BikeGremlin pretraga...

HostMantis hosting recenzija – iskustvo

Status: pasivan
Koristio sam ovu uslugu od avgusta 2019. – do jula 2022.

U julu 2022, Dynamic Hosting (nemam informacija o ovoj kompaniji za sada) preuzima HostMantis. Videću kakva je usluga nakon preuzimanja i ažurirati recenziju.
Zato, uprkos višegodišnjem odličnom iskustvu i svemu napisanom u nastavku ovog članka, trenutno ne mogu preporučiti ovaj hosting – dok ne prođe barem 6 meseci i utvrdim kakav je kvalitet usluge.
U ovom momentu hostujem samo jedan test sajt kod ovog provajdera.

U ovom članku preneću svoje iskustvo sa HostMantis hosting provajderom (affiliate link). Konkretno sam koristio njihove “Entry” i “Advanced” reseller hosting pakete, uz korištenje servera u Nemačkoj, Engleskoj i SAD. Koristiću affiliate linkove, tj. kanuće mi neki dinar ako preko ovog sajta nešto pazarite. Trudiću se da pružim što više (merljivih i uporedivih) podataka i činjenica, a ostaviti čitaocu da proceni je li to dobro, osrednje, ili loše.
Trenutno uglavnom koristim reseller hosting, tako da je “nastavak” ove recenzije u članku HostMantis Reseller Hosting recenzija. 🙂

Ažuriranje 4. januara 2021: ovo je veoma dugačak i detaljan “review”. Ako razmišljate o korištenju ovog hostinga, mislim da će vam omogućiti da znate tačno šta da očekujete (ili barem najbliže tome što je moguće). Opisao sam sve prednosti i mane, i svoje iskustvo, najobjektivnije što mogu. U suštini: od svih provajdera koje sam koristio tokom poslednjih 6 godina, ovo je moj izbor, gde hostujem veliku većinu svojih sajtova.

Ažuriranje 8. avgusta 2021: koristim ovaj hosting od 2019. godine i prezadovoljan sam performansama, stabilnošću i bezbednošću, dok je cena veoma povoljna (videti 10, i 14 poglavlje), ali je ovaj tekst uglavnom pun dosadnih detalja i statistika – pošto mislim da je bolje dati merljive i uporedive podatke, pa da svako za sebe odluči je li to dobro, ili loše.
Trenutno koristim dva njihova reseller hosting servera: jedan u Engleskoj, i jedan u Americi.

Ažuriranje septembar 2021: trenutno ne smatram HostMantis reseller hosting povoljnim (čitaj: “jeftinim”). Više o tome u 16. poglavlju.

Ažuriranje, oktobar 2021: Jedan od naloga prebacio sam na njihov (jeftiniji) DirectAdmin Reseller hosting. Potvrdili su da ću zadržati svoj postojeći popust (zahvaljujući cPanel-ovom podizanju cena, na taj način i provajderu štedim dosta novca). Da bih se iznenadio cenom obnove za taj DirectAdmin nalog, koja je bila viša od navedene cene obnove za cPanel nalog!?! Zamolio sam ih da to provere i srede… i sredili su – podizanjem cene obnove cPanel naloga za 50%!?! ?
Na sve to ide još 25% na gore sa najavljenim poskupljenjem od Nove Godine.
Sa HostMantis nikad nisam ni približno načisto koliko će koštati naredna obnova usluge, što otežava planiranje.
Kvalitet usluge je vrhunski, a sada je i cena – u rangu najskupljih provajdera (po kvalitetu usluge bih rekao da je HostMantis ipak za nijansu bolji). I ne bi me začudilo da posle nove godine cene odu još drastično na gore – poskupljenja su česta i drastična sa ovim provajderom.

Ažuriranje: 24. novembra 2021, od jutra do predveče, gotovo 12 sati, svi WordPress sajtovi su mi bili popadali. U tiketima sam objasnio šta sam sve probao i zašto mislim da je problem do hostinga (klonirani i migrirani sajtovi su radili bez problema na druga dva servera). Dobio sam “kod nas sve radi” odgovor (vidite Kvaka 22 problem) i ništa dalje. Posle neka 4 sata pitao sam da li rade na tome, ili planiraju raditi, ili da selim sajtove. Posle još 4 sata bez odgovora, počeo sam migrirati sajtove. Detalji su na LowEndSpirit forumu.


Sadržaj:

 1. HostMantis hosting kompanija
 2. Kako sam došao do HostMantis?
 3. Migracija sajta na HostMantis
 4. Raspoloživi resursi
  4.1. Lokacije servera
 5. Metrike – testovi
 6. Tehnička podrška
 7. Uptime
 8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)
 9. Lični utisak – subjektivni
 10. Cene
 11. IP Blacklist statistika
 12. ModSecurity problemi
 13. Zaključak
 14. Novo poskupljenje od 2021. godine
 15. Nova ograničenja broja JetBackup taskova
 16. Efektivno poskupljenje Reseller hostinga od septembra 2021.


1. HostMantis hosting kompanija

Ovo je manja kompanija, sa sedištem u Livoniji (SAD, Mičigen).

Koliko znam ne poseduju svoje servere, već ih iznajmljuju. Nemački data centar radi na Hetzner-ovim serverima (dobar provajder unmanaged dedicated i VPS servera). U Kanadi, SAD (istočna obala), Singapuru i Engleskoj koriste servere OVH.

Ne nude svi (dobri) reseller hosting provajderi izbor više lokacija servera. Ovo je veliki plus.

– Sadržaj –


2. Kako sam došao do HostMantis?

Bili su mi već neko vreme “na radaru”, ali sam se ipak odlučio za Veerotech i MDDhosting pre HostMantis-a. Onda sam, tražeći sasvim druge informacije na LowEndTalk forumu, naišao na njihov oglas da daju “80% popusta na shared i reseller hosting”.

