Start » Ocene » Ocene hostinga » HostMantis hosting ocena – iskustvo

HostMantis hosting ocena – iskustvo

Updated: 21/10/2020.

U ovom članku preneću svoje iskustvo sa HostMantis hosting provajderom (affiliate link). Konkretno sa njihovim “Entry” reseller hostingom, uz korištenje servera u Nemačkoj. Koristiću affiliate linkove, tj. kanuće mi neki dinar ako preko ovog sajta nešto pazarite. Trudiću se da pružim što više (merljivih i uporedivih) podataka i činjenica, a ostaviti čitaocu da proceni je li to dobro, osrednje, ili loše.
Ažuriranje 1. jula 2020: koristim ovaj hosting preko godinu dana i prezadovoljan sam performansama, stabilnošću i bezbednošću, dok je cena veoma povoljna, ali je ovaj tekst uglavnom pun dosadnih detalja i statistika – pošto mislim da je bolje dati merljive i uporedive podatke, pa da svako za sebe odluči je li to dobro, ili loše.
Trenutno koristim dva njihova reseller hosting servera: jedan u Engleskoj, i jedan u Americi.

Sadržaj:

 1. HostMantis hosting kompanija
 2. Kako sam došao do HostMantis?
 3. Migracija sajta na HostMantis
 4. Raspoloživi resursi
  4.1. Lokacije servera
 5. Metrike – testovi
 6. Tehnička podrška
 7. Uptime
 8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)
 9. Lični utisak – subjektivni
 10. Cene
 11. IP Blacklist statistika
 12. ModSecurity problemi
 13. Zaključak


1. HostMantis hosting kompanija

Ovo je manja kompanija, sa sedištem u Livoniji (SAD, Mičigen).

Koliko znam ne poseduju svoje servere, već ih iznajmljuju. Nemački data centar radi na Hetzner-ovim serverima (dobar provajder unmanaged dedicated i VPS servera). U Kanadi, SAD (istočna obala), Singapuru i Engleskoj koriste servere OVH.

Ne nude svi (dobri) reseller hosting provajderi izbor više lokacija servera. Ovo je veliki plus.


2. Kako sam došao do HostMantis?

Bili su mi već neko vreme “na radaru”, ali sam se ipak odlučio za Veerotech i MDDhosting pre HostMantis-a. Onda sam, tražeći sasvim druge informacije na LowEndTalk forumu, naišao na njihov oglas da daju “80% popusta na shared i reseller hosting”.

Već neko vreme sam tražio dobar reseller hosting sa serverom u Evropi. Takođe sam tražio jeftin reseller hosting za testove i projekte. Otišao sam na sajt, pogledao ponudu i izračunao: za 20 dolara dobijam 3 godine reseller hostinga, sa sasvim pristojnim resursima. Ne 20 dolara mesečno, 20 dolara za tri godine! Nazvao sam kolegu i odgovorio je: “platio sam danas toliko par kobasica”. 🙂

OK, redovne cene su više, ali i dalje su puno povoljniji od mnogih. Jedan od razloga zašto sam ih do sada zaobilazio je što cene deluju “previše dobro da bi bilo istina”, ako razumete šta hoću da kažem.

Uglavnom, rešio sam da probam. Svaki projekat dobiće zaseban cPanel, pa je mala šansa da jedan utiče na drugi. Ne moram tu držati ništa važno. A svakako me je kopkalo da vidim kakav je HostMantis. Uz sve to, obećavaju porvaćaj novca u roku od 30 dana u slučaju nezadovoljstva. Čak i da ne bude tako, bacao sam 20 dolara i na mnogo gluplje stvari od hostinga.

Očekivanja su bila sve samo ne visoka. Svakako se nadam da popusti nisu redovni, pošto je po tako niskim cenama nemoguće pružiti kvalitetan hosting (moje lično mišljenje).

Update 13. jul 2019: zbog drastične promene cena cPanel-a, HostMantis je praktično bio primoran da promeni cene i raspoložive resurse čak i na već unapred plaćenim godišnjim, dvogodišnjim i trogodišnjim hosting nalozima. Po mom mišljenju, promena cene je razumna i neophodna – osim ako želim da rade s gubicima i bankrotiraju u relativno kratkom roku. Ovo je izazvalo negodovanja kod nekih korisnika.

