BikeGremlin pretraga...

Google AdSense eksperiment

U ovom članku pisaću o eksperimentisanju sa Google AdSense, uz par reči, vrlo ukratko, o tome šta je AdSense. Napomena: nisam stručnjak za AdSense (i monetizaciju sajtova generalno). Ovde nudim metrike (podatke) i opis kako sam merio. Verujem da će ove informacije koristiti i stručnjacima i amaterima. Meni su svakako dragocene, pošto nalazim puno pogađanja i rekla-kazala informacija na Internetu (ne samo na ovu temu).
Ako ovu stranicu gledate sa AdBlocker-om uključenim, može se desiti da neke slike budu blokirane (one koje sadrže reč “adsense” u opisu, ili/i imenu fajla) – upravo sam to primetio sa AdGuard Adblockerom. 🙂
U posebnim člancima opisao sam koji sve drugi načini za monetizaciju sajta postoje, kao i svoje iskustvo sa AdSense alternativama: Setupad, i Mediavine.

Ažuriranje, 2022, septembar:
U potpunosti sam prešao na Mediavine platformu za monetizaciju.
Ukratko: omogućava mi da ograničim broj reklama između paragrafa teksta na stranici, odlično je optimizovana u smislu brzine učitavanja stranica, i pruža preko pet puta veću zaradu u odnosu na AdSense.

Ažuriranje, 2023, novembar:
Gugl je dosta unapredio kontrole za prikaz reklama, i prelazi na plaćanje po pregledu (vidite poglavlje 16 ovog članka za više detalja).

Status: Pasivan
Koristio sam/testirao uslugu od januara 2016. – do septembra 2022.

Sadržaj:

  1. Šta je to Google AdSense?
  2. Kako se prijaviti
  3. Moj početni setap AdSense reklama
  4. AdSense eksperiment
  5. Prvi utisci – septembar
  6. Drugi mesec testiranja – Oktobar
  7. Preliminarni zaključak
  8. Novembarska statistika – povratak na diskretno smeštanje oglasa
  9. Zaključak
  10. Redizajn sajta i izmena formata reklama
  11. Google Auto ads eksperiment ponovljen – pred 2022. godinu
  12. Ažuriranje sredinom 2022.
  13. AdSense shopping links – novi format reklama
  14. Moja izmena rasporeda AdSense reklama u 2022.
  15. Vrste reklama sortirane po najvećoj zaradi
  16. Ažuriranje s kraja 2023.


1. Šta je to Google AdSense?

Ukratko, to je program za prikazivanje reklama na sajtu. Kompanije plate Guglu za reklamu, Gugl izabere koje reklame će prikazivati na kojem sajtu, a vlasnik sajta dobija proviziju od te zarade – u zavisnosti od vrste i broja prikazanih reklama, kao i od broja klikova na te reklame.

– Sadržaj –


2. Kako se prijaviti

Odete na Google AdSense stranicu i registrujete se. Potrebno je da imate Gmail nalog i sajt sa dovoljno kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja.

Nakon unošenja svih traženih podataka, dobićete papirno pismo na adresu, sa kodom koji treba uneti na AdSense nalogu – kako bi se potvrdilo da ste pružili pravu adresu.

U ovom članku neću se baviti samom tehnikom postavljanja reklama na sajtu – uputstvo za to je u mom članku kako postaviti Google AdSense na WordPress sajt?

– Sadržaj –


3. Moj početni setap AdSense reklama

Prvobitno sam stavio reklame da budu samo na bočnoj koloni, ispod menija sa desne strane sajta. Ove reklame su bile praktično nevidljive posetiocima sa mobilnih telefona (tek na kraju celog članka se dolazilo do reklama).

Početkom 2019, dodao sam mali baner u gornjem desnom uglu, koji se na mobilnom prikazuje na samom početku. Otprilike u isto vreme, implementirao sam AMP verzije stranica sa uključenim reklamama.

Zanimljiva stvar vezana za AMP stranice je da su “imune” na ad-blockere, pa se reklame na njima uvek prikazuju. Mana, barem kod moje implementacije, je što Google sam bira gde i kako će rasporediti reklame (što je loše sa stanovišta dizajna, dobro sa stanovišta zarade).

