BikeGremlin pretraga...

HostMantis Enterprise Reseller Hosting recenzija

Status: pasivan
Koristio sam ovu uslugu od avgusta 2019. – do jula 2022.

U julu 2022, Dynamic Hosting (link ka njihovom sajtu, nemam informacija o ovoj kompaniji za sada) preuzima HostMantis. Videću kakva je usluga nakon preuzimanja i ažurirati recenziju.
Zato, uprkos višegodišnjem odličnom iskustvu i svemu napisanom u nastavku ovog članka, trenutno ne mogu preporučiti ovaj hosting – dok ne prođe barem 6 meseci i utvrdim kakav je kvalitet usluge.
U ovom momentu hostujem samo jedan test sajt kod ovog provajdera.

U ovom članku opisujem svoje iskustvo, prednosti i mane HostMantis Enteprise Reseller hostinga (affiliate link). Opširno, detaljno dosadno 🙂 – ovo služi kao moj podsetnik, tj. zapisnik svih dobrih stvari i problema, radi poređenja sa ostalim ponudama i deljenja ako me neko pita za mišljenje.

Ažuriranje, Maj 2022: U ovom momentu, većinu svojih sajtova i nekoliko klijentskih hostujem na HostMantis (affiliate link). Mislim da nema iskrenije preporuke od ove. U ovom članku dokumentujem sve probleme koji se jave – ali za sad sam prezadovoljan kvalitetom ovog hostinga.

Ažuriranje, januar 2022: Jedan od naloga prebacio sam na njihov (jeftiniji) DirectAdmin Reseller hosting (opisan u 9. poglavlju). Potvrdili su da ću zadržati svoj postojeći popust (zahvaljujući cPanel-ovom podizanju cena, na taj način i provajderu štedim dosta novca). Da bih se iznenadio cenom obnove za taj DirectAdmin nalog, koja je bila viša od navedene cene obnove za cPanel nalog!?! Zamolio sam ih da to provere i srede… i sredili su – podizanjem cene obnove cPanel naloga za 50%!?! 🙂
Na sve to ide još 25% na gore sa najavljenim poskupljenjem od Nove Godine.
Sa HostMantis nikad nisam ni približno načisto koliko će koštati naredna obnova usluge, što otežava planiranje.
Kvalitet usluge je vrhunski, a sada je i cena – u rangu najskupljih provajdera (po kvalitetu usluge bih rekao da je HostMantis ipak za nijansu bolji). I ne bi me začudilo da posle nove godine cene odu još drastično na gore – poskupljenja su česta i drastična sa ovim provajderom.

Ažuriranje: 24. novembra 2021, od jutra do predveče, gotovo 12 sati, svi WordPress sajtovi su mi bili popadali. U tiketima sam objasnio šta sam sve probao i zašto mislim da je problem do hostinga (klonirani i migrirani sajtovi su radili bez problema na druga dva servera). Dobio sam “kod nas sve radi” odgovor (vidite Kvaka 22 problem) i ništa dalje. Posle neka 4 sata pitao sam da li rade na tome, ili planiraju raditi, ili da selim sajtove. Posle još 4 sata bez odgovora, počeo sam migrirati sajtove. Detalji su na LowEndSpirit forumu i na mojoj stranici o problemima sa sajtovima i hosting serverima.


Sadržaj:

 1. O HostMantis hostingu generalno
 2. Zašto koristim reseller, a ne shared hosting?
 3. Dodela resursa HostMantis Reseller Hostinga
 4. Testovi opterećenja – hoće li izdržati?
 5. Koliko resursa je dovoljno za WordPress?
 6. CloudLinux LVE Manager – upravljanje resursima
 7. Cene, da li preporučujem HostMantis Reseller hosting?
 8. Dodatak – test snage i fleksibilnosti
 9. Dodatak 2 – test Reseller Entry DirectAdmin paketa
 10. Problem sa unošenjem teksta u WordPress
 11. WP Benchmark tool testovi


1. O HostMantis hostingu generalno

HostMantis reseller hosting sam počeo koristiti 2019. godine, zahvaljujući nekom ludačkom promotivnom popustu. Tada sam koristio VeeroTech (odličan hosting), ali sam tražio jeftin hosting za testiranje i development. Tako sam došao na HostMantis zbog povoljne cene, a ostao zbog vrhunskog kvaliteta usluge (za nijansu brži i stabilniji čak i od VeeroTech-a!).

