BikeGremlin pretraga...

MDDHosting recenzija

U ovom članku opisaću svoje kraće iskustvo sa MDDhosting provajderom (affiliate link). Koristio sam njihove shared hosting pakete Cloud1 i Cloud2 nešto preko dva meseca. To nije dovoljno vremena da se stekne potpuni utisak, tako da ovu ocenu treba uzeti sa rezervom. Glavna svrha ovoga je lični podsetnik, zapisivanje svih prednosti i mana, pre nego što ih zaboravim. Sve informacije ovde napisane su u smislu “koliko sam upoznat”.

Status: Aktivan
Od maja 2019. – do jula 2019,
i od juna 2022. – na dalje

Hostujem sajtove ovde (uključujući i baš ovaj sajt) – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Ovaj članak je pisan na osnovu iskustva iz 2019. godine – ovde možete videti moju ažurniju recenziju MDDhosting-a.

Sadržaj:

 1. MDDhosting kompanija
 2. Kako sam došao do MDDhosting kompanije
 3. Migracija sajta na MDDhosting
 4. Raspoloživi resursi i lokacije servera
 5. Metrike – testovi
 6. Tehnička podrška
 7. Uptime
 8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)
 9. Lični utisak – subjektivni
 10. Cene
 11. IP Blacklist statistika
 12. Problemi
 13. Zaključak


1. MDDhosting kompanija

MDDhosting je privatna kompanija, u vlasništvu Michael Denney-a. Osnovani su 2007. godine. Koriste servere Handy Networks kompanije – i sve te informacije su jasno napisane na “O nama” stranici njihovog sajta.

Registrovani su u Mooresville, Indiana (SAD).

Koliko sam uspeo shvatiti, iz komunikacije sa vlasnikom, kao i iskustava drugih korisnika, puno polažu na kvalitet i pouzdanost svog hostinga. Po cenama koje su sasvim razumne za shared hosting pakete.


2. Kako sam došao do MDDhosting kompanije

Poznati su, sa sjajnom reputacijom, na WebHostingTalk forumu. Takođe, preporučuju ih i na DigitalFAQ kao odičnog provajdera. Jedini razlog zašto ih lično nisam koristio je što ne nude neki “početni” reseller hosting paket (50 $ mesečno je njihov trenutno najjeftiniji reseller paket, s kojim se dobija dosta resursa, ali bi to značilo da plaćam za puno više resursa nego što mi je potrebno). Tako da su mi bili na “spisku” duže vreme, a pre nego što sam se odlučio da ipak probam, pojavio se klijent čiji sajt je imao problema sa čestim “padanjem” na VPS hostingu sa 2 GB RAM-a i 2 vCPU jezgra.

Pošto ni (novi) klijent, ni ja nismo imali predstavu o tome šta je tačno problem sa sajtom, a sajt je važan za posao, nije bilo ni vremena da se to utvrdi, trebalo je što pre obezbediti stabilan rad, pa onda gledati kako da se sajt eventualno optimizuje, preradi… Postojeći hosting nije radio stabilno i nije dozvoljavao https konekciju na kontrolni panel, što me je navelo na zaključak da je po pitanju potrebne promene hosting provajdera, klijent svakako u pravu.

Od svih opcija za koje sam znao, MDDhosting je nudio jednostavan upgrade resursa (jednim klikom) na svojim shared hosting nalozima. Tako da sam ih preporučio – uz ogradu da nisam lično probao – a vreme ću iskoristiti da proverim da li postoji još neki problem sa sajtom, kao i u traženju druge opcije sa puno resursa, ako MDDhosting ne bude bio dobar, a sajt zaista traži puno resursa.


3. Migracija sajta na MDDhosting

Ovo je išlo glatko. Nalog je kreiran gotovo trenutno, dobijeni su podaci za logovanje, ftp i sl, tako da se moglo odmah pristupiti migraciji sajta, koja je prošla bez problema. Doduše, eksport sa CentOS panela prethodnog provajdera jeste zadavao muke – morao sam FTP-om prekopirati sve fajlove na primer, bez zip-ovanja, ali to nije do MDDhosting-a.

Uz jednu napomenu: MDDhosting koristi mdbox format za skladištenje mejlova sajta na serveru, dok većina drugih cPanel provajdera koje sam koristio koristi maildir. Ovo čini migraciju mejlova malo komplikovanijom, osim ako se mejlovi ne čuvaju van hosting servera – što svakako preporučujem (kako čuvati mejlove sajta na Gmail-u).

Na temu mejla, napisao sam članak o prednostima i manama hostovanog mejl servisa.

Da, nude besplatnu migraciju na svoj hosting, dok mnogi drugi provajderi nude besplatnu migraciju na svoj, ali ja više volim da sve uradim sam.


