BikeGremlin pretraga...

cPanel poskupljenje za 2022.

cPanel je najavio novo poskupljenje za 10% od 1. januara 2022. To je cela novost. Ali da li je to cela priča?

Sadržaj:

  1. Povratnik u delu
  2. cPanel poskupljenje od januara 2022.
  3. Rešenja i alternative
  4. Zaključak


1. Povratnik u delu

Tokom prethodnih decenija, cPanel se ustoličio kao najbolji kontrolni panel za web hosting industriju – pogotovo za shared i reseller hosting. Da pokažem koliko su bili zacementirani na broju jedan, linkovaću ka ovoj WebHostingTalk forum diskusiji (počevši od svog linkovanog posta #37). Vidite kako su neki (mnogi?) provajderi bili zalepljeni za plaćeno, ne-open-source cPanel rešenje?

Svega nekoliko meseci kasnije… BUM! cPanel efektivno povećava cene desetostruko!

The Hives - Hate to Say I Told You So (Official Music Video)
Izvinite… nisam mogao odoleti 🙂

Naime, uveli su plaćanje ne po serveru, već po svakom kreiranom korisničkom nalogu na svakom serveru. Joj!

O ovome sam opširno pisao u članku “Iznenadno poskupljenje cPanel-a – 2019.” Taj članak razmatra posledice poskupljenja i potencijalne alternative.

Od tada je prošlo preko dve godine, a u momentu pisanja ovog članka ne postoji krštena alternativa na tržištu (po mom mišljenju i iskustvu – da, znam, DirectAdmin je krenuo ozbiljnije, nadam se da će i stići, što pre!).

To nije sve. U januaru 2021, cPanel podiže cene za 50%! Sada su provajderi morali platiti 0,3 $ za svakog korisnika (svaki kreirani cPanel nalog na serveru), svakog meseca!

Da li su klijenti pobegli puno jeftinijim alternativama? Bez obzira na sve hvaljenje DirectAdmin kontrolnog panela (koje je počelo tek kada je cPanel digao desetostruko cene 2019. godine), ljudi se baš nešto ne utrkuju da pređu. Ostale alternative nisu ni vredne pomena.

Vlasnici cPanel-a su to videli… i eto ga:


2. cPanel poskupljenje od januara 2022.

Kako je najavljeno cPanel cenovnikom za 2022, cene idu gore za još 10%. Provajderi će morati plaćati po 0,34 $ za svakog klijenta, svakog meseca.

To ne zvuči kao mnogo, ali tržište hostinga je veoma surovo i mnogi provajderi rade sa jako malim maržama.

Hosting paket koji trenutno koristim, na kojem držim sve svoje sajtove i nekoliko projekata, sajtova prijatelja i sl. košta 650 $ za tri godine. Kupio sam ga na popustu pa me je koštalo još manje (i provajder je zaradio još manje). Na tom nalogu trenutno imam oko 30 sajtova. A dozvoljeni limit je 50 sajtova.

Malo matematike:
30 * 36 meseci * 0,34 $ = 367,2 $

Ako kreiram svih 50 dozvoljenih naloga, cPanel će mom provajderu uzeti bukvalnu svu zaradu!

Moj hosting provajder nije među najjeftinijima (barem više ne – i oni su drastično podigli cene posle cPanel-ove “igranke”).

To nije sve! cPanel sada najavljuje promene cena na godišnjem nivou (verovatno ne na dole). Vidite cPanel cenovnu objavu (na engleskom, videti pod “How long are these prices valid for?”). Ovo je i do sada bilo za očekivati, a sada je i “zvanično.”


3. Rešenja i alternative

Na papiru, cPanel ima konkurenciju i to je sve jedna divna, otvorena tržišna utakmica.

Zapravo, cPanel drži praktično monopol.

Kao klijent, korisnik, sa malim budžetom, i dalje plaćam puno višu cenu cPanel-a, jer su alternative još uvek nedovoljno dobre. Neki provajderi koriste DirectAdmin (isto privatna kompanija, koja može podići cene kada uzmu veći deo tržišta), i šačica koristi svoja custom rešenja (mahom loša).
Ažuriranje: posle još testiranja, prešao sam na DirectAdmin hosting. U ovom trenutku, cPanel je i dalje bolji, ali DirectAdmin omogućava da uradim sve što treba (makar i uz malo više cimanja). Ako DirectAdmin uradi sličan skok cena, videću kuda dalje.

Ako DirectAdmin ikada postigne veću popularnost, opet ćemo imati duopol – monopol svega dve kompanije na celom svetu. Lično nisam optimista po tom pitanju. Siguran sam da su vlasnici DirectAdmina super likovi, ali to je privatna kompanija, može se otkupiti, uceniti i šta sve ne – od strane velikih korporacija, kao što je sad slučaj sa cPanel-om.

Jedini izlaz vidim u open-source zajednici. U solidarnosti. Ali tu postoji velik problem:

Upravljanje hosting serverom sa puno korisnika je ozbiljna stvar. Kontrolni panel servera mora biti dobro napisan, bezbedan, sa odličnim korisničkim interfejsom. I open-source znači da na tome mora da radi dosta ljudi, disciplinovano, koordinisano, a besplatno!

Postoji i manjak poverenja između velikog broja manjih i srednjih provajdera – inače bi zajedno već davno mogli isfinansirati open-source kontrolni panel (“ali što mi da plaćamo, a posle svi da koriste?!”).


4. Zaključak

To je kapitalizam. Po Marksu, kapital ima tendenciju ukrupnjavanja i centralizacije u rukama najbogatijih kapitalista.

Konkurencija je surova. Veliki “gutaju” male. Kupci, pogotovo radnička klasa, će morati da plate cenu, na ovaj ili onaj način.

Samo za kolege administratore: 🙂

Djordje Balasevic - Za trecu smenu - (Audio 1982) HD


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content