BikeGremlin pretraga...

Skladištenje u oblaku

U članku o bekapovanju sajta preporučio sam da se jedna kopija čuva “u oblaku”. Ovde ću pisati o rešenjima za to koja koristim i preporučujem. Ne tvrdim da su ovo najbolja rešenja, niti planiram u članku obuhvatiti većinu rešenja za skladištenje – ovde ću opisati samo opcije koje sam koristio, a mislim da su dobre i vredne pomena. U nastavku teksta koristiću i termine “cloud” i “cloud storage” kada mislim na “skladištenje u oblaku”. Koristiću affiliate linkove (ako napravite nalog preko linka, kod nekih provajdera dobijate nešto više prostora besplatno, a isto tako i ja 🙂 ). Navedene cene su u Evrima – za one u USA (bez PDV-a), ispadnu isti iznosi, ali u američkim dolarima $.

Sadržaj:

  1. Šta je to skladištenje u oblaku?
  2. Šta uzeti u obzir kod skladištenja u oblaku
  3. Servisi za skladištenje u oblaku
    3.1. Mega
    3.2. iCloud
    3.3. Sync
    3.4. Google Drive
    3.5. Dropbox
    3.6. AWS – Amazon Web Services skladištenje
    3.7. Backblaze
    3.8. Hetzner Storage Box
  4. Napomene
  5. Zaključak – preporuka
  6. Šta ja koristim?


1. Šta je to skladištenje u oblaku?

U članku o vrstama web hostinga sam već objasnio ovaj termin. U smislu skladištenja, “oblak” je skup servera povezanih na Internet na koje se mogu snimiti podaci (fajlovi, bekapi) i oni se tamo čuvaju.

Dobar cloud storage omogućava redundanciju i skalabilnost, tako da se potreban skladišni prostor može proširiti po potrebi, a ukoliko se jedan server pokvari, rezervne kopije postoje na barem još jednom serveru.


2. Šta uzeti u obzir kod skladištenja u oblaku

Pouzdanost i bezbednost:
Da li je kompanija sa dobrom reputacijom, da li su podaci zaštićeni od zloupotreba, izmena, nedozvoljenog pristupa, brisanja usled kvara i sl. Čuvaju li se podaci u kriptovanom obliku, ili je li barem slanje i skidanje podataka sa enkripcijom.

Cena i način obračunavanja:
Kompanije koje nude skladištenje u oblaku često daju nešto prostora besplatno, dok se za veći prostor C – obično mesečno, ili/i godišnje. Neki naplaćuju po količini uploadovanih i downloadovanih podataka, ili/i broju operacija (pregled, čitanje) što zna biti super povoljno, ali ako se ne zna tačno šta se radi može rezultovati većim računom od očekivanog.

Raspoloživ skladišni prostor i uslovi skladištenja:
Koliko prostora je na raspolaganju, koliko se maksimalno može proširiti (uz doplatu) i pod kojim uslovima. Kakve vrste podataka se smeju čuvati. Dnevni i mesečni limiti za bandwidth (količinu uploadovanih ili/i downloadovanih podataka). Maksimalna veličina fajla.

Mogućnost deljenja fajlova i čuvanja prethodnih verzija:
Da li je moguće deljenje fajlova sa drugima (slanjem linkova i dodelom prava korisnicima za skidanje, ili izmenu fajlova). Da li se čuvaju prethodne verzije fajlova, pre izmena (eng. “file versioning”).


3. Servisi za skladištenje u oblaku

Sledi kratak pregled ponuda za cloud storage, odnosno skladištenje u oblaku. Sa opisom prednosti i mana svake, kao i cenama paketa.


3.1. Mega

Mega cloud storage
Mega cloud storage

Mega.nz / mega.io (affiliate link), bivša kompanija Kima Dotkoma (osnivača ugašenog Megaupload), sada u vlasništvu privatne kompanije (nakon što je vlada Novog Zelanda zaplenila akcije kupca istih iz Kine).

