracije sa “Grow” platformom. Šta je to?

To je platforma koja omogućava posetiocima vašeg sajta da kreiraju svoj Grow nalog, i pomoću tog naloga čuvaju (“bukmarkuju”) i dele (“šeruju”) stranice vašeg sajta. Naravno, omogućava i pristajanje na prikaz personalizovanih reklama (“ne laje kera radi sela…”).

O potencijalnom značaju Grow platforme, detaljnije sam pisao u članku o mejling listi i monetizaciji sajta (link ka BikeGremlin biciklističkom sajtu).

Ali to nije sve (sad zvučim kao oni na TV reklamama 🙂 )! Grow omogućava prijavljivanje na mejling listu, bez ikakvih dodatnih WordPress plaginova i slično.

Za implementaciju sam koristio custom HTML i child temu, pošto izbegavam dodavati WordPress plagine bez preke potrebe.

Kod za implementaciju Grow funkcionalnosti na WordPress sajt (dodajte ga u functions.php svoje child teme):

// BEGIN Mediavine GROW
function mediavine_grow() { ?>
<script data-grow-initializer="">!(function(){window.growMe||((window.growMe=function(e){window.growMe._.push(e);}),(window.growMe._=[]));var e=document.createElement("script");(e.type="text/javascript"),(e.src="https://faves.grow.me/main.js"),(e.defer=!0),e.setAttribute("data-grow-faves-site-id","YourUniqueGrowSiteID=");var t=document.getElementsByTagName("script")[0];t.parentNode.insertBefore(e,t);})();</script>
<?php
}

add_action( 'wp_head', 'mediavine_grow', 15 );
// END Mediavine GROW

Kod za blokiranje Grow funkcija na stranici:

<div id="hide-grow-widget"></div>

Ažuriranje, decembar 2023:
Mediavine Grow softver i dalje ne podržava potvrdu mejlova korisnika koji se prijavljuju (double opt-in). To je neozbiljno, spamerski, i morao sam malo “hakovati” kako bih napravio double-opt-in prijavu na mejling liste.

– Sadržaj –


5. Problemi i bagovi


5.1. Bag u kontrolnoj tabli

Tokom rada u Mediavine kontrolnoj tabli, dešavalo mi se da, kada kliknem na “Ad Settings” meni, budem izbačen na ekran za logovanje. I to se ponavlja nakon svakog logovanja, u dužem periodu.

Klik na ekran mimo “OK” tastera omogućava da pristupim opcijama.

Ovaj problem je otklonjen u roku od 24 časa nakon što sam ga prijavio. To je odlično.

– Sadržaj –


5.2. Greške u browser konzoli (manji problem?)

Za razliku od AdSense, prikazivanje Mediavine reklama izbacuje greške u konzoli browsera.

Greške su prisutne i na početnoj strani Mediavine sajta (i na drugim stranama). 🙁

Da ne bude zabune: ovo se ne vidi kada se sajt pregleda, ne pravi vidne probleme u radu sajta.

Većina grešaka je u međuvremenu nestala sama od sebe, nakon nešto više od jednog dana prikazivanja reklama na mojim sajtovima. Sliku grešaka čuvam prvenstveno kao lični podsetnik.

Tehnička podrška se obavlja putem mejla. Odgovaraju ažurno. Odgovori su smisleni i korisni (prosto rečeno: pročitaju i razumeju šta ste napisali, pa odgovore nešto što vam zaista pomaže).

– Sadržaj –


6. Performanse – brzina, CLS i LCP

Svako rešenje za automatizovani prikaz reklama usporava sajtove. Samo je pitanje koliko (u kojoj meri).

Na osnovu mojih inicijalnih testova, mogu reći da Mediavine ne usporava sajtove ništa više od Gugl AdSense. Da se moram opkladiti u pivo, stavio bih novce na to da je Mediavine i za nijansu brži (kada se poredi slična količina reklama na stranici).

Pošto po Gugl Analitici nedelja dana počine danom nedeljom, 🙂 metrike ću uzeti počev od nedelje, 25. septembra 2022. I videti kakve su u poređenju sa periodom do 18. septembra. U periodu između 18. i 25. radio sam dosta brisanja keša, isprobavanja različitih rasporeda reklama i slično, tako da su ti rezultati na sve strane, iz razloga koji nemaju direktno veze sa performansama Mediavine reklama.

