BikeGremlin pretraga...

Da li je BikeGremlin pouzdan izvor informacija?

Ovaj članak inspirisan je temom na (po meni) najboljem svetskom biciklističkom forumu, BikeForums.net. Tema se odnosi na BikeGremlin (posle skoro decenije napornog rada i stotina odličnih članaka, dobio sam i temu 🙂 ), a naziv joj je:
Bad info high in Google results” (“Loše informacije visoko u rezultatima Gugla“).
Ta objava dovodi u pitanje pouzdanost informacija na BikeGremlin sajtu (i informacija na forumima i Internetu generalno), a mislim da je to tema o kojoj vredi diskutovati.

Prvobitno sam ovo objavio na svom biciklističkom sajtu, ali mislim da isti principi važe i za ovaj računarski sajt.

Sadržaj:

  1. Informacije na Internetu, generalno
  2. SEO pošast
  3. BikeGremlin sajt(ovi)
  4. Moji akreditivi (znanje i iskustvo)
  5. Greške i ispravke
  6. Kako pronaći pouzdane informacije na Internetu?


1. Informacije na Internetu, generalno

Ove teme sam se već dotakao na stranici “O meni“:

…Onda je došao Internet. Bogatstvo ljudskog znanja i informacija na dohvat ruke – samo jedan klik daleko! Ipak, sa tim su došli i problemi sa, kako da kažem… integritetom! Svako može napisati i objaviti šta hoće i predstaviti se kao stručnjak. Iz oblasti u koje se razumem (računari i mehanika bicikala), nalazim sve više dezinformacija – čak i na nekim poznatim, popularnim sajtovima. Pored baš pogrešnih informacija, koje se relativno lako uoče i isprave, još “opasnije” su informacije koje su same po sebi tačne, ali tako struktuirane da mogu početnika lako navesti na pogrešan zaključak.

Relja Novović

Ovo je problem prisutan od nastanka Interneta. Kako laik da zna koji izvor informacija je tačan? To je logično pitanje. Pre nego što pokušam odgovoriti na njega, objasniću kako su stvari postale još gore:

– Sadržaj –


2. SEO pošast

Ovo je primarno biciklistički sajt, tako da ću se truditi da budem kratak. SEO je engleska skraćenica za “Search Engine Optimization” odnosno “Optimizaciju za Internet Pretraživače” (Gugl, Bing i slični). To je u suštini “markiranje” članaka tako da pretraživači (Gugl, Bing i slični) mogu lakše “razumeti” o čemu se tu radi. Na primer:

Effetto Mariposa Giustaforza II moment ključ


Ova slika ima, vama nevidljivi, opis za pretraživače (zvani “alt-tag”) koji glasi: “Effetto Mariposa Giustaforza II moment ključ.”

Opširnije na ovu temu možete pročitati u članku “SEO – Optimizacija sajta [06]”.

Da biste napisali dobar članak (koji se dobro rangira na Guglu), treba da se razumete u to o čemu pišete, i da ste dobri u pisanju (i prenošenju znanja). Onda ćete dobiti puno posetilaca na sajtu, jer je rangiran pri vrhu rezultata pretrage.

Na žalost, ljudska pohlepa učinila je to da bezbrojne kompanije, na sve moguće načine, pokušavaju postići to da se baš njihova stranica (obično sa prodajom) pojavi prva kada “Guglate” neki termin. Pri tome pribegavaju svakakvim mutnim trikovima (jedan, dosta bazičan primer prljavog SEO trika).

Kompanije neće da plate stručnjaka da piše članke za njihove sajtove (i dobrog pisca, ako angažovani stručnjak nije dobar u pisanju). Umesto toga, (bedno) plaćaju “pisce sadržaja” (eng. “content writers”).

SEO pisac sadržaja” je osoba koja gugla o temi za koju je plaćena napisati članak i praktično prepričava izguglane informacije (često napisane od strane istih takvih “pisaca sadržaja”). Vidite kuda ovo vodi? Zato je Internet pretraga često puna đubreta.
Zato sam davio admine LowEndSpirit foruma da mi promene tag u “Restless Writer.” 🙂

Na gotovo dnevnom nivou dobijam novčane ponude da objavim takve (“gostujuće”) članke na svom sajtu – to je hiperprodukcija, a često se koristi i “veštačka inteligencija” (link ka mojim mislima na temu) za brzo i jeftino pisanje gomile đubreta.

– Sadržaj –


3. BikeGremlin sajt(ovi)

Ideja vodilja za pokretanje sajta je bila da podelim svoje znanje i iskustvo. Toga se još uvek držim.
Ono što sam vremenom uvideo je da podela znanja, čak i preko sajta, ide dvosmerno i zahvaljujući povratnim informacijama i kritikama sam uspeo puno toga novog i sam naučiti.

Spisak BikeGremlin sajtova i YouTube kanala

U tom smislu, ovo što radim gledam kao svoj doprinos zajednici (i ljudskom društvu, da tako kažem).