Dok su smanjili maksimalan broj dozvoljenih cPanel naloga za reseller hosting i sve trajne popuste pretvorili u 50 % pri narednoj obnovi (čak i ako su bili 60, 70, ili 80 %), povećali su CPU resurse za reseller-e (na 100 %, sa 75 % vCPU jezgra). CPU je za većinu WordPress sajtova najčešće i prvo usko grlo – pa me ovo raduje.


3. Migracija sajta na HostMantis

8. maj 2019: Nema se šta puno reći. Napravio sam i podesio glavni reseller nalog (mejlove, DNS-ove, nameservere i čuda). Migracija testnog sajta je zatim prošla brzo, glatko i bezbolno. HostMantis nudi Cloudflare integraciju, ali ne i RailGun – tako da to treba isključiti ako se već koristi(o) Cloudflare, kako bi sve radilo. Ažuriranje 12. maja: HostMantis je omogućio Railgun intergraciju! Lepo.
Ažuriranje 17. juna 2020: Obustavljena podrška za Railgun (odgovor teh. podrške nakon što sam to primetio i pitao: “Zbog čestih problema koje smo imali sa Railgun-om i potpunog izostanka podrške od strane Cloudflare-a za svoje partnere, odlučili smo obustaviti upotrebu Railgun-a”).

Imaju bazu znanja u kojoj su (na engleskom) data sva potrebna uputstva – tutorijali što bi se reklo.

10. maj 2019: bikegremlin.com je zaživeo na HostMantis nemačkom reseller nalogu. Migracija je prošla veoma glatko, bez sekunde downtimea. Videću kako se ponaša (uptime, vreme učitavanja stranica, bezbednost…).

Zakupio sam još po jedan nalog na serverima u SAD i Engleskoj. Testiraću i njih uskoro.

13. maj 2019, kasno uveče: na engleski server, bez većih problema migriran je popularni domaći forum motomanijaci.com. Import velike baze bio je nemoguć preko phpMyAdmin, a pošto nema SSH konekcije, HostMantis tehnička podrška je morala uraditi import – uradili su to brzo i bez greške. Ovaj forum je dosta posećen, tako da će omogućiti dobar test za kvalitet hostinga. Ažuriranje 20. maja: HostMantis dozvoljava pristup Terminalu, uz logovanje na glavni reseller cPanel preko njihovog sajta. Putem ovoga se može pokrenuti mySQL komanda za import baze i ovo radi. Nisam znao da to može tako do skoro.


4. Raspoloživi resursi

Ukupno za ceo reseller nalog:

 • Prostor na disku: 25 GB
 • cPanela (ukupno reseller naloga): 10 (glavni +9)
 • Bandwidth: “neograničen” – 1 TB po cPanel-u
 • Besplatna licenca Blesta softvera za naplatu, za sve reseller klijente (od 10. oktobra 2019.)

Svaki cPanel, tj. reseller (pod)nalog dobija na raspolaganje:

 • CPU: 100 % jednog jezgra (virtuelnog, naravno)
 • RAM: 3 GB
 • I/O: 50 Mb/s
 • IOPS: 5.024
 • Entry Processes: 30
 • iNodes: 300.000
 • Bandwidth: 1 TB
 • SSL / TLS: da, preko Let’s Encrypt
 • SPAM zaštita: da, korištenjem Spam Assasin-a
 • FTP i E-mail nalozi: neograničeno (“unlimited”)
 • Domeni, poddomeni i parkirani domeni: neograničeno
 • Broj baza: neograničeno

Dodaci (“Additional Features”):

 • Bekapi: da, na dnevnom nivou pomoću JetBackup. Drugi cPanel alati nisu dozvoljeni (isključeni su), ali je omogućeno pravljenje bekapa pomoću JetBackup jednim klikom (“snapshot”).
 • Cloudflare integracija preko cPanel-a, sa sve Railgun-om (obustavljena podrška za Railgun od Juna 2020.).
 • Softaculous.
 • SSD skladištenje podataka.
 • LiteSpeed server.
 • MariaDB server baze podataka.
 • CloudLinux je instaliran na servere i resursi po cPanel-u su ograničeni/garantovani pomoću njega.
 • Imunify360 zaštita – dodato u oktobru 2020.