Kompanija je stavljala i još uvek stavlja akcenat na zaštitu i privatnost podataka. Ako zaboravite lozinku, oni je ne mogu resetovati – niko ne može, tako da gubite podatke (što je i dobro i loše, u zavisnosti iz kog ugla se gleda).

Ukratko: sloboda izbora šta ćete staviti na Mega oblak i zaštita tih podataka su potpuni.

Omogućavaju i deljenje fajlova, čuvanje prethodnih verzija, imaju aplikacije za desktop i mobilne (sa sinhronizacijom odabranih direktorijuma na lokalnom računaru).

Besplatno nude 15 GB prostora, koji se može proširiti na period od 30 do 365 dana ako se ljudi prijave na servis preko Vašeg affiliate linka.

Cene (mesečno): 200GB 5€, 1TB 10€, 4TB 20€, 8TB 30€.

Mane: nemogućnost plaćanja Visa karticom, ili PayPal-om, povećanja besplatnog paketa su vremenski ograničena, ograničenja za protok. Ograničenje raste sa povećanjem paketa (bilo da je besplatan, ili plaćen) i dosta su velika, tako da ne bi trebalo da bude problema ako želite skinuti bekape u slučaju da su vam potrebni.

Meni se ovaj servis sviđa i koristim ga. Podaci su bezbedni, lepo i pristojno brzo radi, a zagarantovanih besplatnih 15 GB su više nego dovoljni za bekape jednog prosečnog sajta. Kada napravim sajt, kreiram direktorijum u kojem su svi bitni podaci i bekapi, link dam klijentu sa pravima za pristup, pa se podaci mogu skinuti kada je zgodno, na bezbedan način – što je veoma praktično.

Nisam probao plaćenu verziju. Šta ako je potrebno više zagarantovanog prostora (uz plaćanje, naravno)? Čitajte dalje.


3.2. iCloud

iCloud storage
iCloud storage

OK, ovo je možda malo neočekivan “kandidat”. Vlasnici ajfona dobijaju besplatno 5 GB iCloud prostora.

Pošto se u mobilne ne razumem uopšte, pitao sam stručnjake: “koji da uzmem sa dobrom kamerom i da lako staje u prednji džep, tako da mogu da čučnem i ustanem 1000 puta?” Iphone SE je bio odgovor, tako sam postao vlasnik Iphone telefona. 🙂

Deljenje fajlova sa klijentima nije praktično pomoću ovog servisa, što mu je glavna mana. Osim toga radi veoma lepo i brzo, praktično za upotrebu (sinhronizacija na računaru, telefonu), podaci su kriptovani i tokom prenosa i na serveru.

Cene (mesečno): 50GB 1€, 200GB 3€, 2TB 10€.

Mane: nemogućnost lakog deljenja fajlova, osim sa prijateljima/porodicom koji imaju iPhone i dele isti (zajednički) paket (što je i normalno jer ovo nije ni zamišljeno kao “klasičan” cloud storage, već više za bekap telefona, deljenje slika&snimaka mačaka i dece i slično). Naravno da ne postoji klijent za Linux.

Silom prilika imam na raspolaganju (deljenih) 200 GB sa lepšom polovinom, koji su više od pola neiskorišteni, pa zašto da se baci? 🙂 Više nego dovoljno prostora za bekape mnoštva sajtova. Ako vam treba više prostora uz mogućnost deljenja fajlova, čitajte dalje.


3.3. Sync

Sync storage
Sync storage

Sync omogućava da izaberete nemogućnost resetovanja lozinke (veći nivo privatnosti/zaštite podataka), uz rizike koje to nosi ako je zaboravite. Da napomenem odmah: kao i mnogi drugi, ni ovaj ne nudi Linux klijent.

Sve moguće opcije za deljenje i verzionisanje fajlova su na raspolaganju, ali su nešto svedenije u besplatnim verzijama. Ovaj servis nije idealan ako se koristi u besplatnoj varijanti. Inače: 5 GB besplatnog prostora, plus 1 GB za svakog ko se prijavi na servis preko vašeg linka, ali je taj bonus vremenski ograničen, osim ako koristite plaćeni plan (u tom slučaju je “doživotan”).

