BikeGremlin pretraga...

Iznenadno poskupljenje cPanel-a – 2019 i 2021!

Najviše korišteni kontrolni panel za web hosting, “cPanel”, podigao je cene drastično, praktično preko noći. Što je izazvalo opštu paniku. Ovde ću napisati svoje mišljenje o tome: kako je došlo do toga, čime to rezultuje i šta će najverovatnije biti posledice. Sve informacije napisane ovde su moje lično mišljenje, na osnovu informacija kojima raspolažem.
Napisano 2019, ali ažurirano u Oktobru 2020, nakon najave novog povećanja cena cPanel-a!
Poseban članak bavi se najnovijim poskupljenjem cPanel-a iz 2021. godine.
Ažuriranje septembra 2021: cPanel najavljuje novo poskupljenje za 2022. godinu!

Sadržaj:

  1. Uvod – priprema
  2. Šta se desilo sa cenama cPanel-a?
  3. Zašto je ovo logičan potez?
  4. Koje su posledice porasta cena cPanela?
    4.1. Posledice stare politike cena cPanel-a
    4.2. Posledice nove politike cena
  5. Rešenja
  6. Dodatak – da li je promena cena moralna?!
  7. Da li napustiti cPanel, ili ostati?
    7.1. DirectAdmin kao alternativa cPanel-a
    7.2. VestaCP i ostale alternative
    7.3. Šta imati u vidu u slučaju prelaska na novi kontrolni panel
    7.4. Za one koji ostaju na cPanelu
  8. Novi momenti – (pre)prodaja
  9. Novo poskupljenje – počev od 2021


1. Uvod – priprema

Za one koji ne znaju, cPanel je kontrolni panel za upravljanje nalogom korisnika hosting provajdera.

Pokazao se kao najmanje problematičan, jednostavan za upotrebu (“user friendly”) i praktično nema dovoljno ozbiljne alternative na tržištu. Jednostavnost upotrebe je važna kod provajdera shared i reseller hosting usluga (za detalje videti članak Vrste web hostinga), pošto korisnici mogu sami uraditi lako većinu stvari, pa ima manje potrebe za tehničkom podrškom (što snižava troškove, pa time i cenu usluge).

Integrisan je sa ostalim servisima koji se koriste:

  • WHMCS – servis za regulisanje naplaćivanja usluga, sa fenomenalno urađenom automatizacijom, praktično neophodan za svakog pružaoca hosting usluga. Osnivač i dosadašnji vlasnik cPanel-a (John Nick Koston) poseduje 49% akcija WHMCS-a koliko sam upoznat. cPanel i WHMCS dele istu poslovnu zgradu na primer.
  • CloudLinux – alat koji omogućava izolaciju pojedinačnih korisničkih naloga, ograničenje upotrebe resursa i sl. Najbolje (jedino pravo?) rešenje na tržištu za sprečavanje toga da jedan problematičan nalog pravi probleme ostalima na serveru.
  • JetBackup – alat za kreiranje i restauraciju bekapa. Ovo je najmanje loše budžet rešenje, mada za ovu namenu postoji odlična alternativa – Acronis, s tim što je dosta skuplji.

Neću objašnjavati detaljno ostale (Softaculous na primer) – ima ih dosta. Shvatate poentu. To je okruženje sa puno softvera “naslaganog”, koji radi OK (ne uvek sjajno) zajedno. Ni jedan drugi kontrolni panel ne omogućava ovo (ne da ja znam).

Postoje alternativna rešenja, ALI ona traže da se i hosting provajderi i korisnici naviknu na njih i nauče puno novih stvari. Sticanje znanja i iskustva košta, puno vremena ako ništa drugo. Spomenuću primer nemačkog grada Minhena, koji je napravio sve svoje računarske sisteme da rade na Linuxu, ali kad su videli koliko je teško i skupo platiti obuku stručnjaka i korisnika za korištenje sistema koji im je nov i manje “idiot friendly”, vratili su se na skupi, plaćeni Windows (opširnije, na engleskom: Minhen se vraća sa Linuxa na Windows).


2. Šta se desilo sa cenama cPanel-a?

Do sada je politika cena cPanela bila takva da su hosting provajderi mogli platiti jednu (skuplju) licencu po serveru – bez obzira na to koliko korisničkih (cPanel) naloga se napravi na njemu.