Moje iskustvo sa ovim provajderom se svodi na ovo, ukratko:

U ovom trenutku ne znam ni za jednu ponudu koja je bolja za mene. Ako pogledate moje recenzije hostinga, videćete da recenzije pišem opširno, sa dosta podataka. To je zato što ne znam koji su prioriteti čitaoca, pa da svako za sebe može proceniti koji je najbolji izbor.

Ukratko o HostMantis kompaniji:

Ovo je manja kompanija, sa sedištem u Livoniji (SAD, Mičigen).

Koliko znam ne poseduju svoje servere, već ih iznajmljuju. Nemački data centar radi na Hetzner-ovim serverima (dobar provajder unmanaged dedicated i VPS servera). U Kanadi, SAD (istočna obala), Singapuru i Engleskoj koriste servere francuske kompanije OVH.

Ne nude svi (dobri) reseller hosting provajderi izbor više lokacija servera. Ovo je plus (da li lokacija servera utiče na brzinu sajta?).

– Sadržaj –


2. Zašto koristim reseller, a ne shared hosting?

U posebnim člancima objasnio šta je to shared hosting, kao i šta je to reseller hosting. Ukratko:

Reseller hosting nalog omogućava da pod njim napravite više shared hosting naloga, tako da svaki vaš sajt bude na posebnom shared hosting pod-nalogu. Kada tako uradite, onda problem (virus, hakovanje, ili poludela skripta) na jednom sajtu neće uticati na ostale sajtove. Drugim rečima: ovo povećava bezbednost, stabilnost i brzinu.

Digresija:
Par nedelja pre pisanja ovoga, jedan od sajtova koje razvijam je “poludeo” i počeo uzimati 100% svojih raspoloživih procesorskih resursa. Da su mi svi sajtovi bili na istom shared hosting nalogu, svi moji sajtovi (uključujući i ovaj) bi tada popadali. Ovako, svi sajtovi su radili normalno i mogao sam na tenane istraživati i tražiti uzrok problema. Bez stresa. 🙂

Kvalitetan shared hosting je oko 5 dolara mesečno, a kvalitetan reseller hosting oko 15. Ako imate više od jednog sajta, mislim da se isplati – nadzor i održavanje su lakši, a lako se kreira i novo izolovano testno okruženje za isprobavanje izmena i slično, pre puštanja istih na produkcionu verziju sajta (ja volim isprobati staging verziju sajta i na serveru, za svaki slučaj).

Vezano za ovo: da li je VPS bolji od shared, ili reseller hostinga?

– Sadržaj –


3. Dodela resursa HostMantis Reseller Hostinga

Velika većina reseller hosting provajdera daje određene resurse za svaki kreirani shared hosting pod-nalog. Ovde sam detaljno objasnio sve o resursima hosting paketa (RAM, CPU, skladišni prostor itd.).

Pri tome, po pravilu se dobija jedno vCPU jezgro po svakom pod-nalogu. Ni manje, ni više. Ovo je generalno dovoljno, osim ako imate WordPress sajt sa jako puno poseta, ili prometnu WooCommerce prodavnicu sa dosta proizvoda. Ako imate, najjeftinija kvalitetna rešenja su:

Po čemu se KnownHost i HostMantis reseller paketi razlikuju od ostalih? Politika dodele resursa. Objasniću:

Za primer uobičajene raspodele reseller hosting resursa koristiću VeeroTech RS 1 paket i uporediti ga sa HostMantis Enterprise Entry Reseller paketom. Oba koštaju oko 25 $ mesečno i omogućavaju da se smesti oko 30 sajtova (realno). Po čemu se najviše razlikuju?

