BikeGremlin pretraga...

Windscribe VPN recenzija – moje iskustvo

Ovo je članak o mom iskustvu sa Windscribe VPN servisom (referal link ka njihovom sajtu). Neka vrsta ocene (“reveiw-a”), ali više lični podsetnik. Na početku ću pisati uopšteno o tome šta je VPN, a posle prelazim na sam Windscribe.
Ovaj članak nije sponzorisan od strane Windscribe, niti bilo koje druge kompanije (kamo sreće da jeste! 🙂 ). Za više detalja vidite: zašto ovo objavljujem?

Status: Aktivan
Od januara 2021. – na dalje

Aktivno koristim (i plaćam za) ovu uslugu – mislim da nema iskrenije preporuke od toga.

Sadržaj:

  1. Šta je to VPN?
    1.1. Bezbednost i privatnost sa VPN-om
    1.2. Utiče li VPN na brzinu Interneta?
  2. Windscribe VPN
    2.1. Izbor lokacija VPN servera
    2.2. Bezbednost i privatnost
    2.3. Brzina – performanse
    2.4. Statička IP adresa?
    2.5. Broj simultanih konekcija
    2.6. Tehnička podrška
  3. Instalacija i konfigurisanje Windscribe klijenta
    3.1. Instalacija Windscribe Linuks klijenta sa OpenVPN
    3.2. Instalacija Windscribe Linuks klijenta kako treba
  4. Windscribe VPN affiliate program
  5. Cene
  6. Kapa od alu-folije – za malo smeha
  7. Zaključak i moje lično mišljenje
  8. Korišteni alati


1. Šta je to VPN?

VPN je skraćenica za eng. Virtual Private Network, u prevodu: Virtuelna Privatna Mreža. Šta je to?

Ovde ću dati kratko, uprošteno objašnjenje kako biste razumeli sam koncept (kad stignem, napisaću poseban članak o VPN-ovima, sa objašnjenjem različitih tipova).

Prvo da objasnim osnovne stvari o mrežama, vrlo kratko:
Ako gledate ovaj sajt, najverovatnije je vaš računar, ili mobilni, konektovan na neki ruter. On mu omogućava da se konektuje na Internet, iz onoga što je praktično lokalna mreža vašeg uređaja (“LAN” – eng. Local Area Network).
Ako je vaš pametni telefon spojen na mobilnu GSM mrežu (tipa 3G, 4G, ili 5G), onda ste njome konektovani na ruter vašeg mobilnog operatera, koji vas “spaja” na Internet.

Ako na mreži koju koristite ima više uređaja, verovatno imate i svič, ili je ruter takav da radi i kao svič – omogućavajući većem broju uređaja da koriste jedan ruter, odnosno jednu Internet konekciju.

Sad zamislite da imate lokalnu mrežu (LAN) računara – bilo u kompaniji, ili u kućnoj mreži. I zamislite jedan udaljeni računar, recimo u Londonu, koji želite spojiti da komunicira sa ostalim računarima u mreži, kao da je lokalno tu spojen. To je ono što VPN omogućava i što u suštini jeste.

Udaljeni računar, spojen na mrežu kao da je lokalni
Udaljeni računar, spojen na mrežu kao da je lokalni
Slika 1

VPN je neka vrsta “tunela” (nacrtanog crvenom isprekidanom linijom na slici 1), koji omogućava da se računari u lokalnoj mreži “prevare” i “misle” da je udaljeni računar isto sa njima u LAN-u. Dok god je računar broj 4 spojen preko VPN-a na LAN, svi računari – i oni na LAN-u, i drugi računari i serveri na Internetu, “misle” da se on isto nalazi unutar LAN mreže.

Šta ako hoćemo da za neki računar iz LAN mreže svi misle da dolazi iz Londona? Pa, mogli bismo računar 4 konfigurisati da radi kao VPN server i kreira tunel, preko kojeg bi se bilo koji računar iz LAN mreže mogao povezati na Internet.

Moglo bi se reći da VPN koristi Internet da radi kao veoma dugačak mrežni (UTP) kabel. 🙂

– Nazad na sardržaj –


1.1. Bezbednost i privatnost sa VPN-om

Bezbednost?
Naravno, možemo kriptovati našu VPN konekciju, pa niko neće moći videti šta se prenosi kroz VPN kanal.

