BikeGremlin pretraga...

Najbolja WordPress Tema

Često se postavlja pitanje: “Koja WordPress tema je najbolja?”, ili, varijacija na tu temu: “Koja tema je najbolja za sajt…” pa umetnuti “…prodavnice/frizerskog salona/mehaničarske radnje” i slično. U ovom članku pokušaću pružiti univerzalan odgovor na ovo pitanje, tj. objasniti kako da sami izaberete temu koja odgovara za Vaš sajt, spram potreba, želja i budžeta (čak i ako je nula).
Koristiću affiliate linkove u ovom članku.

Sadržaj:

  1. Šta je to WordPress tema?
  2. Koja WordPress tema je najbolja?
  3. Kako pronaći dobru temu za sajt?
  4. Plaćene (Pro) WordPress teme
    4.1. Začkoljice – obratite pažnju
  5. Zaključak


1. Šta je to WordPress tema?

Prosto rečeno:
WordPress tema određuje kako sajt izgleda i šta može da radi “sam od sebe” (bez korištenja dodatnih plaginova za nove mogućnosti). To tema radi, dakle to ona i jeste. 🙂

Tehnička definicija (lakša za razumeti kada znate šta tema u stvari radi):
tema je skup (CSS) stilova, šablona za prikaz teksta i medija (slika, videa), i funkcionalnosti.

Naravno, možete napisati svoju temu od nule, ili na osnovu postojećeg šablona (videti, na eng, objašnjenje Underscores WordPress teme) , ali u svakom slučaju, izbor teme Vam može olakšati pravljenje sajta koji izgleda onako kako želite, i radi ono što želite (tj. tema može uticati i na funkcionalnost, ne samo na izgled).
Koristiću neke affiliate linkove u ovom članku.

– Sadržaj –


2. Koja WordPress tema je najbolja?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste sajta, željenog izgleda i funkcionalnosti. Ipak, iako ću u narednom poglavlju objasniti kako tražiti odgovarajuću, dobru temu, ovde ću navesti neke koje sam koristio i preporučujem ih. Za ljude koji nemaju vremena dalje čitati i tražiti, ili veruju mojoj preporuci. Dakle, ovo su neke sasvim dobre:

  • GeneratePress – moja omiljena, sa odličnom dokumentacijom (affiliate linkovi ka GP sajtu), podrškom, veoma je brza i stabilno radi.
  • Tri prazna mesta, jer ni jedna druga tema ne prilazi ni blizu GeneratePress 🙂
    – planiram napisati zasluženi “review” čim stignem.
  • OceanWP – ako imate e-prodavnicu, a ne želite plaćati za temu, OceanWP u besplatnoj verziji nudi više mogućnosti za integraciju sa WooCommerce, u odnosu na besplatnu verziju GeneratePress teme (mada je GeneratePress Premium još bolja, ja je više volim, ali nije besplatna).

Postoji još mnoštvo drugih, dobrih (još više loših) tema, a naredno poglavlje objašnjava kako pronaći dobru temu za svoj sajt.

– Sadržaj –


3. Kako pronaći dobru temu za sajt?

Na samom startu važno je napomenuti da 90% izgleda sajta čini izbor boja, fontova i slika. Tj. dva sajta mogu koristiti istu temu, a izgledati veoma različito. Evo jedan primer:


Dodao bih i da se svaka WordPress tema može prilagoditi, izmeniti, korištenjem child teme – i dodavanjem Vaših funkcija i stilizacija.

Zato nemojte upasti u zamku traženja teme “za frizerski salon”, ili “za agenciju nekretnina”, već gledajte da dobijete željene funkcionalnosti i raspored elemenata, a “vrsta posla” i izgled sajta zavise od Vašeg konačnog izbora slika, menija i sl.