Već neko vreme sam tražio dobar reseller hosting sa serverom u Evropi. Takođe sam tražio jeftin reseller hosting za testove i projekte. Otišao sam na sajt, pogledao ponudu i izračunao: za 20 dolara dobijam 3 godine reseller hostinga, sa sasvim pristojnim resursima. Ne 20 dolara mesečno, 20 dolara za tri godine! Nazvao sam kolegu i odgovorio je: “platio sam danas toliko par kobasica”. 🙂

OK, redovne cene su više, ali i dalje su puno povoljniji od mnogih. Jedan od razloga zašto sam ih do sada zaobilazio je što cene deluju “previše dobro da bi bilo istina”, ako razumete šta hoću da kažem.

Uglavnom, rešio sam da probam. Svaki projekat dobiće zaseban cPanel, pa je mala šansa da jedan utiče na drugi. Ne moram tu držati ništa važno. A svakako me je kopkalo da vidim kakav je HostMantis. Uz sve to, obećavaju porvaćaj novca u roku od 30 dana u slučaju nezadovoljstva. Čak i da ne bude tako, bacao sam 20 dolara i na mnogo gluplje stvari od hostinga.

Očekivanja su bila sve samo ne visoka. Svakako se nadam da popusti nisu redovni, pošto je po tako niskim cenama nemoguće pružiti kvalitetan hosting (moje lično mišljenje).

Update 13. jul 2019: zbog drastične promene cena cPanel-a, HostMantis je praktično bio primoran da promeni cene i raspoložive resurse čak i na već unapred plaćenim godišnjim, dvogodišnjim i trogodišnjim hosting nalozima. Po mom mišljenju, promena cene je razumna i neophodna – osim ako želim da rade s gubicima i bankrotiraju u relativno kratkom roku. Ovo je izazvalo negodovanja kod nekih korisnika.

Dok su smanjili maksimalan broj dozvoljenih cPanel naloga za reseller hosting i sve trajne popuste pretvorili u 50 % pri narednoj obnovi (čak i ako su bili 60, 70, ili 80 %), povećali su CPU resurse za reseller-e (na 100 %, sa 75 % vCPU jezgra). CPU je za većinu WordPress sajtova najčešće i prvo usko grlo – pa me ovo raduje.

– Sadržaj –


3. Migracija sajta na HostMantis

8. maj 2019: Nema se šta puno reći. Napravio sam i podesio glavni reseller nalog (mejlove, DNS-ove, nameservere i čuda). Migracija testnog sajta je zatim prošla brzo, glatko i bezbolno. HostMantis nudi Cloudflare integraciju, ali ne i RailGun – tako da to treba isključiti ako se već koristi(o) Cloudflare, kako bi sve radilo. Ažuriranje 12. maja: HostMantis je omogućio Railgun intergraciju! Lepo.
Ažuriranje 17. juna 2020: Obustavljena podrška za Railgun (odgovor teh. podrške nakon što sam to primetio i pitao: “Zbog čestih problema koje smo imali sa Railgun-om i potpunog izostanka podrške od strane Cloudflare-a za svoje partnere, odlučili smo obustaviti upotrebu Railgun-a”).

Imaju bazu znanja u kojoj su (na engleskom) data sva potrebna uputstva – tutorijali što bi se reklo.

10. maj 2019: bikegremlin.com je zaživeo na HostMantis nemačkom reseller nalogu. Migracija je prošla veoma glatko, bez sekunde downtimea. Videću kako se ponaša (uptime, vreme učitavanja stranica, bezbednost…).

Zakupio sam još po jedan nalog na serverima u SAD i Engleskoj. Testiraću i njih uskoro.

13. maj 2019, kasno uveče: na engleski server, bez većih problema migriran je popularni domaći forum motomanijaci.com. Import velike baze bio je nemoguć preko phpMyAdmin, a pošto nema SSH konekcije, HostMantis tehnička podrška je morala uraditi import – uradili su to brzo i bez greške. Ovaj forum je dosta posećen, tako da će omogućiti dobar test za kvalitet hostinga. Ažuriranje 20. maja: HostMantis dozvoljava pristup Terminalu, uz logovanje na glavni reseller cPanel preko njihovog sajta. Putem ovoga se može pokrenuti mySQL komanda za import baze i ovo radi. Nisam znao da to može tako do skoro.

– Sadržaj –


4. Raspoloživi resursi

Ukupno za ceo reseller nalog:

 • Prostor na disku: 50 GB
 • cPanela (ukupno reseller naloga): 25 (glavni +24)
 • Bandwidth: “neograničen” – 1 TB po cPanel-u
 • Besplatna licenca Blesta softvera za naplatu, za sve reseller klijente (od 10. oktobra 2019.)

Svaki cPanel, tj. reseller (pod)nalog dobija na raspolaganje:ažuriranje: vidite 16. poglavlje.

 • CPU: 100 % jednog jezgra (virtuelnog, naravno)
 • RAM: 3 GB
 • I/O: 50 Mb/s
 • IOPS: 5.024
 • Entry Processes: 30
 • iNodes: “neograničeno
 • Bandwidth: 1 TB
 • SSL / TLS: da, preko Let’s Encrypt
 • SPAM zaštita: da, korištenjem Spam Assasin-a
 • FTP i E-mail nalozi: neograničeno (“unlimited”)
 • Domeni, poddomeni i parkirani domeni: neograničeno
 • Broj baza: neograničeno

Dodaci (“Additional Features”):

 • Bekapi: da, na dnevnom nivou pomoću JetBackup. Drugi cPanel alati nisu dozvoljeni (isključeni su), ali je omogućeno pravljenje bekapa pomoću JetBackup jednim klikom (“snapshot”).
 • Cloudflare integracija preko cPanel-a, sa sve Railgun-om (obustavljena podrška za Railgun od Juna 2020.).
 • Softaculous.
 • SSD skladištenje podataka.
 • LiteSpeed server.
 • MariaDB server baze podataka.
 • CloudLinux je instaliran na servere i resursi po cPanel-u su ograničeni/garantovani pomoću njega.
 • Imunify360 zaštita – dodato u oktobru 2020.

Glavni reseller nalog na naprednijim paketima, ne na ovom koji sam uzeo, dobija nešto više resursa (CPU, RAM, I/O, iops…). Samo glavni. Ovo je potencijalno korisna stvar. Bilo bi puno praktičnije da je umesto ovoga moguće dodeliti dati “bonus” bilo kojem (jednom) cPanel pod-nalogu. Naravno, shared hosting okruženje je dovoljno komplikovano i teško za održavanje i bez ovakvih komplikacija, a pružanje takve usluge je zasnovano na zakonu velikih brojeva, tako da sigurno nije tako lako kao što zvuči ovo pružiti.

