BikeGremlin pretraga...

MDDHosting Plaid hosting recenzija

U ovom članku pišem o svom iskustvu sa MDDHosting (affiliate link) Plaid hosting ponudom (shared i reseller hosting). Više u formi ličnih beleški i podsetnika, nego prave recenzije (ako vam posluži i pomogne, super; ako ne, opet super 🙂 ).
TL/DR: kratko i prosto rečeno – ovo je hosting koji bih preporučio majci da ona želi praviti sajt.

Status: Aktivan
Od maja 2019. – do jula 2019,
i od juna 2022. – na dalje

Hostujem sajtove ovde (uključujući i baš ovaj sajt) – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Sadržaj:

  1. Uvod i osnovni podaci
  2. Bezbednost i stabilnost
  3. Tehnička podrška
  4. Brzina – performanse
  5. Cene i raspoloživi resursi
  6. Zaključak i preporuka
  7. Dodatak: Migracija sajtova/naloga


1. Uvod i osnovni podaci

U recenziji MDDHosting Turbo Elastic reseller hostinga sam pisao opširno o ovoj kompaniji i o tome kako dodeljuju resurse za reseller hosting.

Ukratko: MDDHosting je postoji i radi već decenijama, i po mojoj proceni i iskustvu (a i povratnim informacijama drugih korisnika) pružaju pouzdanu i kvalitetnu uslugu.

MDDHosting nudi VPS, shared, i reseller hosting. Shared i reseller hosting nude na dve platforme:

  • Turbo
  • i Plaid

Turbo platforma je stabilna i brza, a Plaid platforma je najbrža koju sam do sada imao prilike probati (povrh toga što je stabilna).

“Plaid” je inače referenca na film Spaceballs (Amazon affiliate link). 🙂

Prelazak iz Sumanute brzine (brže od Svetlosne brzine i Sulude brzine) - u Plaid brzinu :)
Prelazak iz Sumanute brzine (brže od Svetlosne brzine i Sulude brzine) – u Plaid brzinu 🙂
Slika 1

– Sadržaj –


2. Bezbednost i stabilnost

Zaštita je na veoma visokom nivou. Počev od izolacije naloga koju pruža CloudLinux-ov CageFS, preko dobrog podešavanja servera, do odličnog Imunify360 softvera.

Stabilnost ove platforme možete videti na mojoj uptime status stranici:
status.bikegremlin.com

Zaista nemam šta dodati na ovu temu – koliko mogu videti, sve je tip-top. 🙂

– Sadržaj –


3. Tehnička podrška

Ovo ne mogu dovoljno nahvaliti. Zaista nisam iskusio bolju podršku.

Uzeću za primer “zaguljene” probleme koji imaju veze sa WordPress-om, kada ni sam nisam siguran je li problem do teme, nekog plagina, WordPress podešavanja, ili hostinga.

Velika većina provajdera će u tom slučaju dati šablonski odgovor – poisključujte sve plagine, stavite TwetyTwentyTwo temu i vidite je li onda sve OK, a ako jeste, sami tražite konflikt. Ali podršku MDDHostinga ne mrzi da pregledaju logove, ili se čak (uz odobrenje) uloguju u vaš WordPress bekend kako bi našli i rešili problem (barem u razumnim granicama, ne bih očekivao da besplatno sređuju loše napravljen WordPress sajt, naravno).

Drugim rečima, tehnička podrška je vredna, kompetentna, i brzo odgovara. Dobro poznaju sve tehnologije i usluge trećih strana na koje se njihovi servisi oslanjaju (Cloudflare, CloudLinux, LiteSpeed itd), tako da nisam doživeo probleme koje nazivam Kvaka 22.

Fenomenalno je prava reč. 🙂

– Sadržaj –


4. Brzina – performanse

Jednom rečju – Plaid. 🙂
Ne, ozbiljno, ovo je najbrži shared/reseller hosting koji sam video.
Ažuriranje, mart 2023: u momentu pisanja, HostXnow je za nijansu brži i odnosi titulu najbržeg hostigna koji sam probao.

Mesecima sam koristio Turbo platformu. Brza je. Ipak, prvenstveno zbog sajtova klijenata, hteo sam preći na platformu koja je najbrža za koju znam – kako u tom smislu ne bi bilo nikakvih kompromisa. Zato sam jedva dočekao da MDDHosting, pored shared, omogući i reseller hosting na svojoj Plaid platformi.