VPN nas, sam po sebi, neće zaštititi od virusa, ili kliktanja na mejlove bez ikakve provere. Oprez i zdrav razum su još uvek neophodni – nema savršenog rešenja, niti auto-pilota.

Ono što može uraditi, to je da spreči administratora rutera preko kojeg se kačite na Internet da vidi vaše lozinke za logovanje analizom saobraćaja na ruteru. Isto važi za bilo koga ko “prisluškuje” komunikaciju na putu od vašeg računara, do VPN servera.
Napomena: sajtovi koji ispravno sprovode TLS/SSL konekcije (https protokol) su bezbedni od ovoga, čak i kad ne koristite VPN. Ipak, VPN vas štiti čak i u slučaju da administrator sajta nešto zabrlja (prosto rečeno).

Privatnost?
Šta se dešava ako iskoristim računar 4 sa slike 1 kao VPN server, i kriptujem konekciju ka njemu?

  • Pri izlasku na Internet, moj internet provajder (ISP) će videti da se kačim na računar 4. I to je sve. Neće videti koje sajtove posećujem, šta downloadujem, uploadujem i sl.
  • Kada odem na google.com – Gugl će misliti da dolazim iz Londona, i da mi je IP adresa ona koju ima računar 4, tj. njegov ruter.
  • Međutim, ako se ulogujem na Gmail, Gugl će znati da sam to ja, uprkos korištenju sigurnog VPN-a. Isto važi i za sve druge servise – Fejsbuk, Linkedin, YouTube itd.

Ovo je veoma važno za razumeti – mnogi ljudi to previđaju, dok mnogi VPN provajderi to ne spominju.
Windscribe F.A.Q. stranica govori o tome. Iako ni kod njih to nije “na naslovnoj strani,” rekao bih da su prilično otvoreni i jasni po pitanju onoga što nude, i onoga što ne nude.

Još malo o privatnosti. Šta ako stalno koristim računar 4 za izlazak na Internet – i ako sam jedini koji ga koristi, a ne samo jedan od hiljadu. Svako ko je veoma zainteresovan i dovoljno stručan, provaliće da sam to ja – dovoljno je samo da se jednom ulogujem na neki servis (Gmail, Linkedin i slično). Zbog toga dobri VPN provajderi obično “stavljaju” puno različitih korisnika na jedan VPN server, i često “menjaju” IP adrese (prosto rečeno, bez ulaženja u tehnikalije kako se to tačno radi).

Postoji puno različitih vrsta i implementacija VPN-ova. Nisu svi u mogućnosti da pruže bezbednost, ili privatnost (niti su svi namenjeni za to). Ipak, većina ponuda VPN servisa koje vidite da se reklamiraju na Internetu su upravo namenjeni tome. Neki su čak i dobri u tome! 🙂

Koga zanima više o tome ko, šta i kako može da prati i nadzire, Gox i ja smo napisali gotovo sve što smo znali u članku: GPS, GSM, WiFi, Bluetooth, FM, Internet. Da, veoma kreativan naslov, obojica smo dosta “talentovani” za to. 🙂

– Nazad na sardržaj –


1.2. Utiče li VPN na brzinu Interneta?

Tehnički, neizbežno: da!
Tehnički, neizbežno: da!

Korištenje VPN-a neizbežno dovodi do određenog usporenja Internet konekcije i povećanja lag-a.
Lag je vreme potrebno za uspostavljanje konekcije. Meri se u milisekundama, ali za neke namene, poput igranja on-line, svaki delić sekunde može biti presudan.