4. Raspoloživi resursi i lokacije servera

Ovde ću navesti resurse za Cloud 1, kao neki solidan shared hosting paket:

 • Prostor na disku:  “neograničen”.
 • Bandwidth: neograničen.
 • CPU: 100 % jednog jezgra (virtuelnog, naravno)
 • RAM: 1 GB
 • I/O: 50 Mb/s
 • IOPS: 1.024
 • Entry Processes: 30
 • iNodes: 300.000
 • SSL / TLS: da, preko Let’s Encrypt.
 • SPAM zaštita: da, korištenjem SpamExperts.
 • FTP i E-mail nalozi: neograničeno (“unlimited”).
 • Domeni, poddomeni i parkirani domeni: neograničeno
 • Broj baza: neograničeno

Dodaci (“Additional Features”):

 • Bekapi: da, na dnevnom nivou pomoću JetBackup.
 • Cloudflare integracija preko cPanel-a, sa sve Railgun-om.
 • Softaculous.
 • SSD skladištenje podataka.
 • LiteSpeed server.
 • MariaDB server baze podataka.
 • CloudLinux je instaliran na servere i resursi po cPanel-u su ograničeni/garantovani pomoću njega.

Serveri se nalaze na istočnoj obali SAD-a. Dobra lokacija za veći deo SAD i Evrope.


5. Metrike – testovi

Koristim Google Analytics podatke, kao najbolji (najmanje loš?) način da se dobiju podaci o performansama za prave, “žive” korisnike.

Statistika za prethodno korišteni VPS (mart):

Statistika za prethodni hosting (VPS sa 2 GB RAM-a i 2 vCPU jezgra)
Statistika za prethodni hosting (VPS sa 2 GB RAM-a i 2 vCPU jezgra)
Slika 1


Statistika brzine otvaranja stranica na MDDhosting serveru (maj i jun):

MDDhosting Cloud 1 shared hosting nalog - performanse, u maju
MDDhosting Cloud 1 shared hosting nalog – performanse, u maju
Slika 2
MDDhosting Cloud2 shared hosting performanse (u junu)
MDDhosting Cloud2 shared hosting performanse (u junu)
Slika 3

Performanse su nešto bolje nego na prethodno korištenom VPS-u (volim reći da je “fora” VPS-a viši stepen kontrole i izolacije, ali ne i bolje performanse – ne u odnosu na kvalitetan shared hosting).

Ono što je i dalje bilo problem je loše optimizovan sajt. “Padao” je kada god se pokuša ažurirati neka stranica sa puno elemenata na sebi (u back-end-u, update/snimanje izmena). Veliko opterećenje RAM memorije i, pogotovo, udaranje u granicu CPU resursa. Pokušan je upgrade paketa na Cloud2 (sa Cloud1). Nije pomoglo. Da, sajtu je definitivno bio potreban re-dizajn i optimizacija.

Udaranje u limite raspoloživih resursa. Crvena linija pokazuje prelaz sa Cloud1 na Cloud2 (upgrade)
Udaranje u limite raspoloživih resursa. Crvena linija pokazuje prelaz sa Cloud1 na Cloud2 (upgrade)
Slika 4


6. Tehnička podrška

Korišteno samo jednom prilikom. Kratko vreme odgovora na tikete i odlična komunikacija. Vlasnik kompanije isto odgovara na tikete i rešava probleme – što barem meni izgleda kao da vodi računa o klijentima i kvalitetu svoje usluge – lično.

Nemam šta više dodati.


7. Uptime

Samo jedan pad od 10 minuta u maju, 100 % mimo toga (polovina aprila i jun). Padovi su se kasnije dešavali pri izmenama sajta, zbog problema sa istim – kako je objašnjeno u prethodnim poglavljima.


8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)

Već sam više puta spomenuo lošu optimizovanost sajta. Metrike za poređenje date su u 5. poglavlju. Prosto navođenje samog vremena otvaranja stranice je “nepravedno” prema MDDhosting kompaniji, bez poređenja sa drugim hosting provajderima za isti (“problematični”) sajt.


9. Lični utisak – subjektivni

Lični utisak je: “Mercedes”, da se poslužim analogijom sa automobilima. Deluje dobro, po ceni koja je nešto viša. Nije brzinski šampion, ali daleko od sporog i lošeg. Nisam probao sa nekim od svojih sajtova, za bolje, objektivnije poređenje. Uzmite celu ovu ocenu sa rezervom.

Moram reći da sam oduševljen kako su rešili velik problem sa masovnim padom svojih servera – koji se desio zbog njihovog propusta. Javno su priznali grešku i objasnili šta su uradili da spreče njeno ponavljanje. Ovo mi uliva još više poverenja u ovu kompaniju, a ne manje. Za više detalja videti: ozbiljan prekid MDDhosing servisa u 2018 godini na njihovom sajtu, i na WebHostingTalk forumu.


10. Cene

Cene su u dolarima, na mesečnom nivou. Za uplatu godinu, dve, ili tri unapred, popusti su ugrubo oko 10, 20 i 30 %.

Cene za reseller i (managed) VPS hosting su, po mom mišljenju & utisku date: “ako baš insistirate da koristite ovo kod naše kompanije” – deluju dosta više od konkurencije – ali, nisam koristio i probao, tako da ne mogu reći da ne vrede tih novaca.