Uzeću za primer jedan svoj reseller hosting nalog. Plaćam provajderu fiksnu mesečnu cenu i mogu napraviti do 50 cPanel naloga. Ovo obično košta između 5 i 50$ mesečno, u zavisnosti od raspoloživih resursa. Postoje i druga ograničenja (prostor na disku recimo), tako da ne mogu staviti baš 50 pravih sajtova, čak ni manjih za te novce, ali 10-20 svakako, ili koristiti svih 50 naloga za razvoj, testiranje itd. Za više detalja vidite Overselling i Overloading.

Šta se promenilo? cPanel sada naplaćuje fiksni iznos po cPanelu, čak i hosting provajderima. Što znači, ako napravim 50 cPanel naloga, to će provajdera koštati oko 10$ mesečno – toliko će dodatno plaćati cPanel-u.

Do sada cPanel nije dobijao nikakvu dodatnu zaradu ako hosting provajder stavi 1000, a ne recimo 100 korisnika na jedan server. Sada se to drastično promenilo.

Aktuelne cene cPanel-a:

PaketAdminProPremier
Broj cPanel naloga530100 +
Mesečna cena20 $30 $45 $
+ 0,2 $ za svaki dodatni cPanel
nalog preko 100.
Mesečna cena po
jednom cPanel nalogu
4 $1 $0,45 $ za 100 cPanel naloga
0,25 $ za 500 cPanel naloga
0,23 $ za 1.000 cPanel naloga
0,21 $ za 2.500 cPanel naloga

Zvanični (na engleskom) cPanel vodič za nove cene licenci.

Update 5. jul 2019: nakon veoma loših (blago rečeno) povratnih informacija korisnika, cPanel je izašao sa novom objavom koja se svodi ukratko na sledeće: PR trik sa puno reči koje ništa ne govore, bez popuštanja pred zahtevima korisnika i rešavanja dva najveća problema nove politike cena cPanel-a:

  • Plaćanje po kreiranom cPanel nalogu (korisnika / klijenta hosting kompanija) – što dovodi do ogromnih troškova i problema sa obračunom (i troškova za licence i naplatu od klijenata).
  • Efektivni porast troškova za cPanel licence od preko 1,000 % za provajdere shared i reseller hostinga.


3. Zašto je ovo logičan potez?

Da ne bude zabune: ne dopada mi se ni najmanje ovo poskupljenje.

Kompanija koja je vlasnik konkurentskih rešenja (SolusVM i Plesk) zove se Oakley Capital. Pa, oni su relativno skoro otkupili cPanel i podigli cene i Plesk-a i cPanel-a. Dobra diskusija na tu temu je vođena (na engleskom) na WebHostingTalk forumu i neki članovi su rekli da očekuju niži kvalitet i više cene u buduće.

Tako da cPanel sada:

  • Ima jak brend, široko poznat.
  • Ima ogroman udeo na tržištu (preko 70%).
  • Ima proizvod koji je najmanje loš od svih na tržištu – praktično je bez konkurencije.

Da li Najke prodaju patike po ceni no-name kineskih patika, nakon decenija ulaganja u razvoj brenda? Da li bi to bilo štetno po tu kompaniju? Zašto bi cPanel radio drugačije? Ili bilo koja velika kompanija. Kapitalizam, slobodno tržište (sa svim svojim “lepotama”).


4. Koje su posledice porasta cena cPanela?

Da, za pojedinačnu licencu, za jednog korisnika i jedan nalog cena je čak nešto niža. Ali cene koje hosting provajderi plaćaju će porasti između 30% i 1.500% (da, hiljadu ipo, ili više) – u zavisnosti od toga koliko cPanela se hostuje po jednom serveru – ne postoji gornja granica!

Ipak, ovo “pojeftinjenje” za jednu licencu je pomalo cinično. Pošto pojedinačna licenca za cPanel košta mesečno više nego solidan shared hosting nalog.

4.1. Posledice stare politike cena cPanel-a

Hosting kompanije su koristile staru cenovnu politiku (po serveru, ne po cPanel nalogu) da ponude jeftinije usluge hostinga.

Isto tako, nudili su se reseller paketi sa neograničenim brojem cPanel naloga koje klijent može kreirati – po fiksnoj mesečnoj/godišnjoj ceni.

Neki provajderi su smeštali previše klijenata na jedan server – između ostalog i radi uštede na licencama. Ovo je rezultovalo lošim performansama, ali i veoma niskim cenama. Hosting tržište je na neki način postalo trka ka dnu: što niže cene (jer se pokazalo da to najviše privlači klijente), uz neizbežan pad kvaliteta. Čak i dobrim, ozbiljnim kompanijama je bilo teško da se bore sa ovim – kako objasniti zašto tvoj hosting košta bukvalno 10 puta više?!