VeeroTech daje određene resurse po svakom kreiranom shared hosting pod-nalogu, dok HostMantis daje ukupno raspoložive resurse koje dele svi nalozi.

ResursVeeroTech
po pod-nalogu
HostMantis
ukupno
vCPU12,5
RAM2 GB4 GB
I/O8 MB/s200 MB/s
IOPS7.50010.024
Entry
processes
2040
Total
processes
50200
Alokacija resursa reseller hostinga
Tabela 1

Na prvu loptu deluje kao da je HostMantis puno bolji. Kada uzmete u obzir da svi kreirani pod-nalozi dele te resurse (recimo da ih ima 30), onda VeeroTech deluje puno bolje. Ali nije tako jednostavno.

Moj reseller nalog sadrži sajt sa preko 100.000 posetilaca mesečno, par sajtova sa oko 20,000 mesečnih poseta i još desetak sa puno manje poseta, uz par manjih WooCommerce prodavnica. Oni svi zajedno retko kad traže više od veoma umerenih resursa. Ovo je ukupna potrošnja resursa svih 20+ sajtova koje hostujem:

HostMantis Advanced Reseller (levo) vs Enterprise Entry Reseller (desno)
HostMantis Advanced Reseller (levo) vs Enterprise Reseller Entry (desno)
Slika 1

Vidi se na slici da je CPU bio usko grlo sa slabijim reseller hosting paketom (1,5 vCPU za ceo reseller paket), dok jači paket sa 2,5 vCPU radi komotno.

Većina sajtova ne traži puno resursa najveći deo vremena. Međutim, ako na primer menjam strukturu kategorija članaka na većem WordPress sajtu, tek sa 1,5 vCPU to prođe bez trenutka usporenja za posetioce. HostMantis reseller hosting mi daje tu fleksibilnost – mogu većem sajtu, ili WooCommerce prodavnici dodeliti i više od jednog vCPU.

Ovakav način raspodele omogućava i veoma brz rad servera – ni jedan reseller hosting klijent ne može napraviti 50 shared hosting pod-naloga koji svi koriste po 1, ili “samo” 0,5 vCPU, pa preopteretiti ceo zajednički server.

Ali to ima i svojih mana. Ne mogu pre-prodati 10 shared hosting naloga i da me baš briga šta kupci rade – ako koriste i “samo” po 0,3 vCPU najveći deo vremena, svi sajtovi pod mojim reseller nalogom će trokirati.

Zato mislim da je ovaj način raspodele resursa odličan za developere i ljude koji imaju više sajtova, ali veoma nezahvalan za ljude koji se bave preprodajom hostinga.

– Sadržaj –


4. Testovi opterećenja – hoće li izdržati?

Napravio sam WordPress sajt sa 50ak članaka, nekoliko stranica u Elementor-u i malom WooCommerce prodavnicom. Onda sam ga podvrgnuo svom Octoperf testu opterećenja. Prvo sa manje, a onda put sa više dodeljenih resursa. Slika ispod prikazuje promenu dodeljenih resursa i opterećenje:

Korištenje resursa WordPress (WooCommerce) sajta prilikom testa opterećenja
Korištenje resursa WordPress (WooCommerce) sajta prilikom testa opterećenja
Slika 2

Moj test nije simuliaro nikakve prodaje (pisanje podataka u bazu). Da ih je bilo, najverovatnije bi bilo potrebno imati 1,5 vCPU (ili 2) na raspolaganju. Ovako, sajt je malo usporio kada sam mu dao samo 0,7 vCPU, a sa 1 vCPU je za sve vreme testa opterećenja radio normalno.

Svi ostali sajtovi na mom reseller nalogu su za sve vreme testa opterećenja radili normalno. Ovako izgleda opterećenje na nivou celog naloga za vreme testiranja:

Ukupna upotreba resursa celog reseller hosting naloga za vreme testova opterećenja
Ukupna upotreba resursa celog reseller hosting naloga za vreme testova opterećenja
Slika 3

Ovaj hosting nalog je lagano izneo test opterćenja sa svim mojim (normalnim ne-testnim) sajtovima na sebi. Nije loše.

