BikeGremlin pretraga...

Dell UltraSharp U2722D monitor – recenzija

Nakon pisanja najdetaljnijeg vodiča za kupovinu monitora u poznatom univerzumu, 🙂 vreme je da napišem nešto o svom iskustvu (kao recenzija) sa Dell UltraSharp U2722D monitorom (Amazon affiliate link).


Sadržaj:

  1. Da li je ovo dobar monitor?
  2. Dobre strane
  3. Nedostaci
  4. Tehničke specifikacije i konektori
  5. Moje iskustvo sa Dell UltraSharp U2722D monitorom
  6. Jeftinije alternative
  7. Dodatak – klase i oznake Dell monitora


1. Da li je ovo dobar monitor?

Da pređem odmah na stvar – posle možemo na tenane o tehničkim specifikacijama i sitnicama:

Dell UltraSharp U2722D monitor je veoma dobar za pisanje i čitanje, bilo da kodirate, ili pišete tekstove (za web, ili posao).

Za obradu fotografija i FHD videa je dobar, ali ima ozbiljnijih rešenja za ljude kojima je to primaran posao.

Kada je reč o igrama, definitivno nije sjajan za neke brze, akcione igre (FPS, simulacije vožnje i sl.). Strategije i FRP igre iz trećeg lica izgledaju lepo i nemam ozbiljnijih zamerki.

– Sadržaj –


2. Dobre strane

Veoma čista, jasna slika, bez treperenja (eng. flicker) i isijavanja plave boje koja zamara oči. Možete satima sedeti i pisati za ovim monitorom, dan za danom.

Kvalitet izrade deluje solidno – a i elegantno.

Ima sva moguća podešavanja – visina, horizontalni nagib, vertikalni nagib, i rotiranje (pivotiranje) ekrana za 90 stepeni da stoji u “portret” orijentaciji (za 90 stepeni u smeru kretanja kazaljke na satu, ili suprotnom).

Postolje je jako i stabilno, kao i noseći stub, unutar kojeg je ostavljena šupljina za pakovanje kablova (eng. cable management). Ko želi lepo upakovati kablove, ovo svakako pomaže.

Dell UltraSharp U2722D opcije za sakrivanje kablova (znam, haos mi je na stolu - ali nije Dell kriv za to :) )
Dell UltraSharp U2722D opcije za sakrivanje kablova (znam, haos mi je na stolu – ali nije Dell kriv za to 🙂 )

– Sadržaj –


3. Nedostaci

Frekvencija osvežavanja ekrana od 60 Hz i vreme odziva od 8 ms nisu idealni za akcione igre (FPS i slično).

Osvetlenje bi moglo biti jače za profesionalnu obradu fotografija.

Apple računari ne mogu prikazati sliku na ovom monitoru preko USB-C konektora (koji dolazi sa monitorom). Za to je potrebno dodati još oko 200$ za nešto skuplji model U2722DE (Amazon affiliate link). To dodatno slovo “E” na kraju donosi i Ethernet port za povezivanje, kao i audio port koji podržava i slušalice (na U2722D audio port radi samo za pojačalo). Još jedna uber-cool fora kod “E” modela je što može da radi kao KVM svič. Možete spojiti dva računara na monitor i jednim monitorom, mišem i tastaturom upravljati sa oba. Bilo tako što video svakog zauzme po polovinu ekrana, ili tako što jedan zauzme veći deo, a drugi “čuči” u ćošku – pa prebacujete s jednog na drugi po želji.

– Sadržaj –


4. Tehničke specifikacije i konektori

Teh. spec:

  • 27″ veličina (dijagonala).
  • QHD (2560 x 1440) rezolucija sa odnosom strana 16:9.
  • 108,78 PPI (piksela po inču).
  • 178/178 stepeni (horizontalno/vertikalno) uglovi vidljivosti.
  • Vernost prikaza boja – 100% sRGB paleta, 100% Rec 709 paleta, 95% DCI-P3, 10-bitna paleta boja.
  • 60 Hz – frekvencija osvežavanja ekrana.
  • 8 ms GtG vreme odziva.
  • IPS panel
  • 350 cd/m² osvetljenje ekrana (mislim da malo lažu ovde, oko 320 je realnija cifra, ali moguće je da grešim).
  • 1000:1 kontrast (opet, moj lični, subjektivni utisak je da je ovo malo optimistična cifra).
  • Anti glare premaz, i zaštita od grebanja tvrdoće 3H.
  • -5/+21° raspon podešavanje vertikalnog nagiba, +-45° levo-desno rotiranja, i +-90° rotacije (pivotiranja).