Još jedna rasprostranjena pojava je davanje velikih popusta ako se uplati za godinu, ili čak 3 godine unapred. Hosting provajderi sa najgorom uslugom su najčešće davali velike popuste (mada ne samo oni) za plaćanje unapred (posle nema odustajanja).

4.2. Posledice nove politike cena

  • Zbog plaćanja po cPanel-u, cene će ići gore. Pogotovo za reseller hosting naloge.
  • Provajderi koji su prodali jeftin shared/reseller nalog za tri godine unapred, doći će sad u situaciju da im troškovi cPanela premaše iznost koji naplaćuju za hosting. Jeftini hosting provajderi i provajderi sa dugoričnim unlimited reseller hosting ugovorima će patiti najviše.
  • Klijenti sa malim budžetom će takođe biti pogođeni i moraće tražiti neki ne-cPanel hosting najverovatnije.
  • Hosting provajderi sa višim cenama će sada postati konkurentniji i imati više klijenata. Sirotinja će da pati, bogati će zaraditi više.
  • Hosting provajderi koji nisu koristili cPanel do sada će pevati.
  • Unlimited reseller hosting nalozi, kao i prejeftini shared hosting nalozi će postati puno ređi.
  • Hosting provajderi će možda sada imati podstrek da trpaju još više klijenata na jedan server, pošto nova politika cena cPanela nudi nešto nižu cenu po cPanelu-u za svaki preko 100 na jednom serveru. 0,45 $ po cPanel-u za prvih sto naloga, a 0,2 $ po svakom dodatnom cPanel nalogu na serveru.
  • Provajderi koji pređu na drugi kontrolni panel imaće puno problema sa migracijom, implementacijom i tehničkom podrškom – kao i njihovi klijenti.

Na prvom mestu, ovo je odlična lekcija i za klijente i za hosting provajdere po pitanju dugoročnih ugovora (na godinu, dve, ili tri unapred). Ovakva politika ima svojih prednosti (provajder dobije više novca odmah, na gomili, dok klijent dobije popust), ali i mana (pad kvaliteta usluge, ili neočekivani porast troškova – kao što se upravo desilo sa cPanel-om).

Cene će ići gore, a mnogi jeftini hosting provajderi će propasti, ili biti otkupljeni za siću. Veliki će postati još veći, proždirući male – dok pišem ovo, nadam se da grešim i da sam previše pesimista.

U narednih godinu dana očekujem haos. Poraste i promene cena, pad kvaliteta usluge i korisničke podrške, šareniš sa kontrolnim panelima, bankrot mnogih jeftinijih hosting provajdera i puno problema za korisnike reseller hosting paketa…


5. Rešenja

Kako rešiti postojeću situaciju sa dugoročnim ugovorima?

Provajder: naplatili ste za tri godine reseller hostinga, ali po novim cPanel cenama, licence će vas koštati više nego što ste uzeli za hosting.
Klijent: platili ste za tri godine unapred, puno novaca, računajući na popust.

Sada: ako se ništa ne promeni, provajderi će raditi sa gubitkom, što znači lošiji kvalitet usluge (ili bankrot). Zato je po mom mišljenju jedino razumno rešenje novi pregovor o cenama sa provajderima/klijentima.

U principu: provajder je rekao cenu, uzeo novce, pa bi trebalo da poštuje dogovor. Ipak, u ovakvoj situaciji je jasno da to nije moguće. Slažem se da to nije fer. To je kapitalizam – sirotinja uvek nadere.

Šta raditi u buduće?

Pošto je i Plesk u vlasništvu iste kompanije kao cPanel, nisam siguran koliko je dobro rešenje. DirectAdmin nije dovoljno “user friendly”. VestaCP još uvek nije dovoljno pouzdan, ali je open source i besplatan.

Na sve to: klijenti su navikli na cPanel i on radi provereno u shared hosting okruženju. Ovo se ne može dovoljno naglasiti. Zato mislim da je na duži rok jedino rešenje podizanje cena, uz plaćanje po cPanel-u za reseller naloge, ili fiksne više cene po reseller nalogu (manje papirologije). Uz više paketa (10, 20, 30 cPanel-a…).

