BikeGremlin pretraga...

Namecheap domen registrar – recenzija

U ovom članku podeliću svoje iskustvo (i napisati ocenu, utisak – review što bi rekli) sa Namecheap registrarom domena (affiliate link). Da ne bude zabune: Namecheap nudi i web hosting usluge, kao i mnoge druge (sa odličnom reputacijom), a ovaj članak bavi se isključivo njihovom uslugom vezanom za registraciju domena. Ni jedna moja ocena (uključujući i ovu) nije plaćena, niti naručena od strane bilo koje kompanije (koga zanima: zašto objavljujem ove ocene). Šta su to domen i registracija domena.

Status: Pasivan
Koristio sam/testirao uslugu od septembra 2018. – do aprila 2022.

Sadržaj:

  1. Uvod – kako sam došao do Namecheap
  2. Registracija i obnova domena
  3. Namecheap tehnička podrška i korisnički interfejs
  4. Namecheap cene i poslovna politika
  5. Zaključak i moje lično mišljenje


1. Uvod – kako sam došao do Namecheap

Domen mi je bio registrovan kod kompanije ionos (bivši 1and1). Kako možete pročitati u mojoj oceni ionos (1and1) domen registrara, imao sam zamerki. Raspitivao sam se o alternativama i jedna od preporuka je bila Namecheap. Tako da sam prebacio prvo jedan, a u roku od nekoliko meseci i sve ostale domene (kako prebaciti domen sa jednog registrara na drugi). Zbog čega mi se Namecheap svideo?


2. Registracija i obnova domena

Da kažem odmah: glavna i jedina zamerka mi je što Namecheap ne prikazuje koliko će koštati obnova (produženje) registracije domena, prilikom prve registracije (ili prebacivanja) domena kod njih.

Druga zamerka je prilikom transfera domena sa Namecheap, kod drugog registrara. Mejl sa obaveštenjem i potvrdom transfera je malo zbunjujući, tako da nisam bio siguran šta treba da kliknem radi potvrde i ubrzanja transfera. Ionos, na primer, ovo radi puno bolje, jasnije. Nisam sačuvao ove mejlove, tako da ćete mi morati verovati na reč, ili proveriti sami (ako neko od čitalaca ima kopiju dela teksta za potvrdu migracije, može poslati, da bi se objavilo – uz maskiranje svih privatnih podataka, naravno).

Pored svega napisanog, sama registracija i obnova domena kod Namecheap idu lako i pouzdano. Sviđa mi se što omogućavaju da se na njihov račun uplate sredstva unapred, pa da budu iskorištena prilikom obnove, ili registracije novog domena, bilo da se radi ručno, ili automatski. Meni je ovo važno zbog nepouzdanosti srpskih banaka (pisao sam na engleskom o svom iskustvu sa bankom Intesa, ali ni ostale nisu bolje iz mog iskustva). Opcije za ovo se nalaze u glavnom meniju kada se ulogujete:

Mogućnost uplate sredstava unapred na Namecheap nalog
Mogućnost uplate sredstava unapred na Namecheap nalog
Slika 1


Pouzdanost opcije za automatsku obnovu domena nisam testirao – sve domene obnavljam dosta pre nego što treba da isteknu (čim uđu u poslednju godinu registracije, ako ne i ranije). Što bih svakako savetovao. Ako se koristi automatska obnova, sredstva će biti naplaćena 30 dana unapred, kada će i obnova biti prvi put pokušana (bez brige, domen će dobiti novih godinu dana, neće registracija biti skraćena za tih 30 dana – svaka obnova domena se vrši dodavanjem cele godine na rok isteka). Tako da je važno imati novce na kartici, ili Namecheap računu, u to vreme (30 dana pre isteka registracije domena).

Ne znam kakva je procedura ako naplata sa kartice ne prođe (a nemate ni unapred uplaćenih sredstava na Namecheap nalogu). Pročitao sam da vam tada ceo nalog bude zaključan, pa ne možete ni preseliti domene sa Namecheap dok ne platite.

Što nas dovodi do prve moralne dileme: da li da podelim neproverene informacije, čime potencijalno nanosim štetu reputaciji Namecheap-a, iako je moje lično iskustvo da su dobri i pouzdani? Ovo me podseća na situaciju koju sam imao sa testom Yoast naspram The SEO Framework WordPress plaginova, gde sam se javno izvinio zbog objavljivanja netačnih rezultata, pored sveg truda da budem što objektivniji (uz objavu ažuriranih, preciznijih rezultata testova). Opet, ne bih voleo ni nekog drugog dovesti u zabludu, hvaleći Namecheap, a bez da upozorim na potencijalne probleme. Tako da, evo, u nadi da će biti shvaćeno kako i jeste – pokušaj da se pruže što objektivnije informacije: diskusija iz 2016 o problemima sa Namecheap (na engleskom). U nadi da će konstruktivne povratne informacije korisnika (možda i samog Namecheap-a) raščistiti dilemu. Sve proverljive informacije mogu se postaviti u komentaru, ili na moj mejl: moje ime (relja) @ ovaj domen (bikegremlin.com).

