Start » Sajtovi » Dizajn » Google AdSense eksperiment

Google AdSense eksperiment

U ovom članku pisaću o eksperimentisanju sa Google AdSense, uz par reči, vrlo ukratko, o tome šta je AdSense. Napomena: nisam stručnjak za AdSense (i monetizaciju sajtova generalno). Ovde nudim metrike (podatke) i opis kako sam merio. Verujem da će ove informacije koristiti i stručnjacima i amaterima. Meni su svakako dragocene, pošto nalazim puno pogađanja i rekla-kazala informacija na Internetu (ne samo na ovu temu).
Ako ovu stranicu gledate sa AdBlocker-om uključenim, može se desiti da neke slike budu blokirane (one koje sadrže reč “adsense” u opisu, ili/i imenu fajla) – upravo sam to primetio sa AdGuard Adblockerom. 🙂

Sadržaj:

 1. Šta je to Google AdSense?
 2. Kako se prijaviti
 3. Moj početni setap AdSense reklama
 4. AdSense eksperiment
 5. Prvi utisci – septembar
 6. Drugi mesec testiranja – Oktobar
 7. Preliminarni zaključak
 8. Novembarska statistika – povratak na diskretno smeštanje oglasa
 9. Zaključak
 10. Redizajn sajta i izmena formata reklama


1. Šta je to Google AdSense?

Ukratko, to je program za prikazivanje reklama na sajtu. Kompanije plate Guglu za reklamu, Gugl izabere koje reklame će prikazivati na kojem sajtu, a vlasnik sajta dobija proviziju od te zarade – u zavisnosti od vrste i broja prikazanih reklama, kao i od broja klikova na te reklame.


2. Kako se prijaviti

Odete na Google AdSense stranicu i registrujete se. Potrebno je da imate Gmail nalog i sajt sa dovoljno kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja.

Nakon unošenja svih traženih podataka, dobićete papirno pismo na adresu, sa kodom koji treba uneti na AdSense nalogu – kako bi se potvrdilo da ste pružili pravu adresu.

U ovom članku neću se baviti samom tehnikom postavljanja reklama na sajtu – uputstvo za to je u mom članku kako postaviti Google AdSense na WordPress sajt?


3. Moj početni setap AdSense reklama

Prvobitno sam stavio reklame da budu samo na bočnoj koloni, ispod menija sa desne strane sajta. Ove reklame su bile praktično nevidljive posetiocima sa mobilnih telefona (tek na kraju celog članka se dolazilo do reklama).

Početkom 2019, dodao sam mali baner u gornjem desnom uglu, koji se na mobilnom prikazuje na samom početku. Otprilike u isto vreme, implementirao sam AMP verzije stranica sa uključenim reklamama.

Zanimljiva stvar vezana za AMP stranice je da su “imune” na ad-blockere, pa se reklame na njima uvek prikazuju. Mana, barem kod moje implementacije, je što Google sam bira gde i kako će rasporediti reklame (što je loše sa stanovišta dizajna, dobro sa stanovišta zarade).

Ovako izgleda raspored reklama:

Raspored reklama na strani: banner na vrhu, reklame u bočnom meniju i "Matched content", koji prikazuje kombinaciju linkova sa sajta i reklama
Raspored reklama na strani: banner na vrhu, reklame u bočnom meniju i “Matched content”, koji prikazuje kombinaciju linkova sa sajta i reklama
Slika 1

Ovo je drastično uticalo na zaradu od reklama, puno više od porasta broja poseta. Grafik promena ukupne mesečne zarade sajta iz meseca u mesec:

Grafikon zarade nakon uvođenja AMP i banera na vrhu stranica
Grafikon zarade nakon uvođenja AMP i banera na vrhu stranica
Slika 2

Pregled odnosa zarada koju je donela svaka pojedinačna “pozicija” reklama:

Zarada spram pozicije / tipa reklame
Zarada spram pozicije / tipa reklame
Slika 3

Interesantan je i podatak da biciklistički sajt na engleskom, sa većinom posetilaca iz SAD i Engleske, zarađuje dosta više po reklami i po posetiocu (RPM) u odnosu na biciklistički sajt na srpskohrvatskom, gde je većina posetilaca sa prostora bivše Jugoslavije. Dok ovaj sajt (sa temama o računarima) donosi još veću zaradu po jednom posetiocu:

RPM stranica po sajtovima: io.bikegremlin.com (računari) bike.bikegremlin.com (biciklizam, na engleskom) www.bikegremlin.com (biciklizam, na srpskohrvatskom)
RPM stranica po sajtovima:
io.bikegremlin.com (računari)
bike.bikegremlin.com (biciklizam, na engleskom)
www.bikegremlin.com (biciklizam, na srpskohrvatskom)
Slika 4


4. AdSense eksperiment

Plan je da od septembra 2019. dozvolim Guglu da on bira raspored reklama onako kako misli da je najbolje, pa da vidim ima li drastičnih promena u zaradi. Planiram da eksperiment traje dva meseca. Pratiću kako ovo utiče i na prihod i na broj mesečnih posetilaca.