Detalji šta se sme, a šta ne sme su jasno definisani u TOS-u. Tu piše i nešto što me brine:

“Ni jedan nalog ne sme koristiti više od 25% raspoloživih CPU resursa neprekidno za duže od 5 minuta. Ako se to dešava, biće potrebno da uzmete sledeći jači hosting paket. Ako koristite najjači hosting paket i još uvek koristite preko 25% CPU-a konstantno, onda ste najverovatnije prerasli shared hosting i trebalo bi da uzmete VPS, ili dedicated server.”

Update 13. jul 2019: nisam imao nikakvih problema sa limitima resursa, uključujući i CPU.

Tako da pratim zauzeće resursa redovno. CPU jeste usko grlo, jedini čije upotreba dostiže do nekih 20% na momente, dok zauzeće ostalih resursa ne prelazi 10%. Stavio sam zato na ovaj hosting jedan svoj sajt sa relativno pristojnim brojem poseta, kako bih bio siguran da ovo može da “izdrži” i ozbiljne klijentske sajtove, bez da dobijam “po ušima” što opterećujem CPU.

Kome je to bitno: HostMantis dozvoljava SSH pristup za shared i reseller hosting naloge (morate navesti koju IP adresu ćete koristiti za ovo).

Ograničenje vezano za cron jobs, kome je to bitno: jedan na sat. Detaljnije (na engleskom) u HostMantis bazi znanja.

– Sadržaj –

4.1. Lokacije servera

Dobra stvar kad nemaš svoje servere je što ih možeš iznajmljivati po belom svetu. Tako da HostMantis nudi sledeće lokacije servera (svi su hostovani kod provajdera sa dobrom reputacijom):

Kanada, SAD (istočna obala), Singapur, Engleska, Francuska i Nemačka.

– Sadržaj –


5. Metrike – testovi

Maltretirao sam testni sajt sa LoadImpact alatom – simulirajući 50 istovremenih poseta. Ništa nije štucnulo dok sam istovremeno pregledao strane sa svog browsera, uz isključeno keširanje (kao novi posetilac).

Tako da sam odlučio da srpskohrvatsku verziju biciklističkog bikegremlin.com sajta prebacim na nemački HostMantis server, kako bih video kako izgleda sa “pravim posetiocima”, ne simuliranim. Ispod su slike rezultata GTmetrix-a sa jednom veoma loše optimizovanom stranom:

Testiranje iz Amerike
Testiranje iz Amerike
Testiranje iz Engleske
Testiranje iz Engleske

U poređenju sa engleskom verzijom sajta, koja se hostuje na Veerotech-u, ovo je čak za nijansu brže kada se testira iz evrope (što je i logično, pošto se tu nalazi server, dok je Veerotech u Americi), dok je situacija obrnuta kada se testira iz Amerike. Dotcom Tools testovi (sa 25 različitih lokacija širom sveta) daju prosečne rezultate (za istu neoptimizovanu stranicu) od oko 3 sekunde za oba sajta.
Vidite moju studiju slučaja za uticaj lokacije hosting servera na brzinu sajta (i “SEO”).

13. maj 2019: Forum sa dosta poseta preseljen je na engleski server. Na starom hostingu (shared, oko 85 $ godišnje) bilo je dosta problema – “database connection error”. Kada sam pogledao statistike, video sam da su I/O resursi usko grlo, mada je i CPU pristojno opterećen. Nakon migracije na HostMantis engleski server, forum je proradio vidno brže i bez problema (za sad, ažuriraću tekst ako ih bude). Ispod su slike statistika zauzeća resursa – na starom hostingu i na HostMantis serveru.

Statistike zauzeća resursa na serveru "starog" hosting provajdera
Statistike zauzeća resursa na serveru “starog” hosting provajdera
Ravna linija na kraju je nakon migracije.
Statistika zauzeća resursa HostMantis servera - nakon migracije na njega
Statistika zauzeća resursa HostMantis servera – nakon migracije na njega


Simulacija 50 istovremenih posetilaca sajta, pomoću OctoPerf alata:
(simulacija je sa blokiranim Google AdSense, kako bi se videle performanse samog servera)

OctoPerf statistika prosečnog vremena učitavanja stranice sa 50 posetilaca - za HostMantis SAD reseller hosting server, korištenjem bike.bikegremlin.com sajta.
OctoPerf statistika prosečnog vremena učitavanja stranice sa 50 posetilaca – za HostMantis SAD reseller hosting server, korištenjem bike.bikegremlin.com sajta.

Poređenja radi, rezultati drugih testiranih provajdera (sa istim testom i sajtom):

 • Veerotech: Avg. resp. vreme 0,78 s; Latency 1,039 s; Apdex 0,905 s.
 • Gnu Host: Avr. resp. time 0,191 s; Latency 0,177 s; Apdex 0,995 s.
Grafikon broja posetilaca i vremena učitavanja stranica, za vreme OctoPerf testa
Grafikon broja posetilaca i vremena učitavanja stranica, za vreme OctoPerf testa

– Sadržaj –


6. Tehnička podrška

U trenutku pisanja ovog članka, još uvek nije bilo tehničkih problema, pa samim tim i ne znam kakva je tehnička podrška. Ako saznam, ažuriraću tekst.

Update 12. maja 2019: Nedelja. Zamolio sam za promenu “glavnog” domena (sa kojim je registrovan reseller nalog) na dva različita reseller naloga. Označio sam tiket kao “ne-hitan”. Očekivao sam da bude rešeno u toku radne nedelje. Za nekih dva sata dobio sam odgovor da je rešeno. Fenomenalno.