Glavni reseller nalog na naprednijim paketima, ne na ovom koji sam uzeo, dobija nešto više resursa (CPU, RAM, I/O, iops…). Samo glavni. Ovo je potencijalno korisna stvar. Bilo bi puno praktičnije da je umesto ovoga moguće dodeliti dati “bonus” bilo kojem (jednom) cPanel pod-nalogu. Naravno, shared hosting okruženje je dovoljno komplikovano i teško za održavanje i bez ovakvih komplikacija, a pružanje takve usluge je zasnovano na zakonu velikih brojeva, tako da sigurno nije tako lako kao što zvuči ovo pružiti.

Detalji šta se sme, a šta ne sme su jasno definisani u TOS-u. Tu piše i nešto što me brine:

“Ni jedan nalog ne sme koristiti više od 25% raspoloživih CPU resursa neprekidno za duže od 5 minuta. Ako se to dešava, biće potrebno da uzmete sledeći jači hosting paket. Ako koristite najjači hosting paket i još uvek koristite preko 25% CPU-a konstantno, onda ste najverovatnije prerasli shared hosting i trebalo bi da uzmete VPS, ili dedicated server.”

Update 13. jul 2019: nisam imao nikakvih problema sa limitima resursa, uključujući i CPU.

Tako da pratim zauzeće resursa redovno. CPU jeste usko grlo, jedini čije upotreba dostiže do nekih 20% na momente, dok zauzeće ostalih resursa ne prelazi 10%. Stavio sam zato na ovaj hosting jedan svoj sajt sa relativno pristojnim brojem poseta, kako bih bio siguran da ovo može da “izdrži” i ozbiljne klijentske sajtove, bez da dobijam “po ušima” što opterećujem CPU.

Kome je to bitno: HostMantis dozvoljava SSH pristup za shared i reseller hosting naloge (morate navesti koju IP adresu ćete koristiti za ovo).

Ograničenje vezano za cron jobs, kome je to bitno: jedan na sat. Detaljnije (na engleskom) u HostMantis bazi znanja.

4.1. Lokacije servera

Dobra stvar kad nemaš svoje servere je što ih možeš iznajmljivati po belom svetu. Tako da HostMantis nudi sledeće lokacije servera (svi su hostovani kod provajdera sa dobrom reputacijom):

Kanada, SAD (istočna obala), Singapur, Engleska, Francuska i Nemačka.


5. Metrike – testovi

Maltretirao sam testni sajt sa LoadImpact alatom – simulirajući 50 istovremenih poseta. Ništa nije štucnulo dok sam istovremeno pregledao strane sa svog browsera, uz isključeno keširanje (kao novi posetilac).

Tako da sam odlučio da srpskohrvatsku verziju biciklističkog bikegremlin.com sajta prebacim na nemački HostMantis server, kako bih video kako izgleda sa “pravim posetiocima”, ne simuliranim. Ispod su slike rezultata GTmetrix-a sa jednom veoma loše optimizovanom stranom:

Testiranje iz Amerike
Testiranje iz Amerike
Testiranje iz Engleske
Testiranje iz Engleske

U poređenju sa engleskom verzijom sajta, koja se hostuje na Veerotech-u, ovo je čak za nijansu brže kada se testira iz evrope (što je i logično, pošto se tu nalazi server, dok je Veerotech u Americi), dok je situacija obrnuta kada se testira iz Amerike. Dotcom Tools testovi (sa 25 različitih lokacija širom sveta) daju prosečne rezultate (za istu neoptimizovanu stranicu) od oko 3 sekunde za oba sajta.

13. maj 2019: Forum sa dosta poseta preseljen je na engleski server. Na starom hostingu (shared, oko 85 $ godišnje) bilo je dosta problema – “database connection error”. Kada sam pogledao statistike, video sam da su I/O resursi usko grlo, mada je i CPU pristojno opterećen. Nakon migracije na HostMantis engleski server, forum je proradio vidno brže i bez problema (za sad, ažuriraću tekst ako ih bude). Ispod su slike statistika zauzeća resursa – na starom hostingu i na HostMantis serveru.

Statistike zauzeća resursa na serveru "starog" hosting provajdera
Statistike zauzeća resursa na serveru “starog” hosting provajdera
Ravna linija na kraju je nakon migracije.
Statistika zauzeća resursa HostMantis servera - nakon migracije na njega
Statistika zauzeća resursa HostMantis servera – nakon migracije na njega


Simulacija 50 istovremenih posetilaca sajta, pomoću OctoPerf alata:
(simulacija je sa blokiranim Google AdSense, kako bi se videle performanse samog servera)

OctoPerf statistika prosečnog vremena učitavanja stranice sa 50 posetilaca - za HostMantis SAD reseller hosting server, korištenjem bike.bikegremlin.com sajta.
OctoPerf statistika prosečnog vremena učitavanja stranice sa 50 posetilaca – za HostMantis SAD reseller hosting server, korištenjem bike.bikegremlin.com sajta.