Uz napomenu da sam AdSense koristio samo sa “sidro” reklamom (lepljivom u dnu ekrana). Ostale su ubijale performanse, bez da donose neku drastično veću zaradu. Sa Mediavine, imam mogućnost da ograničim koliko reklama će biti ubačeno unutar teksta članka (kao i da podesim minimalan broj pasusa pre ubacivanja naredne reklame). Inicijalni utisci posetilaca su da te reklame ne smetaju, da nisu napadne. Ostale reklame ne smetaju sadržaju uopšte, pošto stoje po ugovima ekrana.

Drugim rečima: Mediavine ulazi u “trku” sa puno većim brojem reklama na stranici.
Probao sam podesiti Gugl da radi sa više reklama, barem na nedelju dana, kako bih imao bolje poređenje. Međutim, zbog nemogućnosti kontrole, sajt je bio zatrpan, pretrpan reklamama, i posle par dana sam bio odustao.

Šta je sa CLS i LCP?
Testirao sam ovo intenzivno – i na desktopu, i na mobilnom. Za sada nema nikakvih problema, ali pratim situaciju u Google Search Console (GSC).

– Sadržaj –


7. Zarada – monetizacija

Da li se Mediavine plaća bolje od AdSense? Kolika je zarada i kakav je sistem isplate?

Odgovoriću na ta pitanja u naredna dva pod-poglavlja: 🙂


7.1. Rokovi isplate

Počeću sa informacijom bitnom za one koji žive od sajta, a koriste platforme poput AdSense i sličnih. Na isplatu se čeka 65 dana. Slika govori više od reči (vidite kako je dobro i pregledno dizajnirana Mediavine kontrolna tabla):

Dakle, na primer:

 • Novac koji zaradite u januaru (do kraja tog meseca), dobićete na račun sredinom aprila.
 • Zaradu za februar, dobićete na račun sredinom maja.
 • I tako dalje – praktično dva ipo meseca “zadrške.”
 • U mom slučaju, krenuo sam sa Mediavine krajem septembra, do tada sam koristio AdSense.
 • Krajem oktobra, dobiću isplatu AdSense zarade (od Gugla).
 • Onda, Mediavine zaradu za tih poslednjih par dana septembra (kada sam počeo sa Mediavine) dobijam tek u decembru.
 • Zaradu od oktobra dobiću tek u januaru naredne godine – i tako dalje.

Ameri ovo zovu “Net 65 isplata.” Meni lično ne smeta da sačekam. Imam iskustvo sa ovakvim načinom isplate sa Amazon affiliate programom (link ka mom biciklističkom sajtu). U praksi: dobijam isplate svakog meseca, nakon inicijalne tromesečne “zadrške.” I Amazon i Mediavine su kompanije sa dobrom reputacijom, dugo u poslu, tako da se ne brinem da mi neće isplatiti moj novac.

– Sadržaj –


7.2. Koliko se zaradi?

Mediavine sebi uzima 25% od novaca koje naplate oglašivačima (20% ako imate preko 5 miliona prikazanih reklama mesečno).

Statistika za praćenje zarade po stranicama, tipovima reklama i sl. je fenomenalno urađena. Izuzetno pregledno, sistematično i lako za snalaženje.

Za razliku od AdSense, koji plaća samo kada posetioci kliknu na reklamu, Mediavine plaća i po prikazu reklame (naravno, klik na reklamu ipak donosi puno veću zaradu od samog prikaza). Za moje sajtove, Mediavine zarada je pet do deset puta veća u odnosu na AdSense (u zavisnosti od toga koji meseci se porede).
Ažuriranje, decembar 2023:
Nakon što sam isključio video reklame na mobilnom i pretrpavanje reklamama unutar tekstova na mobilnom, zarada je pala na otprilike 30% preko zarade koju sam imao sa AdSense uz slična podešavanja. Za više detalja, vidite sekciju: “10. Mediavine – dobar, loš, pohlepan.”

RPM za reklame sa Guglom mi je bio oko $2, a sa Mediavine je oko $15 $10.

Raspored zarade po tipu reklama:

 • 28% – Overlay video reklame u uglu/dnu ekrana (“Universal Player”)
 • 26% – Reklame između paragrafa teksta članaka (“in content”)
 • 25% – Reklame usidrene u dnu stranice (“sticky,” “Adhesive,” “anchor”)
 • 16% – Lepljive bočne (“Sidebar Sticky”) reklame (samo na desktopu)
 • 3% – Bočne (“Sidebar”) reklame (samo na desktopu)
 • 2% – Interstital reklame (preko celog ekrana kada se otvara druga stranica/link sajta – samo na mobilnom).

Ubrzo sam izbacio Iterstital reklame – previše ometaju, a ne donose ni neku zaradu.