– Sadržaj –


5. Koliko resursa je dovoljno za WordPress?

Mislio sam da nikada nećete pitati! 🙂

Ovo, kao i većinu ostalih stvari na sajtu, pišem na osnovu svog dosadašnjeg znanja i iskustva – nisam iskusan WordPress developer, niti hosting provajder, tako da sve uzmite sa dozom rezerve. U tabeli ispod, “WP” je “WordPress,” a “WC” je WooCommerce:

Ažuriranje 2024:
Napisao sam poseban članak na ovu temu: “Hosting resursi potrebni za WordPress.”

Naravno da sam viđao sajtove koji uopšte nisu dobro optimizovani, pa i za relativno mali broj posetilaca zahtevaju ogromne resurse. Mislim da je bolje prvo “uraditi domaći,” odnosno optimizovati sajt. Uvek se kasnije može dati više novca za jači hosting paket.

U posebnom članku detaljnije se bavim temom koliko hardverskih resursa je potrebno za hostovanje WordPress sajta.

– Sadržaj –


6. CloudLinux LVE Manager – upravljanje resursima

Kod većine reseller hosting provajdera imate mogućnost praviti “korisničke pakete usluga” za koje vi određujete količinu skladišnog prostora, broj dozvoljenih dodatnih domena itd.

Kreiranje novih, ili editovanje postojećih korisničkih paketa
Kreiranje novih, ili editovanje postojećih korisničkih paketa
Slika 4

Zahvaljujući politici raspodele resursa, kod HostMantis imate i pristup CloudLinux LVE Manager-u koji vam omogućava upravljanje ostalim resursima za svaki korisnički paket: vCPU, RAM, I/O itd.

CloudLinux LVE Manager vam dozvoljava da izmenite resurse svakog paketa kako vi mislite da je najbolje
CloudLinux LVE Manager vam dozvoljava da izmenite resurse svakog paketa kako vi mislite da je najbolje
Slika 5

Naš umereno posećeni moto-forum radi lepo na “Noldor-f” paketu, dok moj najposećeniji biciklistički sajt trenutno koristi “Maiar” paket i radi bez problema (mogao bih čak RAM smanjiti i na 0,5 G, a i dozvoljeni broj procesa je nepotrebno visok – ne koristi ni pola tih resursa, nikada)

Da, jesam fan Gospodara Prstenova. 🙂

Sa druge strane, manje od 0,7 vCPU (“SPEED”) je preslabo i za manje WordPress sajtove.

– Sadržaj –


7. Cene, da li preporučujem HostMantis Reseller hosting?

Zavisi od vaših potreba i od konkretnog paketa.

Ako planirate preprodavati hosting, ovo može biti rizična opcija zbog toga što svi shared hosting pod-nalozi koje kreirate (i prodate) dele relativno malo resursa. Objasniću:

Količina dodeljenih vCPU resursa je pristojna za Enterprise Reseller pakete. Ali za “obične” Reseller pakete nije dovoljna da podrži ni 2/3 dozvoljenog broja kreiranih shared hosting pod-naloga.

Dosadašnja HostMantis poskupljenja su pogađala korisnike tek po isteku ugovorne obaveze. Ova, trenutna politika raspodele reseller hosting resursa uvedena je 16. septembra 2021, bez ikakve prethodne namene! Korisnici Reseller Entry, Advanced, ili Expert paketa usluga su praktično primorani da rade duplo skuplji upgrade na Enterprise Entry, Advanced, ili Expert paket usluga – osim ako im paketi nisu zvrjali prazni, ili su hostovani sajtovi bili skoro bez poseta.

Tako da, suština je da ovo efektivno poskupljenje pogađa i pre isteka roka pretplate – jer vas “tera” da pređete na skuplji paket.