Moj prvi subjektivni utisak je da i lošije optimizovani sajtovi prosto lete u WordPress admin bek-endu. Isto tako, cPanel i WHM paneli rade osetno brže (osećaj je kao da sam zakačen na mašinu u lokalnoj mreži). Ovo čini rad na sajtovima dosta komfornijim. Ali šta je sa brzinom i iskustvom za posetioce? Evo testa performansi servera (bez keširanja i Cloudflare-a):

Rezultati testa performansi servera za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Rezultati testa performansi servera za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Slika 2

Da bismo dobili realniju sliku performansi za korisnike, koristim Octoperf test opterećenja, koji simulira 30 posetioca koji pregledaju sajt “kao da sutra ne postoji,” otvarajući novu stranicu čim se postojeća učita do kraja, svi u isto vreme. 🙂 Test sajt je napravljen u WordPress-u, sa malom WooCommerce prodavnicom.

Rezultati Octoperf testa opterećenja za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Rezultati Octoperf testa opterećenja za MDDHosting Plaid Elastic Reseller Hosting
Slika 3

Što je najlepše, test sajt je prošao bez vidnog skoka u zauzeću resursa – brzo skladište i procesor su bez problema obrađivali sve zahteve kako pristignu, a dobro keširanje se pobrinulo o tome da nemaju previše posla. Morao sam proveriti DNS da potvrdim da je test opterećenja “gađao” pravi server, bez preterivanja. 🙂

Ažuriranje:
Usluga ove kompanije se popravlja sa godinama, i naporno rade na daljim unapređenjima. Konkretan primer: MDDHosting-ovo unapređenje (optimizacija) MariaDB 10.6 baze (link ka njihovom forumu).

Rezultati testa performansi servera nakon optimizacije Maria DB 10.6 baze
Rezultati testa performansi servera nakon optimizacije Maria DB 10.6 baze
Slika 4

Ažuriranje:
MDDHosting je uspešno implementirao bezbedno Redis keširanje (link ka MDDHosting sajtu) na svom shared i reseller hosting okruženju. Ovo je jedini provajder za kojeg znam da nudi ovo.

Dobro, prezadovoljan sam performansama, ali koliko to košta i koliko sajtova mogu dodati na svoj Plaid reseller hosting nalog? Da vidimo:

– Sadržaj –


5. Cene i raspoloživi resursi

Koristim najmanji Plaid reseller paket ( $30 bazična mesečna cena ), i na njemu trenutno imam desetak produkcionih (mahom WordPress) sajtova. Ovo je statistika raspoloživih resursa i njihovog prosečnog zauzeća:

Raspoloživi resursi ("Limit") & njihova statistika prosečnog opterećenja ("Usage")
Raspoloživi resursi (“Limit”) & njihova statistika prosečnog opterećenja (“Usage”)
Slika 5

U paketu dobijam i 25 GB skladišnog prostora, 2 TB ( ~ 2000 GB ) protoka mesečno (bandwidth-a), i 25 cPanel naloga. Po mom iskustvu i računici, mogu opušteno hostovati barem još dvadeset sajtova, uz doplatu za cPanel naloge i skladišni prostor.

Da objasnim to:

MDDHosting pruža mogućnost proširenja kapaciteta spram potreba, uz sledeću mesečnu doplatu:

  • Dodatni cPanel nalozi: $0,40 komad, mesečno.
  • Dodatni skladišni prostor: $0,30 po GB, mesečno.
  • Dodatni protok (bandwidth): $0,10 po GB, mesečno.

Naredni, jači paket ima duplo višu osnovnu mesečnu cenu ($60), i daje poduplane sve resurse (uz istu cenu doplate za više cPanel naloga, skladišnog prostora i protoka).

Po ovim cenama, isplati se koristiti manji paket dok god ne stignete do limita CPU, RAM-a, ili broja procesa – jeftinije izađe da samo doplatite za dodatne cPanel naloge, ili skladišni prostor, ako vam zatreba još (ovo se obračunava na kraju meseca, spram upotrebe). Jedini izuzetak je protok – ako vam zatreba dosta više protoka, jeftinije je uzeti jači paket (izađe na $0,03 po GB, umesto $0,10).

MDDHosting dozvoljava overselling, a u recenziji MDDHosting Turbo Elastic reseller hostinga objasnio sam detaljno kako proveriti i videti upotrebu resursa. Pogledajte taj članak za više detalja. Ovde dajem samo jednu sliku, čisto orijentaciono:

Plaid reseller hosting statistika upotrebe resurs - pokazuje i alocirane ("prodate"), pored zaista iskorištenih
Plaid reseller hosting statistika upotrebe resurs – pokazuje i alocirane (“prodate”), pored zaista iskorištenih
Picture 6

Ovo je dosta pregledno i predvidivo, tako da se ne plašim nekih neplaniranih dodatnih troškova – a daje puno fleksibilnosti. Na primer, mogu praviti hosting pakete po želji, pa dodeliti više resursa sajtu kojem je to potrebno (ako traži tipa 3 GB RAM-a i 3 vCPU jezgra ili više).

U recenziji HostMantis hostinga detaljno sam objasnio pravljenje hosting paketa i dodelu LVE resursa za njih.