Nagli porast cena cPanel-a nije ostavio ljudima dovoljno vremena da nađu dobru alternativu. A sada je prihod koji cPanel pravi povećan drastično, što ih stavlja u poziciju da otkupe svaku pristojnu alternativu (konkurenciju) koja se pojavi.

Pravljenje open source alternative koju neće biti moguće otkupiti ima sledeći problem: ko će stalno raditi apdejte i pružati korisničku podršku, a sve besplatno. Nemam ideju kako napraviti poslovni model da se na neki način garantuje: kad svi pređu na ovaj panel, on neće postati preskup kao cPanel.

Isto važi i za CloudLinux, LiteSpeed, JetBackup, WHMCS… To je kapitalizam, zeznuće vas za pare, na ovaj ili onaj način, uvek…

Videćemo kako će ovo da se završi, hoće li biti još nekih promena uskoro. Ja sam poslao mejl svom provajderu, sa ponudom da nađemo rešenje koje je dobro (najmanje loše) za sve. Provajdera smatram partnerom u pružanju usluga koje pružam, tako da smo u “istom sosu”.

Da li sam spreman platiti više za kontrolni panel na koji sam navikao, koji je lak za upotrebu i koji je još uvek standard u industriji? Jesam. Da li tražim alternative? Uvek, čak i pre ovog porasta cena cPanel-a.

Diskusija ne temu vodi se i na WebHostingTalk i LowEndTalk forumima.


6. Dodatak – da li je promena cena moralna?!

OK, ovo se dosta povlači danas – na forumima za hosting, Fejsbuk grupama, Reddit-u… Kako je nemoralno što je cPanel ovako podigao cene, kako će puno ljudi ostati bez posla zbog ovoga.

Prvo, da ne bude zabune: ne volim kapitalizam, ni “slobodno tržište” – jer vodi ka tome da bogati postaju sve bogatiji, a usput se i planeta uništava. Mogu li tu nešto promeniti? Teško. Tako je kako je, pa u tom smislu da nastavim.

Zašto bi kompanija izbegla da iskoristi povoljnu priliku? Mogu ili da “oderu” klijente, ili sebe (i svoju decu). Neke kompanije to lepše upakuju, ali sve se svodi na pravljenje što više profita i rast. Ili rade to, ili ih pregazi konkurencija koja isto to radi.

Sa ovim cenama cPanel je u poziciji da uzme ogroman profit i otkupi svaku konkurenciju koja se eventualno pojavi.

Ako mi se ne sviđa, “slobodan sam” da tražim drugo rešenje – kojeg još uvek nema, ne dovoljno kvalitetnog. Oni koji misle da nije fer naplatiti skuplje mogu slobodno početi slati pola svake plate u nerazvijene afričke/azijske zemlje, pošto ljudi tamo rade iste poslove za 1/10 plate ljudi iz razvijenijih zemalja.

Svi koji se kunu u kapitalizam i “slobodno tržište” – eto vam ga, u manje umivenom obliku. VestaCP nije više tako grozna stvar, ili jeste? Pravila su već decenijama takva da sirotinja nadere. Ovo se ni po čemu ne razlikuje od ostalih tržišta. Samo je malo iznenadnije i očiglednije.


7. Da li napustiti cPanel, ili ostati?

Ovo je savršeno logično pitanje / dilema. Moje mišljenje:

Ne postoje kvalitetne alternative, još uvek. Ali postoje nekakve. Koje su najperspektivnije po mom mišljenju?

7.1. DirectAdmin kao alternativa cPanel-a

DirectAdmin radi OK, ali traži vremena da se nauči, a i klijenti nisu navikli na njega. Takođe, ne garantuje niko da će DirectAdmin zadržati postojeće cene, sada kada je cPanel drastično poskupeo. Još uvek nude “doživotne licence”, ali rizik sa njima je sledeći: šta ako ne postanu standard u industriji? Hoćete li biti hosting provajder koji nudi panel na koji niko od korisnika nije navikao? To je rizik plaćanja puno novca unapred za takvu licencu. Time se praktično kladite na to da će proizvod koji ste kupili funkcionisati “trajno” i da će zadržati kvalitet.

Još jedna stvar koju vredi razmotriti kada su plaćena rešenja u pitanju – odnosi se i na DirectAdmin, ali ne važi samo za njih:

Da sam vlasnik DirectAdmina, zadržao bih postojeću politiku cena i nastavio prodavati “doživotne licence”… na neko vreme.