Koliko VPN usporava Internet?
Može biti neosetno malo – ako je kvalitetan i dobro odabran. Objasniću pomoću primera:

  • Ja sam u Novom Sadu (Srbija).
  • Recimo da izaberem VPN server u Londonu (Engleska).
  • Kako to utiče na brzinu konekcije? Zavisi od toga na koji sajt idem, tj. gde se nalazi njegov server. Slika 2 ovo lepo demonstrira:
Mapa VPN rutiranja od Novog Sada do Londona
Mapa VPN rutiranja od Novog Sada do Londona
Slika 2
  • Ako se kačim na server u Los Anđelesu, ruta koju pravim preko VPN-a u Londonu je blizu najkraće koju bih inače mogao praviti, da se kačim direktno (mimo VPN-a).
  • Ali – ako se kačim na Frankfurt, onda je VPN server u Londonu previše zaobilazan put, što brzinu čini osetno manjom, nego što bi bila bez VPN-a.
  • Sad, zamislite da koristim VPN u Los Anđelesu. Tada bi konekcije ka Londonu, Frankfurtu i Moskvi putovale otprilike duplo dužim putem. Konekcija ka serveru u Novom Sadu bi prelazila hiljadu puta duži put (Novi Sad -> Los Anđeles -> Novi Sad, umesto direktno do komšiluka)!
  • Kada koristite VPN, svaka konekcija ide:
    vaša lokacija -> lokacija VPN servera -> destinacija
    (sajt/server na koji se konektujete)

Sad vam je jasno zbog čega je dobro birati VPN server koji je najbliže vašoj lokaciji.

– Nazad na sardržaj –


2. Windscribe VPN

Posle dužeg uvoda, pelazim na stvar.

Valja li?
Da. Koristim ga, plaćam uslugu – mislim da nema iskrenije preporuke od takve. Od svih mogućih opcija, pored svih promocija i ponuda, odlučio sam se za Windscribe i za sada sam zadovoljan (u slučaju promena, ažuriraću članak, kako ne bih nikoga svesno dovodio u zabludu).

Netflix?
Radi k’o zmaj!

Izbegavanja geo-blokiranja za druge sajtove i servise (“this content is not available in your country…”)?
Da, bez problema.

Koliko mi je Windscribe platio da ovo napišem?
Hahaha. 🙂 O tome pišem u 4. poglavlju, a ako vas zanima moje iskustvo sa ovim servisom, nastavite čitati.

Zašto sam se odlučio za Windscribe VPN?
Moram odmah reći: daleko sam od nekog eksperta za VPN-ove. Pogotovo u isprobavanju puno različitih, komercijalnih rešenja, orijentisanih na bezbednost & privatnost.

Da ne bih probavao baš 100 rešenja, pitao sam ljude u čiju stručnost, iskustvo i preporuku verujem. Prvenstveno bih izdvojio Antonija Smita iz Inception Hosting kompanije (sada u vlasništvu Clouvider hostinga). Tako da ne znam kako radi većina drugih poznatih VPN provajdera, samo znam da Windscribe radi odlično – i mislim da je korektno ovo navesti.

"Da li vas zanima više o ovome?"
“Da li vas zanima više o ovome?”

– Nazad na sardržaj –


2.1. Izbor lokacija VPN servera

U poglavlju 1.2. objasnio sam zbog čega je dobro da VPN server koji koristite bude što bliže vašoj lokaciji. Windscribe nudi ogroman izbor lokacija. Amerika, Engleska, Nemačka, Kanada – to se podrazumeva. Ali Srbija? IIDEEMOOOOO! 🙂

Zemlja trećeg sveta? Bez brige! :) Izbor lokacija Windscribe VPN servera
Kraj sveta? Bez brige! 🙂 Izbor lokacija Windscribe VPN servera
Slika 3

Dodatna lepota je što Windscribe automatski bira server ka kojem je najbolja konekcija (i, pretpostavljam, najmanje opterećenje).

– Nazad na sardržaj –


2.2. Bezbednost i privatnost

U današnjem svetu? Ozbiljno to pitate?

Još neke koze da nabavim, i dobar sam...
Još neke koze da nabavim, i na konju sam…
Slika 4

Ipak, ako ste baš zabrinuti za privatnost & bezbednost, a gore prikazana opcija vam ne dolazi u obzir, Windscribe je među rešenjima koja su najbliže tome (u smislu privatnosti, ne i pogleda). Uradiće sve što je do VPN-a da bi zaštitili vašu privatnost – ali svakako pročitajte poglavlje 1.1. da shvatite koja su ograničenja, tj. šta je svakako još uvek na vama.

Koliko sam uspeo proveriti, nije bilo nikakvih IPv6, ili “DNS curenja (Wiki link). Saobraćaj je kriptovan i sav ide preko VPN servera.

Sve u svemu:

  • Moj Internet provajder ne vidi koje sajtove posećujem i koju sve komunističku propagandu čitam! 🙂
  • Takođe, kad se kačim na neki javni Wi-Fi, Windscribe VPN štiti administratora tog rutera od gledanja svih užasa koje čitam na Internetu (važna društveno korisna usluga koju treba ceniti 🙂 ).
  • Ako se ne ulogujem ni na jedan servis, onda ni eventualno zainteresovane treće strane ne mogu skontati da sam to ja. Ako se ulogujem? Odgovor je: “zavisi,” ali ulaženje u te detalje prevazilazi obim ovog članka
    (Windscribe su platili samo 10 koza da ovo napišem – videti 4. poglavlje za detalje oko plaćanja).
  • Američka obaveštajna služba? Videti 6. poglavlje.

Sam Windscribe se pritom kune da ne čuvaju praktično nikakve logove (za detalje videti njihovu politiku privatnosti). Samo dobro podesite klijent (3. poglavlje se bavi ovime).

“Najbolje što je moguće” – tako bih opisao Windscribe (još dve koze za ovo, moliću!).

– Nazad na sardržaj –


2.3. Brzina – performanse

“Da, ali kako to radi!?” 🙂

Brzina je odlična. Kako sam testirao?

  • Radio sam iz Novog Sada, sa dve lokacije:
    Lokacija “A” – javni Internet osrednjeg kvaliteta.
    Lokacija “B” – kućni Internet pristojnog kvaliteta.
  • Kačio sam se preko VPN servera u Engleskoj.
    To je daleko od najbližeg mojoj lokaciji.
  • Testirao sam brzinu preko Speedtest servera na tri lokacije:
    Toronto (Kanada)
    Los Anđeles (Amerika)
    Frankfurt (Nemačka)

Očekivano, konekcija ka Frankfurtu je morala ići dosta izokola, tako da su tu rezultati sa Winscribe vidno sporiji od rezultata direktnog konekotvanja preko Internet provajdera. Kako se vidi sa slika ekrana dole, PING je drastično sporiji sa VPN-om, dok je brizna download-a za nekih 10 do 20% sporija.

Brzina konekcije sa Frankfurtom, sa lokacije "A"
Brzina konekcije sa Frankfurtom, sa lokacije “A”
Slika 5
Brzina konekcije sa Frankfurtom, sa lokacije "B"
Brzina konekcije sa Frankfurtom, sa lokacije “B”
Slika 6

Ovo je bio nameran izbor neodgovarajuće VPN lokacije – a rezultati i dalje nisu previše loši.

Za konekciju sa Los Anđelesom, VPN server u Engleskoj je manje katastrofalan izbor. Konekcija ne ide toliko izokola. Vrlo mali pad brzine:

Brzina konekcije sa Los Anđelesom, sa lokacije "A"
Brzina konekcije sa Los Anđelesom, sa lokacije “A”
Slika 7
Brzina konekcije sa Los Anđelesom, sa lokacije "B"
Brzina konekcije sa Los Anđelesom, sa lokacije “B”
Slika 8

Slična situacija je i sa testiranjem brzine konekcije sa Torontom (Kanada):

Šta se dešava ako izaberem razumniju lokaciju VPN servera? Za Srbiju je to, iz mog iskustva, Nemačka (dobre performanse, relativno blizu, i odlična povezanost). Da isprobamo i to – ovaj put samo sa lokacije “B” testiram brzinu konekcije sa Frankfurtom i sa Los Anđelesom:

Promena brzine PING-a je u rangu statističke greške pri merenju, uz zaista minimalan pad brzine download-a i upload-a.

Ovo je iznad mojih očekivanja – vrlo dobra brzina.