Često kada čujem savete za hosting tipa “treba da upgrejduješ prelaskom na VPS,” samo se nasmejem (da li je VPS zaista brži od shared hostinga?). Sa ovakvom platformom, to je pogotovo slučaj. Moguće je koristiti zaista moćne resurse, dovoljne i za veću WooCommerce prodavnicu i slično. I sve je pod jedniim reseller nalogom, što olakšava održavanje.

Ovo mi se isto svidelo – dobio sam mejlom obaveštenje da se po trenutnoj prosečnoj količini korištenog protoka nalog približava dodeljenom mesečnom limitu (za jedan cPanel pod-nalog):

Blagovremeno upozorenje da se upotreba protoka približava postavljenoj granici
Blagovremeno upozorenje da se upotreba protoka približava postavljenoj granici
Slika 7

Ovo omogućava blagovremenu reakciju – bilo povećanje limita, bilo proveru da se vidi šta uzrokuje povećanu potrošnju protoka.

– Sadržaj –


6. Zaključak i preporuka

MDDHosting (uz VeeroTech) je hosting kompanija u koju imam poverenja i čijom stabilnošću usluge sam prezadovoljan. Sa Plaid platformom, postaje i najbrži hosting koji sam probao.

Ja ovde hostujem većinu svojih sajtova. Ažuriraću ovaj članak u slučaju nekih promena (bilo unapređenja, ili problema/štucanja).

Ako se odlučite probati MDDHosting zahvaljujući ovom članku (ili uprkos njemu 🙂 ), možete iskoristiti moj MDDHosting affiliate link i tako podržati moj rad.
Možete iskoristiti TRYELASTIC kupon kod za 25% popusta u prva tri meseca.

– Sadržaj –


7. Dodatak: Migracija sajtova/naloga

Vredi i ovo spomenuti, sad nakon dužeg iskustva sa ovim provajderom. Selio sam sajtove ručno kako bih potvrdio da sve radi i da mogu sajtove seliti na i sa ovog provajdera bez problema.

Međutim, to traži više vremena, tako da sam u više navrata zamolio MDDHosting da importuju moj eksport bekapa. Prolazilo je sve bez problema – kako sa cPanel bekapima, tako i sa DirectAdmin bekapima.

Ova informacija može biti važna mnogim korisnicima, pa je navodim (bio sam to skroz smetnuo s uma). 🙂

MDDHosting je fenomenalan! 🙂

– Sadržaj –

8 misli o “MDDHosting Plaid hosting recenzija”

  1. Pozdrav,

    uzeo sam Plaid paket i prezadovoljan sam.

    Interesuje me tvoje mišljenje da li je potrebno tj. da li se dobija neka prednost korišćenja Cloudflare na tim sajtovima koji su sad kod MDDHosting?

    • Ćao Bane,

      Ja koristim Cloudflare kad god mogu (klijenti iz EU koji se jako brinu zbog GDPR su podozrivi kada je u pitanju korištenje “američkih kompanija”, iz, po meni neracionalnog, straha od kazni).

      Cloudflare donosi još jedan sloj zaštite, bez puno dodatnih komplikacija i problema. Omogućava i brže seljenje sajta, kao i brže izmene (tj. propagaciju izmena) DNS zapisa.

      Što se same brzine tiče, to u velikoj meri zavisi od konfiguracije sajta, i od lokacije servera u odnosu na lokaciju posetilaca. Po mom iskustvu, Cloudflare uglavnom barem malo ubrza prosečnu brzinu, mada za posetioce koji su blizu hosting servera (fizička lokacija) donosi neko minimalno usporenje. Da pojasnim ovo sa par primera:
      – Ako je hosting server u Beogradu, za posetioce iz Srbije, Cloudflare može doneti desetinku usporenja, otprilike, ali će svima iz okolnih zemalja Cloudflare barem malo ubrzati učitavanje.
      – Ako je hosting server u državi Kolorado, posetiocima iz ostalih SAD država (pogotovo onih koje se ne graniče), Cloudflare će malo ubrzati učitavanje, dok će onima iz Kolorada doneti neko manje usporenje.

      Relja

  2. Ćao Relja,

    da, otprilike taj problem i ja imam sa određenim EU klijentima i GDPR.

    Ja trenutno nisam našao bolje hosting rešenje a da je pritom pristojno sa cenom. MDD ima servere samo u USA i ne verujem da će se nešto širiti sa serverima u EU.

    Ranije sam bio kod Hetznera, no tamo je isplativo uzeti Dedicated server ili eventualno VPS, money wise.

    Probao sam i par “domaćih” hosting kompanija, ali nisam baš nešto oduševljen ponudom, pritom većina je kod Hetznera, tako da, znam šta mogu očekivati, osim ako su loše setovali server, onda nema pomoći.