Google automatski optimizuje vrstu i mesto prikaza reklama
Google automatski optimizuje vrstu i mesto prikaza reklama
Slika 5

Takođe ću vizuelno proveravati kako (barem kod mene) to izgleda na stranicama. Da li je prenatrpanije reklamama, ili ih ima još manje.


5. Prvi utisci – septembar

Subjektivni utisak je da reklama ima nešto više. Ono što mi lično smeta su reklame ubačene između pasusa (paragrafa) u tekstovima. Što se tiče metrika, nisam primetio vidan pad broja poseta, vremena provedenog na stranici i sl. Ali pratiću sve ovo, uz praćenje da li se broj reklama vremenom smanjuje, tj. da li Gugl, nakon eksperimentisanja, ubacuje samo manji broj, bolje plaćenih reklama, na mestu gde se najbolje kotiraju.

Normalizovane brojke za RPM i ukupnu zaradu, uporedu za avgust i septembar 2019 (eksperiment je započet 1. septembra):

AdSense RPM po sajtu, za Avgust i Septembar
AdSense RPM po sajtu, za Avgust i Septembar
Slika 6
AdSense zarada po sajtu, za Avgust i Septembar
AdSense zarada po sajtu, za Avgust i Septembar
Slika 7

RPM sajta io.bikegremlin.com je puno veći, što navodi na zaključak da se reklame na sajtovima koji se bave računarima plaćaju puno više od onih za sajtove o biciklima.

Činjenica da engleska verzija sajta o biciklima pravi preko 10 puta veću zaradu u odnosu na srpskohrvatsku verziju, a ima svega 5 puta više poseta, navodi na zaključak da se reklame za posetioce iz SAD i EU plaćaju puno više nego reklame za posetioce sa naših prostora.

U tom smislu, što se ne vidi iz grafika, praktično sva zarada ovog sajta (io.bikegremlin.com) dolazi od poseta iz SAD. Ako se struktura posetilaca u budućnosti promeni tako da značajniji procenat bude iz našeg okruženja, to bi, sudeći po ovome, trebalo da rezultuje padom RPM sajta.

Ažuriraću ovaj članak nakon završetka oktobra, sa novim statistikama.


6. Drugi mesec testiranja – Oktobar

U drugom mesecu testiranja, dodao sam varijaciju na eksperiment. Tj. dodao sam još jedan eksperiment. U opcijama Google AdSense podesio sam da se svakom drugom posetiocu pokazuje svega 65% od svih raspoloživih reklama – tj. samo one najrelevantnije i najplaćenije. Kako se vidi iz grafika ispod, to je rezultovalo simboličnim padom zarade. Samo je računarski sajt (ovaj) je doživeo drastičan pad i ukupne zarade i RPM-a.

Google AdSense RPM statistike za septembar i oktobar 2019.
Google AdSense RPM statistike za septembar i oktobar 2019.
Slika 8
Google AdSense podaci o ukupnoj zaradi za septembar i oktobar 2019.
Google AdSense podaci o ukupnoj zaradi za septembar i oktobar 2019.
Slika 9
Google AdSense ad balance eksperiment
Google AdSense ad balance eksperiment
Slika 10


7. Preliminarni zaključak

Dozvoljavanje Guglu da stavlja reklame gde i kako misli da je najbolje rezultovalo je sledećim:

 • Povećana ukupna zarada za oko 20%. Kako su i obećali (“pusti Gugl da to reši automatski i videćeš da će se prihod maksimizovati” je ono što praktično tvrde, da parafraziram).
 • Puno više prikazanih reklama na sajtu (i preko celog ekrana na mobilnom), čak i kad je podešeno da se prikazuje samo 65% najrelevantnijih.
 • Gugl nije (primetno) smanjio broj i učestalost prikaza reklama za vreme dva meseca testiranja, bez obzira na podešavanja.

