BikeGremlin pretraga...

MyW hosting recenzija

U ovom članku opisujem svoje iskustvo sa MYW hosting provajderom (affiliate link). Uz sve informacije koje imam o kompaniji. Detaljno, sistematično i najobjektinije moguće. Na čitaocu je da odluči da li je ovaj provajder dobar za njegove/njene potrebe. Ukratko: nije loše, ali još ne stavljam ništa produkciono ovde.

Status: Aktivan
Od septembra 2019. – na dalje

u ovom trenutku hostujem fajlove i nekoliko klijentskih sajtova na MyW hostingu. Svaki problem koji se javi dokumentujem u ovom članku.

Napomena 1:
Ovo je kompanija od jednog čoveka. Ako vam se desi problem u subotu, budite spremni čekati do ponedeljka.

Napomena 2:
Česti padovi servera poslednje vreme. Razmišljam o selidbi. Uptime statistika se može videti na
status.bikegremlin.com stranici

Sadržaj:

  1. MyW hosting kompanija
  2. Kako sam došao do MyW
  3. Migracija sajta na MyW hosting
  4. Raspoloživi resursi i lokacije servera
  5. Tehnička podrška
  6. Metrike – testovi – brzina
  7. Uptime
  8. Blacklist izveštaji
  9. Cene
  10. Subjektivan lični utisak i zaključak
  11. Problemi sa MyW serverom u SAD
  12. Problem sa 2FA logovanjem na DirectAdmin


1. MyW hosting kompanija

MyW (My Web) je mala i mlada hosting kompanija iz Portugala – zemlje dobrog vina i fudbala. Vlasnik je gospodin Miguel Varela, iskusni sistem administrator.

– Sadržaj –


2. Kako sam došao do MyW

Vlasnik i njegov hosting imaju odličnu reputaciju na LowEndTalk forumu koji pratim. Nude DirectAdmin hosting panel. Pošto sam svakako tražio pristojan DirectAdmin reseller hosting – za vežbu upotrebe tog panela, development i upotrebu ako se pokaže dobro, odlučio sam pružiti im šansu.

Nakon bezbrižnog meseca sa nemačkim serverom, uzeo sam još jedan paket sa serverom u Americi.

– Sadržaj –


3. Migracija sajta na MyW hosting

Pisao sam članak o migraciji sa migraciji sajta sa Panel-a na DirectAdmin. Nemam šta dodati – sve je prošlo brzo i glatko. Lako sam kreirao i custom nameservere za reseller hosting upotrebu.

– Sadržaj –


4. Raspoloživi resursi i lokacije servera

Serveri koje koriste su Hetzner (za Nemačku) i Reliablesite (za Ameriku, istočna obala – Los Anđeles). Obe kompanije su provajderi dedicated servera sa dobrom reputacijom.

Raspoloživi prostor zavisi od paketa – od 25 GB za najmanji shared hosting, do 100 GB za najveći reseller hosting paket. Ostali resursi su:

  • 200% CPU
  • 2GB RAM
  • 4096 IOPs
  • 10MB/s Disk
  • 50 Entry Processes
  • 200 Processes

Sasvim pristojno, iznad proseka, nevezano za cenu.

MailChannels se koristi za dostavu mejlova.

Bitno je napomenuti da se koriste CloudLinux i LiteSpeed, što je važno zbog bezbednosti, izolacije i performansi. Detaljnije objašnjenje CloudLinux-a i članak o rešenjima za keširanje WordPress sajtova (i LiteSpeed).

Za sada ne nude automatizovane bekape korisničkih naloga – to morate sami rešavati, što je svakako uputno – članak o bekapu sajta sa DirectAdming panelom.

Napomena: kome je ovo važno, raspoložive PHP verzije su: 7.3, 7.2 i 7.1. Nema starijih.

– Sadržaj –


5. Tehnička podrška

Tokom godina, koristio sam puno različitih hosting provajdera (kako sa svojim, tako i sa klijentskim sajtovima) i imao iskustva sa najrazličitijim kvalitetom tehničke podrške. Pri tome, veće kompanije, čak i kada imaju dobru korisničku podršku, često (moraju da) imaju nekoliko nivoa podrške. To znači da za neki komplikovaniji problem, treba proći nekoliko nivoa, često više puta ponoviti isto, dok se ne stigne do nekog ko taj problem ume rešiti.

Prednost male kompanije koju vodi iskusan sistem administrator je što jedini nivo podrške čini kompetentan, komunikativan čovek.