Umiljato janje dvije sise sisa...
Umiljato janje dvije sise sisa…

Koliko shvatam, moja brzina Internet konekcije od 50 MB/s nije dovoljna da namuči Windscribe VPN servere. Pretpostavljam da će oni sa 80 MB/s i bržim konekcijama biti redukovani na 50 MB/s, ali nisam ovo mogao testirati da potvrdim.

Ažuriranje April 2022: Testirao sam Windscribe sa 250 / 80 Mbps (download/upload) Internet konekcijom. Download je bio ograničen na tek ispod 50 Mbps, dok je upload dostizao punu brzinu (kao i bez VPN-a) od tik ispod 80 Mbps.

Ažuriranje Jul 2022: Brzine su porasle. Sada, u zavisnosti od izabranog Speedtest servera, postižem i oko 150 Mbps (svakako više od 50 Mbps). Upload ide koliko god brzo da dozvoljava moj ISP – kao i bez VPN-a.

– Nazad na sardržaj –


2.4. Statička IP adresa?

Kod Windscribe: može! Dodatno se plaća, ali postoji kao opcija.

Ne nude svi VPN provajderi mogućnost dobijanja statičke IP adrese. Da li je ovo uopšte dobro za privatnost? Ne. Ali ima svoju primenu – na primer, možete konfigurisati svoj server tako da dopušta pristup samo sa unapred zadate IP adrese
Objašnjenje zašto ni jedan sistem ne može biti 100% siguran, po definiciji, i kako svaki dodatni nivo zaštite unosi i dodatnu nepraktičnost: kako obezbediti web-sajt, i objašnjenje slojeva zaštite.

Naravno, možete platiti svom Internet provajderu za statičku IP adresu, ali šta kada ste na putu, ili na drugoj lokaciji? Tada je zgodno imati dobar VPN sa statičkom IP adresom.

Još jedna prednost korištenja VPN-a sa statičkom IP adresom je zaobilaženje blokada od strane raznih filtera i firewall-ova. Po dosta višoj ceni nude IP adresu sa baš rezidentne (“kućne”) IP adrese – što dodatno olakšava zaobilaženje pomenutih filtera (to nisam isprobao).

Dodatna čar je što Windscribe omogućava i prosleđivanje portova. Šta više čovek da poželi?
…Možda još par koza… OK, prestaću. 🙂

Šta je sa privatnošću?

U dobrim ste rukama
Na svetu postoje tri vrste ljudi:
– oni koji vole “dad jokes”
– i oni koji znaju da broje

Windscribe svaku statičku IP adresu “deli sa do 10 različitih korisnika.” Ovo omogućava sledeće stvari:

  • Vaša statička IP adresa je relativno sigurna, svega do 9 nasumično izabranih drugih korisnika je koristi, što drastično umanjuje verovatnoću zloupotrebe, hakovanja i sl. Manja je i verovatnoća da će ta adresa biti blokirana od strane nekog servera jer je neko drugi pokušao da ga hakuje sa iste.
  • Tehnički, formalno-pravno moguće je negirati da ste sa vaše statičke adrese pristupali baš vi. Barem što se tiče same IP adrese – postoje i drugi pravni i tehnički faktori u koje neću ulaziti, ali shvatate suštinu?

Ovo super radi u praksijedini problem sa kojim sam imao je Google Analitika. Da. Ako ne mogu da vas prate, ne daju vam da koristite njihov program za praćenje. 🙁
“analytics.google.com” mora biti whitelist-ovan i u desktop klijentu, i u Windscribe browser ekstenziji, da bi kontrolni panel Gugl Analitike radio. Očigledno da Gugl zahteva naše podatke, da bi nam pružio ikakve podatke.

Ažuriranje: Gugl se popravio, sad radi normalno i bez white-listovanja.

Da ne zaboravim: IPv6 tuneli su u planu, ali još uvek se ne nude.

– Nazad na sardržaj –


2.5. Broj simultanih konekcija

Neki VPN provajderi strogo ograničavaju broj konekcija koje možete koristiti u bilo kojem datom momentu. Windscribe kaže: “samo nemoj zloupotrebljavati (tj. davati drugim ljudima da koriste nalog) i sve je OK.” I drže se toga. Probao sam sve moguće kombinacije: korištenje pametnog telefona, dok nešto uploadujem preko računara, a treću stvar radim na laptopu. Kako kod kuće, tako i u garaži, na poslu i na javnim mestima.