Šta je sa performansama? Kad već plaćate više, sigurno da očekujete da barem to bude bolje.

U praksi ovo odlično radi. 🙂 U sred akcije redizajna svih sajtova, brisanja keša i sl, jedan eksperimentalni sajt mi je bio “poludeo” i trošio po 1 vCPU gotovo non-stop – a ni jedan moj sajt nije imao problema u radu. To se sve dešavalo na Advanced Reseller paketu sa 1,5 vCPU za sve sajtove zajedno.

Sa druge strane, isti taj Advanced Reseller omogućava kreiranje najviše 75 shared hosting pod-naloga, dolazi sa 125 GB skladišnog prostora, i 1,5 vCPU. Mislim da je i 50 sajtova previše za 1,5 vCPU.

Zato sam promenio taj plan u Enterprise Entry Reseller, koji dozvoljava “samo 50” shared pod-naloga, ima 50 GB skladišnog prostora, ali i 2,5 vCPU. Po meni puno bolji balans, po nižoj ceni u odnosu na Advanced Reseller i trebalo bi da može komotno ugostiti oko 30 sajtova. Pod jednim uslovom – i tu dolazimo do začkoljice:

Ne mogu puno sajtova koristiti više od 25% vCPU (i ostalih resursa) konstantno. Skokovi u opterećenju od po 5 – 20 minuta se mogu lako izneti. Ali konstantno trošenje puno resursa traži drugačiji reseller hosting.

VeeroTech za sličan novac daje “zagarantovane” resurse po svakom kreiranom shared hosting pod-nalogu. Ali vam ne daje prostor da neki od naloga “pojačate,” za slučaj da povremeno traži više od 1 vCPU.

Meni se dopada ova fleksibilnost koju nudi HostMantis, i to za sad odlično radi u praksi. Iako sam se osećao sigurnije kada sam imao “zagarantovane” resurse po svakom kreiranom shared pod-nalogu.

Ako planirate hostovati mahom svoje sajtove, dobićete odlične performanse po povoljnoj ceni. Mislim da trenutno nema bolje ponude na tržištu – zato i koristim ovaj hosting.

HostMantis nudi dve “vrste” reseller hostinga:

 • Reseller hosting – sa paketima Entry, Advanced i Expert.
 • Enterprise Reseller hosting – sa paketima Enterprise Entry, Enterprise Advanced i Enterprise Expert.

Za šta je koji dobar? Ovako to meni izgleda (zaokružujem cene da izbegnem marketinški trik “99,99”):

PaketNamena
Entry
10 $ mesečno
Lična upotreba. Ako imate nekoliko srednjih, ili do 10 (najviše!) malih WordPress sajtova. Dobijate veću zaštitu i stabilnost (u odnosu na korištenje jednog shared hosting naloga za sve sajtove), uz dobre performanse, po povoljnoj ceni.
Advanced
30 $ / m.
Besmisleno. Premalo vCPU resursa (1,5) za toliki broj dozvoljenih pod-naloga (75) i toliko velik skladišni prostor (125 GB).
Expert
55 $ / m.
Trik ponuda” da bi Advanced paket izgledao manje skupo. Često korišten marketinški trik kojem pribegavaju mnogi provajderi.
Enterprise Entry
25 $ / m.
Preprodaja hostinga, ili imate par sajtova koji traže puno resursa. Ovo je bio moj izbor. Radi lepo sa 25 sajtova i deluje da “ima mesta” za još barem 10.
Enterprise Advanced
55 $ / m.
Ako imate sajtova koji traže više od 2vCPU, ili vam je Enterprise Entry postao tesan za postojeće klijente, a ne želite raditi migraciju na novi Enterprise Entry nalog.
Enterprise Expert
95 $ / m.
Trik ponuda” da bi Enterprise Advanced paket izgledao manje skupo. Dobijete svega jedan dodatni vCPU u odnosu na Enterprise Advanced paket, a plaćate duplo više.
Pregled HostMantis Reseller Hosting ponude
Tabela 3

HostMantis daje 25% popusta na tromesečne pretplate – kao i na sve duže pretplate, ali ne preporučujem duže od toga za hosting koji niste probali i potvrdili da vam odgovara. Kada potvrdite da vam odgovara, možete uzeti i pretplatu na tri godine.