Poređenja radi, rezultati drugih testiranih provajdera (sa istim testom i sajtom):

 • Veerotech: Avg. resp. vreme 0,78 s; Latency 1,039 s; Apdex 0,905 s.
 • Gnu Host: Avr. resp. time 0,191 s; Latency 0,177 s; Apdex 0,995 s.
Grafikon broja posetilaca i vremena učitavanja stranica, za vreme OctoPerf testa
Grafikon broja posetilaca i vremena učitavanja stranica, za vreme OctoPerf testa


6. Tehnička podrška

U trenutku pisanja ovog članka, još uvek nije bilo tehničkih problema, pa samim tim i ne znam kakva je tehnička podrška. Ako saznam, ažuriraću tekst.

Update 12. maja 2019: Nedelja. Zamolio sam za promenu “glavnog” domena (sa kojim je registrovan reseller nalog) na dva različita reseller naloga. Označio sam tiket kao “ne-hitan”. Očekivao sam da bude rešeno u toku radne nedelje. Za nekih dva sata dobio sam odgovor da je rešeno. Fenomenalno.

Narednog dana uveče, imao sam problem sa importom veće baze (oko 500 MB) relativno popularnog foruma, kako bih ga migrirao. HostMantis ne dozvoljava SSH pristup na shared i reseller hosting nalozima, tako da sam se o alternativnim putevima raspitao i dobio odgovore na WebHostingTalk forumu. Pošto je forum posećen, bilo je potrebno uraditi eksport i import u što kraćem roku. Teh. podrška se ponudila da to uradi za mene, samo da im javim kada uploadujem eksport baze. I zaista – u roku od nekoliko minuta, import je urađen. I dalje bih više voleo SSH pristup, ali to nije do tehničke podrške, već politike provajdera (i piše lepo na njihovom sajtu).
Ažuriranje: sada je moguće to uraditi, bilo preko terminala, bilo zahtevom za dobijanjem SSH konekcije.


7. Uptime

Za praćenje ovoga koristim Hetrix Tools (affiliate link).

MesecNemački
Server
Engleski
Server
SAD
Server
Maj 2019100 %5 min. padan/a
Jun2. jun u 2:00:
20 min. pada
99,94 %
100 %99,76 %

Update 13. jul 2019: otkazao sam nalog na nemačkom serveru, a upgrade-ovao nalog na engleskom na “Starter” (sa “Entry”). Nemački server je radio sasvim OK, ali pod novim uslovima, broj od 10 cPanel naloga mi je bio premali za jedan server – novi paket pod trenutnim uslovima nudi 30 cPanel naloga i 50 GB prostora za skladištenje.

SAD server je promenjen za drugi SAD server, pošto je “stari” bio problematičan. Pratiću promene brzine učitavanja stranica i uptime.

MesecEngleski
Server
SAD
Server
Jul 20195. min pada99,92 % na starom serveru
100 % na novom
Avgust99,99%
jedan pad od 5 min.
100%
Septembar99,99%
jedan pad od 5 min.
99,99%
jedan pad od 5 min.
Oktobar100%100%
Novembar99,96%
3 prekida od po 5 min. 8. novembra
100%
Decembar100%100%
2020, Januar100%100%
Februar99,99%
Jedan prekid od 4 min.
100%
Radi uštede prostora, dalje statistike:
Kreirano alatom HetrixTools (affiliate link)
Dodavaću ovde komentar samo u slučaju većih problema.
status.bikegremlin.com


8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)

Za ovu statistiku koristim rezultate iz Google Analytics alata.

Napomena: testni sajt za engleski server je brži na svakom hostingu od testnih sajtova koji su na nemačkom i SAD serveru, tako da sam podatak o vremenu učitavanja ne znači da je Engleski server obavezno brži od ostalih. U martu i aprilu, na Veerotech hostingu, prosečno vreme učitavanja stranice mu je bilo 1,6 sekundi.

