BikeGremlin pretraga...

Setupad – recenzija AdSense alternative

Ovde ću podeliti svoje iskustvo (što bi rekli “recenzija”) sa kompanijom Setupad (link ka njihovom sajtu), koja se bavi monetizacijom sajtova. Porediću ih sa Gugl AdSense i navesti razlike, prednosti i mane, uz opis celog procesa.
Ako vas zanima, možete pročitati o mom iskustvu sa Gugl AdSense, i o drugim načinima monetizacije sajta.
Napomena: testirao sam ovu uslugu svega oko nedelju dana, tako da uzmite sa rezervom sve pohvale i kritike ovde napisane.
Takođe, Setupad tim radi na ispravljanju svih uočenih problema i očekujemo da mnogi budu rešeni.

Status: Pasivan
Na kratko sam tetirao uslugu tokom leta 2022.

Sadržaj:

  1. O Setupad kompaniji
  2. Setupad proces pristupanja
  3. Implementacija reklama na sajt
  4. Uticaj na performanse (brzinu)
  5. Zarada $$$ 🙂
  6. Zaključak


1. O Setupad kompaniji

Setupad kompanija je iz mesta Riga, Letonija, osnovana 2015. godine (kada i BikeGremlin! 🙂 ). Njihova “o nama” strana kaže da je Toms Panders ko-osnivač i CEO.

Pružaju usluge automatizovane monetizacije sajtova. Prosto rečeno: dogovoriš se sa njima gde i koje formate reklama želiš na sajtu, ubaciš Setupad-ov kod na sajt, i opa! Reklame se prikazuju.

Setupad brine o pronalaženju oglašivača, naplati od njih i slično – i sebi uzme 21% profita za svoje usluge, a ostalo ide vama. Plaćaju za prikaze reklama, ne samo za klikove na njih kao što radi AdSense. Ovakva politika ima prednosti i mana, ali to je tema za poseban članak. Mene je u suštini zanimalo hoće li to čudo napraviti više novaca od AdSense-a?

– Sadržaj –


2. Setupad proces pristupanja

Direktno i jednostavno. Setupad-ov Rukovodilac klijenata (eng. “Account Executive“), recimo da se zove Saule (štitimo privatnost), mi je poslao mejl u kojem objašnjava čime se oni bave i pita bih li se priključio.

Za razliku od ponuda koje dobijam svakodnevno, Saule je znao i ko sam, i kako se zovem, i čime se moj sajt bavi. I naveo je da mogu računati sa većom zaradom nego što dobijam od AdSense. Kako to da ne prihvatim?! 🙂

Setupad ponuda koju ne možete odbiti... :)
Setupad ponuda koju ne možete odbiti… 🙂
Slika 1

Šalu na stranu, za razliku od velikih korporacija, ovde sam komunicirao direktno, sa živim čovekom, koji imenom, prezimenom i licem stoji zadužen za moj “nalog” – ubrzo smo dogovorili video konferenciju da dogovorimo detalje. Tako da nisam klijent broj 20389120, već “onaj idiot što popravlja bajseve” (šalim se 🙂 ).

Saule mi je kreirao nalog, a dalje sam iz mogao iz Setupad kontrol panela promeniti lozinku i pratiti dalja uputstva. U suštini, potrebno je bilo samo da dodam tekstualni ads.txt fajl u root direktorijum svog sajta/domena.

– Sadržaj –


3. Implementacija reklama na sajt

Prvo smo pričali o tome koje vrste reklama želim prikazivati na sajtu. Kao i Gugl, Saule me je ohrabrivao da implementiram i iskačuću reklamu preko celog ekrana. To sam kulturno odbio – mrzim iritirajuće pop-upe, i ne želim maltretirati ljude njima na svojim sajtovima.

Dogovorili smo se da koristimo sledeće formate reklama:

  • Veliki baner u vrhu stranica.
  • Vertikalni baner sa bočne strane – samo na desktop-u (sjajno je što omogućavaju ovakvu automatizaciju).
  • “Usidrenu” (eng. “anchor”) reklamu koja bi stajala u dnu ekrana na desktopu i pri vrhu na mobilnom (ovu smo malo premeštali vremenom, kako ću objasniti u nastavku).

Zatim sam dobio kod koji treba da copy/paste ubacim u polje za WordPress vidžete (kao “Custom HTML” vidžet). To je isto kao kod AdSense, ako ne i prostije (za detalje vidite kako postaviti AdSense na WordPress sajt).