Onda, ako se dovoljno korisnika prebaci na moj panel, posle nekih godinu-dve dana, “unapredio bih nivo podrške i izmenio cene da odgovaraju tome”. Ako razumete šta hoću da kažem.

Update 2. jul 2019: DirectAdmin prestaje s prodajom doživotnih licenci. Tehnički se još uvek zovu “doživotne”, još uvek koštaju 300 $, ali dolaze samo sa jednom godinom apdejtova. Ako želite koristiti novije verzije i nakon godinu dana, morate platiti 100 $ (svake godine). Prijatno ću se iznenaditi ako “zaštita od poskupljenja” koja važi za sve njihove ostale pakete ostane na snazi duže od 6 meseci (ko do tad kupi licencu, kupio je).

Update 4. jul 2019: DirectAdmin menja naziv licence iz doživotne u “Owned”, koja bolje oslikava ono što licenca jeste (uz zanimljivo značenje te reči u hakerskim krugovima). Možda se naziv opet promeni, ko zna. Ipak, suština je da se DirectAdmin postavio korektno nakon izbijanja ove “vanredne situacije”. Prestali su sa prodajom doživotnih licenci, što je mudar i odgovoran poslovni potez, s obzirom na trenutnu situaciju, uz obećanje da će poštovati sve do sada prodate takve licence i ostavljanje obećanja da neće podizati cene za one koji kupuju godišnju, ili mesečnu licencu.

Otvoreni su za sugestije zajednice za unapređenje svog softvera i izgleda da pokušavaju napraviti kvalitetnu alternativu cPanel-u. Kao što se može videti u ovoj diskusiji o unapređenju DirectAdmin-a, uzimaju aktivno učešće u diskusiji i rade na poboljšanjima, u saradnji sa zajednicom. Videćemo kako će to proći, svakako se nadam najboljem, a pripremam na najgore.

Update 15. avgust 2019: nema više licenci od 300 $ za kupovinu i prvu godinu, pa onda 100 $ za apdejte i nastavak podrške. Po novom cenovniku, postoje samo licence od 29 $ mesečno (350 $ godišnje) za hostove (one kojima treba više od 50 domena) i nekoliko jeftinijih paketa za pojedince. Link ka DirectAdmin cenovniku.

7.2. VestaCP i ostale alternative

VestaCP je open source, sa svim prednostima tog pristupa. Mana je što, koliko znam, niko nije plaćen da ga održava, pravi zakrpe, dodaje funkcije.

Za obe navedene alternative, upitna je kompatibilnost i stabilnost u radu sa LiteSpeed, CloudLinux-om i JetBackup-om, na primer. Ažuriraću ovo kako se stvari menjaju, naravno.

Takođe, kako sam već spomenuo iznad, ako panel koji izaberete ne uđe u široku upotrebu, vi ćete biti onaj host “sa komplikovanim panelom koji mi se ne sviđa”. Vrlo teška, a strateška odluka. Vredi li reći: “ovo se moglo očekivati i trebalo je o tome ranije misliti”? U svakom slučaju, sad smo tu gde smo – svi zajedno: i hosting provajderi i korisnici.

Prvenstveno iz etičkih razloga (da se ne zavisi od jedne korporacije), voleo bih da vidim open source kontrolni panel koji razvija zajednica (mislim da je VestaCP odlična polazna tačka). Mogao bih izdvojiti barem jedan sat nedeljno na testiranje i unapređenje. Nije mnogo (pogotovo što sam samo “napredan korisnik”, koji razume kako rade računari, serveri i mreže, ali nisam ekspert), ali toliko sam voljan i spreman da ponudim.

Ono što me brine kod besplatnih open source alternativa je ažurnost zakrpa i unapređenja. Kod plaćenih alternativa, ako su dobre i postanu široko prihvaćene, ništa ih ne sprečava da urade isto što je uradio cPanel, ili da ih jednostavno otkupi Oakley Capital, ili slična korporacija.

Edit Septembar 2019: koliko znam jedina pouzdana verzija VestaCP (u smislu sigurnosti) je fork MyVestaCP, koji je napravio i održava ga vlasnik niškog MyCity Hosting-a.

7.3. Šta imati u vidu u slučaju prelaska na novi kontrolni panel

Trenutno, sa reseller nalogom, ja mogu sam migrirati sve sajtove, podesiti automatske bekape (pomću JetBackup-a) i sve ostalo – bez da koristim pomoć tehničke podrške. Sa novim panelom, situacija se menja. Sa manje tehnički potkovanim korisnicima, situacija će sigurno biti i gora. Može se očekivati puno tiketa i poziva tehničkoj podršci.