Neke kompanije nude “odgovor na tiket u roku od 5 minuta”, ali taj odgovor bude u stilu: “hvala što ste nam se obratili”, propraćen sa nizom standardnih pitanja (koja su sama po sebi sasvim OK, ali ume biti frustrirajuće ako ste i vi iskusni i navedete sve što ste proverili prilikom otvaranja tiketa).

Ovde sam za stvari koje nisu hitne čekao sat, nekad i dan. Ali je sve rešeno efikasno i Miguel je bio ljubazan da sve lepo objasni i odgovori na sva pitanja – što je meni neprocenjivo, jer tako učim.

Vreme odgovora na hitni probleme? Ne bih znao – pošto je do sada sve radilo kao vezni red Porta kad je Murinjo bio na čelu. Praktično su mi svi kontakti sa podrškom bili “informativnog tipa” (obeleženi kao “nizak prioritet” prilikom otvaranja tiketa).

Zato, na osnovu dosadašnjeg iskustva, slično kao sa GnuHost, ovu tehničku podršku ocenjujem kao: “ne može se tražiti bolje od ovoga”. To je prednost malih kompanija koje vode kompetentne osobe. Moj članak o tehničkoj podršci hosting provajdera.

– Sadržaj –


6. Metrike – testovi – brzina

MyW hosting sam “bačio na muke” pomoću OctoPerf test alata. Sajt za testiranje ima jednu stranicu koja je podešena tako da ne koristi keš – kako bi se bolje testirale “sirove” performanse servera. Simulirao sam 50 posetilaca koji istovremeno otvaraju redom sve stranice na sajtu – jednu za drugom, kako se prethodna učita.

Poredio sam rezultate sa istim sajtom na, do sada fenomenalnom, HostMantis hostingu.

Za vreme testova i MyW i HostMantis, otvarao sam test sajt sa isključenim kešom browsera, da vidim ima li problema, vidnih usporenja i grešaka.

Moram reći da je HostMantis bio brži, ali ni MyW mi nije izbacivao nikakve greške, nit doveo do presporog rada sajta za vreme testiranja. Istina, stranice se jesu nešto sporije učitavale, nego kad server nije opterećen, ali ne toliko sporije da se pomisli da nešto nije u redu sa serverom.

Ako želite videti detaljno rezultate testova, u PDF formatu, koristite ove linkove:

Rezultati testova urađenih pomoću WP Benchmark tool plagina (wp.org link):

MyW.pt reseller hosting WP Benchmark tool rezultati testova
MyW.pt reseller hosting WP Benchmark tool rezultati testova
Slika 1

Napomena:
Nula za “Object cache” je zbog trenutnog problema sa LiteSpeed (opisanog u 7. poglavlju moje recenzije MDDHosting-a) – situacija je ista kod svih provajdera čijim serverima trenutno imam pristup.

– Sadržaj –


7. Uptime

Na serverima koje koristim imao sam 100% uptime do sada (videti aktuelne uptime itveštaje na linku ispod). S tim da američki server pratim pomoću uptime alata tek od danas (2. decembar 2019), tako da će uptime podaci za njega imati smisla tek za nekoliko meseci.

Uptime za hosting provajdere koje koristim možete videti na linku: status.bikegremlin.com.
– Izveštaji su kreirani pomoću alata HetrixTools, koji toplo preporučujem (affiliate link).

Kao što vidite iz gore-linkovane uptime stranice, server u Nemačkoj je zadovoljavajuće stabilan, dok onaj u SAD nije baš najbolji.

– Sadržaj –


8. Blacklist izveštaji

Za sada IP adrese nemačkog i američkog hosting servera nisu bile ni na jednoj crnoj listi. Što je važno ako koristite hosting za slanje mejlova. Pratim situaciju i ažuriraću članak ako bude promena.
Ažuriranje novembar 2020: trenutno je IP adresa nemačkog servera na 7, a američkog na 22 crne liste, po izveštaju HetrixTools (affiliate link).

S tim da bih preporučio upotrebu posebnog servisa za mejl, odvojenog od hosting provajdera – koji god hosting da se koristi. To čini migracije sajtova puno bržim i lakšim. Olakšava bekap mejlova. Konačno, čini dostavu mejlova pouzdanijom. Lično volim i koristim MXroute.

– Sadržaj –


9. Cene

Shared hosting je 5 evra mesečno za manji paket (25 GB SSD) i 10 evra za veći (50 GB SSD).

Reseller hosting je 10 evra mesečno za manji paket (50 GB SSD) i 20 evra za veći (100 GB SSD).

Cenovna politika je jasna i jednostavna.

– Sadržaj –


10. Subjektivan lični utisak i zaključak

Sve radi brzo i stabilno. Komunikacija sa podrškom je veoma prijatna, prijateljska. Osećaš se kao gost, ne kao klijent broj 3340534.