Dok mislim da je sasvim pošteno da dobijem neki dinar za sav (besplatan) kvalitetan sadržaj koji nudim, ne dopada mi se kada na sajtu ima previše reklama. Pogotovo preko celog ekrana i između pasusa u tekstu. To me malo iritira i dekoncentriše u isto vreme.

Zato sam vratio reklame na početna podešavanja – u uglovima, diskretno (videti sliku 1). Pratiću u novembru i decembru kakva je situacija sa RPM i ukupnom zaradom. Takođe, u novembru, eksperimentišem sa prikazivanjem 75% najrelevantnijih reklama – da vidim kakva je razlika u zaradi, sa ovako diskretnijim rasporedom reklama, u odnosu na prikazivanje 90% od svih raspoloživih reklama.


8. Novembarska statistika – povratak na diskretno smeštanje oglasa

Od početka novembra, vratio sam podešavanja oglasa na staro – tako da oglasi popunjavaju inače neiskorištene delove strana, a ne nameću se između paragrafa, ili da iskaču preko cele strane na mobilnom.

Kako sam očekivao, ovo je rezultovalo padom zarade od oko 25%. Razlika koja je osetna, verovatno bitna onima koji žive od reklama, ili im je to značajan izvor prihoda. Pošto je moj sajt neprofitan, reklame služe samo za pokrivanje troškova, važnije mi je bilo da ostane čist i ne pretrpan reklamama. Zato sam, nakon dvomesečnog eksperimenta, vratio reklame na staro.


9. Zaključak

AdSense je zgodan, praktičan način da se dodatno zaradi od kvalitetnog sadržaja. Ne traži nikakav dodatni angažman nakon što se jednom postavi, tj. nema vijanja oglašivača, provera da li su platili za tekući mesec/godinu i sl.

Mane?

 • Gugl uzima sebi oko 30% provizije od svega što naplati oglašivačima (ali Vama štedi vreme i “cimanje”).
 • Za ovaj vid dodatne zarade zavisite od jedne velike kompanije (gledajte napraviti još neki način za monetizaciju sajta).
 • AdSense reklame se mogu blokirati pomoću AdBlocker-a.

Na kraju, pošto Gugl i svi ostali stalno podsećaju kako su i performanse (brzina učitavanja sajta) bitni, AdSense vidno usporava sajtove.

Poređenje brzine (performansi) sajta - sa AdSense (levo), i bez AdSense (desno)
Poređenje brzine (performansi) sajta – sa AdSense (levo), i bez AdSense (desno)
Slika 11

Koga zanima da vidi detaljnije, ovo su rezultati testova u PDF formatu:

Ovo sam primetio na svim svojim sajtovima. Vidna je i osetna razlika, pogotov kada se sajt gleda preko sporije Internet konekcije.

Koliko su velike ove mane u odnosu na prednosti? Da li se AdSense isplati?

Na to pitanje svako mora odgovoriti za sebe. Meni lično je AdSense super način da pokrijem troškove hostinga, bekapa, i održim svoje sajtove besplatnim i, koliko god je to moguće, objektivnim & nezavisnim. Plaćaju uredno, bez štucanja, komplikacija, i grešaka.


10. Redizajn sajta i izmena formata reklama

Napravio sam redizajn sajta sa ciljem da bude pregledniji, lakši za pretragu – a i da lepše izgleda. 🙂 Jedan od rezultata redizajna je više prostora pri vrhu za reklame pune širine.
Doduše, sklonio sam sve reklame sa naslovne, početne stranice.

Ovako izgleda trenutni raspored reklamnog prostora na mojim sajtovima, od septembra 2021:

Raspored Google AdSense reklama na redizajniranom sajtu
Raspored Google AdSense reklama na redizajniranom sajtu
Slika 12

Na kraju septembra planiram zameniti mesta formatima 2 i 3 (četvrtast i vertikalan format reklama). Na kraju oktobra, videću koji od ta dva formata donosi veću zaradu i na kojoj poziciji.

Onda ću format koji donosi manju zaradu izbaciti, a format koji donosi veću zaradu staviti na mesto na kojem daje najbolje rezultate. 🙂

Tako ću se u novembru najverovatnije vratiti na svega tri mesta za reklame, umesto postojeća četiri mesta. I još uvek ne stavljam nikakve reklame unutar članaka (između paragrafa). Mene takve reklame nerviraju.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Google izbor sadržaja: