BikeGremlin pretraga...

The SEO Framework (TSF) – recenzija

U ovom članku staviću na jednom mestu sve stvari bitne za The Seo Framework (“TSF” u ostatku teksta) WordPress SEO plagin. Ovakvi članci obično se nazivaju “ocena”, ili “review” na engleskom, ali prvenstveno namena ovoga je da mi služi kao lični podsetnik (koga zanima, videti: “Zašto objavljujem ovakve članke?“), a ako još nekom posluži – super! 🙂
The SEO Framework sajt, i plagin na WordPress.org.
Napomena: ovaj članak se bavi besplatnom verzijom, dok u posebnom članku obrađujem The SEO Framework Pro (tj. plaćenu) verziju.

Sadržaj:

  1. Uvod
  2. Problemi sa Polylang plaginom rešeno!
  3. Mane?
    3.1. Brojač internih linkova – Yoast ima, TSF nema
    3.2. SEO analiza u besplatnoj verziji – samo Yoast je ima, ali!
    3.3. Yoast ima bolju bazu znanja
  4. Dobre stvari
    4.1. Praktičan primer briljiranja TSF-a
    4.2. TSF radi odmah, čim se instalira
    4.3. Nema hohštapleraja
    4.4. Čist i pregledan korisnički interfejs
  5. Migracija na The SEO framework, sa drugih SEO plaginova
  6. Zaključak


1. Uvod

Preko 4 godine sam bio koristio Yoast SEO plagin. Početkom 2020. godine saznao sam, iz preporuka iskusnih developera, za TSF i kako je, u odnosu na Yoast, “bolji, brži i nije pretrpan nepotrebnim opcijama”. Instalirao sam TSF prvo na svoj blog, kako bih se upoznao sa opcijama i načinom korištenja, a na dva identična (klonirana) test sajta, sa dosta sadržaja, napravio sam test performansi TSF i Yoast-a. Koga zanima neka pročita detalje na tom linku, ukratko, utvrdio sam da TSF definitivno nije sporiji. U tom članku sam objasnio i šta su to WordPress SEO plagini, dok poseban objašnjava šta je to SEO.

Ponovo ću koristiti Yoast za poređenje, pošto je to popularan plagin, a imam i puno iskustva sa njim – tako da je savršen kao “reper za komparaciju”.
Obrazložio sam već zašto nisam probao Rank Math i druge alternative.

Da odmah kažem: prešao sam na TSF za sve svoje sajtove. Verujem da će do kraja ovog članka biti jasno zbog čega je za mene ovo bolje rešenje od Yoast-a. Kasnije ću napisati poseban članak za plaćenu verziju, a u ovom poredim isključivo besplatne verzije TSF i Yoast-a.

TSF ne nudi affiliate program (link ka forumu za podršku ovog plagina), kako bi izbegli lažne pohvale radi zarade. Fun-fact: nakon mog članka o poređenju brzina TSF-a i Yoast-a, bio sam optužen za “astroturfing” (Wiki link – ukratko: neki ljudi su mislili da me Yoast plaća da blatim TSF), dok sam samo bio glup i neprecizno merio – što sam ispravio čim mi je skrenuta pažnja – možete videti moje metode testiranja brzine sajtova. Mogu reći samo ono što sam rekao i kod prethodnog članka: ni jedna kompanija me ne plaća da ovo pišem (kamo sreće da plaćaju! 🙂 ). Moji “reviews” su opširni, detaljni i dosadni – koja kompanija bi poželela takvu “reklamu”?!


2. Problemi sa Polylang plaginom – rešeno!

Ažuriranje od septembra 2021: problemi sa Polylang plaginom su rešeni. Možete slobodno sve ovo preskočiti i otići na 3. poglavlje. 🙂

Koliko sam uspeo shvatiti, ovo je problem do Polylang-a, a ne do SEO plaginova. Ali mislim da je važno ovo znati… dok Guglam “kako migrirati sajt sa Polylang na WPML“… 🙂 O čemu se radi?

I Yoast i TSF imaju probleme sa plaginom za multijezične sajtove Polylang (wp.org link). Prvenstveno sa kreiranjem mapa sajta, Developeri Polylang plagina su napravili neko štap i kanap rešenje za Yoast (link ka Polylang GitHub-u), ali se nisu cimali da naprave standardno rešenje, koristeći WordPress API, koje bi radilo sa svim drugim plaginima napisanim kako treba (po standardima). Uglavnom: ako koristite Polylang sa TSF, u mapi sajta će biti samo stranice napravljene na jeziku koji je na sajtu proglašen za “glavni” – ostale morate ručno dodavati. “Komentar” autora TSF o problemima sa Polylang (GitHub link).

Drugi problem, koji Polylang developeri nisu rešili ni “samo za Yoast”, tiče se brzog editovanja članaka. Naime, nakon što editujete post i snimite izmene, polje postaje prazno u spisku članaka, i ako ponovo pokušate na istom još nešto doraditi, bez da osvežite stranicu (sa F5), počećete od svih praznih polja, kako je prikazano na slici 1:

Problem koji Polylang pravi sa SEO plaginima - i sa TSF, i sa Yoast-om
Problem koji Polylang pravi sa SEO plaginima – i sa TSF, i sa Yoast-om
Slika 1


Da li mislite da developeri Polylang-a treba da se saberu i poprave svoj proizvod? Znam, sugestivno je pitanje – ali meni tako deluje.


3. Mane?

Ima li nešto kod TSF što mislim da bi trebalo da je bolje/drugačije? I da i ne. Objasniću (ako Vas zanima, neće biti kratko).


3.1. Brojač internih linkova – Yoast ima, TSF nema

Brojač odlaznih i dolaznih internih linkova članaka. Kod Yoast-a, ova opcija postoji i lako se aktivira:

Aktiviranje Yoast brojača internih linkova
Aktiviranje Yoast brojača internih linkova
Slika 2


Nakon toga možete sortirati spisak članaka po broju dolaznih linkova na primer, pa videti ima li članaka na koje niste linkovali ni iz jednog drugog članka (“siročići”):

Yoast-ova opcija za brojanje internih linkova
Yoast-ova opcija za brojanje internih linkova
Kliknite na ikonu za sortiranje članaka po broju internih linkova ka njima (1)
I vidite ima li nekih sa 0 linkova (2)
Slika 3


Ovo je zgodna opcija, samo je pitanje koliko je “skupa” za implementaciju. Yoast je, na poslednjoj probnoj verziji sajta, napravio bazu veličine 700 megabajta, na sajtu sa svega nekoliko članaka i stranica. Po mom dosadašnjem iskustvu, developeri TSF-a stoički odbijaju implementirati opcije koje bi osakatile performanse, ili/i nemaju nikakvu SEO funkciju. Da li je ova opcija štetna po performanse?


3.2. SEO analiza u besplatnoj verziji – samo Yoast je ima, ali!

Čuvena Yoast SEO analiza. Ovako to izgleda:

Yoast SEO analiza - uči Vas kako da pišete
Yoast SEO analiza – uči Vas kako da pišete
Slika 4


Ovaj alat je zgodan za apsolutne početnike – TSF to ne nudi u takvom obliku, ne u besplatnoj verziji (u plaćenoj nudi nešto što bi trebalo da je puno “pametnije”, ali o tome u posebnom članku). Može se koristiti u prvih 10-ak članaka, da shvatite šta je sve važno, a onda to zanemarite i vodite se ovim mojim člankom o SEO. 🙂 Zašto? Zato što je Yoast previše “tehnički”. Ako slepo sledite njegove savete, nećete pisati članke koji su dobri za ljude – a Gugl se svim silama truži da prikaže sadržaj koji je dobar za ljude, ne za robote.

Na primer: probajte guglati “mast za ležajeve bicikla”, ili “najbolja mast za ležajeve bicikla”. Da li na prvoj strani vidite BikeGremlin članak? Kako je rangiran? E pa, taj članak je napisan ispodprosečno, sudeći po Yoast. Trebalo je da više natrpam (reči) “mast”. 🙂 Ja sam taj članak napisao onako kako bih voleo čitati na tu temu. Ime svakog fajla slike, kao i opisa slike, je napravljeno tako da opisuje ono što slika prikazuje. Nisam po svaku cenu svugde trpao “mast, mast”. To je samo jedan praktičan primer.

Još jedan primer je objašnjen u poglavlju 4.1.

Kada završim testiranje TSF-ove plaćene verzije, sa Focus dodatkom (link ka TSF sajtu), proceniću je li to bolje i pametnije od onoga što Yoast nudi. Ali ako poredimo besplatne verzije, što je slučaj u ovom članku, onda Yoast ovde nosi blagu prednost, barem za apsolutne početnike (po mom iskustvu i mišljenju).


3.3. Yoast ima bolju bazu znanja

To je činjenica. Yoast je ogroman, sa velikim timom ljudi, od kojih neki pišu odlične članke. Kako na temu upotrebe Yoast-a, tako i na temu SEO uopšte. Oni prvi će vam sa Yoast-om biti i potrebniji (kako je objašnjeno u poglavlju 4.2.), a ove druge možete koristiti za koji god SEO plagin da se odlučite.


4. Dobre stvari

Šta mi se sviđa kod The SEO Framework, što je i prevagnulo ka tome da pređem na ovaj plagin?


4.1. Praktičan primer briljiranja TSF-a

Krenimo sa jednim praktičnim primerom: uporediću spisak članaka kada se gleda sa Yoast, i sa TSF plaginom, da vidimo koji od ta dva daje pregledniji prikaz, sa više informacija?

Yoast (gore) i TSF (dole) informacije u spisku članaka
Yoast (gore) i TSF (dole) informacije u spisku članaka
Yoast prikazuje samo “semafor” (1)
TSF prikazuje tačan opis problema kad se miš postavi iznad stavke (2)
Slika 5


Dodao bih još, da Yoast pored svoje “SEO analize” nigde nije spomenuo da sam reč “bicikla” napisao previše puta u tih par rečenica opisa članka! Toliko o “Yoast SEO analizi”. Takvo trpanje iste reči, čak i ako je “ključna”, deluje ružno i neprirodno čitaocu, a mislim da ni Gugl to onda neće voleti.

Način na koji TSF prikazuje ove podatke, omogućava da se veoma brzo i lako isprave naslovi i opisi stranica i članaka. Fenomenalno je! 🙂

Iskoristio sam ovo kao najočigledniji primer cele filozofije – sve u TSF je napravljeno da bude brzo, pregledno i korisno. Nema dosadnih reklama, pretrpanog interfejsa.


4.2. TSF radi odmah, čim se instalira

Nakon instalacije, podešavanje opcija kako stoje “po difoltu”, je u suštini skroz OK, tj. kako i treba da stoje za većinu namena. Ako ne znate tačno šta (i zbog čega) radite, ne morate ništa dirati. Ne može bolje od ovoga za početnike.

TSF podešavanja - sažeto, prosto i jasno
TSF podešavanja – sažeto, prosto i jasno
Slika 6


Da, Yoast ima bolju bazu znanja, ali vam je sa njim i potreb(nij)a.


4.3. Nema hohštapleraja

Sa TSF nećete dobiti apdejt samo da bi vam ubacili reklamu (WP Tavern link), pa posle naredni, samo da bi je sklonili! Ja ne volim auto-ažurirati produkcione sajtove i testiram svaki apdejt pre implementacije – tako da mi ovakve “egzibicije” jesu gnjavaža.

Cela filozofija TSF-a je vezana za pravljenje dobrog proizvoda, koji radi. Bez plaćenih affiliate reklama/tekstova/”review-ova”, bez smaranja reklamama, bez zatrpavanja nepotrebnim opcijama, bez podilaženja nerazumnim zahtevima klijenata koji bi samo učinili plagin sporijim i manje stabilnim.

Naravno, mislim da su moje ideje baš sjajne (poput sugestije za dodavanje brojača internih linkova – poglavlje 3.1), pa je malo frustrirajuće kada developeri na sugestiju odgovore da im to nije baš u planu. Ali kad lepo i jasno objasne koje su mane implementacije takve opcije, i kad vidiš da se tog principa drže bez obzira na to koliko mnogo korisnika ih pritiska, onda shvatiš zašto ovaj plagin radi brzo, stabilno i bezbedno (TSF stranica za prijavu bagova i zahteve za nove mogućnosti).

TSF developeri rešavanju nerazumne zahteve za dodatnim opcijama
TSF developeri rešavanju bagove, i nerazumne zahteve za dodatnim opcijama
Slika 7


4.4. Čist i pregledan korisnički interfejs

TSF korisnički interfejs je odmor za oči, posle Yoast-a. To sam već pominjao (barem implicitno) u ovom članku, ali definitivno zaslužuje svoje poglavlje. Ovo je TSF interfejs, to stoji u dnu stranice/članka i odmah je sve jasno i vidljivo:

The SEO Framework korisnički interfejs
The SEO Framework korisnički interfejs
Vidite odmah kako će izgledati naslov članka/stranice (1)
Vidite polje za meta opis (2)
Slika 8


Yoast ima drugačiji pristup:

Yoast korisnički interfejs
Yoast korisnički interfejs
Zauzima MNOGO prostora na ekranu
Morate kliknuti na “Edit snippet”(1)
Tek onda vidite “šifrovan” naslov stranice/članka (2)
I meta opis (3)
Slika 9