Dok god se vi ponašate razumno, i Windscribe su razumni.

– Nazad na sardržaj –


2.6. Tehnička podrška

Odlična. Prvo vas upute na čet-bota Gerija, koji uglavnom ponudi prave tekstove iz njihove odlične baze znanja. Ako Vam to ne pomogne, Geri će vas pitati želite li stupiti u kontakt sa bratom Homo sapiensom. Podrška je preko mejla, sa iznenađujuće brzim odgovorima koji zaista nude rešenja.

Nakon uspeha modela T-800, Geri je viđen kao drugi robot-guverner Kalifornije.

"I'll be back!"
“I’ll be back!”

– Nazad na sardržaj –


3. Instalacija i konfigurisanje Windscribe klijenta

Na njihovoj download stranici, mogu se skinuti i instalirati klijenti za Windows, Mac, iOS, i Android. Imaju i browser ekstenzije.

Instalacija Windows i iOS klijenta je veoma laka i intuitivna – mislim da ne treba ništa objašnjavati. Ostale nisam probao (osim za LInuks, o tome u nastavku).

Windscribe tvrdi da je maksimalna zaštita privatnosti samo uz korištenje njihovih ekstenzija za browsere, uz instaliran klijent na računaru (ili pametnom telefonu). Imaju i odlična uputstva za instalaciju.

– Nazad na sardržaj –


3.1. Instalacija Windscribe Linuks klijenta sa OpenVPN

AŽURIRANJE 2023:
Sada postoji potpuno funkcionalna Windscribe Linuks aplikacija, tako da nema potrebe da se radi išta od ovoga.

Ovo što pišem je testirano sa Linuks Mint-om. Trebalo bi da radi na bilo kojem baziranom na Ubuntu, ali nisam testirao.

Windscribe kaže da je korištenje OpenVPN-a manje bezbedno od korištenja njihovog Linuks klijenta, mada ja nisam imao nikakvih problema (a da sam ih registovao). Ne savetujem, niti preporučujem da ovo radite. Služi samo kao moj podsetnik. Vidite poglavlje 3.2. za pravilnu Windscribe Linuks instalaciju.

Instalirajte OpenVPN:

sudo apt-get install network-manager-vpnc
sudo apt-get install openvpn network-manager-openvpn network-manager-openvpn-gnome
sudo /etc/init.d/networking restart

Podesite i downloadujte konfiguracione fajlove (i lozinku) – koristeći ovu stranicu. Meni je ovo radilo posao:

Izaberite lokaciju VPN servera koja vam je najbliža, i zapišite dato korisničko ime i lozinku
Izaberite lokaciju VPN servera koja vam je najbliža, i zapišite dato korisničko ime i lozinku
Slika 11

Zatim treba otvoriti podešavanje mrežnih konekcija. Meni možemo otvoriti mišem, ili pokrenuti iz komand prompta (unošenjem putanje gde je downloadovan konfiguracioni fajlj):

sudo openvpn --config /path/to/downloaded/config.ovpn
Korištenje GUI okruženja za konfigurisanje naše nove OpenVPN konekcije
Korištenje GUI okruženja za konfigurisanje naše nove OpenVPN konekcije
Slika 12

Pitaće vas da izaberete koji konfiguracioni fajl da učita, i onda ostaje da unesete zapisano korisničko ime i lozinku:

Poslednji korak i gotovo!
Poslednji korak i gotovo!
Slika 13

Meni su ostale opcije bile OK već podešene “po difoltu.” Ako naiđete na problem – vidite Windscribe uputstva i OpenVPN dokumentaciju.

Sad možete lako jednim klikom izabrati kačenje na Windscribe VPN:

Pokretanje podešene Windscribe OpenVPN konekcije mišem, na Linuksu
Dva klika – jedna ljubav
Slika 14

– Nazad na sardržaj –


3.2. Instalacija Windscribe Linuks klijenta kako treba

AŽURIRANJE 2023:
Sada postoji potpuno funkcionalna Windscribe Linuks aplikacija, tako da nema potrebe da se radi išta od ovoga.