Naravno, mišljenja su podeljena: 🙂

Pohvale BikeGremlin sajta na BikeForums.net, najboljem svetskom biciklističkom forumu
Pohvale BikeGremlin sajta na BikeForums.net, najboljem svetskom biciklističkom forumu


BikeGremlin je začet i stoji na zdravoj, humanoj osnovi. Rangiranje na Guglu, pa čak i zarada sajtova, došli su kao neizbežna posledica rađenja onoga što volim i što mislim da je dobro i ispravno. Nisu bili početni cilj (niti su to danas). Imam sreće da u životu mogu da radim ono što bih radio i da mi novac uopšte ne treba.
Uz napomenu da je sama zarada, kada uračunam vreme potrebno za pisanje članaka (i oduzmem sve troškove WordPress sajta): ispod $1 po satu. U servisu bicikala početna plata je oko $3 na sat, a za poslove web-dizajna je oko $10 (za baš početnike). Slično važi i za YouTube (može li se zaraditi na YouTube?).

Digresija 2
Moji sajtovi su podeljeni na različite pod-domene po temama (šta je to pod-domen).
BikeGremlin forum je smešten na skroz drugom domenu – bikegremlin.net.

To olakšava (meni i ostalim korisnicima) snalaženje i pronalaženje informacija (može se raditi pretraga po datom pod-domenu).

U isto vreme, sa aspekta rangiranja na Guglu (SEO) to je kao da pucaš sebi u nogu. Svestan sam toga (jesam lud, ali nisam glup 🙂 ). Postoji još dosta drugih marketinških i SEO “caka” kojih sam svestan, ali ih ne koristim. Moj primarni cilj je da mi sajtovi rade brzo, stabilno, sigurno, i da delim i stičem znanje.

– Sadržaj –


4. Moji akreditivi (znanje i iskustvo)

Ukratko, imam preko dve decenije iskustva u radu sa računarima (profesionalno) i hobi vožnjom i popravkom bicikala – uz kraći rad u profesionalnom bicikl servisu i vođenju svog bicikl servisa. Za više detalja, vidite sledeće stranice:

Veliku većinu članaka (i videa) pravim na temu stvari sa kojima imam i teorijskog znanja i praktičnog iskustva.

Na osnovu mog iskustva po različitim servisima bicikala (i po Internetu), mislim da je pošteno reći da moje znanje i iskustvo spadaju u vrhunskih par procenata. To je tužno. Ima gomila stvari koje ne znam, ili ih ne znam dovoljno, i voleo bih da ima puno više stručnjaka i da kao vrsta postajemo sve pametniji, ali izgleda mi da je globalni trend ka zagljupljivanju.

Po karakteru sam sklon sistematizovanju znanja (i pravljenju beleški i uputstava). Tako mi mozak radi.

Uz sve to, imam dosta iskustva u predavanju i podučavanju, a dobar sam pisac (i govornik).

To je iznenađujuće redak skup veština, i bilo bi šteta da se ne koriste pametno.

Sve u svemu, ovo je najbolje što ja mogu da pružim. 🙂 Sa najboljim namerama. Da stvari budu još gore, kako se moj prijatelj Goks šalio 2015: “Nažalost, za par godina će tvoj sajt biti najbolji biciklistički sajt na svetu.” 🙂

– Sadržaj –


5. Greške i ispravke

Samo oni koji ništa ne rade mogu da ništa ne pogreše. To ne znači da treba biti nepažljiv i ne voditi računa, već samo da treba prihvatiti činjenicu da je normalno i da se pogreši.

S tim na umu, veoma mi je važno da ispravim sve što ne valja. U vreme pisanja na sajtu ima oko 2.000 komentara, a neki od njih sadrže ukazivanje čitalaca na greške.
Krajem 2023, napravio sam BikeGremlin forum, pošto mislim da je to preglednije i lakše za deljenje pitanja, odgovora, informacija i ispravki (zašto sam napravio forum).

Što kaže naš narod: “dve glave su pametnije od jedne.”

– Sadržaj –


6. Kako pronaći pouzdane informacije na Internetu?

Na mom sajtu postoji stranica sa korisnim linkovima. Međutim, čak ni ti izvori nisu savršeni i 100% bez grešaka. Zato je, na žalost ili na sreću, potrebno da razmišljate logički, kritički, proveravate informacije i učite.

Moj video koji se bavi time kako proceniti “stručnost stručnjaka” i proveravati informacije:
Kritičko razmišljanje – objektivne, tačne informacije na Internetu

Nema prečica, nema “autopilota.” Ja se trudim da BikeGremlin bude pouzdan izvor informacija, ali, to prvi kažem, nemojte uzeti sve što kažem ili napišem kao Božije slovo. Koristite svoju glavu i zdrav razum. I javite mi ako pronađete neke greške. 🙂

Relja Novović


Podržite BikeGremlin
da ostane online i nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


patreon.com/bikegremlin


– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content