Narednog dana uveče, imao sam problem sa importom veće baze (oko 500 MB) relativno popularnog foruma, kako bih ga migrirao. HostMantis ne dozvoljava SSH pristup na shared i reseller hosting nalozima, tako da sam se o alternativnim putevima raspitao i dobio odgovore na WebHostingTalk forumu. Pošto je forum posećen, bilo je potrebno uraditi eksport i import u što kraćem roku. Teh. podrška se ponudila da to uradi za mene, samo da im javim kada uploadujem eksport baze. I zaista – u roku od nekoliko minuta, import je urađen. I dalje bih više voleo SSH pristup, ali to nije do tehničke podrške, već politike provajdera (i piše lepo na njihovom sajtu).
Ažuriranje: sada je moguće to uraditi, bilo preko terminala, bilo zahtevom za dobijanjem SSH konekcije.

Update January 2021: prestao je da radi Softaculous alat za import sajta sa drugog servera. Od tehničke podrške sam dobio “Kvaka 22” odgovor. Tipa nije njihova aplikacija, nisu oni to još testirali kako radi kod njih na serveru. Mogu probati da isključim mod security (!?!) pa onda da probam.

Potpuno isključivanje mod security mi zvuči kao veoma rizičan potez. Dok je odnos prema problemu sa “aplikacijom treće strane” tipičan – nevezano za konkretnog hosting provajdera.
Lični podsetnik: “Nauči WP CLI, lenčugo!”
Mada, na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne bi me uopšte čudilo da ovo iznenada proradi – isto kao što je iznenada prestalo raditi.

Po za sada dostupnim informacijama, problem može biti do načina na koji Softaculous radi.

Prešao sam na korištenje besplatnog All in One WP Migration plagina za migraciju WordPress sajtova.

– Sadržaj –


7. Uptime

Za praćenje ovoga koristim Hetrix Tools (affiliate link).

MesecNemački
Server
Engleski
Server
SAD
Server
Maj 2019100 %5 min. padan/a
Jun2. jun u 2:00:
20 min. pada
99,94 %
100 %99,76 %

Update 13. jul 2019: otkazao sam nalog na nemačkom serveru, a upgrade-ovao nalog na engleskom na “Starter” (sa “Entry”). Nemački server je radio sasvim OK, ali pod novim uslovima, broj od 10 cPanel naloga mi je bio premali za jedan server – novi paket pod trenutnim uslovima nudi 30 cPanel naloga i 50 GB prostora za skladištenje.

Update 3. maj 2021: Starter planovi su ukinuti. Entry sada dozvoljavaju do 25 cPanel naloga, a sledeći nivo je “Advanced” sa 75 cPanel naloga, (tri puta više naloga i svega 2,5 puta više prostora na disku, po tri puta višoj ceni).

SAD server je promenjen za drugi SAD server, pošto je “stari” bio problematičan. Pratiću promene brzine učitavanja stranica i uptime.

MesecEngleski
Server
SAD
Server
Jul 20195. min pada99,92 % na starom serveru
100 % na novom
Avgust99,99%
jedan pad od 5 min.
100%
Septembar99,99%
jedan pad od 5 min.
99,99%
jedan pad od 5 min.
Oktobar100%100%
Novembar99,96%
3 prekida od po 5 min. 8. novembra
100%
Decembar100%100%
2020, Januar100%100%
Februar99,99%
Jedan prekid od 4 min.
100%
Radi uštede prostora, dalje statistike:
Kreirano alatom HetrixTools (affiliate link)
Dodavaću ovde komentar samo u slučaju većih problema.
status.bikegremlin.com

– Sadržaj –


8. Prosečno vreme učitavanja stranice (brzina)

Za ovu statistiku koristim rezultate iz Google Analytics alata.

Napomena: testni sajt za engleski server je brži na svakom hostingu od testnih sajtova koji su na nemačkom i SAD serveru, tako da sam podatak o vremenu učitavanja ne znači da je Engleski server obavezno brži od ostalih. U martu i aprilu, na Veerotech hostingu, prosečno vreme učitavanja stranice mu je bilo 1,6 sekundi.

MesecNemački
Server
Engleski
Server
SAD
Server
Maj 20192,07 sekundi1,20n/a
Jun3,341,195,34

Update 13. jul 2019: Nemački server je otkazan, engleski je upgrade-ovan. Sporiji sajt sa više poseta, korišten za testiranje nemačkog servera, migriran je na engleski server, kako bi se dobili “realniji” rezultati.

SAD server je promenjen za drugi SAD server, pošto je “stari” bio problematičan. Pratiću promene brzine učitavanja stranica i uptime.

Napomena: Google AdSense reklame su ubačene na sajtove, tako da vreme učitavanja tih reklama drastično utiče na ukupno vreme učitavanja stranice – pa ova vremena ne treba uzeti zdravo za gotovo. Za naredne review-e i poređenja, dodaću Octoperf, kao i podatke o TTFB.

MesecEngleski
Server
SAD
Server
Jul 20194,78 sekundistari server: 6,79
novi server: 6,46
Avgust5,127,07
Septembar7,183,65
Oktobar
Cloudflare Railgun aktiviran
1,53.15
Novembar2,712,98
Decembar2,283,14
2020, Januar1,792,51
Februar2,442,70
Mart3,182,91 (porast br. poseta)
April2,132,92
Maj2,342,87
Jun
Cloudflare Railgun deaktiviran
2.743,03
Google Analytics statistika prosečnog vremena učitavanja stranice na nemačkom HostMantis serveru za maj 2019.
Google Analytics statistika prosečnog vremena učitavanja stranice na nemačkom HostMantis serveru za maj 2019.
Grafik pokazuje tendenciju usporavanja pred kraj meseca, videću u junu je li to privremeno, ili trajniji trend.

– Sadržaj –


9. Lični utisak – subjektivni

Neizbežno je poređenje sa Veerotech-om. Sajt provajdera, korisnički kontrol panel – sve deluje malčice manje profesionalno, manje “ozbiljno”. “Zove se HostBogomoljka, šta si očekivao?!” 🙂 Nisam siguran da je samo stvar navike – jednostavno je manje pregledno. Ne bih rekao loše, dobro je, samo nije odlično.

Što se tehničkog aspekta tiče, za sada sve deluje iznenađujuće dobro – nevezano za cenu. Brzo, stabilno. Bezbednost nisam testirao – vreme će svakako pokazati. Još uvek je prerano za bilo kakve zaključke, ali prvi utisak je veoma dobar.