Inače, Mediavine misli da treba da dozvolim više reklama između paragrafa teksta članaka:

Sa ovim se ne slažem. Siguran sam da bi dodavanje još reklama unutar članaka povećalo zaradu, ali mislim da bi to otežalo praćenje članaka, pogotovo tutorijala.

Ako sve bude bilo kako treba, ažuriraću ove podatke nakon godinu dana – kada ispratim sve sezonske fluktuacije i prikupim još statističkih podataka.

– Sadržaj –


8. Zaključak – moj utisak

Suština
Pokrenuo sam svoje sajtove 2015. godine. Prihodi od AdSense reklama su bili dovoljni da pokriju troškove.

Monetizacija sajtova mi je omogućila da informacije pružim svima, besplatno, bez da išta plaćam za to. Veoma sam zahvalan za sve PayPal donacije, i dobrim ljudima koji me podržavaju preko Patreona, ali volim što mogu ostati 100% nezavistan zahvaljujući nekoliko reklama na sajtu.

Sa Mediavine, pak, po prvi put nakon punih sedam godina (i preko petsto napisanih kvalitetnih članaka), mogu reći da moji sajtovi prave i neku dodatnu zaradu. To je lepo. Sudeći po broju posetilaca svakog dana, i povratnim informacija u komentarima, rekao bih i da je zasluženo (po cenu da zvučim neskromno). Hvala svima (uključujući i Gugl AdSense i, sada, i kompaniju Mediavine) koji podržavaju moj rad tokom svih ovih godina. 🙂

Tehnikalije
Ažuriraću ovu recenziju početkom 2023. godine. Do tada ću prikupiti više statistika i (nadam se) par uplata od Mediavine. Za sada, moji utisci su, ukratko: volim pisati, praviti tutorijale, i to svakako radim da sebi pomognem (radio sam to i pre bilo kakvih sajtova, u formi Word dokumenata i Excel tabela).

 • Prijava i pristup su išli glatko i jednostavno.
 • Tehnička implementacija je relativno jednostavna i OK objašnjena (a nadam se da će i ovaj članak pomoći onima koji ne žele instalirati još jedan WordPress plagin 🙂 ).
 • Brzinske performanse sajta su OK – s obzirom na to da se koristi alat za automatizovani prikaz reklama. Svakako nije sporije od AdSense.
 • Zarada je odlična.
 • Tehnička podrška je dobra.
 • Dosta dobro se razumeju u ovo čime se bave.

Sudeći po dosadašnjim utiscima, žao mi je što nisam puno ranije počeo sarađivati sa Mediavine.

– Sadržaj –


9. Ažuriranje s kraja 2023. – rangiranje na Guglu

Gugl je u septembru i oktobru 2023. napravio velike izmene svog algoritma za pretragu i rangiranje sajtova u rezultatima pretrage. Gugl tvrdi da ove izmene povećavaju kvalitet odgovora koji se dobijaju kada se “gugla.”

Sad, primetio sam da je dosta sajtova koji koriste Mediavine monetizaciju “oštećeno” (pad broja poseta i lošije rangiranje). OK, meni deluje da je ogroman procenat “Mediavine sajtova” napravljen sa glavnim ciljem da se zaradi od reklama. Pomislio sam “Možda je Gugl stvarno probao da poboljša rezultate pretraga.”

Međutim, primetio sam da je i moj sajt praktično “srezan na pola” u rezultatima pretrage u odnosu na isti period prethodne godine:

Mislim da se može reći (i da sam objektivan kada to kažem):

 • Biciklistički i računarski sajt na BikeGremlin.com domenu sam pravio sa idejom da znanje i informacije sačuvam i podelim.
 • Stručnjak sam, sa više decenija iskustva u oblastima o kojima pišem članke.
 • Članci na mojim sajtovima su dobro napisani (sudeći po velikoj većini povratnih informacija čitalaca) – svakako se nisu iskvarili za poslednjih par meseci. 🙂
 • Sajtovi rade brzo, stabilno i dobro su obezbeđeni.

S tim u vidu, moje pitanje i razmišljanje na glas:
Da li Gugl ima finansijski interes da umesto sajta sa Mediavine reklamama bolje rangira sajt sličnog kvaliteta koji prikazuje Gugl AdSense reklame?

U vreme kad ovo pišem, niko iz kompanije Gugl (ili Mediavine) ne daje odgovor na ovo prosto pitanje.

Svakako planiram nastaviti kako sam počeo: pisati članke kakvi meni pomažu kada tražim neke informacije (pošto svakako koristim svoje članke kao lični podsetnik), i unapređivati ih na osnovu povratnih informacija i pitanja čitalaca. Ali nisam mogao da ne primetim ovu “začkoljicu” sa Gugl rangiranjem.