    Što se tiče MDD Hostinga, planiram da uzmem tj. da probam i njihov shared hosting, da baš vidim kako se ponaša za razliku od Plaid reseller paketa.

    Hvala na razjašnjenju u vezi Cloudflare.

    • Ćao Bane,

      Ako nešto pomaže info: njihov shared hosting sam probao u Plaid varijanti isto (Turbo shared paket je na manje brzoj infrastrukturi). Ovde su rezultati testa:
      https://io.bikegremlin.com/26762/mddhosting-elastic-reseller-hosting-recenzija/#8.1

      Uglavnom, to kad sam video, samo sam čekao da ponude reseller hosting na istoj klasi hardvera. Otprilike ovim rečima sam pitao vlasnika: “Ako planirate ponuditi reseller hosting na toj infrastrukturi, rad sam platiti cenu koja god vama odgovara da vam se isplati.” 🙂 Pošto reseller omogućava da svaki projekat ima svoj, odvojen, cPanel nalog, što je dobro i zbog zaštite, a i zbog resursa (retko, ali desi se da plagin pobrljavi pa počne “jesti” resurse – i kad je to odvojeno, onda je samo konkretan “problematičan” sajt u problemu, ali ne i svi ostali). Opet, za jedan do dva-tri sajta, shared je isto sasvim OK – ali trenutno imama dvadesetak stvari samo na MDDHosting-u. 🙂

      Relja

  3. Ćao Relja,

    kad pogledaš razliku u cenama, izađe oko 15 dolara da je Plaid Reseller skuplji od Shared Plaid. To uopšte nije skupo.

    Pritom, dobija se brži CPU i RAM, plus LiteSpeed i Memcached. I još dodatak i to besplatan za Cloudflare Railgun.

    Gledao sam cene kod domaćih provajdera, reseller paketi, isplativije je kod MDD.

    Pritom, da ne pričam koliko im je support brz i imaju znanje. Nekad se pitam da li vlasnik Michael D ikada spava.

    U pravu si što se tiče shared Plaid hostinga. Optimum bi bio do 3 WP sajta i to bi fino radilo.

    Za Plaid reseller imam samo reči hvale. Ne treba zaboraviti da momci brinu o serveru i ažuriranju istog. Uvek je up-to-date.

    Pošto koristim njihove usluge u ime drugih klijenata, blizu sam da za svoju dušu uzmem jedan Plaid. Odluka niie doneta da li će biti shared ili reseller, jer ipak je za ličnu upotrebu.

    • Ćao Bane,

      Sve se slažem. Generalno, postoje provajderi koji su napravljeni sa ciljem da se zaradi novac. A postoje i provajderi napravljeni sa ciljem da se pruži dobar hosting, a novac je samo neizbežna posledica. Ne znam ima li logike ovo što sam napisao sad. 🙂 Mislim na ono kad radiš nešto, pa radiš tako da se posle osećaš ponosno kad neko pokaže to i kaže ko je radio. Vidi se da je ljudima stalo da to sve lepo radi, da je server optimizovan, i da se eventualni problemi rešavaju brzo. I da, Plaid shared za ličnu upotrebu je sasvim OK rešenje.

      Relja

  4. Da li je Turbo paket dovoljan za 5 komada corporate sajtova? Svaki ima do max 7 stranica, slike, text i dodate youtube video.

    • Ćao Marko,

      Ja sam hostovao preko 10 sajtova, od kojih je bilo i sajtova sa hiljadama poseta dnevno, kao i web-shopova – većinom WordPress i WooCommerce, na platformi Turbo Elastic 5.

      Ako se pitanje odnosi na Turbo shared hosting, ja bih savetovao da se uzme reseller, radi odvajanja sajtova, u slučaju bilo kakvih problema (ako su već corporate) i ograničenja odgovornosti.

      Takođe, najtoplije bih preporučio Plaid platformu. Jeste nešto skuplja (tehnički duplo, ali pričamo o razlici između $15 i $30 dolara, ne o stotinama), ali radi kao zmaj. Opet, za corporate sajtove bih preporučio Plaid Elastic 4 – na njoj trenutno opušteno hostujem 20-ak sajtova. Ovaj sajt je hostovan na toj platformi.

      P.S.
      Kad sam koristio Turbo reseller, nije bilo reseller ponude na Plaid platformi.
      Rekli su da to planiraju uvesti. Nakon testiranja Plaid shared hostinga, nisam mogao dočekati da pređem na Plaid Reseller.
      Pitao sam samo da mi kažu koliko novaca da spremim i rekao da mi praktično svaka iole razumna cena odgovara.
      Cena sa kojom su izašli je po meni sasvim korektna (bolje nego što sam se nadao/plašio).
      Vredi. Verovatno najbolji hosting koji sam do sada koristio.

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content