MesecNemački
Server
Engleski
Server
SAD
Server
Maj 20192,07 sekundi1,20n/a
Jun3,341,195,34

Update 13. jul 2019: Nemački server je otkazan, engleski je upgrade-ovan. Sporiji sajt sa više poseta, korišten za testiranje nemačkog servera, migriran je na engleski server, kako bi se dobili “realniji” rezultati.

SAD server je promenjen za drugi SAD server, pošto je “stari” bio problematičan. Pratiću promene brzine učitavanja stranica i uptime.

Napomena: Google AdSense reklame su ubačene na sajtove, tako da vreme učitavanja tih reklama drastično utiče na ukupno vreme učitavanja stranice – pa ova vremena ne treba uzeti zdravo za gotovo. Za naredne review-e i poređenja, dodaću Octoperf, kao i podatke o TTFB.

MesecEngleski
Server
SAD
Server
Jul 20194,78 sekundistari server: 6,79
novi server: 6,46
Avgust5,127,07
Septembar7,183,65
Oktobar
Cloudflare Railgun aktiviran
1,53.15
Novembar2,712,98
Decembar2,283,14
2020, Januar1,792,51
Februar2,442,70
Mart3,182,91 (porast br. poseta)
April2,132,92
Maj2,342,87
Jun
Cloudflare Railgun deaktiviran
2.743,03
Google Analytics statistika prosečnog vremena učitavanja stranice na nemačkom HostMantis serveru za maj 2019.
Google Analytics statistika prosečnog vremena učitavanja stranice na nemačkom HostMantis serveru za maj 2019.
Grafik pokazuje tendenciju usporavanja pred kraj meseca, videću u junu je li to privremeno, ili trajniji trend.


9. Lični utisak – subjektivni

Neizbežno je poređenje sa Veerotech-om. Sajt provajdera, korisnički kontrol panel – sve deluje malčice manje profesionalno, manje “ozbiljno”. “Zove se HostBogomoljka, šta si očekivao?!” 🙂 Nisam siguran da je samo stvar navike – jednostavno je manje pregledno. Ne bih rekao loše, dobro je, samo nije odlično.

Što se tehničkog aspekta tiče, za sada sve deluje iznenađujuće dobro – nevezano za cenu. Brzo, stabilno. Bezbednost nisam testirao – vreme će svakako pokazati. Još uvek je prerano za bilo kakve zaključke, ali prvi utisak je veoma dobar.

Update 13. jul 2019: Evropski serveri su imali nešto bolje performanse i veću stabilnost od američkog servera koji sam probao. Ne mogu reći da li je ovo slučaj sa svim američkim serverima HostMantis-a, ali na “mojem” jeste. Nakon raspitivanja o ovom problemu sa tehničkom podrškom, rekli su mi da sa tog servera, koji je problematičan, premeštaju sve klijente, pa da mogu i mene (problemi sa konekcijom na mrežu koliko sam shvatio). Tako da je to urađeno, istog dana, videću kako se sada sajt ponaša, na novom serveru.

Update 4. avgust 2019: Novi US server radi odlično. Dok je engleski ostao na nivou.


10. Cene

Shared hosting paketi$ mesečno
Entry – sasvim OK za manje sajtove2.3
Starter3.5
Advanced5.5
Expert – puno resursa7.5

Reseller hosting paketi

$ mesečno
Entry – 25 GB diska, 25 cPanela6
Starter – 50 GB, 50 cPanela9
Advanced – 75 GB, 75 cPanela21
Expert – 100 GB, 150 cPanela26

Enterprise hosting paketi

$ mesečno
Entry – 2,5 vCPU, 4 GB RAM, 20 GB disk15
Starter – 3,5 vCPU, 5 GB RAM, 30 GB disk20
Advanced – 4,5 vCPU, 6 GB RAM, 40 GB disk30
Expert – 5,5 vCPU, 8 GB RAM, 50 GB disk50

Cene su lepo “gradirane”, tako da se može izabrati paket spram potrebnih resursa. HostMantis je ovo lepo pogodio, rekao bih.


11. IP Blacklist statistika

Ako neko od klijenata na hosting serveru šalje spem, pa bude prijavljen, onda zajednička IP adresa servera koju koriste svi klijenti obično dolazi na crnu listu. Što otežava uspešno slanje pošte ako se koristi SMTP hosting provajdera (a ne zasebni, plaćeni, servis za slanje pošte). Zato dobri hosting provajderi imaju spam filter odlazne pošte i stopiraju slanje spema, a i suspenduju naloge klijenata koji su uhvaćeni u spemovanju. Ipak, jedan spamer je dovoljan da IP adresa završi na crnoj listi, a skidanje adrese sa crne liste traži dosta vremena i truda.