Nude hosting i sa cPanel, i sa DirectAdmin kontrolnim panelom – možete birati prilikom kupovine. DirectAdmin je jeftiniji, ali još nedovoljno upeglan, dok je cPanel skuplji. Izaberite šta vam je manje zlo. 🙂 Ja koristim cPanel.

Izbor kontrolnog panela, lokacije i dužine pretplate za svaki hosting paket
Izbor kontrolnog panela, lokacije i dužine pretplate za svaki hosting paket
Slika 6

Ažuriranje, oktobar 2021: HostMantis je prešao na trenutnu raspodelu reseller hosting resursa sredinom septembra, bez prethodne najave. Zato su neki ljudi bili zatečeni – “zašto sajtovi mojih klijenata trokiraju, kao da nemaju dovoljno vCPU?” Ja sam tada srećom bio na Advanced Reseller paketom sa 1,5 vCPU što je srećom bilo dovoljno da se izbegnu problemi (mada sam apgrejdovao nalog čim sam shvatio o čemu se radi). Ostaću kulturan pa neću reći šta mislim o ovome. Izvedite svoj zaključak.

Sada, vezano za cene, obavestili su nas na vreme:

As a client, we know the last thing you want to hear is anything regarding changes in pricing.

However, as a business we try to be as transparent as possible and each year we must re-evaluate our costs and our pricing structure and make any necessary changes.

Due to recent increased vendor costs, we will be increasing our pricing on all hosting plans by approximately 25% effective: January 1, 2022.

Our goal is to remain sustainable and continue providing our clients with the highest level of service possible, without sacrificing features and/or quality.

HostMantis

Ako se odlučite za ovaj hosting zahvaljujući (ili uprkos 🙂 ) ovom članku, možete iskoristiti moj HostMantis affiliate link i time pomoći rad ovog sajta. Uz korištenje kupon koda “WHT25OFF” dobijate dodatnih 25% popusta na prvu i sve buduće pretplate (znajte da popust važi i u slučaju “upgrade-a” usluge, ali ne i za “downgrade,” tj. ako odlučite preći na “slabiji” paket).

– Sadržaj –


8. Dodatak – test snage i fleksibilnosti

Objasnio sam u prethodnom delu da HostMantis dodeljuje reseller hosting resurse po celom reseller nalogu, ne po svakom shared hosting pod-nalogu koji reseller napravi.

U članku o vCPU sam objasnio da sajtovi generalno ne koriste resurse svi u isto vreme.

Dosadašnje testiranje je pokazalo da sajtovi sasvim lepo rade kada im dodelim standardne resurse kakve daje većina reseller hosting provajdera po svakom kreiranom shared hosting pod-nalogu. Pri većim izmenama će na kratko udariti vCPU ograničenje, ali to je za posetioce praktično neprimetno trenutno usporenje koje mogu primetiti samo ako baš u tom momentu traže stranicu koja ne postoji u kešu (u baš toj sekundi).

To je normalno, tako sajtovi generalno rade. Ali, bio sam radoznao da isprobam granice. Šta ako dodelim svakom sajtu toliko puno resursa da on praktično nikada ne udari u granicu svojih dodeljenih resursa? Hoće li server zakucavati, ili će omogućena snaga i fleksibilnost sijati u punom sjaju, čineći moj HostMantis Enterprise Reseller Entry paket efektivno moćnijim od VeeroTech RS1 paketa? 🙂

Da to utvrdim, uradio sam sledeće:

 • Pratio sam koje limite udaraju koji sajtovi i zaključio da su uska grla vCPU (za WordPress i WooCommerce) i I/O (za WooCommerce).
 • Pojačao sam tri najjača paketa tako da dobiju više vCPU i I/O.
 • Stavio sam sve sajtove na Maiar paket, a tri sajta sa najviše poseta na Ainur!
Dodela moćnih resursa svakom sajtu
Dodela moćnih resursa svakom sajtu
Slika 7

Sada ni jedan sajt ne udara u svoje limite resursa, čak ni prilikom većih izmena i “špica” u broju poseta.