Ipak, neke teme nude bolju polaznu osnovu za ono što želite, u odnosu na druge, pa će biti lakše raditi sa njima, tj. trebaće manje dodatnog kodiranja (ako ne i ništa). WordPress.org spisak tema (link ka WP.org – izbegavam teme koje nisu na zvaničnom wp.org repozitorijumu) nudi filtere za pretragu, kako se ona može suziti spram potrebnih funkcionalnosti:

Prilagođavanje (filtriranje) WordPress.org pretrage tema
Prilagođavanje (filtriranje) WordPress.org pretrage tema:
Kliknite na “Feature Filter” dugme (1)
Izaberite raspored (2), i ostale opcije (3)
Kliknite na “Apply Filters” (4) da vidite spisak tema koje odgovaraju kriterijumu
Slika 2


Da bi ovakvo sužavanje pretrage imalo smisla, morate prvo sami sesti i smisliti tačno šta želite, tj. definisati svoje želje i potrebe.

Nakon toga, na spisku tema koje odgovaraju zadatim kriterijumima, nakon pretrage, možete otvoriti one koje vam se čine interesantnim i pogledati sledeće:

  • Generalne informacije (zaokružene i markirane brojem 1 na slici ispod), poput “Last updated”, tj. kada je poslednji put nešto ažurirano – ne želite temu koja nije ažurirana oko godinu dana, ili duže, odnosno koju su developeri napustili & zaboravili.
  • Broj aktivnih instalacija (“Active Installations”) – poželjno je da barem 1,000 ljudi koristi temu, radi pružanja blagovremenih povratnih informacija o problemima, bagovima, kao i ocenjivanja kvaliteta teme.
  • “Theme Homepage” Vas vodi na sajt developera, ali o tome nešto kasnije.
Važne informacije i ocene teme na WordPress.org
Važne informacije i ocene teme na WordPress.org
Slika 3


Treba pogledati i ocene korisnika (zaokruženo i obeleženo brojem 2 na slici iznad). Dok god ima barem 100 ocena i ako je velika većina sa 5 zvezdica, možete pretpostaviti da je tema dobra. Konačno, bacite pogled na forum za podršku (3 na slici iznad). Jesu li aktivni na forumu, rešavaju li probleme, kakvi problemi se javljaju?

Provera foruma za podršku teme na WordPress.org
Provera foruma za podršku teme na WordPress.org
Rešavaju li većinu problema (1), i koliko dugo im treba za to (2)
Slika 4


Nakon ovoga, vredi pogledati i dokumentaciju tema koje vam ulaze u uži izbor, nakon svih gore opisanih provera. Obično se nalazi na sajtu developera (“Theme Homepage”, prikazano na slici 3).

Pronalaženje dokumentacije za temu, na njenom sajtu
Pronalaženje dokumentacije za temu, na njenom sajtu
Slika 5


Dobra dokumentacija može biti zlata vredna ako Vi (ili developer kojeg angažujete) budete hteli nešto menjati vezano za izgled, ili funkcionalnost teme. Opširnije sam se ovoga dotakao u članku o WordPress child temama.

Kada ste sve ovo proverili (uzima manje vremena nego što izgleda iz ovog testa), obavezno testirajte temu pre nego što je implementirate na svom sajtu.

  • Da li radi dobro sa plaginima koje ste izabrali?
  • Kako izgleda na mobilnom telefonu (F12, pa CTRL+SHIFT+M za prebacivanje između desktop i simulacije prikaza mobilnog).
  • Uradite test brzine (alati za merenje brzine sajta).

Time bi se zaokružile neke osnovne provere. Uvek se možete osloniti na preporuku iskusnijih developera, ako poznajete neke. Ukoliko se oslanjate na savete stranaca (poput čitanja ovog članka, ili pitanja na forumu, Reddit-u, Fejsbuk grupi i sl.), koristite ovde navedene provere čisto da eliminišete loše savete / preporuke.

– Sadržaj –


4. Plaćene (Pro) WordPress teme

Koja je razlika između besplatnih i plaćenih WordPress tema? Treba li da platite za WordPress temu?

Možda. Pokušaću objasniti:

Većina WordPress tema nudi “upgrade” na “Pro,” “Premium,” itd. verziju. Šta time dobijate, osim manje novaca na računu i cimanja sa online plaćanjem?

Sa plaćenim verzijama tema, omogućava vam se da više stvari menjate “samo jednim klikom,” bez ručnog dodavanja koda. Koristiću kratak primer da objasnim na šta mislim – copyright obaveštenje na mom sajtu.