Koga zanima:

Ovako izgleda raspored reklama:

Raspored reklama na strani: banner na vrhu, reklame u bočnom meniju i "Matched content", koji prikazuje kombinaciju linkova sa sajta i reklama
Raspored reklama na strani: banner na vrhu, reklame u bočnom meniju i “Matched content”, koji prikazuje kombinaciju linkova sa sajta i reklama
Slika 1

Ovo je drastično uticalo na zaradu od reklama, puno više od porasta broja poseta. Grafik promena ukupne mesečne zarade sajta iz meseca u mesec:

Grafikon zarade nakon uvođenja AMP i banera na vrhu stranica
Grafikon zarade nakon uvođenja AMP i banera na vrhu stranica
Slika 2

Pregled odnosa zarada koju je donela svaka pojedinačna “pozicija” reklama:

Zarada spram pozicije / tipa reklame
Zarada spram pozicije / tipa reklame
Slika 3

Interesantan je i podatak da biciklistički sajt na engleskom, sa većinom posetilaca iz SAD i Engleske, zarađuje dosta više po reklami i po posetiocu (RPM) u odnosu na biciklistički sajt na srpskohrvatskom, gde je većina posetilaca sa prostora bivše Jugoslavije. Dok ovaj sajt (sa temama o računarima) donosi još veću zaradu po jednom posetiocu:

RPM stranica po sajtovima: io.bikegremlin.com (računari) bike.bikegremlin.com (biciklizam, na engleskom) www.bikegremlin.com (biciklizam, na srpskohrvatskom)
RPM stranica po sajtovima:
io.bikegremlin.com (računari)
bike.bikegremlin.com (biciklizam, na engleskom)
www.bikegremlin.com (biciklizam, na srpskohrvatskom)
Slika 4

Ako računam zaradu po kliku na reklamu (AdSense plaća samo za to), ovo je prosek:

  • IT sadržaj (sa klikovima mahom iz SAD): 50 centi po kliku.
  • Engleski biciklistički sadržaj (opet, uglavnom SAD posetioci): 25 centi po kliku.
  • Biciklistički sadržaj na srpskohrvatskom (posetioci iz ex-Jugoslavije): 4 centa po kliku.

– Sadržaj –


4. AdSense eksperiment

Plan je da od septembra 2019. dozvolim Guglu da on bira raspored reklama onako kako misli da je najbolje, pa da vidim ima li drastičnih promena u zaradi. Planiram da eksperiment traje dva meseca. Pratiću kako ovo utiče i na prihod i na broj mesečnih posetilaca.

Google automatski optimizuje vrstu i mesto prikaza reklama
Google automatski optimizuje vrstu i mesto prikaza reklama
Slika 5

Takođe ću vizuelno proveravati kako (barem kod mene) to izgleda na stranicama. Da li je prenatrpanije reklamama, ili ih ima još manje.

– Sadržaj –


5. Prvi utisci – septembar

Subjektivni utisak je da reklama ima nešto više. Ono što mi lično smeta su reklame ubačene između pasusa (paragrafa) u tekstovima. Što se tiče metrika, nisam primetio vidan pad broja poseta, vremena provedenog na stranici i sl. Ali pratiću sve ovo, uz praćenje da li se broj reklama vremenom smanjuje, tj. da li Gugl, nakon eksperimentisanja, ubacuje samo manji broj, bolje plaćenih reklama, na mestu gde se najbolje kotiraju.

Normalizovane brojke za RPM i ukupnu zaradu, uporedu za avgust i septembar 2019 (eksperiment je započet 1. septembra):

AdSense RPM po sajtu, za Avgust i Septembar
AdSense RPM po sajtu, za Avgust i Septembar
Slika 6
AdSense zarada po sajtu, za Avgust i Septembar
AdSense zarada po sajtu, za Avgust i Septembar
Slika 7

RPM sajta io.bikegremlin.com je puno veći, što navodi na zaključak da se reklame na sajtovima koji se bave računarima plaćaju puno više od onih za sajtove o biciklima.

Činjenica da engleska verzija sajta o biciklima pravi preko 10 puta veću zaradu u odnosu na srpskohrvatsku verziju, a ima svega 5 puta više poseta, navodi na zaključak da se reklame za posetioce iz SAD i EU plaćaju puno više nego reklame za posetioce sa naših prostora.