Pratim ukupno opterećenje servera – tj. može li to ovaj hosting nalog izgurati. Za sada deluje da može opušteno i da mogu dodati još desetak sajtova. Ono čega sam se plašio, da će se resursi lako iscrpeti kada ih svi sajtovi dele, se pokazalo kao iracionalno. Ovaj hosting paket je moćan i fleksibilan kako sam se nadao, a u praksi nema mana kojih sam se pribojavao.

Ispod je grafik upotrebe resursa nakon pune nedelje dana “maltertiranja” naloga (testovi, izmene sajtova i sl.). Na grafiku se vidi da su povećali broj Entry procesa (sa bednih 40 na 200!), i ukupan broj procesa (sa 200 na 300).

To je lepo, ali najveće usko grlo za WordPress je vCPU – zanimalo me je kako se on ponaša, sad kada sam svakom sajtu dodelio koliko god resursa je potrebno, tako da ne stiže ni blizu limita. Pa – možete li po grafiku pogoditi u kom momentu sam “skinuo ograničenja?” Ja ne mogu. 🙂

Grafik upotrebe resursa na nedelnom nivou
Grafik upotrebe resursa na nedelnom nivou
Slika 8

Ako ste baš radoznali, resurse sam “pojačao” tačno na sredini grafika. Ukupno opterećenje je ostalo umereno. vCPU nikad nije prešao 1,5 (150%).

Zaključujem da je ovaj Enterprise Reseller Entry paket fenomenalan i da može da gura barem 30 WordPress sajtova, uz sjajne performanse.

Takođe, na osnovu ovoga pretpostavljam da je Reseller Entry paket (dakle ne Enterprise) praktično neupotrebljiv, jer ima svega 1 vCPU za sve hostovane sajtove da dele. Ipak, testiraću ovo pre konačnog zaključka (jedno dobro merenje je bolje od hiljadu stručnih mišljenja).

– Sadržaj –


9. Dodatak 2 – test Reseller Entry DirectAdmin paketa

HostMantis Reseller Entry paket sa DirectAdmin kontrolnim panelom košta 6 $ mesečno. Ako plaćate tromesečno i iskoristite“WHT25OFF” kupon za popust (moj affiliate link), to izađe svega 3,5 $ mesečno. Jeftiije od većine kvalitetnih shared hosting paketa. Valja li? To sam testirao.

Odmah ću napisati svoj zaključak, a ispod slede dosadni tehnički detalji:
Odličan je za developere (izolacija svakog projekta, za veću stabilnost i bezbednost).
Za preprodavce hostinga – može da “izgura” desetak srednjih WordPress sajtova, ili manjih WooCommerce prodavnica.

Ažuriranje, oktobar 2021: sueći po CloudLinux izveštaju o korištenju resursa, za reseller hosting, DirectAdmin koristi 1 GB RAM memorije samo za panel (kad ništa drugo ne radim, samo gledam izveštaj zauzeća resursa). Na sličnom setapu, cPanel koristi 0,5 GB RAM-a.
“Jedno dobro merenje je bolje od hiljadu stručnih mišljenja.”

Kako sam testirao:

Prvo sam prebacio svoj testni WordPress sajt sa manjom WooCommerce prodavnicom. Da vidim kakve su perfromanse, sigurnost, stabilnost i kvalitet servera.
Želim da se ovde javno zahvalim ljudima iz HostMantis tehničke podrške na strpljivom odgovaranju na sva moja pitanja i dileme.