Za sada, lično ću isprobavati različita rešenja, ali ostati sa cPanel-om. Radi stabilno i korisnici su navikli na njega. Porast cene ću pokrivati iz svoje zarade. Ako su pouzdanost i sigurnost od najveće važnosti, cPanel je, žao mi je što moram to reći, još uvek najmanje loše rešenje.

Za početak: moje prvo iskustvo sa DirectAdmin kontrol panelom.

7.4. Za one koji ostaju na cPanelu

Cene reseller hosting naloga se svakako moraju formirati sa ograničenim brojem cPanela i spram maksimalnog dozvoljenog broja u svakom paketu. Sve ostalo vodi u gubitke, ili u komplikovanu papirologiju oko obračuna cena.


8. Novi momenti – (pre)prodaja

Sudeći po vestima Rojtersa, Oakley prodaje WebPros (kompanija WebPros je titular cPanel-a, Plesk-a i WHMCS-a).

Porast cena cPanel-a je sigurno doveo do drastičnog skoka zarade. Na osnovu mojih informacija o padu kvaliteta korisničke podrške (pogotovo za WHMCS) nakon što je Oakley kupio cPanel i podigao cene, zaključujem da je došlo i do smanjivanja troškova. Pretpostavljam da ovo stavlja Oakley u poziciju da proda jeftino (u odnosu na tržišnu vrednost i očekivanu zaradu), a da i dalje ostvari ogroman profit (u odnosu na cenu kupovine).

Videćemo šta će novi vlasnik uraditi – hoće li uvesti “korektniju” politiku cena i uložiti u osoblje (za bolji kvalitet proizvoda i tehničke podrške), ili samo iscediti proizvode da povrati svoju investiciju uz profit… ili nešto između.


9. Novo poskupljenje – počev od 2021!

Ažuriranje 1. oktobra 2020: Počev od 1. januara 2021, cene za (velike) servere će ići na 48,5 $ po serveru (sa sadašnjih 45 $), ali će i svaki hosting nalog preko prvih 100 biti naplaćivan 0,3 $ (do sada je bio 0,2 $). Izvorni link cPanel cena, što je prikazano na tabeli ispod:

PaketAdminProPremier
Broj cPanel naloga530100 +
2021 Mesečna cena
(2019/2020 cena)
22 $
(20 $)
32,25 $
(30 $)
48,5 $
(45 $)
+ 0,3 $ za svaki dodatni cPanel
nalog preko 100.
(bilo je + 0,2 $)
2021 Mesečna cena po
jednom cPanel nalogu

(2019/2020 cena)
4,4 $
(4 $)
1,07 $
(1 $)
0,48 $ za 100 cPanel naloga
(bilo je 0,45 $)
0,31 $ za 2.500 cPanel naloga
(bilo je 0,21 $)

Na primeru većeg servera (tipičnog za shared hosting okruženje) sa 1000 cPanel naloga, troškovi za cPanel su sledeći:

  • Ispod 50 $ mesečno po cenama pre poskupljenja iz leta 2019. godine.
  • Oko 225 $ mesečno po cenama za 2020. godinu.
  • Oko 320 $ mesečno po cenama najavljenim za 2021. godinu.

Za to vreme Direct Admin još uvek deluje kao polu-proizvod (pored izvesnog napretka u poslednjih 12 meseci), a ni jedan treći kontrolni panel nije ni blizu po kvalitetu. Izgleda kao da cPanel može još dizati cene, bez nekih posledica po svoje poslovanje. Pravljenje kvalitetnog kontrolnog panela traži puno znanja, iskustva i vremena, a zajednički napor zajednice u ovom smislu nije izgledan.

Plesk je isto poskupeo (zvanična stranica sa Plesk cenovnikom). I Plesk i cPanel su u vlasništvu iste kompanije sada.
Ne bi me čudilo da i WHMCS cene odu gore.

Pisao sam u posebnom članku detaljnije o ovoj najnovijoj cenovnoj politici cPanela. U njemu sam i analizirao efekat prethodnog poskupljenja (tj. aktuelne cenovne politike), a i naveo svoja očekivanja od najavljenog novog poskupljenja. To je članak: Novo cPanel poskupljenje – 2021.


Šta vi mislite o ovome? Šta očekujete? Koji je po vama pravi izbor za dalje?
Možete koristiti polje za komentare ispod.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content