Update 13. jul 2019: Evropski serveri su imali nešto bolje performanse i veću stabilnost od američkog servera koji sam probao. Ne mogu reći da li je ovo slučaj sa svim američkim serverima HostMantis-a, ali na “mojem” jeste. Nakon raspitivanja o ovom problemu sa tehničkom podrškom, rekli su mi da sa tog servera, koji je problematičan, premeštaju sve klijente, pa da mogu i mene (problemi sa konekcijom na mrežu koliko sam shvatio). Tako da je to urađeno, istog dana, videću kako se sada sajt ponaša, na novom serveru.

Update 4. avgust 2019: Novi US server radi odlično. Dok je engleski ostao na nivou.

Update septembar 2021: ko razmatra reseller hosting, neka vidi 16. poglavlje.

– Sadržaj –


10. Cene

Mislim da je pošteno ovo napomenuti, za potencijalne buduće klijente:
Cene su podignute u julu 2019. (oko 300%, u proseku), pa ponovo, u januaru 2020, za oko 400% (na cene iz jula 2019.) – uz duplo povećan prostor na disku za svaki paket.
Hosting sam zakupio kao “doživotni, sa doživotnim popustom”, a dobio sam poskupljenje od tačno 10 puta u odnosu na originalnu cenu. Istina, dobio sam i nešto pojačane resurse po svakom nalogu, ali ne u meri da bih i blizu toliko platio za to (više marketing/cenjkanje, nego “poštena trgovina”).

Cene su sada bliže “premijum” provajderima, tj. i dalje su u pola cene u odnosu na njih, ali više nisu baš “džabe” (mislim da je naročito reseller hosting i dalje veoma povoljan). Kvalitet usluge je veoma dobar. Moj lični utisak je da cene HostMantis-a dosta variraju. Ne bi me čudilo da opet skoče, ili čak padnu, ako se broj klijenata drastično smanji.

Shared hosting paketi$ mesečno
Entry – 25 GB storage (prostora na NVMe drajvu), 1 vCPU jezgro4
Advanced – 75 GB, 1,5 vCPU13
Expert – 125 GB, 2 vCPU20

Reseller hosting paketi (vidite i poglavlje 16)

$ mesečno
Entry – 50 GB storage, 25 cPanela, 1 vCPU jezgro *10
Advanced – 75 GB, 75 cPanela, 1,5 vCPU *30
Expert – 100 GB, 150 cPanela, 2 vCPU *55

Enterprise hosting paketi

$ mesečno
Entry – 2,5 vCPU, 4 GB RAM, 50 GB storage17
Advanced – 4,5 vCPU, 6 GB RAM, 100 GB storage34
Expert – 5,5 vCPU, 8 GB RAM, 150 GB storage54

Enterprise reseller hosting paketi (vidite poglavlje 16 za detalje)
$ mesečno
Entry – 50 GB storage, 50 cPanela, 4 GB RAM, 2,5 vCPU jezgra *
Advanced – 125 GB storage, 150 cPanela, 6 GB RAM, 4,5 vCPU *
Enterprise – 200 GB storage, 300 cPanela, 8 GB RAM, 5,5 vCPU *

Cene su lepo “gradirane”, tako da se može izabrati paket spram potrebnih resursa. HostMantis je ovo lepo pogodio, rekao bih.

– Sadržaj –


11. IP Blacklist statistika

Ako neko od klijenata na hosting serveru šalje spem, pa bude prijavljen, onda zajednička IP adresa servera koju koriste svi klijenti obično dolazi na crnu listu. Što otežava uspešno slanje pošte ako se koristi SMTP hosting provajdera (a ne zasebni, plaćeni, servis za slanje pošte). Zato dobri hosting provajderi imaju spam filter odlazne pošte i stopiraju slanje spema, a i suspenduju naloge klijenata koji su uhvaćeni u spemovanju. Ipak, jedan spamer je dovoljan da IP adresa završi na crnoj listi, a skidanje adrese sa crne liste traži dosta vremena i truda.

Za proveru koristim HetrixTools (affiliate link). Možete pročitati o problemima sa dostavom pošte, spem filterima i mogućim rešenjima u tekstu o Veerotech hostingu.

Pratim reputaciju IP adresa servera HostMantis-a, proveravanjem na 98 RBL-ova (Real time Blackhole List). Situacija je sledeća (biće ažurirano – dobri provajderi se trude skinuti svoje IP adrese sa crnih lista i sprečiti svoje klijente da spemuju):

ServerNa koliko crnih lista se nalazi IP adresa
/ ukupno provereno crnih lista
Nemačka0 / 93
Engleska0 / 93
SAD0 / 93

– Sadržaj –


12. ModSecurity prolemi

Update 4. maj 2019: Krenuo sam pisati novi članak sa primerom PHP koda u njemu. Kao ovaj, samo sa PHP kodom u njemu:

Primer ubačenog primera koda
  Ugnežden kod

Kada pokušam snimiti izmene, dobijam grešku – ne može da snimi/ažurira članak.

U pokušaju da otkrijem uzrok problema, probao sam migrirati sajt nazad na Veerotech, pa probati tamo (uz pravljenje manjih izmena pre toga, kako bih znao da je DNS propagacija završena i da ziasta menjam sajt na željenom hostingu). Radilo je sve OK na Veerotech-u. Migrirao sam nazad – opet ne radi.

Obratio sam se tehničkoj podršci. U pokušaju da pošaljem primer “problematičnog” koda unutar tiketa, dobijao sam 404 greške pri pokušaju slanja tog tiketa. Zato sam u tiketu poslao link ka wordpress.stackexchange.com gde sam postavio pitanje u vezi ovog problema (zajedno sa kodom).

Napisao sam u tiketu za problem pri slanju koda čak i unutar samog tiketa. I objasnio kako sam testirao, šta sam probao i da radi na Veerotech hostingu. Napisavši da pretpostavljam da njihove bezbednosne mere prave problem.

Odgovorilli su mi da mogu isključiti ModSecurity za ceo sajt (uz upozorenje da će tako ostati izložen napadima i virusima).

Objasnio sam da na Veerotech radi i bez isključivanja ModSecurity i pitao može li se nekako namestiti da radi ono što treba, ali da ne isključujem ModSecurity u potpunosti. Rekli su da će pokušati da nameste.