U tom smislu, što se ne vidi iz grafika, praktično sva zarada ovog sajta (io.bikegremlin.com) dolazi od poseta iz SAD. Ako se struktura posetilaca u budućnosti promeni tako da značajniji procenat bude iz našeg okruženja, to bi, sudeći po ovome, trebalo da rezultuje padom RPM sajta.

Ažuriraću ovaj članak nakon završetka oktobra, sa novim statistikama.

– Sadržaj –


6. Drugi mesec testiranja – Oktobar

U drugom mesecu testiranja, dodao sam varijaciju na eksperiment. Tj. dodao sam još jedan eksperiment. U opcijama Google AdSense podesio sam da se svakom drugom posetiocu pokazuje svega 65% od svih raspoloživih reklama – tj. samo one najrelevantnije i najplaćenije. Kako se vidi iz grafika ispod, to je rezultovalo simboličnim padom zarade. Samo je računarski sajt (ovaj) je doživeo drastičan pad i ukupne zarade i RPM-a.

Google AdSense RPM statistike za septembar i oktobar 2019.
Google AdSense RPM statistike za septembar i oktobar 2019.
Slika 8
Google AdSense podaci o ukupnoj zaradi za septembar i oktobar 2019.
Google AdSense podaci o ukupnoj zaradi za septembar i oktobar 2019.
Slika 9
Google AdSense ad balance eksperiment
Google AdSense ad balance eksperiment
Slika 10

– Sadržaj –


7. Preliminarni zaključak

Dozvoljavanje Guglu da stavlja reklame gde i kako misli da je najbolje rezultovalo je sledećim:

  • Povećana ukupna zarada za oko 20%. Kako su i obećali (“pusti Gugl da to reši automatski i videćeš da će se prihod maksimizovati” je ono što praktično tvrde, da parafraziram).
  • Puno više prikazanih reklama na sajtu (i preko celog ekrana na mobilnom), čak i kad je podešeno da se prikazuje samo 65% najrelevantnijih.
  • Gugl nije (primetno) smanjio broj i učestalost prikaza reklama za vreme dva meseca testiranja, bez obzira na podešavanja.

Dok mislim da je sasvim pošteno da dobijem neki dinar za sav (besplatan) kvalitetan sadržaj koji nudim, ne dopada mi se kada na sajtu ima previše reklama. Pogotovo preko celog ekrana i između pasusa u tekstu. To me malo iritira i dekoncentriše u isto vreme.

Zato sam vratio reklame na početna podešavanja – u uglovima, diskretno (videti sliku 1). Pratiću u novembru i decembru kakva je situacija sa RPM i ukupnom zaradom. Takođe, u novembru, eksperimentišem sa prikazivanjem 75% najrelevantnijih reklama – da vidim kakva je razlika u zaradi, sa ovako diskretnijim rasporedom reklama, u odnosu na prikazivanje 90% od svih raspoloživih reklama.

– Sadržaj –


8. Novembarska statistika – povratak na diskretno smeštanje oglasa

Od početka novembra, vratio sam podešavanja oglasa na staro – tako da oglasi popunjavaju inače neiskorištene delove strana, a ne nameću se između paragrafa, ili da iskaču preko cele strane na mobilnom.

Kako sam očekivao, ovo je rezultovalo padom zarade od oko 25%. Razlika koja je osetna, verovatno bitna onima koji žive od reklama, ili im je to značajan izvor prihoda. Pošto je moj sajt neprofitan, reklame služe samo za pokrivanje troškova, važnije mi je bilo da ostane čist i ne pretrpan reklamama. Zato sam, nakon dvomesečnog eksperimenta, vratio reklame na staro.

– Sadržaj –


9. Zaključak

AdSense je zgodan, praktičan način da se dodatno zaradi od kvalitetnog sadržaja. Ne traži nikakav dodatni angažman nakon što se jednom postavi, tj. nema vijanja oglašivača, provera da li su platili za tekući mesec/godinu i sl.

Mane?

  • Gugl uzima sebi oko 30% provizije od svega što naplati oglašivačima (ali Vama štedi vreme i “cimanje”).
  • Za ovaj vid dodatne zarade zavisite od jedne velike kompanije (gledajte napraviti još neki način za monetizaciju sajta).
  • AdSense reklame se mogu blokirati pomoću AdBlocker-a.

