BikeGremlin pretraga...

Vrste web hostinga – cloud, shared, VPS…

U ovom članku objasniću neke od često korištenih (i reklamiranih) vrsta hostinga, sa prednostima i manama: shared, reseller, VPS, dedicated, managed i “cloud”. O kojoj god vrsti hostinga da pišem i poredim, podrazumevaću da je reč o kvalitetno izvedenoj takvoj vrsti hostinga (dakle, od strane dobrog hosting provajdera). Ako bih radio drugačije, to bi bilo kao da poredim Ferari sa pokvarenim motorom i VW Bubu i zaključujem kako je Buba brža! Poseban članak govori o tome kako uporediti različite hosting ponude: Cake web hosting ponuda (sitna slova). Nevezano za hosting, potrudite se da sajt dobro optimizujete, jer ni najboji i najskuplji hosting ne može pomoći ako je loše urađen sajt. Neki linkovi dati ovde su affiliate tipa – tj. dobiću neki dinar, dok je cena za Vas ista, ili niža.

U posebnom članku obrazložio sam svoje preporuke za hosting.

Sadržaj:

  1. Uvod
    1.1. Managed – objašnjenje
    1.2. Cloud – objašnjenje
    1.3. Kombinacije – permutacije 🙂
  2. Shared hosting
    2.1. Managed shared hosting
    2.2. Cloud shared hosting
  3. Reseller hosting
    3.1. Cloud reseller hosting
  4. Dedicated server
    4.1. Managed dedicated server
  5. VPS (Virtual Private Server)
    5.1. Managed VPS
    5.2. Cloud VPS
  6. Kratak pregled, prednosti i mane


1. Uvod

Ograda: nisam nikakav ekspert za hosting. Sve informacije i tvrdnje ovde iznesene su: “kako sam ja to naučio, shvatio i iskusio – najbolje što znam”. Sve dopune i ispravke su više nego dobrodošle. Uzmite sve sa rezervom – kao i većinu drugih stvari (koje nađete na Internetu).

Važna napomena: u hosting industriji stvari se (brzo) menjaju. Provajderi menjaju vlasnike, ili/i poslovnu politiku. Oni koji su danas odlični, za godinu, ili dve mogu biti lošiji (i obrnuto). Mnogi provajderi daju popuste ako se plati unapred za celu godinu, ili dve-tri godine. Nemojte ovo raditi. Ako se pokaže da je hosting loš, ili postane loš nakon pola godine, praktično ste bacili novac. Čak i kod odličnih provajdera, plaćanje za preko jedne godine unapred je rizično (pogotovo tri godine unapred). Na sve to, popusti koje dobri provajderi daju za plaćanje unapred su simbolični (10% za godinu dana unapred, 15% za dve…). Veliki popusti su češći slučaj kod provajdera od kojih ćete verovatnije hteti otići ranije.

Gruba i pojednostavljena podela vrsta hostinga:

  • Shared
  • Reseller
  • VPS (Virtual Private Server)
  • Dedicated

Mnogi od njih mogu se nuditi u managed varijanti (hosting provajder održava i nadzire server/instalacije), ili bez nje.

Uz sve to, mnogi od njih, mogu biti izvedeni pomoću cloud tehnologije.

Managed i cloud ne isključuju jedno drugo – zavisi od ponude provajdera.

Svaka vrsta hostinga ima svoje prednosti i mane. Ponovo ću naglasiti: samo kvalitetne izvedbe, dobri hosting provajderi, pružaju sve prednosti navedenih tipova i vrsta hostinga. Loše hosting provajdere treba zaobilaziti zato što će, pored inherentnih mana svake izvedbe, najverovatnije da Vas sačeka još dosta drugih (ne)očekivanih prolbema.

Navedene cene su date samo kao prikaz, demonstracija odnosa i reda veličina. Konkretne cene i resursi koji se nude za njih se dosta razlikuju od provajdera do provajdera i promenjive su, uz puno stvari pisanih “sitnim slovima”.

1.1. Managed – objašnjenje

Kada za bilo koji hosting (shared, reseller, VPS, ili dedicated) piše da je “managed”, to obično znači sledeće:

  • Hosting provajder brine (ili barem dosta pomaže) oko održavanja servera (kod shared hostinga i oko samog sajta). Bezbednost, apdejtovi, podešavanje operativnog sistema – o svemu tome ne morate brinuti.
  • Softver potreban za upravljanje serverom, sajtom, bekapima i sl. je instaliran i uključen u cenu.
  • Cena je nešto viša nego za ne-managed.