Međutim, implementacija je malo štucala u startu.

Na moblnom, banner se prikazivao na vrhu, usidrena reklama pri dnu, pa su reklame popunjavale praktično ceo ekran, čim posetilac dođe na sajt:

Reklame popunjavaju 99,99% ekrana
Reklame popunjavaju 99,99% ekrana
Slika 2

Kod AdSense, “sidro” reklame se prikazuju na vrhu na mobilnom, i to tek kad posetilac odskroluje na dole, mimo baner-reklame pri vrhu ekrana.

Srećom, implementaciju sam testirao na svom blogu, koji niko živi ne čita. 🙂

Obavestio sam Saulea o ovom problemu, Saule je obavestio Setupad developere.

Da ne bih nešto zabrljao na tuđem kodu, zamolio sam i da implementiraju definiciju minimalne visine banera u vrhu na 280 piksela (style=”min-height: 280px;”). Time je sprečeno stvaranje CLS problema (link ka web.dev sajtu).

Ove stvari su bile rešene u roku od jednog radnog dana. Veoma dobro.

Konačno, primetio sam dosta grešaka prouzrokovanih pokretanjem koda za Setupad reklame:

Greške uzrokovane kodom reklama Setupad-a
Greške uzrokovane kodom reklama Setupad-a
Slika 3

Ove greške ne ruše sajt, ali ne sviđa mi se što to vidim. AdSense ne pravi takve probleme.

Saule je prosledio moje povratne informacije developerima i čekamo na popravku. Ažuriraću članak čim bude nekih promena.

Primetio sam još jedan zanimljiv problem.
CLS (Cumulative Layout Shift) je bio ogroman ako se na mobilnom krene skrolovati ka dole, pre nego što se anchor reklama učita. Ako se ne krene skrolovati, nema CLS-a. Alati za testiranje CLS-a su prevideli ovaj problem, i to sam skontao tek kad se GSC (bek-end Google Search konzole) počeo buniti u vezi ovog problema.

AdSense anchor reklame nisu pravile ovakav problem, iako se isto na mobilnom učitavaju da budu na vrhu. Zato sam pitao Saula možemo li ipak vratiti anchor da bude u dnu i na mobilnom. Po mogućnosti uz učitavanje tek nakon što posetilac krene skrolovati (a ne odmah, pa da posetilac dođe na stranicu zatrpanu reklamama). Alternativno, mogao bih skloniti reklame iz zaglavlja – pošto anchor reklame donose oko četiri puta veću zaradu na osnovu mojih prvih iskustava sa Setupad. Setupad ekipa je u rekordnom roku (od par sati) izmenila kod i vratila ga na staro, po mom zahtevu.

Problem sa pokrivanjem cele početne strane reklamama (slika 2) je za sad rešiv uklanjanjem baner reklame u vrhu stranica.

CLS problem može uticati negativno na rangiranje sajta i broj poseta.

Meni lično ovo sve ne deluje baš sjajno. Opet, ko radi taj i greši – odlučio sam biti strpljiv barem još nekoliko nedelja i videti hoće li problemi biti rešeni. Nadam se da su barem moje povratne informacije pomogle Setupad-u da bolje optimizuje reklame za buduće korisnike. Nadam se i da će ovaj članak koristiti i drugim kreatorima sadržaja da znaju kako optimizovati sajt i na šta obratiti pažnju.

– Sadržaj –


4. Uticaj na performanse (brzinu)

Reklame se učitavaju sporije od AdSense reklama. “Aukcija” koja omogućava više cene i veću zaradu traje za sekundu duže. Međutim, reklame se učitavaju asinhrono. Drugim rečima: sadržaj vaše stranice se učitava normalno za posetioce, a to što se reklame učitavaju i prikazuju kasnije ne bi trebalo da smeta.

Ovo spominjem jer ćete korištenjem alata poput GTmetrix (link ka njihovom sajtu) i sličnih videti da se stranica učitava za nekoliko sekundi sporije – ali to je zbog kašnjenja reklama, sav ostali sadržaj bitan za korisnike neće baš toliko kasniti. Evo uporednih rezultata (hosting server sajta je u SAD, a testirano je iz Londona):

Brzinske performanse Gugl AdSense
Brzinske performanse Gugl AdSense
Slika 4
Brzinske performanse Setupad
Brzinske performanse Setupad
Slika 5

Imajte na umu da su ovo ipak generički testovi. Pravu sliku steći ću tek kada vidim statistiku o prosečnom vremenu učitavanja stranice za stvarne posetioce. Do tada ovo uzimam sa velikom rezervom.