Shared hosting paketi$ mesečno
Cloud Starter: 0,5 GB RAM, 0,5 CPU, 10 GB skladišnog prostora6
Cloud 1: 1 GB RAM, 1 CPU, unlimited skladišni prostor10
Cloud 2: 2 GB RAM, 2 CPU, unlimited skladišni prostor20
Cloud 6: 6 GB RAM, 6 CPU, unlimited skladišni prostor60
Cloud 14: 14 GB RAM, 14 CPU, unlimited skladišni prostor140

Reseller hosting paketi

$ mesečno
Basic: 50 GB skladište, 50 cPanel-a50
Intermediate: 100 GB skladište, 100 cPanel-a100
Advanced: 150 GB skladište, 150 cPanel-a150

VPS hosting paketi

$ mesečno
VZ 2G: 100 GB skladište, 2 GB RAM, 2 CPU100
VZ 4G: 200 GB skladište, 4 GB RAM, 4 CPU180
VZ 6G: 300 GB skladište, 6 GB RAM, 6 CPU250


11. IP Blacklist statistika

Za sve vreme probnog perioda, IP adresa hosting servera nije bila ni na jednoj crnoj listi. Što je odlično.


12. Problemi

Klijent je na napravljenom pod-domenu instalirao i isprobavao razne teme i plaginove (zbog re-dizajna i optimizacije sajta). Jedan od njih (ili više) je bio inficiran, ili je imao neki drugi propust. Izazvao je pad celog sajta.

Obratio sam se tehničkoj podršci sa pitanjem može li se ceo nalog obrisati, pa ponovo kreirati, korištenjem poslednjeg dobrog bekapa koji bi bio dostavljen (bekap celog naloga preko JetBackup-a).

Dobio sam odgovor da je to krajnja mera i da može da se uradi, ali postoji verovatnoća da će se promeniti IP adresa servera tim postupkom. Uz sugestiju da probam restaurirati fajlove i bazu iz JetBackup menija unutar cPanel-a. Što je radilo za pod-domen, ali nije za glavni domen (sumnjao sam na problem sa virusom).

Ažuriranje, jun 2022: ovaj problem je rešen, pogledajte moje aktuelno iskustvo sa MDDhosting-om.

Zbog problema sa padovima sajta pri izmenama u back-endu, klijent je svakako hteo da se sajt migrira na još jači hosting nalog. Tako, umesto da pokušam rešiti problem sa teh. podrškom (koja je bila veoma profesionalna i brzo odgovarala na tikete), iskoristio sam poslednji dobar bekap da migriram sajt sa MDDhosting-a. Uz pravljenje posebnog cPanel naloga za testiranje na pod-domenu, kako bi se glavni sajt zaštitio od problema – uz objašnjenje klijentu da to koristi za testiranje.

Optimizacija je definitivno problem ovog sajta. Mada, moram reći da nije pucao pri back-end izmenama na HostMantis nalogu, koji nominalno daje puno manje resursa. Pokazujući manje opterećenje CPU-a i RAM-a. Nemam pojma kako i zašto. Ipak, na insistiranje klijenta, na kraju je sajt premešten na jači hosting nalog, sa 2 vCPU jezgra i 3 GB RAM limitom. Custom reseller nalog dogovoren sa Gnu Host. Videću kako se tamo ponaša. Redizajn i optimizacija sajta su planirani za posle letnjeg odmora. Za sada odlično radi. Gnu Host ocena sledi za nekoliko meseci.


13. Zaključak

Klijent nije previše zadovoljan iskustvom sa MDDhostingom. Mislim da to nije “pravedno” prema MDDhosting-u. Trebalo je pokušati pronaći uzrok problema i namestiti sve da radi. Jeste, sajt je padao u bek-endu, a na HostMantis i Gnu Host-u radi, ali problem je mogao biti i do WAF pravila (koje se može pronaći i rešiti – kako je sugerisala tehnička podrška MDDhosting-a).

Ipak, na osnovu mog dosadašnjeg iskustva (koje je ograničeno), prvi izbor sa shared i reseller hosting bi mi bio Veerotech. Jeftinije i bolje.

HostMantis nisam još dovoljno dugo testirao, ali za sada deluje podjednako dobro kao Veerotech, uz puno nižu cenu i nešto sporiju tehničku podršku.

Gnu Host obećava, ali je još prerano za zaključke. Prvi utisci su odlični, uz cenu negde između Veerotech i MDDhosting-a (bliže cenama Veerotech-a). Ažuriranje: napisao sam ocenu Gnu Host reseller hostinga.

Ali mislim da MDDhosting zaslužuje još jednu šansu. Recimo da je to neka moja intuicija. Ova ocena je pomalo “nepravedna” prema njima. Daju garanciju povraćaja novca u roku od 30 dana – probajte ih.

Ažuriranje, jun 2022:
rečeno, urađeno. Pročitajte moju ažurniju recenziju MDDhosting-a.

Ako se odlučite za ovog provajdera, možete koristiti moj MDDhosting affiliate link – i time podržati i moj rad.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content