Cene (mesečno, ali se plaća za godinu unapred):

Business Solo paketi:
3TB 10€, 4TB 15€.

Business Pro paketi:
1TB 5€, 2TB 9€, 10TB 15€ – ali ovo samo uz minimalno dva “člana tima” (pretplatnika). Ovi paketi omogućavaju opcije za određivanje prava pristupa deljenim fajlovima.

Mane: nije dobra opcija u besplatnoj varijanti, nema Linux klijenta, plaća se za godinu dana unapred (pa i ako vam se ne svidi, platili ste). Za ono za šta je namenjen je ipak odličan.

3TB za 10 evra mesečno je dovoljno mesta za praktično sve slike, fajlove, filmove, serije – šta god želite smestiti na dodatnu kopiju u oblaku (uz lokalnu HDD kopiju – svakako preporučujem barem dve kopije bekapa). Uz napredne “timske” opcije kome su potrebne sa Business Pro paketima. Nisam probao plaćenu verziju lično – za sad nemam potrebe za tako nečim.


3.4. Google Drive

Google Drive
Google Drive

Sa svakim gmail nalogom, dobija se po 15 GB besplatnog prostora na Google Drive. Taj prostor je deljen za sve mejlove, plus fajlove koje upladujete. Kako Gugl sam javno priznaje, pregledaće sadržaj vaših fajlova – da. Podrazumeva se da nema skladištenja nelegalnih i sumnjivih stvari.

Deljenje fajlova je moguće, ali nema čuvanja prethodnih verzija fajlova (ne da ja znam). Aplikacije postoje za dekstop i mobilne (“naravno” ne za Linux) i lake su za korištenje.

Cene (mesečno): 100GB 2€, 200GB 3€, 2TB 10€, 10TB 100€, 20TB 200€, 30TB 300€.

Mane: privatnost. Podaci nisu kriptovani na serveru i Gugl ih vidi.

Radi lepo i stabilno, za besplatno čuvanje stvari koje Gugl sme da vidi je sasvim OK. Dugo je na tržištu, podržan od strane mnogih platformi. Plaćenu opciju nisam probao – mada je 2 TB za 10 evra dobra cena.


3.5. Dropbox

Dropbox cloud storage
Dropbox cloud storage

Jedan od prvih igrača na ovom tržištu. U vreme kada su počeli, 2 GB besplatnog prostora je bilo sasvim OK – danas ne više. Dobijate po 500 MB dodatnog prostora za svakog ko se prijavi na servis preko vašeg linka, do maksimalnih besplatnih 16 GB prostora.

Skuplji paketi nude napredne opcije za deljenje fajlova, dok osnovni (plaćeni) nude verzionisanje fajlova. Skladišteni fajlovi su kriptovani. Dobra integracija sa većinom aplikacija (rimuje se 🙂 ), uključujući i Linux.

Cene (mesečno): 1TB 10€, 2TB 20€

Timski paketi (barem 3 korisnika/pretplatnika, plaćanje po korisniku, mesečno) 3TB 15€, “neograničeno” TB 25€.

Mane: nešto više cene u odnosu na konkurenciju, malo prostora daju besplatno.

Dropbox mi je dobro služio godinama, ali sam ga batalio usled pojave boljih rešenja (barem za moje potrebe).


3.6. AWS – Amazon Web Services skladištenje

AWS - Amazon Web Services
AWS – Amazon Web Services

AWS je skup servisa koje Amazon nudi. Sve je bazirano na cloud tehnologiji (redundancija, skalabilnost, kriptovanje podataka). Među ponuđenim servisima su i servisi za skladištenje podataka (eng. “storage”).

Cene: komplikovano je. 🙂 Plaća se po iskorištenom prostoru, koliko hitno podaci moraju biti dostupni, saobraćaju, broju upita i slično. Sve je detaljno objašnjeno na njihovom sajtu.