Uputstvo za ovo, srpam distribucije, dato je na ovom linku. Spisak komandi za Ubuntu – kao lični podsetnik:

Dodavanje Windscribe ključa u apt:

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-key FDC247B7

Dodavanje repozitorijuma u listu resursa:

echo 'deb https://repo.windscribe.com/ubuntu bionic main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/windscribe-repo.list

Pokretanje apt-get update (za svaki slučaj):

sudo apt-get update

Instaliranje Windscribe CLI:

sudo apt-get install windscribe-cli

Logovanje pomoću korisničkog imena i lozinke Windscribe naloga:

windscribe login

Automatsko konektovanje na najbliži server:

windscribe connect

Prekidanje konekcije:

windscribe disconnect

Pomoć oko parametera:

windscribe --help


Listanje spiska servera:

windscribe locations

Konektovanje na njemaćki server:

windscribe connect DE

– Nazad na sardržaj –


4. Windscribe VPN affiliate program

Šta je to affiliate program? Mogućnost da linkuješ ka proizvodima na svom sajtu, a ako neko preko tog linka kupi, prodavac ti da određenu proviziju.

Windscribe affiliate program je kao srpski svemirski program: ne postoji! 🙂

Ovde je njihovo objašnjenje zašto to (više) ne nude: We’re not paying for #1. Praktično kažu kako ljudi pišu hvalospeve radi dobijanja affiliate provizija, a oni ne žele takve, lažne, reklame.

Pošteno. Moje razmišljanje na temu:

Mislim da je affiliate prodaja pošten način zarade: ti dovodiš kupca, prodavac ti za to da neki procenat od profita. Ako ne dovedeš kupce, ne dobijaš novce. Da li to ljudi zloupotrebljavaju? Itekako! Duboko prezirem đubre od sadržaja kojeg je Internet pun, a koji se pravi samo “zbog SEO,” ili affiliate prodaja (kako praviti dobar sadržaj).

Da li koristim affiliate linkove kada to nude proizvodi koje preporučujem (ili čak koje kritikujem)? Definitivno. Nema mi smisla to ne raditi, kada je omogućeno. Optuživali su me za “reklamiranje” i za astroturfing (Wiki link) čak i za neke članke u kojima nema ni jednog affiliate linka. Ako hvalim proizvod koji se nekom ne sviđa – “to je reklamiranje!” Ako kritikujem proizvod koji se nekom sviđa – “to je astroturfing!” 🙂

U ovom članku sam nahvalio Windscribe. Možete mi verovati na reč da to niko nije platio, sponzorisao, niti tražio da radim – a ne morate. Procenite sami, kao i za sve ostalo što nađete na Internetu – nije lako.

Sudeći po cenama i kvalitetu usluge, pretpostavljam da Windscribe nema “prostora” da isplaćuje affiliate provizije. Da li su preporuke od-usta-do-usta dovoljne da ostanu u poslu i nastave da rastu? Ne znam – ali ovo je na neki način moj doprinos (opet, ovo sam napisao najobjektivnije što mogu, i ažuriraću u slučaju da naiđem na neke probleme).

Da li bi bilo bolje da podignu cene za 5% i od toga isplaćuju Afilliate provizije? Možda. Ja bih lično voleo da većina proizvoda koje volim i hvalim nude affiliate – mada to najčešće nije slučaj (nemam sreće 🙂 ).

Uprkos tome, konkurencija isplaćuje baš debele provizije – preko 30 %! Da li bih voleo plaćati 30 % više za Windscribe? Nikako! A ne verujem da se u marketinškom smislu mogu takmičiti sa provizijama od 5, ili čak 10 %, jer većina “SEO gurua” će reklamirati ono što se bolje plaća.

Za primer (i za profit 🙂 ): evo mog affiliate linka za NordVPN. Ako kliknete na njega (bez dobrog VPN-a, kako bi kod za praćenje radio 🙂 ), i kupite uslugu, ja ću dobiti 100% od prve uplate, a 30 % dok god produžavate pretplatu – “doživotno” (javno dostupan podatak, sve pošteno).
Ne kažem, niti impliciram, da NordVPN nije dobar, ali ne mogu reći ni da jeste – nisam ga probao.