Sa besplatnom temom, morao sam dodati malo koda preko WordPress child teme, za izmenu copyright natpisa u dnu stranice:

// BEGIN BikeGremlin copyright izmene

add_filter( 'generate_copyright','tu_custom_copyright' );
function tu_custom_copyright() {
    ?>
    <span class="copyright">&copy; 2015 - <?php echo date("Y"); ?> BikeGremlin</span> &bull; Powered by bacon & electricity </div>
    <?php
}

// END BikeGremlin copyright izmene

Ovako se to radi korištenjem plaćene teme:

Izmena copyright natpisa mog sajta, pomoću GeneratePress Premium teme
Izmena copyright natpisa mog sajta, pomoću GeneratePress Premium teme
Slika 6

Kod trivijalnih izmena, plaćanje za premium temu nema previše smisla. Međutim, za veće izmene i prilagođavanja, premium tema vam može uštedeti puno vremena, čak i ako “znate da kodirate.”

– Sadržaj –


4.1. Začkoljice – obratite pažnju

Vrlo važno:
Radi predostrožnosti – uzimajte samo premium teme koje postoje na wordpress.org u besplatnoj verziji. Sve teme na wordpress.org prolaze stroge provere pre objavljivanja. Izborom teme koja je tu objavljena možete izbeći puno glavobolja i bezbednosnih rizika.

Neke teme u besplatnoj verziji nude više mogućnosti za izmene. Izdvojio bih Blocksy (wp.org link). Ali, nisu sve teme podjednako dobre. Meni se Blocksy pokazala kao sporija i sa lošije napisanim kodom u odnosu na GeneratePress.

Vezano za to, mnoge teme u premium verziji rade puno sporije nego da izgled sajta uređujete pomoću nekog page-buildera, poput Elementora (koji je ozloglašen kao spor, mada to ne mora biti uvek slučaj, samo se konsultujte sa Milanom Milićevim).

Tako da se opet sve svodi na izbor kvalitetne teme. Moj izbor i preporuka je GeneratePress Premium tema (affiliate link). Odlično je dokumentovana, radi brzo, stabilno, pružaju fenomenalnu korisničku podršku – i uštedela mi je puno muke prilikom poslednjeg redizajna sajta.

– Sadržaj –


5. Zaključak

Izbor dobre teme je veoma važan, pošto će izgled i funkcionalnost sajta biti u izvesnoj meri određeni njome. Pogotovo ako se radi dosta izmena korištenjem child teme za izabranu “glavnu”.

Dok postoji mnoštvo tema sa već napravljenim dizajnom i funkcijama za određene namene, lično puno više volim uzeti neku dobru, brzu i dobro dokumentovanu “univerzalnu” temu, pa je prilagoditi svojim željama i potrebama – dao sampreporuke za dve teme u 2. poglavlju).

Naravno, postoji mnoštvo drugih odličnih tema – isprobajte ih. Nadam se da sam u ovom članku dao dovoljno informacija kako biste mogli izabrati kvalitetnu temu sa kojom nećete imati problema.

Za malo da zaboravim – ako guglate za ocene (“reviews”), računajte sa tim da su većina rezultata (obično svakako prvih par strana pretrage) plaćene ocene, nameštene top liste i slično. Da li su i moje preporuke takve? Koristite svoj mozak, znanje i iskustvo, procenu, izvagajte sve i donesite zaključak na osnovu toga. Ispitujte sve – i testirajte (volim reći da je jedno dobro merenje bolje od 1000 stručnih mišljenja).

– Sadržaj –

4 misli o “Najbolja WordPress Tema”

  1. Hvala Relja (ili Reljo). Odličan post, kao i svi drugi na ovom sajtu.
    Kupio sam GeneratePress preko tvog affiliate linka, jer ti to zaslužuješ,
    nesebičnim deljenjem vrednosti i svog velikog znanja.
    Mnogo sam naučio na tvom sajtu i još uvek učim.
    Veliki pozdrav i svako dobro, Dejan Burić

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content