DirectAdmin kontrolni panel treba još da se unapredi. Ovo pak nema veze sa samim hosting provajderom, nije do njega. Napisao sam poseban članak o DirectAdmin iskustvu, prednostima i manama u odnosu na cPanel.

Moram još testirati ovaj hosting. Za nekoliko meseci, znaću je li dobar i pouzdan kao HostMantis koji trenutno prevashodno koristim (ne više, od Juna 2022.). Sve u svemu – iako je još uvek rano za zaključke, za sada sam prilično zadovoljan.

Ažuriranje, novembar 2020: imao sam nekih problema sa aplikacijama drugih proizvođača (eng. “third party applications”), prvenstveno za WordPress, kao i sa Softaculous kloniranjem sajtova (ceo server je padao pri pokušaju). Ovo ne spada usko u delatnost hosting provajdera, ali na HostMantis, na primer, sve ovo radi glatko, što u priličnoj meri olakšava posao. Tako da još uvek nisam prebacio ni jedan produkcioni sajt na ovaj hosting.

Ažuriranje, avgust 2021: prebacio sam nekoliko produkcionih sajtova na MyW hosting. Nije tako brz (ni tako skup) kao HostMantis, ali radi. 🙂
Problem sa Softaculous-om najverovatnije nije do MyW hosting provajdera (i više ne radi ni na HostMantis-u).
Uprkos ovome, ako su brzina i uptime bitni, mislim da je HostMantis bolji (i skuplji) izbor. U julu 2022, HostMantis je promenio vlasnika, i ja sam se “preselio” na MDDHosting.

Ažuriranje, maj 2022: u ovom trenutku hostujem fajlove i nekoliko klijentskih sajtova na MyW hostingu. Mislim da nema iskrenije preporuke od ove. Nije najbolji hosting koji sam probao, ali je daleko od lošeg. Svaki problem koji se javi dokumentujem u ovom članku – ali za sad sam sasvim zadovoljan. 🙂

Ako vam je ovaj “review” pomogao i odlučite se za MyW hosting, možete koristiti ovaj affiliate link i time podržati i I/O Gremlin sajt.

– Sadržaj –


11. Problemi sa MyW serverom u SAD

U subotu, 9. jula 2022, 8 od 10 WordPress sajtova na MyW serveru u SAD je prikazivalo “pokvarene” stranice (bez slika, i sa izmenjenim rasporedom elemenata na stranicama), ili vraćalo grešku 5xx. Oko 20% WordPress sajtova je radilo normalno, kao i svi statički HTML sajtovi.

Meni je delovalo kao problem sa keširanjem, ili bazom (jedno ne isključuje drugo).

Preselio sam sve WordPress sajtove na MyW nemački server, i na MDDHosting (otprilike pola-pola).

Sudeći po uptime statistici, američki server nije tako dobar kao nemački server (Hetzner-ov).

Ažuriranje, 12. jul 2022:
Problem je po svemu sudeći bio do DirectAdmin-ovog alata CustomBuild (link ka DirectAdmin forumu). Prilikom svog apdejta, vraćao je podešavanje na Apache, umesto na LiteSpeed. Ovo je dovodilo do padanja WordPress sajtova koji koriste LiteSpeed keširanje. Sad sve radi. Miguel je na vezi sa DirectAdmin ljudima da vide mogu li srediti da CustomBuild više “ne dira” LiteSpeed.

Problem još uvek nije rešen.

– Sadržaj –


12. Problem sa 2FA logovanjem na DirectAdmin

13. septembar 2022.

Pokušao sam se ulogovati na svoj reseller DirectAdmin server. Ima podešenu 2FA zaštitu, i to je radilo bez problema. Sada, međutim, unošenje 2FA koda me stalno vraća natrag na stranicu za logovanje. Neprekidno.

Posle nekog vremena, prestao je tražiti 2FA kod – i samo vrti login ekran neprekidno (unesem korisničko ime i lozinku – pa natrag na isti taj ekran za logovanje). Na mom drugom MyW serveru koji nema aktivnu 2FA zaštitu, logovanje prolazi OK.

Problem je rešen za nekoliko sati – resetovanjem servera i vraćanjem sa poslednje alfa, na poslednju beta verziju DirectAdmin-a.

Takođe, primetio sam da provajderov glavni korisnički kontrolni panel ne nudi više opciju za promenu (glavne) lozinke. Znam da sam ranije uspešno bio menjao tu lozinku, a sada sam bacio oko nakon ovog problema sa 2FA i video da opciju više ne mogu pronaći.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content