Nije zgoreg naglasiti, kao i kod vrsta hostinga, kvalitet usluge “menadžmenta” se veoma razlikuje, a dobri hosting provajderi će ovo raditi vrhunski i pružati fenomenalnu (tehničku) podršku.

1.2. Cloud – objašnjenje

Za potpuno objašnjenje i razumevanje cloud tehnologije, moram čitaoce uputiti na Google. Ovde ću samo ukratko, uprošteno, objasniti osnovne principe, prvenstveno bitne u smislu hostinga.

Cloud sistem se sastoji od puno pojedinačnih računara/servera povezanih preko Interneta. Osnovni postulati cloud tehnologije su redundancija i skalabilnost:

  • Redundancija: tj. “višak”. Svi resursi postoje na barem dva mesta. Ako bilo koji server “padne”, kopija svega postoji na drugom, povezanom serveru, koji radi.
  • Skalabilnost: zahvaljujući povezanosti velikog broja servera, ako Vam zatreba više resursa (bolje performanse), samo se “doda” još servera na Vaš paket. Isto važi i za smanjivanje resursa (uz smanjivanje cene pretplate).

Kao i kod hostinga i “managed” usluga i ovde se kvalitet cloud rešenja veoma razlikuje od provajdera do provajdera. Neki samo reklamiraju “cloud”, bez da su implementirali redundanciju i skalabilnost (ja bih ovo nazvao “laganjem”). Neki to loše implementiraju, tako da pad jednog servera uzrokuje pad cele mreže (“oblaka”). Zato, po cenu da sam dosadan i da se ponavljam: birajte dobre hosting provajdere (da, skuplji su).

Napomena: redundancija ne znači da se ne moraju raditi bekapi. Ko zna engleski, veoma poučna tema na WebHostingTalk forumu o potpunom padu MDDhostinga, inače odličnog i pouzdanog (dešava se i najboljima da kvar, ili greška naprave problem, samo ne redovno).

Ažuriranje:
Jarland Donell (vlasnik kompanije MXroute), čije znanje i iskustvo cenim, ispravlja ovu definiciju:

…Cloud provajderi su oni kod kojih možeš sam pokrenuti i izmeniti resurse na VM-u (virtuelnoj mašini). Ako naručiš, platiš račun i čekaš da se VPS kreira, to nije cloud provajder. Ako imaš pristup panelu gde možeš sam pokrenuti VM po želji, to jeste cloud provajder. Ovo se obično naplaćuje po satu, ili/i po svakom resursu. To je AWS, Azure, DigitalOcean, Vultr itd.

Visoka dostupnost nije sinonim za cloud. To je direktna dezinformaciona kampanja koju koriste provajderi ljubomorni što njihova SolusVM licenca ne može da se meri sa pratkičnošću cloud-a, a ne mogu sami razviti cloud hosting panel. Dodatno se širi od strane ljudi koji padaju na ove dezinformacije. Visoka dostupnost je ono što @bikegremlin misli da je cloud (misli na ovaj članak – BikeGremlin napomena) (taj blog je netačan @bikegremlin, ugrađena redundancija nije neophodna da bi se nešto smatralo cloud-om, iako bi mogućnost redundancije korištenjem više lokacija mogla biti neophodna)

jar

Link ka toj diskusiji na LowEndTalk forumu (poučna diskusija nakon Jarovog prvog odgovora):
Real Definition of Cloud Hosting

Definicija cloud-a koju Jarland smatra ispravnom data je u ovom wiki članku o Cloud computing-u.

1.3. Kombinacije – permutacije 🙂

Managed i cloud ne isključuju jedno drugo. Tj. većina vrsta hostinga (bilo da je shared, ili VPS) može biti:

  • “Ne-managed” i “ne-cloud” da tako kažem.
  • Managed i ne-cloud.
  • Ne-managed i cloud.
  • I managed i cloud.

S tim što dedicated server ne postoji u cloud izvedbi – pošto se cloud zasniva na virtuelizaciji i deljenju resursa na puno mesta.


2. Shared hosting

Cena je reda veličine oko 6 $ mesečno, mada ako Vam ne smetaju nešto slabije performanse (sajt bez mnogo poseta), mogu se naći ponude i u pola te cene.