Ažuriranje: (za) sada imaju referal program. Možete iskoristiti ovaj link, pa ćete i Vi i ja dobiti +1 GB bonus na besplatnom planu. Woohoo! 🙂

– Nazad na sardržaj –


5. Cene

Cene možete videti na Windscribe sajtu (referal link).

Ja sam platio 24 $ za godinu dana korištenja statičke IP adrese sa željene lokacije servera. Lukavi prodavci će reći da je to 2 $ mesečno, ali kad plaćaš, moraš imati 24 $. To ima smisla, jer Windscribe statičke IP adrese nisu pretrpane, pa pretpostavljam da to traži neko planiranje i rezervisanje resursa.

Na to plaćam još 2 $ mesečno za i neograničen protok po maksimalnoj brzini, zaštitu od malvera i praćenja, sa odličnim AdBlocker-om (videti R.O.B.E.R.T.), i još jednim VPN serverom na lokaciji po želji.

To je oko 50 $ godišnje za ovo zadovoljstvo. Nije malo, ali nije ni strašno, s obzirom na to koliko je, barem meni, korisno i olakšava stvari.

To je “Custom plan,” ali imaju i redovnih planova koji daju puno više VPN servera, na različitim lokacijama, po ceni sličnoj ovoj koju ja plaćam sve-ukupno.

Interesantna činjenica: Windscribe ne prima koze.

– Nazad na sardržaj –


6. Kapa od alu-folije – za malo smeha

Koliko je bezbedan kriptovani saobraćaj na Internetu?
Koga zanimaju principi na kojima to radi – neka pogleda članak: Asimetrična enkripcija – objašnjena.

Razbijanje enkripcije traži veoma brz računar. Moj dobar prijatelj Gox se dosta zainteresovao za kvantne računare u poslednje vreme i pričali smo malo o tome. Oni napreduju. Iako neće skoro zameniti “obične” računare u baš svim poslovima, razbijanje šifara je jedna od stvari u kojima će se najverovatnije istaći.

Aktuelni ključevi za enkripciju su dužine 4096 bitova. Ako je ključ iste dužine kao i sadraj koji kriptuje, teoretski ga je nemoguće razbiti. 4096 bitova nije ni blizu veličine prosečnog IP paketa. I to nije sve: nakon što se uspostavi autentifikacija, paketi od naših računara do servera kriptovani su AES-256 algoritmom, čiji ključ ima 256 bita.

Zvanično, kvantni računari još uvek ne mogu razbiti ni ključ dužine 256 bita u nekom razumnom vremenu. Nezvanično – ja se ne bih smeo kladiti u život (ni u slobodu) da to baš niko na svetu ne može već danas da uradi.

Ne očekujem da će se iko s ovime zezati da me vija za skidanje torenta i sl. Ali ne mislim da je išta što radim na Internetu zaista privatno – čak i sa VPN-om.

– Nazad na sardržaj –


7. Zaključak i moje lično mišljenje

Da li je Windscribe VPN dobar? Ja ga koristim i zadovoljan sam. Za sad imam samo reči hvale. To mi je bio glavni motiv za pisanje ove budalaštine ocene: ljudi i kompanije koji pružaju vrhunsku uslugu po razumnoj ceni su retki, i zaslužuju sve pohvale.

Vredi li da platite ovu uslugu?
Zavisi. Da li vam zaista treba VPN? Nadam se da ovaj članak lepo objašnjava šta VPN može, a šta ne može da ponudi – pa je na vama da izvagate koliko vam je važno to što VPN pruža.

Nude besplatan paket sa protokom do 10 GB (i nešto manjim brzinama) – tako da možete probati “za dž.”

Ja se svakako neću ljutiti ako iskoristite moj NordVPN affiliate link i kupite tu uslugu, ali biću slobodan da preporučim: probajte Windscribe, dobri su, možda vam se svidi!
(moj Windscribe referal link)

Doši, mala - bežimo u planine!
Dođi, mala – bežimo u planine!

– Nazad na sardržaj –


8. Korišteni alati

– Nazad na sardržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content