BikeGremlin pretraga...

Justhost hosting – iskustvo

Ovaj članak je kratak podsetnik na iskustvo sa Justhost hosting provajderom. Prvenstveno je namenjen za moju ličnu upotrebu – pošto hosting paket koji sam koristio više ne postoji. To je što je. Za neke preporučene proizvode ću staviti affiliate linkove. Preporučujem ih jer zaista mislim da su dobri, ali, naravno, možete sami istraživati i birati.

Status: pasivan
Koristio sam ovu uslugu od januara 2017. – do februara 2019.


1. Retrospekcija

Januara 2017. uzet je neki 70% popust na Ehost hosting provajderu. “Unlimited” shared hosting za nekih 3$ mesečno, ako se plati za 36 meseci unapred. Nemojte to raditi! Ja jesam. 🙂

Paket je sadržao: neograničeno sve (broj domena, prostor na disku, baza, FTP naloga, e-mailova…).

Postavio sam, zajedno sa prijateljem, nekoliko sajtova na taj jedan shared hosting – bikegremlin je bio “najaktivniji” od svih. Ostali (ne baš svi) su uglavnom bili eksperimentalni, gotovo bez poseta.

Ehost i Justhost su tada već bili u vlasništvu korporacije EIG – a ko zna engleski može pročitati nešto o reputaciji EIG kompanije.

Januar 2018. Nekh godinu dana kasnije, EIG gasi Ehost i prebacuje sve korisnike na Justhost. Tako da postajem klijent Justhost-a, uz iste uslove (do isteka ugovorenog i plaćenog hostinga).

OK, selimo sve sajtove na Justhost. Migracija sajtova je kao iznošenje smeća: bilo da volite to, ili ne – neophodno je s vremena na vreme. 🙂

Maj 2018. Proleće je biciklistička sezona. Broj posetilaca na BikeGremlin sajtu raste i javljaju se problemi sa sajtom. “500 – INTERNAL SERVER ERROR” se počelo javljati kada se pokušava otvoriti neka stranica. Usledio je niz optimizacija kako bih rešio ove proleme i napravio niz članaka o tome:

Tada sam saznao i za “sjajnu” reputaciju koju imaju hosting provajderi u vlasništvu EIG korporacije. Korektno je reći:

 • Mom sajtu su svakako bile potrebne sve te optimizacije – ni najbolji hosting na svetu ne može (lako) nadoknaditi neoptimizovanost sajta.
 • Nakon urađenih svih optimizacija, 500 greške i padanje sajta su praktično eliminisani.
 • Brzina učitavanja stranica je solidna, ali ne fenomenalna (bikegremlin je praktično jedini sajt na shared hostingu koji ima nekog značajnog saobraćaja).

Jul 2018. Istražujem i raspitujem se oko promene hosting provajdera – za nekog koji će biti dobar za narednih godinu-dve dana (barem). Detalji u 5. poglavlju. Shvatam i da je potrebno da uradim optimizaciju sajta, pre gledanja boljeg (i skupljeg) hostinga – pošto je taj deo do mene, a i ni dobar hosting ne pomaže ako je sajt loše urađen.

Februar 2019. Prelazim na drugi hosting – Veerotech (affiliate link), gde uzimam paket: “SSD VR-10 Reseller”. Cena 12$ mesečno.


2. Uptime i brzina

Za merenje uptime-a, koristim HetrixTools. Ovo su rezultati uptime-a:

 • Septembar 2018: 100%
 • Oktobar: 99,9664% (99,98% bez planiranih prekida zbog eksperimenata)
 • Novembar: 99,9074% (99,92% bez planiranih prekida)
 • Decembar: 100%
 • Januar: 99,9552% (99,97 bez planiranihi prekida)
 • Februar: 100% – do migracije posle prve nedelje
Uptime report from HetrixTools Picture 1
Uptime izveštaj iz HetrixTools
Slika 1

Pre nego što sam počeo meriti uptime, imao sam dva pada od po više sati – barem sam za te skontao. To se dešavalo ubrzo nakon što je Justhost otkupio Ehost (verovatno je trebalo neko vreme da se svi serveri i sistemi srede). Nakon toga uptime je uglavnom bio OK.

Za brzinu učitavanja koristim Google Analitiku, ovo je brzina učitavanja stranica:

 • Prosečno vreme učitavanja stranice za januar 2018: 11,02 sekundi.
 • Februar: 8,54 s
 • Mart: 14,72
 • April: 14,87
 • Maj: 11,38
 • Jun: 11,25
 • Jul: 14,62
 • Avgust: 6,34 – ovde sam počeo sa optimizacijama sajta. Tek naredni rezultati su pošteni/uporedivi.
 • Septembar: 5,52
 • Oktobar: 5,89
 • Novembar: 3,89 – promena strukture permalinkova.
 • Decembar: 5,34
 • Januar: 9,11 – tada sam odlučio da promenim hosting pre proleća.
 • Februar: 6,07 – samo prva nedelja – pre selidbe.