Ovo je generalno najjeftinija vrsta hostinga. Dobijate korisnički nalog (najčešće sa cPanel-om) na serveru sa još hiljadama drugih sličnih takvih naloga. Slika ispod daje primer analogan shared hostingu:

“There’s me!” :) One of many – analogy of a website hosted on a shared hosting server Picture 1
“Eno mene!” 🙂 Jedan od mnogih – analogija sajta hostovanog na shared hosting serveru
Slika 1

Svi korisnici dele isti server i iste resurse (RAM i CPU snagu). Dobri hosting provajderi vode računa da ni jedan od njih baš ne pretera (pa da svi ostali sporo rade jer je jedan preopteretio server). Vode računa i o sigurnosti (recimo kao da angažuju čuvara javnog parkinga i povremeno proveravaju vlasnike automobila da ne rade nešto “sumnjivo”). Možete očekivati i da će host vršiti neku vrstu bekapa, a i neko (makar rudimentarno) besplatno rešenje kojim ćete moći sami downloadovati bekape svojeg sajta, baza, ili celog cPanel naloga. Sve licence za softvere plaća hiljadu korisnika zajedno, dele trošak, pa hosting izađe jeftino za svakog ponaosob. Konačno, moći ćete koristiti nameservere hosting provajdera, kako bi Vas drugi mogli pronaći na Internetu, bez da plaćate DNS uslugu (ili koristite Cloudflare – mada ovo savetujem).

Svaki korisnik dobija nešto resursa RAM-a i CPU-a – nekad se to reklamira kao ekvivalent (virtuelnih) “1 GB RAM-a i 1 CPU jezgro” na primer, ali pravi CPU i RAM su ipak deljeni. Mada je to ređi slučaj – obično se ne navode CPU i RAM resursi pošto su svakako deljeni. Provajder će se potruditi da ne stavi na isti server sajtove koji imaju najviše poseta u isto doba dana (ili istog dana u nedelji) i pokušaće minimizovati uticaj jednih sajtova na druge.

Ipak, Vaš sajt će biti pod uticajem i drugih sajtova – manje, ili više. Takođe, lopov može “ukrasti jedan auto” (hakovati sajt) i neoprezno polupati još nekoliko njih.

Ovo se ne dešava redovno, ali ako je važno da se imaju određeni resursi najveći deo vremena i da bezbednost bude na (naj)višem nivou, shared hosting nije najbolji izbor.

Prednosti ovakvog sistema su što je cena veoma povoljna (pošto puno korisnika solidarno dele troškove servera) i što hosting provajder vodi računa o svemu (održavanje servera traži vreme, znanje i iskustvo).

Za manje i srednje sajtove, (dobar) shared hosting je verovatno optimalan izbor.

Shared hosting se može “pojačavati”, do neke granice. Tipa, da se uz nešto višu cenu dobije 2, ili 4 virtuelna CPU jezgra i GB RAM-a. To može pomoći ako sajt ima više poseta, pa se oseti usporenje u radu – do određene tačke, kada će ipak biti potrebno preći na drugi tip hostinga. Kao što rekoh, ovo je ređi slučaj da se RAM i CPU uopšte navode za shared hosting. Više prostora na disku, dozvola za više domena i slično su češći slučaj. Ovo se često izvodi tako što korisnik bude prebačen na server koji je manje pretrpan.

Dobri hosting provajderi koji koriste CloudLinux su izuzetak i mogu ponuditi ozbiljne performanse na shared hosting nalogu – po ceni koja je i dalje niža od (managed) VPS-a.

U posebnom članku detaljnije sam pisao o shared hostingu i razbio neke česte zablude vezane za njega – videti Shared hosting objašnjen.

2.1. Managed shared hosting

Cene su oko 20$ mesečno.

Obično se prodaju/reklamiraju kao “WordPress (managed shared) hosting”. Provajder Vam pomaže u održavanju i konfigurisanju WordPress sajta. Brine o bezbednosnim zakrpama, ažuriranjima, blokira instalaciju plaginova za koje se zna da su problematični i slično.

U odnosu na “običan” shared hosting – plaćate to što će Vam neko pomoći ako bude problema sa sajtom.

Da ne bude zabune, svi shared hosting paketi su “managed” u smislu da provajder vodi računa o održavanju servera. Ali kada prodaju shared hosting kao “managed”, onda se misli na to da će pomoći i oko održavanja sajta, a ne samo brinuti da je server živ i zdrav.

2.2. Cloud shared hosting

Cene su oko 10 $ mesečno.

Shared hosting koji koristi cloud tehnologiju (sa svojom skalabilnošću i redundancijom). Ukratko: trebalo bi da sve radi stabilnijie (u slučaju “pada” jednog servera, rezervni preuzimaju posao u momentu) i da se lakše povećavaju raspoloživi resursi (mada je ovo ograničenije kod shared hostinga, makar bio i cloud).


3. Reseller hosting

Oko 20 $ mesečno.

