BikeGremlin pretraga...
Start » Šta da kupim? » Recenzije Web Hostinga » MDDHosting Plaid hosting recenzija

MDDHosting Plaid hosting recenzija

U ovom članku pišem o svom iskustvu sa MDDHosting (affiliate link) Plaid hosting ponudom (shared i reseller hosting). Više u formi ličnih beleški i podsetnika, nego prave recenzije (ako vam posluži i pomogne, super; ako ne, opet super 🙂 ).

Status: Aktivan
Od maja 2019. – do jula 2019,
i od juna 2022. – na dalje

Hostujem sajtove ovde (uključujući i baš ovaj sajt) – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Sadržaj:

 1. Uvod i osnovni podaci
 2. Bezbednost i stabilnost
 3. Tehnička podrška
 4. Brzina – performanse
 5. Cene i raspoloživi resursi
 6. Zaključak i preporuka
 7. Dodatak: Migracija sajtova/naloga


1. Uvod i osnovni podaci

U recenziji MDDHosting Turbo Elastic reseller hostinga sam pisao opširno o ovoj kompaniji i o tome kako dodeljuju resurse za reseller hosting.

Ukratko: MDDHosting je postoji i radi već decenijama, i po mojoj proceni i iskustvu (a i povratnim informacijama drugih korisnika) pružaju pouzdanu i kvalitetnu uslugu.

MDDHosting nudi VPS, shared, i reseller hosting. Shared i reseller hosting nude na dve platforme:

 • Turbo
 • i Plaid

Turbo platforma je stabilna i brza, a Plaid platforma je najbrža koju sam do sada imao prilike probati (povrh toga što je stabilna).

“Plaid” je inače referenca na film Spaceballs (Amazon affiliate link). 🙂

Prelazak iz Sumanute brzine (brže od Svetlosne brzine i Sulude brzine) - u Plaid brzinu :)
Prelazak iz Sumanute brzine (brže od Svetlosne brzine i Sulude brzine) – u Plaid brzinu 🙂
Slika 1

– Sadržaj –


2. Bezbednost i stabilnost

Zaštita je na veoma visokom nivou. Počev od izolacije naloga koju pruža CloudLinux-ov CageFS, preko dobrog podešavanja servera, do odličnog Imunify360 softvera.

Stabilnost ove platforme možete videti na mojoj uptime status stranici:
status.bikegremlin.com

Zaista nemam šta dodati na ovu temu – koliko mogu videti, sve je tip-top. 🙂

– Sadržaj –


3. Tehnička podrška

Ovo ne mogu dovoljno nahvaliti. Zaista nisam iskusio bolju podršku.

Uzeću za primer “zaguljene” probleme koji imaju veze sa WordPress-om, kada ni sam nisam siguran je li problem do teme, nekog plagina, WordPress podešavanja, ili hostinga.

Velika većina provajdera će u tom slučaju dati šablonski odgovor – poisključujte sve plagine, stavite TwetyTwentyTwo temu i vidite je li onda sve OK, a ako jeste, sami tražite konflikt. Ali podršku MDDHostinga ne mrzi da pregledaju logove, ili se čak (uz odobrenje) uloguju u vaš WordPress bekend kako bi našli i rešili problem (barem u razumnim granicama, ne bih očekivao da besplatno sređuju loše napravljen WordPress sajt, naravno).

Drugim rečima, tehnička podrška je vredna, kompetentna, i brzo odgovara. Dobro poznaju sve tehnologije i usluge trećih strana na koje se njihovi servisi oslanjaju (Cloudflare, CloudLinux, LiteSpeed itd), tako da nisam doživeo probleme koje nazivam Kvaka 22.

Fenomenalno je prava reč. 🙂

– Sadržaj –


4. Brzina – performanse

Jednom rečju – Plaid. 🙂
Ne, ozbiljno, ovo je najbrži shared/reseller hosting koji sam video.
Ažuriranje, mart 2023: u momentu pisanja, HostXnow je za nijansu brži i odnosi titulu najbržeg hostigna koji sam probao.

Mesecima sam koristio Turbo platformu. Brza je. Ipak, prvenstveno zbog sajtova klijenata, hteo sam preći na platformu koja je najbrža za koju znam – kako u tom smislu ne bi bilo nikakvih kompromisa. Zato sam jedva dočekao da MDDHosting, pored shared, omogući i reseller hosting na svojoj Plaid platformi.