Konektori:

Konektori na monitoru
Konektori na Dell U2722D monitoru
1. Slot za fizičko vezivanje/zaključavanje | 2. Napajanje | 3. HDMI 1.4 port | 4. DisplayPort (HDCP 1.4) | 5. Zabravljivanje postolja | 6. DisplayPort (Out) | 7. USB-C upstream port (data only) | 8. Super speed USB 10Gbps (USB 3.2 Gen2) Type-A downstream ports (2) | 9. Audio line-out port | 10. Super speed USB 10 Gbps (USB 3.2 Gen2) Type-A downstream port with power charging | 11. USB-C downstream port (10 Gbps, 15W)

Dolazi sa dva kabla: DisplayPort 1.4 (DP-DP) dužine 1,8 m i USB-A na USB-C Gen 2 dužine 1 m. Nema HDMI kabla.


Dimenzije (hoće li stati na vaš sto):

Sa postoljem – širina 61 cm; dubina 19 cm; visina 39 cm (do 54 cm – 15 cm je raspon podešavanja visine).

– Sadržaj –


5. Moje iskustvo sa Dell UltraSharp U2722D monitorom

Monitor ima premaz protiv odsjaja, ali ako imate velik prozor iza sebe kroz koji sunce bije, odsjaj će smetati pri radu sa materijalom koji je pretežno taman (crni tekst na beloj pozadini je OK), čak i ako sunce ne bije direktno u sam monitor.

Fabrička kalibracija boja nije loša. Sad, ja nisam profesionalni fotograf, ali moja drugarica Marija jeste (zapravo vrhunski modni fotograf – njen sajt). U poređenju sa njenim Retina displejom, U2722D zaostaje u smislu oštrine, a i vernosti prikazivanja boja. Nešto slabije osvetlenje se isto primeti. Daleko od lošeg, ali ne baš idealno za profesionalne fotografe (osim ako ste sa manjim budžetom i ne želite odvojiti četvorocifren broj evra za monitor).

Ono što je meni najvažnije i što mi se dopalo – jasan tekst i slika koja ne zamara oči. Ni posle dvocifrenog broja sati rada. Ovo je pogotovo primetno kada je noć.

Sa ovim sam se do sad borio koristeći f.lux (link ka njihovom sajtu). F.lux pomaže, ali tako što celu sliku učini malo žućom i tamnijom. Što nije baš zgodno ako editujem neku sliku za sajt (ne vidim koje je zaista boje).

Dell U2722D ne pravi nikakvu distorziju boja, a osetno manje zamara oči. Slika je prijatna za gledanje i u dobro osvetljenoj prostoriji, a i u polu-zamračenoj.

Odnos rezolucije (QHD) i fizičke veličine ekrana je po meni optimalan. Slova nisu ni previše mala, a ni previše velika i nazubljena. Radnog prostora ima osetno više nego na FHD monitoru, tako da mogu paralelno raditi na dve verzije teksta (srpski i engleski), što je brže i lakše od stalnog šaltanja tabova i prozora.

Crna “boja” izgleda pristojno, bez isijavanja pozadinskog osveltenja – očekivao sam puno gore od IPS panela.

Za to što meni treba, neki monitor Dell P serije bi verovatno radio posao (7. poglavlje daje pregled klasa Dell monitora). Međutim, lokalne cene i ponuda su bili takvi da sam mogao naći samo slabiji i stariji model P serije za svega 10ak evra manje – što mi je bilo besmisleno.

Takođe, nakon što sam koristio ovaj monitor skoro dva meseca, mislim da ne bih reskirao ni za par stotina evra uštede – imam dobrog, pouzdanog radnog konja koji će me, nadam se, služiti dobro narednih 5+ godina.