Videli ste sliku 1 za shared hosting? Sada pogledajte sliku 2:

“My part of the parking lot” – reseller hosting analogy Picture 2
“Moj deo parkinga” – analogija reseller hostinga
Slika 2

Sa reseller hostingom dobijate praktično 10, ili 100 (ili više, u zavisnosti od cene) shared hosting paketa koje možete dalje prodavati (kako se pogodite za cenu), ili koristiti za više svojih sajtova. Najčešće je glavno ograničenje dobijeni prostor na disku i CPU/RAM resursi po jednom “pod-nalogu”. Pored mogućnosti preprodaje, ova vrsta hostinga omogućava Vam da:

  • Dobijete nešto više ukupno dodeljenih resursa za dati novac, u odnosu na shared hosting.
  • Postavite više sajtova tako da svaki ima svoj poseban cPanel. Ovo daje nešto veću stabilnost i sigurnost, a može i učiniti migraciju bilo kog pojedinačnog sajta nešto lakšom.

Dakle, iako samo ime kaže “preprodavac” (eng. reseller), ova vrsta hostinga može biti dobra i za one koji imaju više (manjih, ili srednjih) sajtova. S tim što, ako bilo koji od sajtova zatraži još više resursa, moraće biti premešten na “pojačani” (cloud) shared hosting, ili na VPS.

Reseler nalozi obično ne dolaze u managed varijanti, pošto se očekuje da “preprodavac” vodi računa o podršci (bilo da preprodaje, ili da koristi sve za svoje sajtove). Dok može biti cloud, kao i cloud shared hosting.

Za više informacija, vidite članak: Reseller hosting – objašnjen.

3.1. Cloud reseller hosting

25 $ mesečno.

Reseller hosting na cloud infrastrukturi. Sličan cloud shared hostingu po pitanju prednosti i mana, samo sa reseller resursima.


4. Dedicated server

Cena je oko 100 $ mesečno.

Za svoj novac dobijata na zakup ceo jedan server – samo za Vaš(e) sajt(ove). 🙂 Ako je shared hosting najbolje prikazan krcatim parkingom, dedicated bi bio kao iznajmljivanje odvojene garaže, koju možete puniti i uređivati po želji:

Dedicated hosting analogy Picture 3
Analogija dedicated hostinga
Slika 3

Deluje lepo, ali, osim više cene, ima tu još “čari”. Instalacija operativnog sistema, održavanje, sigurnosne zakrpe – sve pada na Vas. I to nije sve! 🙂 cPanel koji se koristi sa praktično svakim shared i reseller hostingom nije besplatan – košta od 15 $ mesečno na više, u zavisnosti od vrste paketa. Zaštita od virusa i “zlonamernih” skripti? Isto se plaća. OK, barem DNS danas može biti besplatan ako se koristi Cloudflare.

Suština je jasna: dedicated server traži dosta znanja, vremena i novca da radi kako treba.

Prednost? Poznato je tačno koliko resursa se ima na raspolaganju. Takođe, pružaju najveći mogući stepen izolacije sajta od ostalih – ceo fizički server (računar) je “Vaš”.

4.1. Managed dedicated server

160 $ mesečno.

Neki hosting provajderi nude dedicated servere o kojima brinu njihovi tehničari i koji dolaze sa već instaliranim svim potrebnim “standardnim” softverom za rad i zaštitu.

5. VPS (Virtual Private Server)

Cene kreću već od 15 $ mesečno, ali čitajte dalje.

U nekoj “hijerarhiji” hosting ponuda, VPS bi išao pre dedicated, kao, uslovno rečeno “slabiji”. Razlog stavljanja ga na poslednje mesto je zbog toga što mislim da se lakše shvati šta je VPS kada se već zna šta je dedicated server.

Ono “Virtual” (virtuelni) u nazivu je zbog toga što se jedan (jači) fizički server “podeli” na više virtuelnih servera. Svaki virtuelni server dobija tačno određene resurse i ne može svojim radom uticati na ostale virtuelne servere (kao što je slučaj kod naloga na shared hostingu). Najsličnija analogija je kao na slici 4:

VPS hosting – many users on one server, but strictly separated and each has dedicated space (which may vary, unlike in this picture)! Picture 4
VPS hosting – više njih na jednom serveru, ali ipak strogo odvojeni i svaki ima tačno odeljen prostor (koji se može razlikovati, za razliku od ovog na slici)i!
Slika 4

Ovo je najpribližnija slika, ali pojasniću još. Suština je da svaki problem sa jednim virtuelnim serverom (VPS-om) ne može da utiče na druge. Isto važi i za resurse: svako dobija tačno onoliko koliko je dogovoreno (i plaćeno) – (virtuelna) CPU jezgra, RAM itd. Glavna razlika u odnosu na dedicated je što svi dele jedan fizički server.