I namestili su. S tim što se “popravka” mora pojedinačno tražiti za svaki cPanel/sajt. Pošto na ostalim sajtovima ne postavljam primere PHP koda, ostalo je za sad na ovom. Problem je rešen u roku od sat vremena nakon prijave.

Od provajdera koje sam testirao: Veerotech i JustHost ovo dozvoljavaju u startu, dok MDDhosting i HostMantis ne. Pretpostavljam da je ovo mera bezbednosti, koja bi trebalo da spreči neželjeno ubacivanje koda na sajtove. Nisam siguran da li je, ovako podešena, dobra, ili loša stvar. Definitivno komplikuje stvari, ali je, po svemu sudeći, brzo rešivo na zahtev.

– Sadržaj –


13. Zaključak

Dok ovo pišem, sajt se nalazi na HostMantis. Ovaj hosting je povoljan, a prilično dobar. Preporučio bih ga, pogotovo za one sa “tesnijim” budžetom. U slučaju bilo kakvih promena, ažuriraću ovaj tekst, ali za sada je sve odlično.

Ažuriranje 1. jula 2020: nakon više od godinu dana kod HostMantis-a, mogu reći da sam veoma zadovoljan kvalitetom usluge, tehničke podrške, po veoma povoljnoj ceni. Preporučio bih ovog hosting provajdera.

Napisao sam poseban članak o prednostima i manama korištenja hostovanog mejl servisa, umesto korištenja mejla koji pruža hosting provajder. Ipak, moram reći da kod HostMantis-a do sada nisam imao nikakvih problema sa mejlovima (na sajtovima koji ne koriste MXroute).

Ažuriranje 7. decembra 2020: pročitati 14. poglavlje o novom poskupljenju.

Ažuriranje septembar 2021: vidite i 16. poglavlje.


Ako vam je ovaj tekst pomogao u odluci i želite uzeti ovaj hosting, možete to uraditi preko mog HostMantis affiliate linka, čime ćete podržati rad sajta I/O Gremlin. Promotivni kod za 50% popusta još uvek važi, koliko znam, možete probati: TW50OFF. Od poskupljenja u julu 2019, maksimalan popust koji daju je 25%, uz promo kod WHT25OFF.

– Sadržaj –


14. Novo poskupljenje od 2021. godine

Mislim da je ovo važno napomenuti i dokumentovati – pa neka svako za sebe proceni šta da misli. Mala retrospektiva, koja govori svoju priču.

Ukratko:

 • Porekli su super-povoljnu cenu od 50 $ za tri godine – koju su prodali kao “doživotnu.”
 • Promenili su “doživotni popust od 80%” na popust od 25%.
  Ažuriranje septembra 2021 – za bilo koji “apgrejd” usluga dobio sam 50 % popusta (još uvek nije originalnih 80%, ali sasvim povoljno i fer s obzirom na poslednje cPanel poskupljenje).
 • Kvalitet hostinga (brzina, stabilnost, zaštita i tehnička podrška) su ostali veoma dobri.

Opširnije:

 • U proleće 2019. plaćam tri puta po 20 $ za tri godine reseller hostinga – uzimajući pakete u Nemačkoj, Engleskoj i SAD. Svaki sa po 25 GB prostora i 25 cPanel naloga dozvoljenih. Prodato je kao “doživotna pretplata i popust, sa istom cenom za obnovu nakon tri godine (3 x 20$)”.
 • U julu 2019, nakon poskupljenja i promene cenovne politike cPanel-a (više ne naplaćuju po serveru, već po svakom cPanel nalogu), dobijam obaveštenje da je broj cPanel naloga na mojim postojećim servisima smanjen sa 25 na po 10. Kao i da je cena obnove pretplate promenjena sa 20$ na 50$ za sve moje servise (DE, UK i SAD serveri). Moj popust od 80% se menja u 50% (da, onaj “doživotni, trajni”).
  Lično mišljenje: OK – s obzirom na cenu cPanela, ovo je iznuđen potez, inače bi išli u bankrot. Razumem – iako dogovor nije ispoštovan, računam da je to iznuđen potez.
  Tom prilikom sam zamolio za zamenu DE servisa, za veći servis u UK – tako da je DE servis ukinut, a UK je sa Entry prebačen u Starter plan, sa 50 GB prostora na disku i 30 cPanel naloga dozvoljenih. I cenom obnove od 100$ za tri godine.
 • U avgustu 2020. nude promociju – sva sredstva koja se uplate na račun HostMantis će biti uvećana za 50%. Tj. ako uplatim 100$, dobiću 150$ na računu, koje mogu koristiti za plaćanje usluga (što pokriva obnovu hosting pretplate po novim cenama). Odlučio sam da rizikujem sa tim.
 • Početkom novembra 2020, cPanel najavljuje novo, dodatno poskupljenje, koje stupa na snagu 1. januara 2021.
 • Krajem Novembra 2020, za vreme crnog petka i cyber ponedeljka, HostMantis pravi i prodaje promocije za sve pakete, uključujući i Starter.
 • Nedelju dana nakon toga, 5. decembra 2020, daju ovu objavu (na engleskom). U suštini – cene idu duplo na gore i Starter paketi se ukidaju (možeš preći na skuplji, ili jeftiniji, sa manje resursa). Ovo je 2. promena politike cena i raspoloživih resursa u roku od 2 godine.
 • U vreme pisanja ovog teksta, nemam predstavu koliko resursa ću imati na raspolaganju od narednog meseca (zbog ukidanja Starter paketa), kao i koliko će me koštati obnova servisa.
 • Ažuriranje januar 2021: dobio sam povećanje broja cPanela sa 10 na 25, prostora na disku sa 25 GB na 50 GB, a cena je sa originalnih 20 $ (to je sa 80% popusta, plaćanje na 3 godine – da, badava) skočila na 50 $ u julu 2019, pa sada na 200 $ (to je sa oko 45 % popusta koliko sam mogao izračunati).

Moje lično mišljenje:

Razumem promene politike servisa, kao i podizanje cena. Izbor je između toga i bankrota. Razumem i što prvo poskupljenje nije pravljeno sa rezervom za slučaj da softveri dodatno poskupe – pokušali su nuditi jeftin hosting dok god je to moguće.