HostMantis cPanel hosting serveri koje sam do sada koristio su bili među najbržim. DirectAdmin server je podjednako brz, ako ne i još brži! Nakon poslednjeg poskupljenja cPanel-a, uz najavu dodatnih (od strane samog cPanel-a), zaključujem da je krajnje vreme da ozbiljno razmišljam o prelasku na DirectAdmin, pored svih mana DirectAdmin-a.

Sledeći test je bilo seljenje našeg umereno posećenog moto foruma. Ima ogromnu bazu, pa računam ako nju mogu importovati na server, onda ću moći i svaku drugu. Ovo je prošlo bez prolema (videti u ovom članku, komande iz SSH terminala).

Zatim sam importovao WordPress BBpress forum naše lokalne zajednice, sa ogromnom količinom slika korisnika.

Pošto je to sve lepo radilo, dodao sam ukupno 10-ak WordPress sajtova, od kojih su neki bili manje WooCommerce prodavnice.

Pošto ceo nalog raspolaže sa svega 1 vCPU za sve pod-naloge da dele (i to je ubedljivo najveće usko grlo ovde), ograničio sam svaki pod-nalog na 0,8 vCPU, kako ni jedan ne bi mogao uzeti baš sve resurse, ni u jednom trenutku.

Sve je radilo veoma lepo i dalje. Sajtovi su leteli! Brže su radili nego na mnogim drugim reseller i shared hosting nalozima koje sam isprobavao.

Došlo je vreme za testove opterećenja, koji simuliraju ogroman porast broja poseta jednog sajta, ili neke ogromne izmene na bazi sajta. Tokom testiranja dolazilo je do vidnog povremenog usporenja rada sajtova, ali su uglavnom radili kao na prosečnom shared/reseller hosting serveru.

Ukupna upotreba vCPU i RAM-a na HostMantis Reseller Entry nalogu
Ukupna upotreba vCPU i RAM-a na HostMantis Reseller Entry nalogu
Slika 9

Na osnovu ovoga zaključujem da se ovaj hosting paket može koristiti za pre-prodavanje jeftinog hostinga osrednjih perfromansi – i to ne više od 10 shared hosting pod-naloga. Advanced reseller hosting daje 1,5 vCPU i to je već dovoljno da i 15 sajtova radi dosta komotno (ali ni blizu za maksimalnih dozvoljenih 75 pod-naloga koliko taj paket omogućava!).

Pošto ne marim za (ispod)prosečne performanse i mislim da je kvalitet važniji od kvantiteta, planiram apgrejdovati ovaj nalog u Enterprise Reseller Entry DirectAdmin paket. Na osnovu mog dosadašnjeg iskustva, taj paket može opušteno da iznese 20ak sajtova čak i ako su zahtevni. Ako se plaća tromesečno, i iskoristi “WHT25OFF” kupon za popust (moj affiliate link), to izađe ispod 11 $ mesečno. Povoljna cena za hostovanje 20 sajtova koji mogu koristiti preko 1,5 vCPU kad im zatreba.

Ažuriranje, Maj 2022: U ovom momentu, većinu svojih sajtova i nekoliko klijentskih hostujem na HostMantis (affiliate link). Mislim da nema iskrenije preporuke od ove. U ovom članku dokumentujem sve probleme koji se jave – ali za sad sam prezadovoljan kvalitetom ovog hostinga.

– Sadržaj –


10. Problem sa unošenjem teksta u WordPress

Ovaj problem (i kako je loše “rešen”) sam objasnio detaljno u članku o problemima sa hosting serverima i sajtovima.

Tamo ću ažuirati informacije u slučaju promena.

– Sadržaj –


11. WP Benchmark tool testovi

Rezultati testova urađenih pomoću WP Benchmark tool plagina (wp.org link):

HostMantis WP Benchmarking tool rezultati testova
HostMantis WP Benchmarking tool rezultati testova
Slika 10

Napomena:
Nula za “Object cache” je zbog trenutnog problema sa LiteSpeed (opisanog u 7. poglavlju moje recenzije MDDHosting-a) – situacija je ista kod svih provajdera čijim serverima trenutno imam pristup.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content