Na kraju, pošto Gugl i svi ostali stalno podsećaju kako su i performanse (brzina učitavanja sajta) bitni, AdSense vidno usporava sajtove.

Poređenje brzine (performansi) sajta - sa AdSense (levo), i bez AdSense (desno)
Poređenje brzine (performansi) sajta – sa AdSense (levo), i bez AdSense (desno)
Slika 11

Koga zanima da vidi detaljnije, ovo su rezultati testova u PDF formatu:

Ovo sam primetio na svim svojim sajtovima. Vidna je i osetna razlika, pogotov kada se sajt gleda preko sporije Internet konekcije.

Koliko su velike ove mane u odnosu na prednosti? Da li se AdSense isplati?

Na to pitanje svako mora odgovoriti za sebe. Meni lično je AdSense super način da pokrijem troškove hostinga, bekapa, i održim svoje sajtove besplatnim i, koliko god je to moguće, objektivnim & nezavisnim. Plaćaju uredno, bez štucanja, komplikacija, i grešaka.

– Sadržaj –


10. Redizajn sajta i izmena formata reklama

Napravio sam redizajn sajta sa ciljem da bude pregledniji, lakši za pretragu – a i da lepše izgleda. 🙂 Jedan od rezultata redizajna je više prostora pri vrhu za reklame pune širine.
Doduše, sklonio sam sve reklame sa naslovne, početne stranice.

Ovako izgleda trenutni raspored reklamnog prostora na mojim sajtovima, od septembra 2021:

Raspored Google AdSense reklama na redizajniranom sajtu
Raspored Google AdSense reklama na redizajniranom sajtu
Slika 12

Na kraju septembra planiram zameniti mesta formatima 2 i 3 (četvrtast i vertikalan format reklama). Na kraju oktobra, videću koji od ta dva formata donosi veću zaradu i na kojoj poziciji.

Onda ću format koji donosi manju zaradu izbaciti, a format koji donosi veću zaradu staviti na mesto na kojem daje najbolje rezultate. 🙂

Tako ću se u novembru najverovatnije vratiti na svega tri mesta za reklame, umesto postojeća četiri mesta. I još uvek ne stavljam nikakve reklame unutar članaka (između paragrafa). Mene takve reklame nerviraju.

Ažuriranje 1. oktobar 2021: Četvrtasta reklama, kada je stajala prva, napravila je oko 35% veću zaradu, ali i dalje upola manje nego velika reklama u vrhu stranica, a duplo više nego Google matched content u dnu stranica. Sada sam zamenio mesta četvrtastoj i vertikalnoj reklami, da vidim kako se koja ponaša na novoj poziciji, tj. da vidim da li je pozicija važnija od formata reklame.

Ažuriranje 13. oktobar 2021: Na osnovu dosadašnjih testova zaključujem da položaj (mesto na stranici) reklame dosta utiče na zaradu. Od dva bočna mesta za reklamu, onaj koji se nalazi više zarađuje puno više novca u odnosu na onaj koji se nalazi niže.

Ipak, ako poredim zaradu vertikalnog i četvrtastog formata reklame na istoj poziciji, vertikalni zarađuje oko 20% više.

Sa ovim na umu, da bih smanjio broj reklama na sajtu, odlučio sam se zadržati samo jednu reklamu u bočnom delu, i koristiti vertikalni format za nju. Takođe, pošto su informacije u bočnom delu bitne za posetioce, odlučio sam tu reklamu staviti na dno, iako očekujem da će to doneti manju zaradu od reklama.

– Sadržaj –


11. Google Auto ads eksperiment ponovljen – pred 2022. godinu

Neka neko sad kaže da se uporan marketing ne isplati. Gugl me je podsećao da uključim Auto-ads otkako sam to isključio. Dok sam podešavao AdSense za sajt prijatelja, primetio sam da su Auto-ads opcije dosta promenjene (i modernizovane). Posebno mi se dopala mogućnost lakog isključivanja određenih tipova reklama, naročito reklama između paragrafa teksta u člancima (“In-page ads”).