Moj prvi subjektivni utisak je da i lošije optimizovani sajtovi prosto lete u WordPress admin bek-endu. Isto tako, cPanel i WHM paneli rade osetno brže (osećaj je kao da sam zakačen na mašinu u lokalnoj mreži). Ovo čini rad na sajtovima dosta komfornijim. Ali šta je sa brzinom i iskustvom za posetioce? Evo testa performansi servera (bez keširanja i Cloudflare-a):

Rezultati testa performansi servera za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Rezultati testa performansi servera za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Slika 2

Da bismo dobili realniju sliku performansi za korisnike, koristim Octoperf test opterećenja, koji simulira 30 posetioca koji pregledaju sajt “kao da sutra ne postoji,” otvarajući novu stranicu čim se postojeća učita do kraja, svi u isto vreme. 🙂 Test sajt je napravljen u WordPress-u, sa malom WooCommerce prodavnicom.

Rezultati Octoperf testa opterećenja za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Rezultati Octoperf testa opterećenja za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Slika 3

Što je najlepše, test sajt je prošao bez vidnog skoka u zauzeću resursa – brzo skladište i procesor su bez problema obrađivali sve zahteve kako pristignu, a dobro keširanje se pobrinulo o tome da nemaju previše posla. Morao sam proveriti DNS da potvrdim da je test opterećenja “gađao” pravi server, bez preterivanja. 🙂

Ažuriranje:
Usluga ove kompanije se popravlja sa godinama, i naporno rade na daljim unapređenjima. Konkretan primer: MDDHosting-ovo unapređenje (optimizacija) MariaDB 10.6 baze (link ka njihovom forumu).

Rezultati testa performansi servera nakon optimizacije Maria DB 10.6 baze
Rezultati testa performansi servera nakon optimizacije Maria DB 10.6 baze
Slika 4

Ažuriranje:
MDDHosting je uspešno implementirao bezbedno Redis keširanje (link ka MDDHosting sajtu) na svom shared i reseller hosting okruženju. Ovo je jedini provajder za kojeg znam da nudi ovo.

Dobro, prezadovoljan sam performansama, ali koliko to košta i koliko sajtova mogu dodati na svoj Plaid reseller hosting nalog? Da vidimo:

– Sadržaj –


5. Cene i raspoloživi resursi

Koristim najmanji Plaid reseller paket ( $30 bazična mesečna cena ), i na njemu trenutno imam desetak produkcionih (mahom WordPress) sajtova. Ovo je statistika raspoloživih resursa i njihovog prosečnog zauzeća:

Raspoloživi resursi ("Limit") & njihova statistika prosečnog opterećenja ("Usage")
Raspoloživi resursi (“Limit”) & njihova statistika prosečnog opterećenja (“Usage”)
Slika 5

U paketu dobijam i 10 GB skladišnog prostora, 1 TB ( ~ 1000 GB ) protoka mesečno (bandwidth-a), i 10 cPanel naloga. Po mom iskustvu i računici, mogu opušteno hostovati barem još dvadeset sajtova, uz doplatu za cPanel naloge i skladišni prostor. Da objasnim to:

MDDHosting pruža mogućnost proširenja kapaciteta spram potreba, uz sledeću mesečnu doplatu:

 • Dodatni cPanel nalozi: $0,40 komad, mesečno.
 • Dodatni skladišni prostor: $0,30 po GB, mesečno.
 • Dodatni protok (bandwidth): $0,10 po GB, mesečno.

Naredni, jači paket ima duplo višu osnovnu mesečnu cenu ($60), i daje poduplane sve resurse (uz istu cenu doplate za više cPanel naloga, skladišnog prostora i protoka).

Po ovim cenama, isplati se koristiti manji paket dok god ne stignete do limita CPU, RAM-a, ili broja procesa – jeftinije izađe da samo doplatite za dodatne cPanel naloge, ili skladišni prostor, ako vam zatreba još (ovo se obračunava na kraju meseca, spram upotrebe). Jedini izuzetak je protok – ako vam zatreba dosta više protoka, jeftinije je uzeti jači paket (izađe na $0,03 po GB, umesto $0,10).

