BikeGremlin pretraga...

PhpMyAdmin kreiranje baze i dodela prava korisnicima

U ovom članku objasniću ukratko kako se koristi alat PhpMyAdmin, odnosno kako se pomoću njega može kreirati baza i dodeliti prava korisnicima nad tom bazom. Unutar drugih članaka već sam objasnio kako se to radi u drugim alatima:

Ako koristite neki od gore pomenutih kontrolnih panela, u njemu postoji ikonica za PhpMyAdmin. Mada ga možete i zasebno instalirati – bilo u posebnom direktorijumu na hosting serveru, bilo u okviru LAMP, ili WAMP instalacije, na svom lokalnom (kućnom) računaru. Posebni članci objašnjavaju ovaj deo:

U svakom slučaju, ako želite koristiti bazu (na primer, radi instalacije WordPress-a), moraćete kreirati i bazu i korisnika. Objašnjenje je kratko, mislim da slike govore dovoljno:

Ako se radi na lokalnom računaru, treba kucati adresu:
http://localhost/phpmyadmin/

Logovanje na PhpMyAdmin na localhost-u
Logovanje na PhpMyAdmin na localhost-u
Slika 1


Sada treba kreirati bazu:

Kreiranje baze u PhpMyAdmin
Kliknite na “Databases”, unesite ime baze (1), zatim kliknite na “Create” (2)
Slika 2

Korisnik sa kojim je baza kreirana uglavnom automatski dobija sva prava nad njom. Ipak, prava se, po želji, mogu dodeliti i nekom drugom korisniku (kojeg ste prethodno kreirali):

Dodavanje prava (privilegija) korisniku u PhpMyAdmin
Izaberite bazu koju želite (1)
Kliknite na “Privileges” (2)
Kliknite “Edit privileges” za željenog korisnika (3)
Ili dodajte novog korisnika klikom na “Add user account” (4)
Slika 3

Sada ćete dobiti meni za dodavanje prava:

Dodavanje privilegija za korisnika u PhpMyAdmin
Čekirajte privilegije koje želite (1), pa kliknite na “Go” (2)
Slika 4

To je otprilike to – ukratko. Napravio sam i video u kojem pokazujem kako se radi u PhpMyAdmin-u, između ostalog. Postaviću link koji vodi na vreme 23:00 videa, gde je ukratko prikazan rad u PhpMyAdmin. Video: Migracija WordPress sajta – ručno.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content