Isključivanje Google Auto ads In-page ads reklama
Isključivanje Google Auto ads In-page ads reklama
Slika 13

Za više detalja o novom Auto ads interfejsu pogledajte članak Google AdSense na WordPress – kako?

16. novembra 2021. aktivirao sam Auto ads, uz isključene In-page ads. Uz postavljanje eksperimenta koji varira postavljanje 40% do 80% od maksimalnog mogućeg broja reklama na sajtu. Google sam prati rezultate obe varijante, uz serviranje jedne varijante tačno polovini posetilaca (nasumično).

Zanima me videti kakvi su rezultati jedne u odnosu na drugu varijantu, kao i kako ponovno uključivanje Auto ads utiče na ukupnu zaradu sajta. U isto vreme pratiću i kretanje broja posetilaca, kao i bounce rate.

Ažuriranje 1:
Sudeći po Google analitici, oko 40% posetilaca dolazi na AMP verziju sajta. Na toj verziji, Google je automatski ubacivao reklame između pasusa. Još uvek to radi, uprkos mojim podešavanjima. Te reklame donose oko polovine ukupne AdSense zarade! Barem po preliminarnim rezultatima. Znaću više za mesec-dva.

Ažuriranje 2 – kraj decembra 2021:
Igrao sam se sa uključivanjem svih auto ads formata, i ovo su prikupljeni podaci:

Procenat zarade različitih formata reklama
Procenat zarade različitih formata reklama
Slika 14

Matched content reklame donose oko 4% zarade, ali Gugl od nove godine pretvara ovaj format u isključivo reklamni, bez linkova ka drugim stranicama sajta. Zato ću skloniti ovaj format sa sajta (da ne bude pretrpan reklamama).

Vignette, reklame koje se prikažu preko celog ekrana kada kliknete na link ka drugoj stranici, su meni dosta iritirajuće. Prave između 5 i 10% od ukupne zarade, ali sam odlučio da ih ukinem.

Anchor, reklame u dnu ekrana na desktopu i pri vrhu ekrana na mobilnom se lako mogu minimizovati jednim klikom, ne smetaju čitanju članaka, a donose pristojnu zaradu. Odlučio sam ih zadržati na sajtovima.

Display, reklame koje ručno postavljam na sajt. Odlučio sam zadržati formate “1 Top Banner” i “3 Vertical” (slika 12). Evo uporednog prikaza zarade različitih formata ručno postavljenih reklama:

Ručno postavljeni formati reklama - najviše zarade pravi biciklistički sajt na engleskom
Ručno postavljeni formati reklama – najviše zarade pravi biciklistički sajt na engleskom
Slika 15

Najviše zarade donose reklame izmađu paragrafa teksta (“in-page”). Ove reklame se prikazuju samo na AMP verziji sajta – tj. onima koji preko Google pretrage sa mobilnog dođu na sajt. To čini oko 35% od ukupnog broja poseta sajtu. I dalje ne želim da se ove reklame prikazuju na ne-AMP verziji sajta, kako bi ljudi mogli čitati članke bez smetnje reklama.

– Sadržaj –


12. Ažuriranje sredinom 2022.

Od 1. januara 2022, eliminisao sam dva formata reklama:

  • Google Matched content,” pošto je postao mesto za samo reklame, tj. više ne nudi spisak drugih članaka sa sajta koji bi mogli biti interesantni, ili su povezani sa člankom koji se čita.
  • Vignette” format reklama, jer ometaju, iskačući preko celog ekrana prilikom prelaska sa jedne stranice sajta na drugu.

Evo kako se kretala ukupna zarada od AdSense reklama, iz meseca u mesec, od Jula 2021, preko Januara 2022. (kada sam ukinuo pomenute formate reklama), do kraja maja 2022:

Ukupna AdSense zarada nakon uklanjanja "Vignette" i "Google matched content" formata reklama
Ukupna AdSense zarada nakon uklanjanja “Vignette” i “Google matched content” formata reklama
Slika 16

Zanimljivo je videti i kako se ponašaju preostali formati reklama. AMP verzija sajta dobija oko 35% od ukupnih broja poseta sajtu. “In-page” format reklame se prikazuje između paragrafa teksta članaka, ali samo na AMP verziji sajta.