Još jedna sličnost sa dedicated serverima je što ovde sami morate sve instalirati, konfigurisati održavati, sami platiti sve softverske alate koje koristite… Održavanje servera traži znanje, iskustvo, vreme i novac. Ovde sam pisao u više detalja o tome: je li VPS bolji od shared hostinga?

5.1. Managed VPS

Cena je od 50 $.

Ovakvi paketi pružaju svu “odvojenost”, punu raspoloživost plaćenih resursa, ali uz sledeće prednosti:

  • Hosting provajder brine o instalacijama, bezbednosti i održavanju servera.
  • Velik deo softvera (cPanel, Softaculous, Litespeed, R1soft bekap, ConfigServer eXploit Scanner (cxs) itd.) se kupuje preko “korporativnih” licenci (za puno korisnika i servera), a trošak se deli na puno korisnika, pa na kraju izađe baš dosta jeftinije.

Ako nemate želju i ambicija da se bavite održavanjem servera (ili učite to), managed VPS je puno bolji izbor od “običnog” VPS-a.

5.2. Cloud VPS

Oko 100 $ mesečno.

VPS izveden na cloud infrastrukturi. Obično je i managed. Možda i “najjača” vrsta hostinga. Može se “pojačati” do moćnih resursa, uz visoku pouzdanost (zahvaljujući cloud infrastrukturi).


6. Kratak pregled, prednosti i mane

Kratak pregled najvažnijih informacija. Ocene su u rasponu od 1 do 5. Sve je dato kao neki grub prosek, čisto radi poređenja. Kod “cloud varijanti” neću se ponavljati sa iznošenjem osnovne prednosti cloud tehnologije – to se podrazumeva i važi za sve “cloudove”.

Vrsta hostingaPrednostiMane
SharedJeftin, lak za početak.Ograničene performanse, slabija separacija od drugih korisnika na serveru. Dobri hostovi koji koriste CloudLinux su izuzetak i mogu ponuditi ozbiljne performanse!
Shared managedDobra podrška za postavljanje i održavanje sajta.Skuplje od shared, sa svim njegovim manama.
Shared cloudJoš uvek relativno jeftino, sa većom mogućnošću skaliranja resursa u odnosu na shared.Još uvek slaba separacija u odnosu na ostale korisnike servera i vrhunske performanse (i resurse) nije moguće dobiti.
ResellerViše resursa nego shared hosting, sa mnogo odvojenih korisničkih naloga – tako da jedan Vaš sajt neće lako uticati na ostale.Ograničene performanse i skuplji od shared.
Reseller cloudNešto bolja raspoloživost resursa u odnosu na reseller.Nešto skuplji od reseller-a
DedicatedCeo server je samo Vaš.Skupo. Vi vodite računa o instaliranju, održavanju i kupujete sav softver.
Dedicated managedHosting provajder održava server, instalira većinu softvera i cena softvera se deli na više korisnika.Košta više od dedicated – plaćate za održavanje.
VPSSkoro isto kao dedicated, ali puno jeftinije.Vi brinete o održavanju, instalacijama i plaćate za softver.
VPS managedSkoro kao dedicated managed, ali puno jeftinije. 🙂Puno skuplje od VPS-a.
VPS cloudVPS managed na cloud infrastrukturi. Verovatno najmoćnija i najprilagodljivija vrsta hostinga.Košta još više nego VPS managed.

Šta izabrati? Daću svoje preporuke, na osnovu svog znanja i iskustva, ali nezahvalno je savetovati:

  • Manji, ili srednji sajt: shared, ili shared cloud. Ako Vam treba pomoć oko postavljanja i održavanja sajta, onda u managed varijanti.
  • Više malih, ili srednjih sajtova: reseller, ili reseller cloud.
  • Veći sajt: VPS managed, ili VPS cloud.
  • Bezbednost zahteva što veći stepen odvojenosti od ostalih korisnika na serveru: VPS managed, ili VPS cloud.
  • Tražite posebnu vrstu instalacije za razvoj/postavljanje softvera, ili aplikacija: VPS, ili dedicated.
  • Trebaju Vam moćni resursi, ali uz visoku mogućnost prilagođavanja instalacije servera: dedicated, ili dedicated managed.

Za poređenje hosting ponuda, vidite: Cake web hosting ponuda (sitna slova).


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content