WHOIS zaštita privatnosti se ne naplaćuje dodatno, što je super.


3. Namecheap tehnička podrška i korisnički interfejs

Tehnička podrška je odlična: ljubazni, brzo odgovaraju na upite i lepo objašnjavaju i rešavaju probleme.

Takođe imaju i fenomenalnu bazu znanja (Namecheap baza znanja – na engleskom, naravno). Toliko dobru da sam u nekim člancima koristio linkove ka njihovim, jer je tu odlično objašnjeno. Za mene je Internet riznica znanja i Namecheap ovome doprinosi na pravi način (moj poduži članak o poskupljenju .com domena i pravcu u kojem se kreće Internet).

Ažuriranje, maj 2021:
Kada posećujem Namecheap bazu znanja preko Windscribe VPN-a (sa statičkom IP adresom), “hvata” me Cloudflare filter za botove i traži da klikćem na slike sa čamcima. Kako sam objasnio na početku članka o zaštiti web-sajta, svaki dodatni vid zaštite uvodi i određenu količinu nepraktičnosti za korisnike. Namecheap zna koliko napada imaju i koliko je ovakva mera neophodna, ali za mene je ovo u priličnoj meri frustrirajuće – kao korisnika, i kao nekog ko linkuje ka člancima iz njihove baze znanja.

Korisnički interfejs je među najboljim koje sam video. Pregledan i intuitivan.

Odličan korisnički interfejs Namecheap-a
Odličan korisnički interfejs Namecheap-a
Slika 2


Čak imaju i odličnu aplikaciju za android i iphone. Konfigurisanje domena nije nešto što se radi svaki dan, dok je čovek “u pokretu”, ali siguran sam de će nekim ljudima ovo dobro doći.

2FA (višefaktorska autorizacija) radi odlično i omogućena je, što je važno kada su bitne stvari, poput registracije domena u pitanju. Kako konfigurisati 2FA sa Namecheap.


4. Namecheap cene i poslovna politika

U vreme kada sam prebacivao domene sa ionos-a, Namecheap je bio među jeftinijim domen registrarima sa dobrom reputacijom. Danas to više nije slučaj. Nisu najskuplji, ali nisu više ni među najjeftinijim. Na primer, produženje registracije .com domena je oko 13 $, Porkbun to nudi za oko 8,5 $, a GoDaddy za oko 20 $.

Što se poslovne politike tiče, ne prete izvršiteljima kao što to radi ionos (link to objašnjava). Ostaju potencijalni problemi (koje lično nisam imao) objašnjeni u 2. poglavlju ovog članka.

Ne sviđa mi se što prilikom registracije, ili transfera domena, ne napišu odmah koliko će koštati produženje registracije. Morate registrovati (ili prebaciti domen), pa kliknuti na opciju za obnovu registracije, da biste videli koliko će to da košta.

Ažuriranje Jul 2022:
U ovom trenutku, Namecheap navodi cenu obnove domena odmah, samo je označava kao “Retail,” umesto “Renewal.”

Namecheap interfejs za pretragu i kupovinu domena - "Retail" je cena obnove
Namecheap interfejs za pretragu i kupovinu domena – “Retail” je cena obnove
Slika 3


Svakako ne bih ovu kompaniju okarakterisao kao “sumnjivu” i “problematičnu”, upravo suprotno.


5. Zaključak i moje lično mišljenje

Kao što možete videti na slici 2, ovaj domen je registrovan kod Namecheap. Ne mogu dati iskreniju preporuku od toga.

Sve zamerke sam naveo u tekstu, tako da možete proceniti je li ovaj domen registrar pravi izbor za vas, na osnovu vaših prioriteta i kriterijuma.

Moram napomenuti da sam dosta domena prebacio na Porkbun (affiliate link – moja ocena Porkbun domen registrara). Ako se pokažu pouzdani, za godinu-dve, verovatno ću prebaciti većinu domena tamo, barem ako Namecheap ostane toliko skupji. Za manje tehnički potkovane, preporučio bih Namecheap, pre nego Porkbun, zbog bolje baze znanja, mnoštva on-line tutorijala i nešto lakšeg korisničkog interfejsa. Uz to, za Namecheap bih rekao da je do sada pouzdan i proveren, dok bih Porkbun-u dao još koju godinu da se uverim.

Ažuriranje, maj 2021:
Od momenta kada sam napisao ovaj članak, početkom 2020. godine, Porkbun nisu sedeli skrštenih ruku. Kako se može videti iz mog ažuriranja članka o Porkbun domen registraru, ispeglali su dosta toga i usavršili korisnički interfejs. U ovom momentu, praktično sve domene sam prebacio na Porkbun (vidite članak o Porkbun za više detalja).

Ukoliko se odlučite za ovu kompaniju, možete koristiti moj affiliate link za Namecheap registraciju domena. Time ćete podržati rad ovog sajta, bez da vas to košta dodatno. Za mene je u ovom momentu Namecheap na visokom drugom mestu, iza Porkbun domen registrara.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content