Ukupno prosečno vreme učitavanja stranice od trenutka kada je urađena većina optimizacija (avgust): 5,91 sekundi.

The best measured result – November 2018 Picture 2
Najbolji izmereni rezultat – novembar 2018.
Slika 2
Poor result, even after all the website optimizations – January 2019 Picture 3
Loš rezultat, čak i nakon svih optimizacija sajta – januar 2019.
Slika 3

Test sajta pomoću Load Impact-a dovodi do toga da sajt prestane raditi (500 greške) već pri 20 “Virtuelnih Korisnika”. 50 korisnika je neki standard za taj test i svaki “kršten” hosting ovo podnosi bez većih štucanja.


3. Tehnička podrška i opšti utisak

Tehničku podršku nisam ni jednom ništa pitao. Prijatelj sa kojim delim hosting (on je onaj pametni: što zna PHP – ja samo kuckam 🙂 ) je imao nekih započetih projekata i par puta je imao zadovoljstvo. Po njegovim rečima (koliko sam zapamtio): čet podrška radi šta god mogu da ti pomognu. Ponekad treba malo više vremena da se objasni u čemu je problem, ali ne odustaju dok ne bude rešeno.

Moj opšti utisak je OK: sa izuzetkom gore opisanih “štucanja”, u principu je sve radilo – samo presporo.

Važna stvar: nije bilo hakerskih upata, virusa, gubitaka podataka, blokiranih IP i e-mail adresa i sličnih stvari. Ovo je po mom mišljenju veoma važno i pošteno bi bilo pohvaliti Justhost što je ovo izveo dobro (ne polazi to za rukom svakom hosting provajderu).


4. Moj zaključak

U jednoj rečenici: nije toliko loše koliko brojke pokazuju, ali vredi samo ako se dobije ta 3-4$ sa pretplatom iz meseca u mesec (ne na više meseci unapred, kako biste mogli otići kada sajt “preraste” ovaj hosting).

Objektivno: Justhost shared hosting nije loše radio posao za te novce – 3$ mesečno za sve neograničeno. Bio je OK mesto da se krene, napravi poneki sajt, prati kako raste. 🙂

Ipak, za bilo koji sajt koji nije tek u povoju, ovaj hosting nije zadovoljavajući. Na prvom mestu problem su loše performanse servera.

Da li bih nekom preporučio ovaj hosting? Ne. Po redovnoj ceni ne vredi tih novaca (ima boljih hostinga za taj novac). Dok popust važi samo ako platite za 3 godine unapred. To je predug period za bilo koji hosting. Kvalitet usluge se menja – bilo usled promene vlasnika kompanije, ili poslovne politike. Plaćanje za godinu dana unapred je rizično, za dve godine još rizičnije. Za tri godine – ne znam ni jednog hosting provajdera za kojeg sam uveren da će i za tri godine raditi odlično. Na primer: ja sam napustio ovaj host dok je ostala još gotovo cela jedna godina plaćena (za punu informaciju – još uvek se nekoliko sajtova bez poseta vrti tamo, ali to je samo dok se ne vidi šta će biti s njima).


5. Istraživanje web hosting ponude

Jul 2018. Čitam gomilu ocena (review-a) hostinga, učim o hostingu uopšte i pokušavam saznati koja vrsta hostinga i koji hosting provajder je najbolji za moje potrebe. Moja “situacija” je sledeća:

 • bikegremlin.com (srpskohrvatska verzija sajta) ima najviše poseta iz bivše Jugoslavije, oko 1.000 dnevno sa tendencijom porasta.
 • bike.bikegremlin.com (engleska verzija) je napravljen kao potpuno odvojen sajt, posebna WordPress instalacija (samo deli domen) i ima oko 2.000 poseta dnevno, najviše iz USA.
 • Imam više manjih sajtova sa gotovo ništa poseta, ali postoji verovatnoća da će neki krenuti ozbiljnije da se rade u skorijoj budućnosti.
 • Potrebno mi je da neki novi sajt, u momentu kada se javi potreba, imam gde postaviti i pokrenuti da bude on-line i da radi lepo dok broj poseta ne postane baš veliki, pa da traži jači hosting.

Zaključujem da je za takvu situaciju (trenutnu) najbolje rešenje kvalitetan reseller hosting. Takođe sam zaključio da je, zbog razmere u broju poseta i činjenice da koristim Cloudflare, verovatno bolje da gledam server u USA, ali da to nije kritično i presudno. Pored toga, došao sam do sledećih zaključaka, po pitanju dobrih hosting provajdera:

Ažuriranje 27. februara 2019. – poseban članak sadrži moje preporuke za hosting.

Članak o tome kako porediti različite hosting ponude: Cake web hosting ponuda (sitna slova).

Planiram testirati neke hosting provajdere koji obećavaju, u skorijoj budućnosti, ali o tome kada se testovi završe (prvi je već započet). Prvi u nizu: Veerotech hosting ocena – iskustvo.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content