Zarada po vrstama (formatima) reklama
Zarada po vrstama (formatima) reklama
Ispravka: “Ads 1 i 2” su zapravo “1. Top Banner” i “3. Vertical” kako su obeleženi na slici 12
Slika 17

Ako mi je matematika ispravna, dodavanjem “In-page” reklama i na ne-AMP verziju sajta, oni bi činili oko 40% ukupne zarade, a zarada bi porasla za nekih 20-ak procenata. Ipak – mislim da ometaju normalno čitanje članaka i ne želim ih.

Za AMP nisam uspeo skontati kako da kontrolišem koje vrste reklama da se prikazuju. Sa pozitivne strane, ne-AMP verzija sajta je uvek na jedan klik, a i reklame se učitavaju asinhrono, tek nakon što se učita sadržaj članka sa sve slikama.

– Sadržaj –


13. AdSense shopping links – novi format reklama

Gugl je izbacio novi format reklama, zvani “shopping links.” Šta je to?

U teoriji, Gugl analizira sadržaj stranice i tamo gde ima smisla, ubacuje neku vrstu affiliate linka za kupovinu proizvoda (na stranicama koje se bave proizvodima, preporukama za kupovinu i slično).

Ova opcija je dostupna iz “Labs” odeljka (u “Optimization” sekciji):

AdSense "Labs" odeljak (pod "Optimization" sekcijom)
AdSense “Labs” odeljak (pod “Optimization” sekcijom)
Slika 18

Kada tu stignete, “shopping links” se aktiviraju jednim klikom:

AdSense "Labs" odeljak (pod "Optimization" sekcijom)
AdSense “Labs” odeljak (pod “Optimization” sekcijom)
Slika 19

Aktivirao sam ovu opciju 14. juna 2022, a videću za koju nedelju pravi li neku merljivu razliku.

Iiiii – deaktivirao sam ovu opciju nakon svega deset dana testiranja. Zašto? Zato što ovako izgleda na sajtovima:

Google AdSense shopping links na pravom ("živom") sajtu
Google AdSense shopping links na pravom (“živom”) sajtu
Slika 20

Kako se vidi sa slike, linkovi su ubačeni u sred članka, a nisu jasno označeni kao Google AdSense linkovi, tj. reklame. Meni ovo izgleda kao “caka” – liči na linkove/meni vezane za sajt. Ne volim reklame između paragrafa članaka, a ovo mi se još manje dopada.

Takođe, nisam izmerio neki porast zarade za to kratko vreme testiranja. Ipak, zarada nije razlog zbog kojeg sam uklonio ove reklame, niti mislim da je testni period bio dovoljno dugačak da se po pitanju zarade izvuče neki zaključak.

– Sadržaj –


14. Moja izmena rasporeda AdSense reklama u 2022.

Na osnovu povratnih informacija posetilaca, odlučio sam ukloniti veliku reklamu u zaglavlju stranica. Ostavio sam samo dva tipa reklama:

  • Anchor (“usidrene”) reklame, koje se prikazuju u dnu ekrana na desktopu, i pri vrhu na mobilnom, ali tek kad se krene skrolovati ka dole (bez problema sa CLS 🙂 ).
  • Reklame sa strane, koje se vide samo na desktopu, dok na mobilnom budu u samom dnu stranice (ako neko odskroluje skroz do kraja).
Trenutni raspored AdSense reklama na BikeGremlin sajtovima
Trenutni raspored AdSense reklama na BikeGremlin sajtovima
Slika 21

Uklanjanje velike baner reklame iz zaglavlja rezultovala je padom prihoda od preko 30%. Ipak, prihodi su i dalje dovoljni da pokrijem sve troškove za hosting i slično, tako da i dalje mogu raditi slobodno i nezavisno od dobre volje sponzora.

Nisam ljubitelj ogromnih korporacija, uključujući tu i Gugl, ali pošteno je reći da je rangiranje na Guglu pomoglo mojim člancima da dođu do ljudi kojima su potrebni, a da mi je Gugl AdSense omogućio da sajtove držim u životu (jer sam sirotinja 🙂 ).