Mane: nema klijentske aplikacije, sve se mora raditi programski. Malo komplikovano za “obične korisnike”, da tako kažem. Prijava na uslugu barem iz Srbije ne prolazi glatko – morao sam se obratiti tehničkoj podršci, pa su posle manje peripetija uspeli da me nazovu na fiksni telefon u kancelariji za potvrdu.

Deluje kao odlično i povoljno rešenje za automatski podešen bekap servera. Interesantno svakako svima koji koriste VPS, ili dedicated servere, ali još nisam ovo proverio i potvrdio lično.

Koristan besplatan alat ako se bekap radi sa desktop računara je Duplicati.


3.7. Backblaze

BackBlaze skladištenje
BackBlaze skladištenje

Za ovu kompaniju sam čuo dosta ranije, zbog statistika otkaza diskova koje redovno objavljuju. Pored ovoga, ili upravo zbog ovoga, nude prilično povoljne cene skladištenja podataka u oblaku. Deo njihove poslovne politike zasniva se na sledećem: korisničkih hard diskovi koštaju 1/4 cene serverskih, dok nisu toliko manje pouzdani. Uz dobre raid kontrolere i redovnu zamenu diskova prilikom otkaza, ovo omogućava jeftinije skladištenje po gigabajtu podataka, uz sasvim dobru pouzdanost.

Zahvaljujući potražnji korisnika, Backblaze je integrisan sa JetBackup softverom koji mnogi hosting provajderi koriste za bekape – što je veoma praktično (videti: automatski bekap sajtova sa JetBackup). Moguće je napraviti da se jednom dnevno, ili nedeljno, u željeno vreme, bekapi automatski uploaduju na Backblaze B2 Cloud Storage.

Cene: naplaćuje se po transakciji (na hiljadu) i po skladištenom gigabajtu – sve na mesečnom nivou. Detalji sa praktičnim kalkulatorom cene skladištenja za njihov B2 Cloud Storage.

Mane: podaci na njihovom skladištu nisu kriptovani.


3.8. Hetzner Storage Box

Hetzner Storage Box
Hetzner Storage Box

Kompanija Hetzner je na veoma dobrom glasu kod web developera i hosting provajdera, prvenstveno zbog kvalitetnih (brzih i stabilnih) VPS i dedicated servera, po prilično povoljnim cenama. Oni nude i skladište, u vidu Hetzner Storage Box paketa (link ka mom članku koji objašnjava kako se Storage Box naručuje, podešava i koristi).

U članku o DirectAdmin hosting kontrol panelu, spomenuo sam da isti nema podršku za BackBlaze, već “insistira” na FTP (FTPS / SFTP) konekciji. U potrazi za povoljnim, a ipak pouzdanim rešenjem koje podržava FTP-olike konekcije, pronašao sam Hetzner Storage Box. Mogu reći da je za celokupno vreme testiranja (više meseci) sve radilo kao švajcarski sat.

Cene (mesečno): 100 GB 4€, 500GB 6€, 1TB 10€, 2TB 12€, 5TB 26€, 10TB 50€.

Mane: nema enkripcije (MEGA nudi enkripciju, pa birajte: enkripcija, ili praktičnost SFTP konekcije, ne može se imati oboje iz tehničkih razloga). Malo komplikovaniji korisnički interfejs (uđe se u štos, samo traži malo vremena, ali nije baš “noob friendly”).

Ako se odlučite za Hetzner, možete koristiti moj Hetzner Cloud referral link – ukoliko sam dobro razumeo uslove, trebalo bi da novim korisnicima da 20 evra kredita (nisam ovo mogao sam testirati, smatralo bi se zloupotrebom, pa me nemojte držati za reč).


4. Napomene

Servisi koji nude automatsku sinhronizaciju sa računara na oblak, nose izvestan rizik kada se tako podese i koriste: ako se fajlovi obrišu sa računara, biće obrisani i na oblaku (ako se računar sinhronizuje i na Internetu je). Mega čuva obrisane fajlove na određeni period, kao i većina drugih servisa (proveriti spram servisa i korištenog paketa). Svakako je uputno imati barem još jednu kopiju na eksternom disku, po mogućnosti na lokaciji udaljenoj od računara (u slučaju požara i slično).