– Sadržaj –


6. Jeftinije alternative

“Kume, naš viski je bolji od originala! 🙂

Kad kupujem obično tražim “najjeftinije što valja” (zadovoljava kriterijume & potrebe). Isto tako, u recenzijama izbegavam pljuvati loše proizvode, više volim samo hvaliti dobre, vredne pomena. Konačno, da se ogradim – ovo je samo moje mišljenje, na osnovu onoga što sam ja mogao pronaći, videti i probati.

Postoje monitori koji ne daju sliku dok se operativni sistem ne počne podizati. Nema BIOS-a, nema boot-menija (ako imate dual-boot sistem, bolje da znate napamet redosled instalacija). Fascinantno! Pretpostavljam da za većinu “normalnih” ljudi ovo nije problem, ali meni je to dovoljan razlog za preskakanje takvih monitora.

Klimava (što ja kažem “glidnžava”) postolja se takođe sreću na jeftinijim modelima.

Previše “optimistične” specifikacije – koje deluju odlično na papiru, ali kvalitet slike ne pokazuje to.

Cake i doskočice – poput 8-bitne palete koja se “prodaje” kao 10-bitna. Ovo mi je omiljena fora. 🙂
Monitor koji ima paletu od 16,7 miliona boja reklamiraju kao monitor koji pokazuje spektar od 1,07 milijardi boja. Za to koriste trik zvani FRC (eng. Frame Rate Control), “terajući” monitor sa 8-bitnom paletom po kanalu da “izgleda” kao monitor sa 10-bitnom paletom.

“Ne možemo pokazati određenu nijansu? OK, brzo ćemo menjati dve “susedne” nijanse koje imamo, pa će izgledati kao da možemo. Dobro, biće malo treperenja slike, ali cene su nam zato super!”

Nijansa prikazana pomoću 10-bitne palete, i nijansa prikazana pomoću 8-bitne palete + FRC
Nijansa prikazana pomoću 10-bitne palete, i nijansa prikazana pomoću 8-bitne palete + FRC
Koja vam se više sviđa, za koju biste platili?

– Sadržaj –


7. Dodatak – klase i oznake Dell monitora

Ovo je ključ preko kojeg Dell označava modele svojih monitora:

Označavanje modela Dell monitora
Označavanje modela Dell monitora
Izvor – dell.com

Pri tome je slovo (ili dva slova) na samom početku najvažnije, jer određuje klasu kvaliteta:
– Svi komentari su moje lično mišljenje, na osnovu mog znanja, obrazovanja i iskustva

  • UP – UltraSharp PremierColour, najbolje što Dell ima da ponudi.
  • U – UltraSharp, monitori sa vernim prikazom boja i visokim kvalitetom prikaza slike.
    Na primer ovde opisani U2722D
  • P – Professional, monitori pristojnog kvaliteta, ali sa manje vernim prikazom boja.
  • AW – Alienware, Delov pokušaj pravljenja gaming monitora. Nisu loši, ali mislim da ima boljih za dati novac. Verujem da su cure & momci iz marketinškog odeljenja dobili dobre bonuse za ovaj inventivan naziv serije. 🙂
  • C – Commercial displays, ogromni monitori za konferencijske sale i slično, sa dijagonalama od preko 50″ i manje ogromni portabilni monitori.
  • S – Home & Small office, platite više nego za sličan model nekog “slabijeg” brenda jer je to Dell, a dobijete đubre.
  • E – Entry, još gore od S serije.
  • SE – Consumer, kao da Dell govori: “Ako vam religiozna ubeđenja zabranjuju da kupite BenQ monitor, uzećemo vam novac, ‘ajde, kad insistirate.”

Ako vam je ovaj tekst pomogao (a živite u inostranstvu), možete koristiti moj Amazon affiliate link za kupovinu (i na taj način podržati moj rad).
Ako živite u Srbiji, pogledajte na eponuda.com gde se model koji vas zanima prodaje po najnižoj ceni, a vidite i šta nude “Mađari” na kupujemprodajem.com.

Pre kupovine bacite oko i na moj vodič za kupovinu monitora – OPREZ pri kupovini poglavlje.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content