Ažuriranje, 2022, avgust:
Uklonio sam i bočne reklame – ostavivši samo anchor (“sidro”) reklame. Anchor reklame prave ubedljivo najveću zaradu, a ne želim zatrpavati sajt gomilom reklama. Ovako sajt zarađuje dovoljno da pokrije troškove za hosting i druge troškove vezane za držanje sajta (Koliko košta WordPress sajt, da li je zaista besplatan?).

– Sadržaj –


15. Vrste reklama sortirane po najvećoj zaradi

Dosta ljudi je ovo zanimalo, a ja sam glup što se nisam setio to odmah lepo napisati. 🙂 Dakle, evo spiska formata reklama koje donose najveću zaradu – po mom iskustvu, od najprofitabilnije, ka manje plaćenim:

  1. Anchor (“sidro”) reklame (zalepljene pri vrhu na mobilnom, i pri dnu na desktopu)
  2. In-article (između paragrafa teksta članaka) reklame
  3. Top-banner (velika “šlajfna” u vrhu svake strane)
  4. Vertical side banner (vertikalna, bočna reklama)
  5. Vignette (preko celog ekrana, između učitavanja dve stranice, na mobilnom)

– Sadržaj –


16. Ažuriranje s kraja 2023.

AdSense je dosta unapredio kontrole koje imamo za prikaz oglasa (na primer, mogu izabrati delove svojih stranica na kojima ne želim da se prikazuju reklame između pasusa članaka).

Još jedna bitna promena je što AdSense prelazi na plaćanje-po-prikazu model (umesto samo plaćanja po kliku na reklamu). Guglov članak o ovoj promeni:
https://blog.google/products/adsense/evolving-how-publishers-monetize-with-adsense/

Ovo čini AdSense ozbiljnim konkurentom Mediavine platformi, mada je Mediavine Grow još uvek velik plus na strani te kompanije, a i Mediavine reklame manje usporavaju učitavanje stranica (kao da su bolje optimizovane).

Vezano za Mediavine alternativu:

Gugl je u septembru i oktobru 2023. napravio velike izmene svog algoritma za pretragu i rangiranje sajtova u rezultatima pretrage. Gugl tvrdi da ove izmene povećavaju kvalitet odgovora koji se dobijaju kada se “gugla.”

Sad, primetio sam da je dosta sajtova koji koriste Mediavine monetizaciju “oštećeno” (pad broja poseta i lošije rangiranje). OK, meni deluje da je ogroman procenat “Mediavine sajtova” napravljen sa glavnim ciljem da se zaradi od reklama. Pomislio sam “Možda je Gugl stvarno probao da poboljša rezultate pretraga.”

Međutim, primetio sam da je i moj sajt praktično “srezan na pola” u rezultatima pretrage u odnosu na isti period prethodne godine:

12-mesečna statistika rangiranja BikeGremlin sajta na Guglu
12-mesečna statistika rangiranja BikeGremlin sajta na Guglu
Slika 22

Mislim da se može reći (i da sam objektivan kada to kažem):

  • Biciklistički i računarski sajt na BikeGremlin.com domenu sam pravio sa idejom da znanje i informacije sačuvam i podelim.
  • Stručnjak sam, sa više decenija iskustva u oblastima o kojima pišem članke.
  • Članci na mojim sajtovima su dobro napisani (sudeći po velikoj većini povratnih informacija čitalaca) – svakako se nisu iskvarili za poslednjih par meseci. 🙂
  • Sajtovi rade brzo, stabilno i dobro su obezbeđeni.

S tim u vidu, moje pitanje i razmišljanje na glas:
Da li Gugl ima finansijski interes da umesto sajta sa Mediavine reklamama bolje rangira sajt sličnog kvaliteta koji prikazuje Gugl AdSense reklame?

U vreme kad ovo pišem, niko iz kompanije Gugl (ili Mediavine) ne daje odgovor na ovo prosto pitanje.

Svakako planiram nastaviti kako sam počeo: pisati članke kakvi meni pomažu kada tražim neke informacije (pošto svakako koristim svoje članke kao lični podsetnik), i unapređivati ih na osnovu povratnih informacija i pitanja čitalaca. Ali nisam mogao da ne primetim ovu “začkoljicu” sa Gugl rangiranjem.

Da završim ovo sa malo humora i ironije: 🙂


Podržite BikeGremlin
da ostane online i nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


patreon.com/bikegremlin

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content