5. Zaključak – preporuka

Najbolje da uzmete… ne, nije toliko jednostavno.

Nije tako prosto... :)
Nije tako prosto… 🙂

Sve opisane opcije za skladištenje podataka u oblaku (i milion drugih koje postoje) imaju svojih prednosti i mana. Tako se optimalno rešenje razlikuje spram ličnih potreba, afiniteta i prioriteta. Ovde ću ipak dati neke preporuke, uz sve moguće ograde da ipak ne mogu znati šta je za vas najbolje.

Početnik, jednostavnije je bolje
Besplatno: Google Drive, ili Mega za one koji cene privatnost.
Plaćeno (više prostora): Google Drive, ili Sync za privatnost.

Napredniji korisnici (više prostora i opcija)
Sync, ili AWS. Mega je isto dobro rešenje, pogotovo za Linux, iako nešto skuplje sa plaćenim paketima i ne prima Visa/PayPal uplate. Backblaze nudi odlično i jeftino rešenje, ali ukoliko se želi enkripcija, potrebno je obaviti je na serveru, ili svom računaru, pre uploadovanja.

Šta je sa ostalima? Sve pet, što bi rekli – servisi ovde navedeni rade lepo, sigurno i stabilno (AWS nisam isprobao). Ako vam detalji ponude više odgovaraju, samo napred. Većina navedenih servisa je podržana iz raznih plagina za bekap WordPress sajtova – s tim što takvi plagini po pravilu u velikoj meri opterećuju server, pa ovo treba imati u vidu kada se koriste.

Pored navedenih, postoji i puno drugih automatizovanih servisa, za bekap hosting servisa. Nisam probao ni jedan, pa ne mogu komentarisati.


6. Šta ja koristim?

Ovaj deo dodajem naknadno. Pitanje je sasvim OK i logično – i nije nikakva tajna. Samo mala napomena/ograda: ovo radi za mene, za sada, ne znači da je najbolji izbor za svakoga.

  • Backblaze B2 za bekap cPanel hosting naloga.
  • Hetzner Box za bekape DirectAdmin i cPanel hosting naloga.
  • MEGA za lični “radni” bekap i deljenje fajlova sa saradnicima.
  • Velik disk u stanu za ličnu kopiju svih bekapa (i sajtova i slika, filmova, igara…).
  • Eksterni disk u firmi, gde je kopija velikog diska od kuće.
  • Planiram zameniti storage u firmi za oblak – za sada merkam Backblaze i Hetzner. Mane: dodatni trošak. Prednosti: dostupnost svih podataka gde god da se nalazim. Geografska dislokacija bekapa, u slučaju požara, rata, ili neke druge nepogode.

2 misli o “Skladištenje u oblaku”

  1. Relja,

    Imam opet pitanje:
    Otkud to da nisi stavio Onedrive u listu?
    Mislim da je cena trenutno 10200 din za 1 godinu i za te pare imaš 1 TB po korisniku i još uz to i office paket na godinu dana. S tim da možeš dodati još 4 korisnika i svi dobiju 1 TB!

    • Ćao Miroslave,

      Odlično primećeno – i primedba je na mestu.

      Jedan od razloga je sigurno i lični animozitet prema Microsoft kompaniji, sa sve Office paketom.

      Međutim, glavni razlog je što sam sve do sada uspešno izbegavao korištenje te platforme, tako da nemam baš nikakvog iskustva.

      S obzirom na to da planiram preći na plaćeni DaVinci Resolve za obradu videa, koji radi k’o svet jedino na Windows platformi, ne gine mi testiranje i OneDrive skladišta – najverovatnije krajem godine (ako do tad stignem zanoviti računar).

      Edit:
      Da ne zaboravim – svaki doprinos zajednice je više nego dobrodošao. Tj. rad sam objaviti dobar i objektivan članak o OneDrive, ne moram ja biti autor. 🙂
      Ovo mi je filozofija, ideja vodilja & uređivačka politika:
      https://www.bikegremlin.com/sta-je-odei/

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content