– Sadržaj –


10. Mediavine – dobar, loš, pohlepan

Od svih servisa za monetizaciju preko automatizovanog prikaza reklama, Mediavine:

 • Ima ubedljivo najbolje performanse (ne usporava drastično učitavanje stranica za posetioce.

Mediavine Grow platforma omogućava i:

 • Dobru i lepo dizajniranu pretragu sajta.
 • Sugestije za slične / povezane članke za posetioce, koje rade brzo i ne opterećuju hosting server. Mislim da je ovo veoma korisno.

I to nije sve! 🙂 Mediavine takođe:

 • Plaća najviše (i ne uzimaju ogroman procenat sebi).
 • Prikazuju reklame na najbolji način, tako da najmane ometaju posetioce – osim u jednom slučaju. O tome pišem u nastavku.

Reklame unutar članka (između paragrafa teksta), na mobilnom telefonu, su previše učestale i ima ih previše. Pogledajte primer:

“Krivac” za ovo je vidljiv u sekciji “4.2. Konfigurisanje reklama u kontrolnoj tabli,” na slici 3, koju ću ovde ponovo prikazati (radi preglednosti):

Vidite da za desktop omogućavaju da se prostor koji reklame zauzimaju (u odnosu na tekst članka) ograniči na svega 10%, dok je za mobilni najniža dozvoljena vrednost 22%.

Slično je i sa najvećim ukupnim brojem reklama – 4 za desktop, a čak 8 za mobilni.

Ovo dovodi do stalnog prekidanja teksta reklamama, na svakih nekoliko paragrafa (ili: “paragrafi članaka stalno prekidaju reklame,” da se našalim malo 🙂 ).

Shvatam da Mediavine više zarađuje ako moj sajt zaradi više od reklama, ali treba imati neku meru. Obratio sam se podršci i koliko shvatam nisu raspoloženi da omoguće manji broj reklama na mobilnom u opcijama.

Ništa, guglaj, lupaj glavu. Tada sam se setio šta sam pisao u sekciji “4.1. Isključivanje reklama na određenim stranama.” Kada kažu “ne vidi šumu od drveća.” 🙂 Sa ovim kodom, mogu skroz isključiti reklame unutar članaka na mobilnom:

<!-- BEGIN NO MOBILE IN-CONTENT ADS -->

<div id="mediavine-settings" data-blocklist-content-mobile="1" data-expires-at="2098-12-31"></div>

<!-- END NO MOBILE IN-CONTENT ADS -->

Ovo će i meni i Mediavine-u smanjiti zaradu za oko 20%.
Ažuriranje:
Po rezultatima iz poslednjih deset dana, pad zarade je oko 25%. Za mesec-dva ću imati preciznije i pouzdanije rezultate.

Da su bili manje halavi, i omogućili prikaz 10% (i maks. 4) reklama na mobilnom, na stranicama bi se prikazalo svega nekoliko najbolje plaćenih reklama, tako da bi i posetiocima bilo ugodnije čitati članke, a zarada bi bila samo neznatno smanjena. Ovako je srezano 20% ~25%, ali iskustvo posetilaca će biti još bolje. 🙂

Još jedna stvar koju sam primetio na desktopu:
Ako otvorite ovu stranicu preko linka koji vodi ka ovoj sekciji (10), sve četiri desktop reklame će biti ubačene u toj sekciji – i ona će biti pretrpana reklamama. Ostatak članka iznad će biti 100% bez reklama između pasusa. Izgleda kao bag. Pošto često linkujem ka određenim sekcijama članaka, sada ozbiljno razmišljam o isključivanju in-content reklama i na desktopu.
Ažuriranje: isključio sam reklame unutar članaka i na desktopu, kako sam objasnio u nastavku.

Po statistikama iz poslednjih deset dana (nakon ukidanja reklama unutar članaka na mobilnom), reklame unutar članaka na desktopu, konfigurisane “restriktivno” kako sam ih ja bio podesio, donose oko 10% od ukupne zarade. Zato sam odlučio da i njih ukinem.

Kod za blokiranje reklama unutar članaka na desktopu i mobilnom:

<!-- BEGIN NO MOBILE OR DESKTOP IN-CONTENT ADS -->

<div id="mediavine-settings" data-blocklist-content-desktop="1" data-blocklist-content-mobile="1" data-expires-at="2098-12-31"></div>

<!-- END NO MOBILE OR DESKTOP IN-CONTENT ADS -->


Da završim ovo sa malo humora i ironije: 🙂


Podržite BikeGremlin
da ostane online i nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


patreon.com/bikegremlin

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content