MDDHosting dozvoljava overselling, a u recenziji MDDHosting Turbo Elastic reseller hostinga objasnio sam detaljno kako proveriti i videti upotrebu resursa. Pogledajte taj članak za više detalja. Ovde dajem samo jednu sliku, čisto orijentaciono:

Plaid reseller hosting statistika upotrebe resurs - pokazuje i alocirane ("prodate"), pored zaista iskorištenih
Plaid reseller hosting statistika upotrebe resurs – pokazuje i alocirane (“prodate”), pored zaista iskorištenih
Picture 6

Ovo je dosta pregledno i predvidivo, tako da se ne plašim nekih neplaniranih dodatnih troškova – a daje puno fleksibilnosti. Na primer, mogu praviti hosting pakete po želji, pa dodeliti više resursa sajtu kojem je to potrebno (ako traži tipa 3 GB RAM-a i 3 vCPU jezgra ili više).

U recenziji HostMantis hostinga detaljno sam objasnio pravljenje hosting paketa i dodelu LVE resursa za njih.

Često kada čujem savete za hosting tipa “treba da upgrejduješ prelaskom na VPS,” samo se nasmejem (da li je VPS zaista brži od shared hostinga?). Sa ovakvom platformom, to je pogotovo slučaj. Moguće je koristiti zaista moćne resurse, dovoljne i za veću WooCommerce prodavnicu i slično. I sve je pod jedniim reseller nalogom, što olakšava održavanje.

– Sadržaj –


6. Zaključak i preporuka

MDDHosting (uz VeeroTech) je hosting kompanija u koju imam poverenja i čijom stabilnošću usluge sam prezadovoljan. Sa Plaid platformom, postaje i najbrži hosting koji sam probao.

Ja ovde hostujem većinu svojih sajtova. Ažuriraću ovaj članak u slučaju nekih promena (bilo unapređenja, ili problema/štucanja).

Ako se odlučite probati MDDHosting zahvaljujući ovom članku (ili uprkos njemu 🙂 ), možete iskoristiti moj MDDHosting affiliate link i tako podržati moj rad.
Možete iskoristiti TRYELASTIC kupon kod za 25% popusta u prva tri meseca.

– Sadržaj –


7. Dodatak: Migracija sajtova/naloga

Vredi i ovo spomenuti, sad nakon dužeg iskustva sa ovim provajderom. Selio sam sajtove ručno kako bih potvrdio da sve radi i da mogu sajtove seliti na i sa ovog provajdera bez problema.

Međutim, to traži više vremena, tako da sam u više navrata zamolio MDDHosting da importuju moj eksport bekapa. Prolazilo je sve bez problema – kako sa cPanel bekapima, tako i sa DirectAdmin bekapima.

Ova informacija može biti važna mnogim korisnicima, pa je navodim (bio sam to skroz smetnuo s uma). 🙂

MDDHosting je fenomenalan! 🙂

– Sadržaj –

2 misli o “MDDHosting Plaid hosting recenzija”

 1. Pozdrav,

  uzeo sam Plaid paket i prezadovoljan sam.

  Interesuje me tvoje mišljenje da li je potrebno tj. da li se dobija neka prednost korišćenja Cloudflare na tim sajtovima koji su sad kod MDDHosting?

  Odgovori
  • Ćao Bane,

   Ja koristim Cloudflare kad god mogu (klijenti iz EU koji se jako brinu zbog GDPR su podozrivi kada je u pitanju korištenje “američkih kompanija”, iz, po meni neracionalnog, straha od kazni).

   Cloudflare donosi još jedan sloj zaštite, bez puno dodatnih komplikacija i problema. Omogućava i brže seljenje sajta, kao i brže izmene (tj. propagaciju izmena) DNS zapisa.

   Što se same brzine tiče, to u velikoj meri zavisi od konfiguracije sajta, i od lokacije servera u odnosu na lokaciju posetilaca. Po mom iskustvu, Cloudflare uglavnom barem malo ubrza prosečnu brzinu, mada za posetioce koji su blizu hosting servera (fizička lokacija) donosi neko minimalno usporenje. Da pojasnim ovo sa par primera:
   – Ako je hosting server u Beogradu, za posetioce iz Srbije, Cloudflare može doneti desetinku usporenja, otprilike, ali će svima iz okolnih zemalja Cloudflare barem malo ubrzati učitavanje.
   – Ako je hosting server u državi Kolorado, posetiocima iz ostalih SAD država (pogotovo onih koje se ne graniče), Cloudflare će malo ubrzati učitavanje, dok će onima iz Kolorada doneti neko manje usporenje.

   Relja

Komentiraj