Za proveru koristim HetrixTools (affiliate link). Možete pročitati o problemima sa dostavom pošte, spem filterima i mogućim rešenjima u tekstu o Veerotech hostingu.

Pratim reputaciju IP adresa servera HostMantis-a, proveravanjem na 98 RBL-ova (Real time Blackhole List). Situacija je sledeća (biće ažurirano – dobri provajderi se trude skinuti svoje IP adrese sa crnih lista i sprečiti svoje klijente da spemuju):

ServerNa koliko crnih lista se nalazi IP adresa
/ ukupno provereno crnih lista
Nemačka0 / 93
Engleska0 / 93
SAD0 / 93


12. ModSecurity prolemi

Update 4. maj 2019: Krenuo sam pisati novi članak sa primerom PHP koda u njemu. Kao ovaj, samo sa PHP kodom u njemu:

Primer ubačenog primera koda
  Ugnežden kod

Kada pokušam snimiti izmene, dobijam grešku – ne može da snimi/ažurira članak.

U pokušaju da otkrijem uzrok problema, probao sam migrirati sajt nazad na Veerotech, pa probati tamo (uz pravljenje manjih izmena pre toga, kako bih znao da je DNS propagacija završena i da ziasta menjam sajt na željenom hostingu). Radilo je sve OK na Veerotech-u. Migrirao sam nazad – opet ne radi.

Obratio sam se tehničkoj podršci. U pokušaju da pošaljem primer “problematičnog” koda unutar tiketa, dobijao sam 404 greške pri pokušaju slanja tog tiketa. Zato sam u tiketu poslao link ka wordpress.stackexchange.com gde sam postavio pitanje u vezi ovog problema (zajedno sa kodom).

Napisao sam u tiketu za problem pri slanju koda čak i unutar samog tiketa. I objasnio kako sam testirao, šta sam probao i da radi na Veerotech hostingu. Napisavši da pretpostavljam da njihove bezbednosne mere prave problem.

Odgovorilli su mi da mogu isključiti ModSecurity za ceo sajt (uz upozorenje da će tako ostati izložen napadima i virusima).

Objasnio sam da na Veerotech radi i bez isključivanja ModSecurity i pitao može li se nekako namestiti da radi ono što treba, ali da ne isključujem ModSecurity u potpunosti. Rekli su da će pokušati da nameste.

I namestili su. S tim što se “popravka” mora pojedinačno tražiti za svaki cPanel/sajt. Pošto na ostalim sajtovima ne postavljam primere PHP koda, ostalo je za sad na ovom. Problem je rešen u roku od sat vremena nakon prijave.

Od provajdera koje sam testirao: Veerotech i JustHost ovo dozvoljavaju u startu, dok MDDhosting i HostMantis ne. Pretpostavljam da je ovo mera bezbednosti, koja bi trebalo da spreči neželjeno ubacivanje koda na sajtove. Nisam siguran da li je, ovako podešena, dobra, ili loša stvar. Definitivno komplikuje stvari, ali je, po svemu sudeći, brzo rešivo na zahtev.


13. Zaključak

Dok ovo pišem, sajt se nalazi na HostMantis. Ovaj hosting je povoljan, a prilično dobar. Preporučio bih ga, pogotovo za one sa “tesnijim” budžetom. U slučaju bilo kakvih promena, ažuriraću ovaj tekst, ali za sada je sve odlično.

Update 1. jula 2020: nakon više od godinu dana kod HostMantis-a, mogu reći da sam veoma zadovoljan kvalitetom usluge, tehničke podrške, po veoma povoljnoj ceni. Preporučio bih ovog hosting provajdera.

Napisao sam poseban članak o prednostima i manama korištenja hostovanog mejl servisa, umesto korištenja mejla koji pruža hosting provajder. Ipak, moram reći da kod HostMantis-a do sada nisam imao nikakvih problema sa mejlovima (na sajtovima koji ne koriste MXroute).


Ako vam je ovaj tekst pomogao u odluci i želite uzeti ovaj hosting, možete to uraditi preko mog HostMantis affiliate linka, čime ćete podržati rad sajta I/O Gremlin. Promotivni kod za 50% popusta još uvek važi, koliko znam, možete probati: TW50OFF.

Share...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.