Ono što mi se ne sviđa je što čak i sa uključenim Ad-blocker-om (tj. bez učitavanja reklama), izgleda da Setupad kod ipak tera sajt da radi sporije u odnosu na AdSense. Takođe, sa Ad-blocker-om, Setupad ostavlja prazan prostor od 280 piksela rezervisan za gornju baner reklamu. Dok AdSense reklame ne prave ovaj problem (iako sam i njih podesio sa min. visinom od 280 piksela). Kad je Ad-blocker uključen, AdSense reklame u potpunosti nestaju. Vidite slike ispod:

Setupad (gore) vs AdSense (dole) - poređenje performansi i izgleda
Setupad (gore) vs AdSense (dole) – poređenje performansi i izgleda
Slika 6

Setupad sam implementirao 5. jula 2022, i pratio statistike za stvarne posetioce u Gugl Analitici i Search konzoli (GSC).

Nakon nepunih nedelju dana, Google Search Console je bila puna upozorenja na prevelik CLS na mobilnom i spor LCP (isto na mobilnom).

Ove stvari mogu uticati negativno na rangiranje i posećenost sajta. Osećao sam se malo glupavo – što žive sajtove u koje sam uložio godine truda koristim za beta-testiranje platforme koja ne deluje baš spremno za produkciju (moje mišljenje i procena). Moja odluka, moji sajtovi, moja krivica.

Odmah sam uklonio Setupad reklame i vratio AdSense. Za manje od 28 dana, dobiću potvrdu je li problem rešen. Tako ću i pouzdanije utvrditi ima li to veze sa Setupad.
Ažuriranje, avgust 2022:
Da, sada je sve OK, tako da je problem bio do Setupad.

– Sadržaj –


5. Zarada $$$ 🙂

Počeo sam testiranje iako problem sa greškama u konzoli (prikazan na slici 3) još uvek nije bio rešen. Neke dodatne probleme sam uočio naknadno (opisani u 3. i 4. poglavlju).

U poslednjih nekoliko dana testiranja (pre nego što sam uklonio Setupad zbog GSC upozorenja), zarada je bila za nekih 50% do 100% viša nego sa Google AdSense!

Važno je dodati i da je, u momentu kada sam prekinuo testiranje, zarada i dalje rasla, iz dana u dan. Nisam čekao da vidim koliko visoko može stići.

Po pitanju zarade, rekao bih da Setupad ostavlja AdSense u oblaku prašine. 🙂

Na žalost, nisam imao strpljenja to testirati na produkcionim sajtovima. Stejdžing sajtovi, sa druge strane, nemaju pravih poseta, pa ne mogu pomoći za testiranje platformi za reklamiranje (rimuje se 🙂 ).

– Sadržaj –


6. Zaključak

Koristio sam Google AdSense godinama. Google je ogroman i tamo sam samo brojka. U slučaju bilo kakvih problema, morao sam da, pa, Guglam 🙂 odgovore i “pričam” sa robotima. Kod Setupad, pričao sam sa živim, pravim ljudima. Dobijao sam brze i jasne odgovore na pitanja, a dosta mojih povratnih informacija je brzo implementirano.

Uprkos tome, na žalost, tehnički problemi (brzina, UI i UX) su za mene bili razlog da ipak prekinem koristiti ovaj servis.

Setupad ima izuzetno fin i strpljiv tim ljudi. Nadam se da su im moje povratne informacije više pomogle, nego što su im oduzele vremena. Rado ću nastaviti beta-testiranje ove platforme na svom blogu. Problem je u tome što Blog ima premalo poseta (niko normalan to ne čita 🙂 ) da bi se dobila upotrebljiva statistika u GSC. A nisam spreman dalje se igrati sa produkcionim sajtovima. To mi deluje previše rizično, iako je zarada vidno bolja.

U međuvremenu, planiram test Cloudflare Pro (moja recenzija) paketa usluga. Nakon toga probaću i Mediavine (druga AdSense alternativa – moja Mediavine recenzija). Ako do tad ne “nahvatam” sponzora, pa batalim sve automatizovane reklame. 🙂
Problem sa ovim poslednjim je što ne sme biti sukoba interesa, odnosno što ne prihvatam mešanje u uređivačku politiku.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content