Kada sam prvi put počeo koristiti TSF, delovalo mi je kao da nešto fali – toliko je jednostavan korisnički interfejs. Stvar je u tome da ništa bitno ne fali, samo nema nepotrebnog komplikovanja. Ali ima ono što treba, tamo gde treba, poput quick edit opcija za stranice/članke, gde se može izmeniti praktično sve što je potrebno, bez otvaranja stranice/članka:

TSF quick edit opcije
TSF quick edit opcije
Slika 10


Kako se vidi na slici 10 iznad, lako se mogu menjati menjati meta naslov (1), meta opis (2), dodati canonical URL (3), podesiti indeksiranje (4), čak i dodati 301 redirekcija (5), opcija koju Yoast nudi tek u plaćenoj verziji.

Digresija – za ovu poslednju stavku (5 – 301 redirekcije): kod stranica/članaka koji imaju puno poseta, savetovao bih da se redirekcije rade na nivou servera, zbog brzine i efikasnosti, na primer korištenjem .htaccess pravila za redirekcije. Međutim, pošto se .htaccess pravila učitavaju prilikom svake posete sajtu i svakog otvaranja stranice, za članke/strane koji imaju malo poseta, ukupne performanse sajta mogu biti nešto malo bolje ako se 301 redirekcije urade korištenjem plagina, preko WordPress-a. Druga prednost redirekcija pomoću plagina je što se ne moraju kopirati .htaccess pravila prilikom migracije sajta na drugi hosting server (za one koji koriste plagine za migraciju i nisu baš tehnički potkovani).


5. Migracija na The SEO framework, sa drugih SEO plaginova

Kada se menja SEO plagin, zgodno je ako možete migrirati sve (SEO) podatke (kako ne biste morali sve ispočetka unositi). Za to, koristim besplatni plagin: SEO Data Transporter. Omogućava da prebacite sve SEO podatka sa praktično bilo kog SEO plagina, na bilo koji drugi SEO plagin (ne samo sa/na The SEO Framework). Objašnjenje kako prebaciti podatke sa jednog SEO plagina na drugi.

Sve je objašnjeno u 3. poglavlju gore linkovanog članka. Ponavljam – kao primer sam koristio migraciju sa Yoast-a na TSF, ali procedura je ista za bilo koju drugu kombinaciju plaginova.


6. Zaključak

SEO plagini imaju zadatak da generišu potrebne meta i alt opise kako treba, ubacuju slike za šerovanje na društvenim mrežama i sl. Naravno, ni jedan plagin neće učiniti da se vaš sajt “pojavi prvi na Guglu” ako nemate dosta kvalitetnog sadržaja na temu – sadržaja koji će ljudi rado čitati, linkovati i deliti ga jer je dobar.

Ipak, sređivanje SEO-a će pomoći da se Vaš sajt rangira spram kvaliteta svog sadržaja, a ne gore nego što zaslužuje. The SEO Framework (TSF) će Vam pomoći da ovaj deo posla, “domaćeg zadatka”, uradite lakše i brže, uz stabilan i pouzdan rad. Ništa manje – ništa više od toga.

Dok god se razvoj i održavanje plagina nastavi u dosadašnjem duhu, da tako kažem, za mene je TSF jedan od vrlo malog broja plagina koje instaliram na bukvalno svaki sajt koji pravim. I preporučujem ga. To je verovatno najbolja i najiskrenija pohvala koja se može dati – ja biram ovaj plagin ispred svih ostalih. U besplatnoj verziji radi veoma dobro. Planiram kupiti Pro (plaćenu) verziju ove nedelje, pa je isprobati – radoznao sam da vidim da li TSF-ova Focus ekstenzija radi bolje od Yoast’ove SEO Analize, te ću proći neke dobro, i neke loše rangirane stranice, da vidim šta Focus kaže o tome koliko su dobro napisane. O tome u posebnom članku, kad sve isprobam.

Na kraju – u slučaju da se odlučite na deinstalaciju: nije mi se dešavalo da baza ostane puna TSF polja i naraste na stotine megabajta. Ali ovde je uputstvo kako obrisati sve tragove TSF, ako se to baš želi: Data stored in your database (link ka TSF sajtu).

P.S. Iz čiste radoznalosti – ako ste pročitali ovaj dugačak članak, molim Vas da ostavite komentar ispod, sa svojim utiscima: je li Vam išta pomogao? Da li mislite da je dobro napisan? Imate li šta dodati, ili ispraviti?


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content