Ono što mi se ne dopada je promocija uplate sredstava na računu, kada su morali znati da će dizati ponovo cene. To je bilo manipulativno (ja sam rizikovao s ovim, ali sam sam kriv – sve prevare se baziraju na pohlepi, a ja sam bio halav da iskoristim popust – međutim, nisu svi ljudi informisani kao ja u vezi trendova u hosting industriji). Takođe, rasprodaja za crni petak i cyber ponedeljak 2020, sa “doživotnim popustima”, uz prodaju Starter paketa – da bi i jedno i drugo samo nekoliko dana kasnije proglasili za nevažeće. Meni to deluje prilično nekorektno i žao mi je ljudi koji su to platili.

Nove cene su sada u rangu “premijum” shared/reseller hosting provajdera. Moram priznati da je i usluga u tom rangu.

Stabilnost cena i paketa usluga? Na današnjem tržištu, gde se hosting i softverske kompanije stalno ukrupnjavaju (veći gutaju/otkupljuju male) i svi žele praviti što veću zaradu – to je nemoguće reći. To je kapitalizam – svodi se na to da moraš zaraditi što više, kako bi mogao pokriti svoje troškove, koliko god da izađu na kraju. “Svi pošteni, pa ko koga… je li.” Krize, nesigurnost, nestabilnost – sa time se može računati. 🙂

Za sada planiram zadržati HostMantis kao “glavnog” hosting provajdera. Dok god je kvalitet usluge na trenutnom nivou, i dok god cene ne odu još više na gore.

– Sadržaj –


15. Nova ograničenja broja JetBackup taskova

Maj 2021.

Dosta vremena sam imao podešene automatizovane JetBackup bekape svojih naloga, na jeftino i pouzdano Backblaze B2 cloud skladište. Bio sam konfigurisao tri različita bekap zadatka, za svoja dva HostMantis reseller hosting naloga:

 • Dnevni – sa pokretanjem jednom dnevno, i čuvanjem poslednja 3 bekapa.
 • Nedeljni – koji se pokretao jednom nedeljno, uz čuvanje poslednja 3 bekapa.
 • Mesečni – jednom mesečno, sa čuvanjem poslednjih 12 bekapa.

Jedne subote, dobio sam mejl od HostMantisa, koji je objašnjavao da mnogi vlasnici reseller hosting naloga imaju podešeno puno JetBackup job-ova, koji se pokreću previše često, tako da ne stignu svi da se izvrše na serveru. Na taj način se server preopterećuje i stvaraju se praktično beskonačne petlje taskova (tj. red neizvršenih stalno raste).

U mejlu su napisali da mole sve korisnike da podese najviše jedan backup zadatak, i da ga podese na izvršavanja ne češće od jednom dnevno.

Na kraju, napisali su da su obrisali “sve backup zadatke viška sa mojih naloga.”

Odmah sam se ulogovao na HostMantis SAD i UK servere da proverim. Na SAD serveru su zaista bila obrisana dva backup zadatka, bio je ostao samo jedan. Na UK serveru ništa nije bilo dirano.

Odmah sam isključio dva manje neophodna backup zadatka na UK serveru, ostavivši samo jedan.

Nije mi se svidelo što su obrisali backup zadatke na SAD serveru. Više bih voleo da su mi dali barem dan vremena da sam izaberem koje ću isključiti. Jer to su već podešeni i testirani backup zadaci – važno je imati pouzdane i testirane bekape. Testiranje traži vreme.

Sam zahtev za ograničavanjem broja bekap zadataka je sasvim razuman – ipak je to deljeno hosting okruženje, sa niskom cenom, i svi korisnici se moraju ponašati razumno i odgovorno. Verujem da bi ograničavanje bekap zadataka uticalo na bolji rad servera. Tako da je nova politika dobra ideja – podržavam je. Ne sviđa mi se samo način na koji je ovo saopšteno i urađeno (bez ikakvog upozorenja).

Tokom poslednje dve godine, novosti od HostMantis-a svodile su se na podizanje cena. Uključujući i gaženje obećanja “doživotnih cena i popusta za postojeće servise” (pogledajte 14. poglavlje za više detalja). Ali to je samo novac, dok ovaj poslednji “potez” ima veze sa bekapima!

Pošto znam da na LowEndSpirit forumu dosta ljudi koristi HostMantis, napisao sam tamo ovu novu politiku, čim sam saznao za nju (i video obrisane bekap zadatke). Možete videti HostMantis odgovor 1, i odgovor 2.

Nakon nekoliko promena cena i raspoloživih resursa po nalogu u poslednje dve godine, ovakav stav (savetujemo, nije zvanično, ali obrisali smo bekap zadatke) mi deluje kao da još uvek nisu skontali tačno kakav posao žele i na koji način.

Kvalitet HostMantis hostinga je na veoma visokom nivou (uptime, brzina, stabilnost, bezbednost – sve je veoma dobro). Što se tiče cena, čak i sa poslednjim poskupljenjem, hosting usluge približnog kvaliteta koštaju nekoliko puta više. Samo mi se ne dopadaju ove “trzavice,” pogotovo kad se ne radi samo o novcu, već i o bitnoj stvari kao što su bekapi.

Meni bi bilo sasvim OK da pokrećem bekap zadatak samo jednom nedeljno, u danu i u vreme koje HostMantis odredi – kako bi se smanjilo svako nepotrebno (pre)opterećenje servera. Ali ne bih voleo saznati da mi je ubijen bekap zadatak dok sam na primer na godišnjem i sl.

Pored svega ovde napisanog, u poređenju sa drugim provajderima čije usluge sam koristio, i povratnim informacijama ljudi čije sajtove sam “čupao iz bule,” HostMantis je među boljim hosting provajderima – sa veoma povoljnom cenom. Konkurencija je surova, a HostMantis pokušava da pruži kvalitetnu uslugu po povoljnoj ceni. Vidi se da malo lutaju, traže put, ali svi sajtovi koje sam postavio kod ovog provajdera rade brzo, stabilno, bezbedno i bez problema – što je najvažnije.

Ako se odlučite koristiti HostMantis hosting zahvaljujući informacijama iz ovog članka (ili uprkos njima 🙂 ), možete koristiti moj HostMantis affiliate link za naručivanje, i na taj način podržati i I/O Gremlin sajt.

– Sadržaj –


16. Efektivno poskupljenje Reseller hostinga od septembra 2021.

Sredinom septembra 2021, HostMantis je promenio politiku raspoloživih resursa za reseller naloge. Da objasnim na šta mislim, koristiću svoj Advanced Reseller hosting nalog:

Imam mogućnost kreiranja do 75 cPanel naloga na svom reseller hosting nalogu.

Po ranijoj politici, svaki kreirani cPanel nalog raspolagao je sa po jednim vCPU (virtuelnim procesorskim jezgrom).

CPU je usko grlo kod WordPress sajtova.

To je shared hosting okruženje. Čak i da server ima pristojan procesor sa 8 jezgara, ako bih kreirao 75 i ako bi svaki od njih u isto vreme koristio “samo” 1/2 vCPU, svi korisnici na tom serveru (i ja) bi osetili veliko usporenje rada (sajtovi bi trokirali). To nije realističan scenario.

Realističan scenario je da kreiram 60-ak cPanel naloga i da njih 2-3 koristi 1/2 vCPU u isto vreme, možda i da jedan koristi celo jedno vCPU jezgro u tom trenutku, barem na kratko. To je ukupno opterećenje (za sve naloge zajedno) od oko 2 vCPU jezgra u datom momentu.

Nova politika HostMantis reseller hosting resursa daje mi 1,5 vCPU jezgara da delim na sve kreirane cPanel naloge.
Inače, ovakvu politiku raspodele resursa shared hostinga ima i KnownHost (affiliate link) – koji ima fenomenalnu reputaciju (i više cene od HostMantis-a).

Ako dva moja sajta koriste po 1 vCPU jezgro u istom momentu, svi sajtovi na mom nalogu će trokirati!

Ova politika ima prednosti. 🙂

 • Sprečava korisnike koji na jednom reseller nalogu imaju puno sajtova gladnih resursa da preopterete ceo server.
 • Omogućava mi da odobrim po 1,5 vCPU jezgara za par svojih sajtova sa dosta poseta.

WordPress sajtovi sa dobro podešenom politikom keširanja koriste najviše resursa kada se sadržaj ažurira (update, ili dodavanje članka), pogotovo ako se menja struktura kategorija. Ostatak vremena, čak i prilikom testova opterećenja, nisam primetio da zauzeće procesora prelazi 25% (barem kod HostMantis-a).

Ipak, za ljude koji koriste reseller hosting za preprodaju hostinga, ili za smeštanje 20-ak sajtova srednje veličine, ovo je ogroman udarac. Za takvu upotrebu i Veerotech, pa čak i MDDhosting deluju povoljno u odnosu na HostMantis.

Šta je sa mnom? Po sličnoj ceni koju sada plaćam (čak i nešto jeftinijoj), HostMantis nudi Enterprise Entry Reseller hosting. Sa 2,5 vCPU za sve naloge, i smanjenjem broja cPanel naloga na 50. Isprobaću to (bukvalno me ništa dodatno ne košta, čak ću i uštedeti), pa videti kako radi. Svakako trenutno ne koristim više od 25 cPanel naloga – i 90% njih hostuje eksperimentalne i development sajtove.

Napisaću kakvi su utisci za nekoliko meseci.

Uglavnom, po mom mišljenju, HostMantis shared hosting ponude su još uvek među najboljim – kada uzmem u obzir raspoložive resurse i kvalitet usluge (i cene, naravno).

HostMantis reseller hosting je upravo ušao u klasu premijum – nije među najskupljima, ali je daleko od “povoljnog” (čitaj: “jeftinog”). Ako imate više sajtova koje ne ažurirate u isto vreme, i dalje deluje kao odličan izbor (mada ovo tek treba da testiram i potvrdim). Ali ako želite pre-prodavati hosting, mislim da ima boljih rešenja (kao gore pomenuti Veerotech, ili Gnu Host).

Za jasniju sliku, evo statistike korištenih (i max. dozvoljenih) resursa za moj ceo Reseller nalog sa Advanced Reseller paketom (levo) i Enterprise Entry Reselller paketom (desno):

Statistika upotrebe resursa za moj ceo reseller hosting nalog - pre, i nakon prelaska sa Advanced Reseller na Enterprise Entry Reseller paket
Statistika upotrebe resursa za moj ceo reseller hosting nalog – pre, i nakon prelaska sa Advanced Reseller na Enterprise Entry Reseller paket

To je sa preko 20 sajtova koji su:

 • Eksperimentalni WooCommerce sajt koji je skoro stalno tražio 20% vCPU resursa (mislim da ću ubiti taj eksperiment i početi ponovo).
 • WordPress sajt sa 10-20 posetilaca u bilo kom datom trenutku (sudeći po Gugl Analitici).
 • Dva manje zauzeta WordPress sajta sa 3-8 posetilaca u svakom trenutku.
 • Jedan relativno živahan forum.
 • Ostali su manje-više u mirovanju (manje WooCommerce prodavnice sa slabijim prometom, WordPress blogovi i slično).

Naredna slika pokazuje granice resursa i korištenje resursa za moj WooCommerce webshop, dok sam pokušavao utvrditi koliko je dovoljno za komforan rad:

Igranje sa CloudLinux ograničenjima resursa za moj WooCommerce webshop
Igranje sa CloudLinux ograničenjima resursa za moj WooCommerce webshop

Na osnovu ovoga zaključujuem da je za WordPress jedino Enterprise Reseller hosting ponuda upotrebljiva. Osim za ljude koji imaju svega 2-3 svoja sajta (glavni i par stejdžing). Tada je i jeftiniji reseller bolje (sigurnije) rešenje od stavljanja više sajtova na jedan shared hosting nalog.

Ako se odlučite koristiti HostMantis hosting zahvaljujući informacijama iz ovog članka (ili uprkos njima 🙂 ), možete koristiti moj HostMantis affiliate link za naručivanje, i na taj način podržati i I/O Gremlin sajt.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content